Wikipedia

Rezultatele căutării

vineri, 24 iunie 2022

NATATIE / CM 2022: David Popovici va fi decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler

Preşedinte al României, Klaus Iohannis a decis să îl decoreze pe sportivul David Popovici (17 ani) cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler. Antrenorului bucureșteanului, Adrian Rădulescu (32 de ani), i se va decerna Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

În comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale s-a motivat decizia: „Prin talentul, dăruirea, devotamentul şi profesionalismul său, demonstrate atât în bazinul de înot, cât şi în afara sa, David Popovici a promovat numele ţării noastre în întreaga lume. David Popovici este un model pentru tânăra generaţie şi un veritabil ambasador al sportului, iar energia depusă în slujba afirmării înotului pe plan internaţional reprezintă un câştig uriaş pentru România”. 

Ordinul național „Steaua României” este cel mai vechi ordin național, fiind creat în 1864, de Cuza Vodă, și fiind acordat în acea perioadă într-un număr redus. După proclamarea independenței (1877), Carol I a înființat acest ordin prin legea votată în 10 mai 1877. A fost abrogat în 1948 și reînființat în decembrie 1998. Au fost stabilite 5 grade pentru acest ordin: cavaleri, ofițeri, comandanți (comandori), mari ofițeri, mari cruci. Ordinul Steaua României este cea mai înaltă distincție oferită de statul român.

Cavalerii Ordinului național Steaua României sunt asimilați gradelor militare și beneficiază de onoruri militare, astfel:

gradul de Cavaler al ordinului este asimilat gradului de căpitan

gradul de Ofițer al ordinului este asimilat gradului de colonel

gradul de Mare ofițer al ordinului este asimilat gradului de general de divizie, general de divizie aeriană sau viceamiral

gradul de Mare cruce al ordinului este asimilat gradului de general de corp de armată, general comandor de aviație sau viceamiral comandor

gradul de Colan al ordinului este asimilat gradului de general de armată, general inspector de aviație sau amiral

Totodată, şeful statului a hotărât să-l decoreze şi pe antrenorul Adrian Rădulescu, cel care a fost tot timpul alături de David Popovici, cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru contribuţia remarcabilă în atingerea excelenţei sportive.

Ceremonia de decorare va avea loc la Palatul Cotroceni, la o dată care va fi comunicată ulterior.

De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, 23 iunie, că Executivul a decis alocarea sumei de un milion de lei sportivului David Popovici, banii provenind din Fondul de rezervă al Guvernului.

La Budapesta, David Popovici (17 ani) a devenit al doilea înotător din istorie, după americanul Jim Montgomery (1973), care a izbutit „dubla” – victorii la 100 m și 200 m liber – la Campionatul Mondial.

Plecat în cursă pe culoarul 4, David Popovici a oprit cronometru în 47,58 de secunde. Pe locurile următoare în finala de la 100 m liber s-au clasat francezul Maxime Grousset (47,64 secunde), canadianul Joshua Liendo Edwards (47,71s), chinezul Zhanle Pan (47,79s), americanul Brooks Curry (48,00s), ungurul Nandor Nemeth (48,13s), britanicul Lewis Edwards Burras (48,23s) și italianul Alessandro Miressi (48,31s).

Născut în 15 septembrie 2004, la București, David Popovici practică înotul de la 4 ani. Format la CSA Steaua București, el a trecut după Jocurile Olimpice de la Tokyo la CS Dinamo București. Sportivul a devenit cunoscut după evoluția sa la Festivalul European al Tineretului Olimpic de la Baky, din 2019 (locul 1 la 100 m liber, locul 2 la 50 m liber și 200 m liber) și la ampionatul European de juniori de la Roma, din vara trecută (locul 1 la 50 m liber, 100 m liber, 200 m liber, locul 2 la 4x100 m liber). La ultima competiție, în 8 iulie 2021, la Roma, a stabilit un nou record mondial la juniori în proba de 100 m liber (47,30 secunde). Apoi, la 27 iulie 2021, la Tokyo, a doborât recordul european de juniori la 200 m liber (1:44,68). 

În iulie 2021, David Popovici (16 ani) a cucerit a treia medalie de aur la Campionatul European de juniori de la Roma, devenind campion continental la 50 de metri. Sportivul pregătit de antrenorul Adrian Rădulescu a fost cronometrat în 22,22 secunde, fiind mai rapid cu peste jumătate de secundă decât ocupantul locului 2. La Roma bucureșteanul a mai câștigat medalia de aur la 100 m liber (47,30 s) și 200 m liber (1:45,95), doborând și recordul mondial, precum și una de argint cu ştafeta României de 4x100 m liber (3:19,93), alături de Mihai Gergely, Ştefan Cozma şi Patrick Dinu. 

Participant la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku, în 2019, David Popovici a fost desemnat portdrapelul României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

FOTBAL / CUPA ROMÂNIEI: Dan Petrescu susține că evoluția CFR-ului a fost un „dezastru”

Campioană a României, CFR Cluj a scos un egal (1-1), astăzi (joi, 20 octombrie), în disputa cu echipa Universitatea Cluj, una care a contat ...