Wikipedia

Rezultatele căutării

duminică, 26 iunie 2022

ATLETISM / CM 2022: Creștin practicant, Alina McDonald refuză să concureze duminica

Atleta americană Alina McDonald a anunțat că nu va participa la Campionatul Mondial de la Eugene (SUA). Clasată pe locul 2 la selecţiile din SUA, la săritura cu prăjina, aceasta și-a motivat decizia prin faptul că finala este programată într-o zi de duminică.

Potrivit site-ului cotidianului francez ”L’Equipe”, sportiva este creştin practicant, motiv pentru care nu participă la competiții duminica. “Nu, nu voi merge la Mondiale. Aş fi putut să cer o schimbare a programului, dar Domnul a scris calendarul pentru mine. Mi-ar fi plăcut mult să particip, ar fi fost un vis devenit realitate. Însă eu nu concurez niciodată duminică. Îmi respect credinţa. Duminica este o zi sacră”, a afirmat sportiva.

Alina McDonald a ocupat locul 2 la concursul de selecție. Ea a izbutit ă săritură de 4,65 metri, fiind depășită doar de Sandi Morris (6,82 m). Pe locul 3 în concurs s-a clasat Katie Nageotte, care a reușit tot 4,65 m, dar din a doua încercare. 

Campionatul Mondial de atletism se va desfășura în perioada 15-24 iulie, iar finala la săritura cu prăjina este programată duminică, 17 iulie.

Un caz asemănător cu al Alinei McDonald s-a întâmplat în urmă cu un secol, iar acesta este descris în filmul ”Carele fe foc”, realizat de regizrul Hugh Hudson, în 1981. Pelicula prezintă povestea atleților britanici Harold Abrahams și Eric Liddell, participanți la Jocurile Olimpice de la Paris, în 1924.

Confruntarea dintre cei doi, în proba de 100 m, nu se mai desfășoară. Și aceasta fiindcă Liddell, fiind protestant presbiterian, refuză să participe din cauză că întrecerea era programată duminica... Oficialii Comitetului Olimpic Britanic rezolvă oarecum situația propunându-i acestuia să participe la proba de 400 m, care se alerga într-o joi. Supranumit „Scoțianul zburător”, Eric Liddell acceptă și câștigă titlul olimpic, stabilind și un record al competiției (47,6 secunde). Aceeași performanță o înregistrează Harold Abrahams la 100 m.

De asemenea, Eric Liddell a fost și un foarte bun jucător de rugby în XV. El a obținut prima selecție în reprezentativa Scoției în 2 ianuarie 1922, contra Franței, și a disputat ultimul meci internațional în 17 martie 1923, împotriva Angliei. În total, a avut 7 partide, toate în edițiile 1922 și 1923 ale Turneului celor 5 Națiuni. 

După succesele din sport, Liddell a plecat misionar în China, din 1925 până în 1943. A devenit pastor în 1932 și s-a stabilit la Tianjin, orașul său natal, acolo unde s-a căsătorit în 1934. În timpul războiului dintre China și Japonia, și-a trimis soția și copii în Canada. În 1943, a fost luat prizonier de japonezi și trimis într-un lagăr din Weixian (Weifang, Shandong). A murit în februarie 1945, din cauza unei tumori pe creier... Moartea lui a stârnit multă emoție în Scoția.  

Filmul ”Carele de foc” a stârnit un succes public și de critică. A obținut șapte nominalizări la Premiile Oscar, în 1982, câștigând la patru secțiuni, inclusiv titlul de „cel mai bun film”. E cunoscut și pentru tema muzicală compusă de Vangelis. De asemenea, în 2018, filmul ”Aripile victoriei” îi este dedicat lui Eric Liddell (rolul e interpretat de Joseph Fiennes).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

FOTBAL / CUPA ROMÂNIEI: Dan Petrescu susține că evoluția CFR-ului a fost un „dezastru”

Campioană a României, CFR Cluj a scos un egal (1-1), astăzi (joi, 20 octombrie), în disputa cu echipa Universitatea Cluj, una care a contat ...