Internațional român de rugby în anii 70-80, Mihai Bucos împlinește astăzi 70 de ani. Născut în 1 mai 1950, în comuna timișană Șandra, acesta a adunat 26 selecții în echipa națională de rugby, evoluând și în meciul câștigat (15-12) cu Franța, în 1976.
În copilărie, Mihai Bucos a fost atras mai întâi de fotbal. Și l-a practicat la Bârlad, orașul în care s-a stabilit pe când avea 3 ani. A jucat atacant și a avut ocazia să participe la meciuri arbitrate de Nicolae Rainea, cel care avea să oficieze și la Mondialul de fotbal din Argentina, în 1978.
Spre rugby a fost atras de fratele său mai mare. Și a fost dragoste la prima vedere. După ce a jucat la formația locală, Rulmentul, Bucos a trecut pe la Dinamo, Farul Constanța (cu care a câștigat 3 titluri de campion) și Știința Petroșani. Specializat pe postul de fundaș, dar capabil să joace și uvertură sau centru, pe treisferturi, a evoluat cu succes și pentru echipa națională. A obținut o victorie în fața Franței, evoluând și în alte memorabile partide precum cele din Țara Galilor (12-13), în 1979, sau cu Noua Zeelandă (6-12), la București, în 1981. A fost, totodată, și unul dintre transformerii tricolorilor, alături de Ion Constantin ”Penalty King” și Dumitru ”Mituș” Alexandru, marcând 46 de puncte pentru aceasta. Suspendat la Farul după o dispută cu antrenorul Mihai Naca, cel care îi era naș, a plecat la Petroșani, activând o vreme doar ca antrenor. Revenit pe teren, s-a răzbunat câștigând un meci cu Farul printr-un dropgol despre care s-a spus că l-a marcat cu... spatele la buturi!
A rămas în Occident în 1983
Deranjat de ceea ce se întâmpla în România acelor timpuri, Mihai Bucos a ajuns în Franța în 1983, însă venind din Anglia unde a rămas după un turneu al Griviței Roșii. A trecut pe la echipele PUC, Villefranche-sur-Saône, Pontarlier și Tournus. Și s-a stabilit la Strasbourg, unde a lucrat, la nivel de copii și juniori, în cadrul clubului RC Selestat-Giessen. De prin anii 90, timp de peste un deceniu, a îndeplinit funcția de comisar tehnic al Federației Franceze de Rugby în regiunea Alsacia. Fiind primul străin ce a ajuns la acest nivel în sportul cu balonul oval din Hexagon.
Critic al anumitor stări de fapt din rugby-ul nostru, pe la sfârșitul anilor 90 și la începutul noului mileniu, Mihai Bucos a încercat mai apoi să se implice direct. A fost director tehnic al Științei Petroșani, demisionând în martie 2009 după ce aceasta a pierdut (0-41) la Arad, cu CSU Aurel Vlaicu... În același an, alături de Laurențiu Constantin a dus echipa U18 a României pe cel mai bun loc (4) ocupat până atunci, de aceasta, la Campionatul European. Evoluând la Toulon, Stejării au câștigat (27-13) sfertul de finală cu Italia, calificându-se în semifinale, unde a pierdut în fața Franței.
Anul trecut, la sfârșitul lui iulie, a avut ultima apariție publică participând la o întâlnire cu foști elevi ai Școlii Sportive numărul 2, actualul Liceu cu Program Sportiv ”Nicolae Rotaru” din Constanța. Atunci Mihai Bucos, Peter Ianusevici și Petrică Motrescu, trei mari foști internaționali ai grupării constănțene, s-au aflat printre animatorii respectivei acțiuni.
Cine este Mihai Bucos
- s-a născut în 1 mai 1950, la Șandra (județul Timiș)
- până în 1968, a fost jucător de fotbal, mai întâi la Rulmentul, iar apoi la Gloria Bârlad (divizia a doua).
- a debutat în rugby la echipa Rulmentul Bârlad (1968-1971), avându-i ca primi antrenori pe Viorel Călin şi Mircea Pain.
- O scurtă perioadă de timp a anului 1971 a jucat la ”Dinamo” (antrenor: Dumitru ”Titi” Ionescu), pentru ca în intervalul 1971-1972 să evolueze pentru Ştiinţa Petroşani (antrenor: Teodor Rădulescu), terminând cu această formație pe locul 2, după Universitatea Timișoara, care a devenit atunci prima formație din Provincie campioană la rugby.
- A fost selecționat pentru prima dată în echipa națională de seniori în 21 mai 1972, la meciul câștigat (22-3) în Cehoslovacia. A reușit două transformări.
- Consacrarea deplină a cunoscut-o la Farul Constanţa, club pentru care a evoluat din 1972 până în 1981, sub conducerea antrenorilor Dumitru ”Titi” Ionescu şi Mihai Naca. Cu această grupare a câștigat 3 titluri naţionale (1975, 1976 şi 1978).
- în 1977 a fost campion european FIRA cu echipa României, devenind Maestru Emerit al Sportului.
- între 1981 și 1982, a antrenat, alături de Vasile ”Bebe” Bercu, la ITC Năvodari.
- a activat ca antrenor, dar și ca jucător la Știința Petroșani (august 1982 - decembrie 1983), Villefranche sur Saone (Ianuarie 1983-1984), Pontarlier (1984-1986) și Tournus (1986-1989).
- a pus capăt carierei de jucator la 39 de ani.
- Din ianuarie 1994, a devenit Consilier Tehnic Federal la Comitetul Alsacia-Lorrena. A fost primul străin angajat cu normă întreagă la Federația Franceză de Rugby.
Text și foto: Marian-Valentin Burlacu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu