Pe stadionul „Iolanda Balaș” s-a disputat, în weekend, primul concurs atletic din țara noastră de la declarare pandemiei. Participanții la Cupa României Open Juniori au fost îndemnați să respecte regulile de distanțare fizică, precum pe cele de igienă impuse de protocolul sanitar adoptat de Federația Română de Atletism.
Firește că întrecerea de pe arena din vecinătatea Parcului Herăstrău s-a desfășurat fără spectatori. La intrare, concurenții U18 și U20, dar și antrenorii lor au trecut printr-un triaj. Ei au completat declarații pe propria răspundere și li s-a măsurat temperatura. Apoi, în funcție de momentul programării probei lor unii s-au îndreptat spre perimetrul de încălzire, iar alții au urcat în tribuna de beton. Toți încercând să se țină la distanță unii de alții. Ceea ce, trebuie să recunoaște, nu este tocmai firesc pentru practicanții sportului, oameni obișnuiți să interacționeze. Tocmai de aceea, din când în când, crainicul competiției le-a reamintit tinerilor atleți că nu trebuie să se apropie unii de alții.
În aceeași idee s-a înscris și programul competiției, în care au figurat probe de sprint, garduri, aruncări și sărituri. Nu și cele de semifond, fond, ștafetă și alergare pe șosea, în care competitorii fie intră în contact direct, fie aleargă în pluton, umăr la umăr, un timp mai îndelungat. Mai mult decât atât, la sprint sau garduri au concurat, în fiecare serie, doar câte patru atleți, cu culoar liber între aceștia. De asemenea, arbitri au purtat măști, ceea ce n-a fost tocmai confortabil în contextul în care au fost în jur de 30 de grade Celsius la București, iar o reuniune a durat în jur de 4 ore.
Cum acesta a fost primul concurs atletic în aer liber pentru toți participanții s-a simțit că mulți dintre ei au avut dificultăți în a se adapta la noua situație. S-au mai ratat sărituri sau aruncări. Au fost și garduri doborâte sau chiar căzături, dar și manifestări de bucurie după un rezultat bun. Rivali, concurenții n-au evitat să se și felicite așa cum se obișnuiește acum, adică lovindu-și ușor pumnii.
Foto: Marian-Valentin Burlacu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu