În contextul în care majoritatea echipelor de fotbal din lume și-au întrerupt activitatea la mijlocul sezonului, Federația Internațională de Fotbal Asociație (FIFA) intenționează să efectueze o schimbare în regulamentul de desfășurare a meciurilor, în următoarele luni. Mai exact, forul mondial propune ca într-o partidă să fie permisă efectuarea a cinci schimbări de fiecare echipă.
Prin această măsură s-ar urmări să se atenueze faptul că sportivii se vor confrunta cu probleme fizice din cauza pauzei forțate la care au fost supuși. De altfel, mulți medici au avertizat că înaintea reluării competiției e imperios necesar ca fotbaliștii să efectueze din nou vizita medicală, iar apoi ei să efectueze o pregătire colectivă timp de cel puțin 14 zile. Totodată, nu trebuie neglijat faptul că în momentul reluării competiției meciurile se vor succeda la intervale mai mici de timp (se vorbește de trei zile între partide). "Fiecare echipă ar avea acum posibilitatea de a efectua până la cinci schimbări în timpul meciului, cu posibilitatea unei înlocuiri suplimentare în prelungiri, acolo unde este cazul", a precizat FIFA.
Propusă a se aplica până în ianuarie 2021, schimbarea care va fi valabilă și pentru echipele de club, dar și pentru cele naționale, trebuie apropbată de International Football Association Board (IFAB), singurul organism care poate modifica regulile jocului și în care sunt reprezentate cele patru federații britanice (engleză, scoațiană, galeză și nord-irlandeză) și FIFA.
În cazul aprobării, forurile fotbalistice naţionale vor decide dacă vor aplica sau nu această regulă. De asemenea, pentru a nu se fragmenta prea mult jocul, schimbările se vor putea face în trei întreruperi ale meciului, dar şi la pauză.
Pe de altă parte, trebuie spus că fotbalul rămâne unul dintre puținele sporturi de echipă cu mingea în care se operează un număr limitat de schimbări (3). În rugby, de pildă, unde până prin anii 90 nu se efectuau înlocuiri de jucători nici măcar în caz de accidentare, în prezent există opt rezerve care pot pătrunde pe teren, într-un meci. De asemenea, în acest sport se efectuează și schimbări temporare de jucători în caz de sângerare. Dacă în zece minute rugbystul rănit nu își revine schimbarea devine definitivă. Totodată, dacă un jucător de linia întâi (pilier sau taloner) se accidentează grav, acesta poate fi înlocuit de un alt jucător specializat pe post ce a părăsit terenul în prealabil.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu