Federaţia Spaniolă de Rugby a anunţat că în şedinţa de astăzi (luni, 18 iulie), conducerea forului a decis să conteste la TAS decizia în urma căreia naţionala iberică a pierdut locul la Cupa Mondială din 2023. FER consideră excesivă sancţiunea World Rugby şi a precizat că decizia apelului reprezintă “un exerciţiu de responsabilitate”.
În aprilie anul acesta, presa internaţională anunţa că România va evolua la Cupa Mondială de rugby din 2023, după ce Spania a fost descalificată pentru folosirea unui jucător fără drept de a evolua în naţionala iberică. Este pentru a doua oară la rând când Spania a fost descalificată, după ediţia din 2019. Atunci şi România a pierdut la ”masa verde” calificarea la Cupa Mondială, tot pentru folosirea unui jucător fără drept de joc (tonganul Fakaosilea).
De data aceasta a fost vorba despre o problemă de eligibilitate a unui jucător de origine sud-africană, Gavin Van den Berg, ridicată de Federaţia Română de Rugby (FRR). Pilierul de origine sud-africană Gavin van den Berg joacă în Spania din 2018, însă jucătorul clubului Alcobendas nu ar fi respectat condiția de a staționa în peninsulă în cei trei ani dinaintea naturalizării, fără întrerupere (nicio plecare de pe teritoriu pentru mai mult de 60 de zile) pentru a fi eligibil, conform regulilor World Rugby. Vina constă în faptul că absenţa sa din Spania în 2020 a fost prea lungă, aparent din cauza bolii tatălui său.
În 2019, aflată în cursa de calificare la Cupa Mondială din Japonia, Spania a eșuat în urma unei înfrângeri în faţa Belgiei (18-10). Disputa a iscat numeroase comentarii pentru că arbitrul meciului a fost român, iar România a fost cea care a beneficiat de înfrângerea ibericilor. Ulterior, s-a aflat că Spania a folosit sportivi, în special de origine franceză, care nu erau eligibili conform regulilor World Rugby. Aşa cum a fost şi cazul României. În urma acestei situații, Rusia a fost cea care a obţinut în cele din urmă biletul pentru Cupa Mondială din Japonia.
Patru ani după aceea, în 2022, povestea s-a repetat. De data aceasta, Spania s-a calificat pe teren pentru Cupa Mondială din Franţa 2023, în urma victoriei cu Portugalia (33-28), din ultima rundă a ediției 2022 a Rugby Europe Championship. Formația iberică urma să evolueze în Grupa B a turneului final, alături de Africa de Sud, Irlanda, Scoţia şi dr o ultimă echipă calificată, necunoscută încă.
Însă, la 28 martie, World Rugby a deschis o anchetă, care a stabilit că Spania a aliniat un jucător neeligibil de origine sud-africană. Ca o consecinţă directă a acestei decizii a World Rugby, România a primit un bilet direct pentru Cupa Mondială din Franţa, iar Portugalia va juca în noiembrie în turneul de recalificare al World Rugby.
În 31 mai, cotidianul spaniol ”El Mundo” a publicat un articol în care a precizat că echipa de rugby că Spaniei şi-ar putea recupera locul la turneul final al Cupei Mondiale de rugby de anul viitor. Publicația a sugerat că și România ar fi încălcat aceeași regulă a federaţiei internaţionale în privința naturalizării unui jucător, cazul fiind unui similar cu cel al spaniolilor.
Ziaristul spaniol Diego G. Camporro a scris că situaţia jucătorului Gavin Van den Berg, care a dus la sancţionarea echipei naţionale pentru nerespectarea regulilor legate de rezidenţă, s-a produs şi în cazul unui jucător din echipa României, chiar federaţia care a sesizat federaţia internaţională în cazul Spaniei. Mai exact, în articol este prezentat cazul lui Jason Tomane, jucător al României de origine neo-zeelandeză, care ar fi încălcat “regula 8”, ce prevede că un jucător străin poate fi naturalizat, implicit folosit în națională, dacă locuieşte în ţara respectivă timp de trei ani fără întrerupere, cu o perioadă maximă de absenţă de 60 de zile. ”El Mundo” a ajuns la concluzia că s-ar fi încălcat regula văzând imagini postate de sportiv în social media din localitatea ungară Szeged.
În ciuda acestor informații, la 27 iunie, World Rugby a anunţat oficial că a încheiat toate procedurile legate de apelul Federaţiei Spaniole de Rugby în cazul sancţiunilor primite ca urmare a folosirii unui jucător ce nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate. Comisia de Apel a World Rugby a respins atunci apelul depus de forul iberic de specialitate. Decizia Comisiei Independente numite de forul mondial care a analizat cazul a rămas neschimbată, la fel şi sancţiunile impuse de forul mondial. Drept urmare, România s-a calificat direct la Cupa Mondială de Rugby din 2023 ce va avea loc în Franţa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu