Wikipedia

Rezultatele căutării

vineri, 29 iulie 2022

OMNISPORT / FOTE 2022: S-a a depus o coroană de flori la Obeliscul Negru din Banska Bistrica

În numele Team Romania, câțiva dintre conducătorii Comitetului Olimpic și Sportiv Român au depus, astăzi (vineri, 29 iulie), o coroană de flori la Obeliscul Negru din Banska Bistrica, un monument dedicat Armatei Române care a participat la eliberarea oraşului din Slovacia de sub ocupaţie nazistă în Al Doilea Război Mondial.

Potrivit COSR, alături de preşedintele Mihai Covaliu şi secretar general George Boroi, la ceremonie au participat şi au depus coroane șeful Comitetului Olimpic Slovac, Anton Siekel, secretarul general al Comitetului Olimpic Slovac, Jozef Liba, precum şi primarul oraşului Banska Bystrica, Ján Nosko. De asemenea, la ceremonie au fost prezenți și câțiva dintre sportivii Team Romania, de la judo şi ciclism.

În Slovacia există cel mai mare cimitir militar românesc din afara țării noastre, iar orăşelele de acolo poartă simboluri ale recunoştinţei pentru Armata Română. Aproape 34.000 de soldaţi români şi-au pierdut viaţa în luptele de eliberare a Cehoslovaciei, iar în Slovacia au murit 28.000 dintre ei. Un număr de 10.384 ostaşi români odihnesc în cimitirul slovac de la Zvolen, la 21 kilometri sud de Banská Bistrica, formând cel mai mare cimitir românesc de război din străinătate.

Obeliscul din marmură neagră este impresionant prin dimensiuni, iar pe una dintre laturile sale scrie cu litere de-o şchioapă, în slovacă şi în română: „Mulţumiri Armatei Române, eliberatoarea oraşului!“. Pe altă latură, în chirilică se mulţumeşte Armatei Sovietice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

FOTBAL / CUPA ROMÂNIEI: Dan Petrescu susține că evoluția CFR-ului a fost un „dezastru”

Campioană a României, CFR Cluj a scos un egal (1-1), astăzi (joi, 20 octombrie), în disputa cu echipa Universitatea Cluj, una care a contat ...