Wikipedia

Rezultatele căutării

joi, 4 noiembrie 2021

BOX: Lucian Bute este primul român inclus în Panteonul Sporturilor din Quebec

Fost campion mondial la box, Lucian Bute (41 de ani) a fost inclus în Panteonul Sporturilor din Quebec într-o festivitatea desfășurată în cadrul unei gale, în 3 noiembrie. Potrivit Radio Canada, în acest fel autoritățile din provincia canadiană i-au dau un semn de recunoştinţă celui care a marcat istoria acesteia. Fost antrenor al lui Bute, Stephane Larouche a comentat: "Este un moment frumos. Ca să ajungi acolo, trebuie să marchezi boxul din Quebec şi nu îl marchezi doar devenind campion mondial”.

Instituit în 1990, Panteonul Sporturilor din Quebec are drept scop onorarea sportivilor și personalităților din sport care s-au născut sau sunt rezidente în această provincie canadiană. Pentru a fi eligibili, pretendenții trebuie să fi activat în sportul internațional timp de cel puțin zece ani. Din Panteonul Sporturilor din Quebec fac parte 269 de personalităţi. Alături de Bute, au fost incluşi în Panteonul Sporturilor din Quebec următorii performeri: Guy Carbonneau (hochei), Alex Harvey (schi fond), Caroline Quellette (hochei pe gheață), Marie-Helene Premont (ciclism), Sonia Denoncourt (arbitru fotbal) şi Tom Quinn (voluntar, antrenor şi administrator).

Campion mondial timp de cinci ani la categoria supermijlocie, în versiunea IBF, Bute a fost emoţionat înaintea ceremoniei. "După întreaga mea carieră, să fiu inclus este ceva extraordinar. După ce am devenit campion mondial în 2007, seara aceasta este practic cea mai importantă pentru mine. Arată că Lucian Bute a făcut ceva pentru sportul în Quebec, pentru a face istorie. Este o onoare şi sunt foarte emoţionat", a spus cel care are în vedere proiecte în lumea boxului, precum sponsorizarea unei tinere speranţe din România, de exemplu. ”Cu siguranţă, nimeni nu este într-o poziţie mai bună decât el pentru a arăta calea unui imigrant în ceea ce priveşte modul de integrare în societatea din Quebec”, a scris Radio Canada, care l-a citat pe fostul pugilist: "Când am ajuns aici, în 2003, nici măcar nu vorbeam franceză sau engleză. M-am integrat bine, Quebecul m-a adoptat. Am putut să vând 20.000 de bilete la Centre Bell pentru fiecare luptă. Astăzi viaţa mea este aici, familia mea este cu mine, aici s-au născut copiii. Chiar sunt ca un adevărat <quebecois>", a adăugat Bute.

Născut în 28 februarie 1980, în Pechea (județul Galați), Lucian Bute a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de box amatori de la Houston, în 1999. Doi ani după aceea, a câștigat titlul la Jocurile Francofoniei. El și-a început cariera de boxeur profesionist în 22 noiembrie 2003, la super-mijlocie. A disputat 37 de meciuri, câștigând 32, dintre care 25 prin KO. A deținut centura de campion mondial IBF la categoria super-mijlocie între octombrie 2007 și mai 2012.  De asemenea, a fost campion al Americii de Nord NABF la semigrea (2012-2013) și la supermijlocie NABF și NABA (2005-2006). s-a retras din activitate în 2019, după o carieră cu un bilanţ de 32 de victorii, trei înfrângeri şi o remiză la profesionişti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

FOTBAL / CUPA ROMÂNIEI: Dan Petrescu susține că evoluția CFR-ului a fost un „dezastru”

Campioană a României, CFR Cluj a scos un egal (1-1), astăzi (joi, 20 octombrie), în disputa cu echipa Universitatea Cluj, una care a contat ...