Wikipedia

Rezultatele căutării

vineri, 29 aprilie 2022

RUGBY / CUPA MONDIALĂ 2023: Echipa României s-a calificat la „masa verde” după descalificarea echipei Spaniei

România va evolua la Cupa Mondială de rugby din 2023, după ce Spania a fost descalificată pentru folosirea unui jucător fără dreptul de a evolua în naţionala iberică. Este pentru a doua oară la rând când reprezentativa iberică este descalificată. În 2019, şi naţionala noastră a pierdut la ”masa verde” calificarea la Cupa Mondială, tot pentru folosirea unui jucător care nu avea drept de joc.

În cazul echipei Spaniei, o problemă de eligibilitate a apărut în cazul unui jucător spaniol de origine sud-africană, Gavin Van den Berg. Federaţia Spaniolă de Rugby a anunţat vestea excluderii, într-un comunicat de presă, iar World Rugby a confirmat ulterior informaţia. "În urma audierii care a avut loc joi, 28 aprilie, în faţa Comisiei Judiciare Independente desemnate de World Rugby (...), cel mai înalt organism al rugby-ului mondial a decis să penalizeze Spania cu 25.000 de lire sterline şi să îi scadă câte cinci puncte pentru fiecare dintre cele două meciuri în care a fost aliniat acest jucător", s-a arătat în comunicat.

Forul iberic a subliniat că sancțiunea ”înseamnă descalificarea de la Cupa Mondială din 2023 din Franţa, competiţie pentru care XV-le Leilor se calificase direct prin clasarea pe locul doi în edițiile cumulate 2021 și 2022 ale Rugby Europe Championship. Cum această sancţiune foarte severă e consecința unei presupuse falsificări a paşaportului jucătorului menţionat, Federaţia Spaniolă de Rugby (FER) continuă procedura disciplinară extraordinară iniţiată la momentul respectiv şi va convoca în scurt timp o conferinţă de presă pentru a da toate explicaţiile necesare".

Pilierul de origine sud-africană Gavin van den Berg joacă în Spania din 2018, însă jucătorul clubului Alcobendas nu ar fi îndeplinit regula staționării în această țară timp de trei ani cu nicio plecare de pe teritoriu pentru mai mult de 60 de zile. Și astfel el n-ar fi fost eligibil, conform regulilor World Rugby. Iar absenţa sa din Spania, în 2020, mai lungă de 60 de zile, ar fi fost din cauza bolii tatălui său.

Van den Berg a evoluat în două meciuri din preliminariile Cupei Mondiale, de ambele ori având statut de rezervă. Mai exact, acesta a fost folosit 19 minute, respectiv 33 de minute împotriva Țărilor de Jos. Spania a câștigat cu 52-7 în decembrie 2021 şi cu 43-0 în februarie 2022, în cadrul Rugby Europe Championship (Turneului celor Şase Naţiuni B), competiție care a contat și pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2023.

În 2019, aflată în cursa de calificare la Cupa Mondială din Japonia, Spania şi-a văzut visul încheiat în urma unei înfrângeri în faţa Belgiei (18-10). După acel meci s-a iscat un mare scandal, ibericii acuzând faptul că arbitrul meciului de la Bruxelles a fost român, iar România a fost cea care a beneficiat de înfrângerea ibericilor. Ulterior, s-a aflat că echipa spaniolă a jucat cu jucători, în special de origine franceză, care nu erau eligibili conform regulilor World Rugby. În aceeași situație s-a aflat și echipa României. În urma acestui caz, Rusia a fost cea care a obţinut în cele din urmă biletul pentru Cupa Mondială din Japonia.

În urma depunctării Spaniei, echipa României ocupă locul 2 în clasamentul edițiilor 2021 și 2022 ale REC și va evolua în Grupa B a turneului final al Cupei Mondiale, alături de Africa de Sud, deținătoarea titlului suprem, Irlanda, Scoţia şi o ultimă echipă calificată, necunoscută încă (cel mai probabil, Tonga). De asemenea, la turneul de recalificare, din noiembrie, la care urma să participe România, va fi prezentă reprezentativa Portugaliei. 

Spania are la dispoziţie 14 zile pentru a face apel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

FOTBAL / CUPA ROMÂNIEI: Dan Petrescu susține că evoluția CFR-ului a fost un „dezastru”

Campioană a României, CFR Cluj a scos un egal (1-1), astăzi (joi, 20 octombrie), în disputa cu echipa Universitatea Cluj, una care a contat ...