În țările din Europa de Vest se trece, ușor-ușor, la ridicarea restricțiilor de circulație impuse în ultimele luni din cauza pandemiei de Covid-19. Totodată, echipele de fotbal își reiau pregătirea, iar federațiile și ligile se pregătesc de reluarea campionatelor. În acest context, se pune în discuție și folosirea VAR.
Adoptat în ultimul timp pentru analiza unor faze controversate cu ajutorul imaginilor tv, sistemul de asistență video a arbitrajului implică un număr de oameni care s-ar afla în aceeași cameră, în fața unor monitoare tv, la distanțe mici unii de ceilalți. Ceea ce n-ar respecta regulile de distanțare socială. Și, implicit, ar crește riscul infectării cu Covid-19.
Cu această problemă se confruntă și alte sporturi care au adoptat arbitrajul asistat video. Și le putem aminti, în principal, pe acelea specifice Americii de Nord, continent unde s-a și folosit prima dată acest sistem. Și ne referim la baseball, baschet, fotbal american, fotbal canadian și hochei pe gheață. De asemenea, este vorba despre rugby-ul în 13 și în XV, dar și despre tenis, unde se folosește sistemul ”Hawk-Eye”.
Cum numărul persoanelor care vor avea acces la meciurile de fotbal va fi limitat la maximum, mulți specialiști înclină să creadă că se va renunța la folosirea VAR-ului în fotbal, cel puțin până la sfârșitul acestui an. Altfel, din câte se pare și UEFA ar fi discutat această problemă în videoconferința de marți, cu reprezentanții federațiilor și ligilor naționale de fotbal. Și ar fi ajuns la aceeași decizie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu