Într-o acuzaţie publicată ieri (luni, 19 octombrie), Departamentul de Justiţie al SUA afirmă că şase membri ai unităţii respective au jucat roluri majore în atacarea unor ţinte de la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice la alegerile din Franța, din 2017. Acuzaţiile acoperă activităţi cibernetice maliţioase desfăşurate în perioada 2015-2019. Nu s-a precizat dacă momentul în care a fost făcut acest anunţ, chiar înainte de alegerile prezidenţiale americane din 2020, reprezintă un avertisment pentru grupurile de hacking străine care au legătură cu guverne.
Pe de altă parte, oficialii britanici au declarat că hackerii GRU au efectuat, de asemenea, operaţiuni de ”recunoaştere cibernetică” împotriva organizatorilor Jocurilor de la Tokyo, care iniţial ar fi trebuit să se desfășoare anul acesta, dar care au fost amânate pentru 2021 din cauza pandemiei de COVID-19. Aceştia au refuzat să ofere detalii specifice despre ultimele atacuri sau să dezvăluie dacă acestea au avut succes, dar au spus că au fost vizați organizatorii Jocurilor, furnizorii de logistică şi sponsorii. Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat: ”Acţiunile GRU împotriva Jocurilor Olimpice şi Paralimpice sunt cinice şi nesăbuite. Le condamnăm în termenii cei mai fermi posibili”.
Într-o conferinţă de presă virtuală, organizată ieri, procurorul general adjunct al Departamentului Justiţiei, John Demers, a refuzat, de asemenea, să discute despre activitatea de hacking legată de Olimpiada din 2020. Pe de altă parte, directorul adjunct al FBI, David Bowdich, a declarat: ”FBI-ul a avertizat în repetate rânduri că Rusia este un adversar cibernetic extrem de capabil, iar informaţiile dezvăluite în acest rechizitoriu ilustrează cât de omniprezente şi distructive sunt activităţile cibernetice ale Rusiei”.
În decembrie 2019, Rusiei i-a fost interzis să participe la Jocurile Olimpice timp de patru ani, inclusiv la Jocurile de la Tokyo, din cauza dopajului generalizat. Tocmai de aceea, oficialii occidentali şi experţii în securitate cibernetică spun că atacurile împotriva JO din 2020, care fac parte dintr-un şir de încercări de piraterie cibernetică împotriva organizaţiilor sportive internaţionale, au fost orchestrate de Rusia de când a izbucnit scandalul de dopaj, în urmă cu cinci ani. Moscova a negat în mod repetat acuzaţiile.
Hackerii din Rusia au perturbat și JO de iarnă 2018
Marea Britanie şi Statele Unite au precizat, totodată, că hackerii au fost implicaţi şi în alte atacuri, precum ar fi cel împotriva Ceremoniei de Deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, din Coreea de Sud, care a compromis sute de computere, a perturbat accesul la internet şi a întrerupt fluxurile de difuzare a informaţiilor. Atacul din Coreea de Sud fusese anterior legat de Rusia de către cercetătorii în domeniul securităţii cibernetice, dar acesta a fost făcut să arate că ar fi fost munca hackerilor chinezi sau nord-coreeni, a anunţat Ministerul de Externe britanic. ”Marea Britanie confirmă astăzi pentru prima dată amploarea atacului GRU împotriva Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de Iarnă din 2018 din Pyeongchang, Coreea de Sud”.
Printre operaţiunile cibernetice maliţioase care ar fi fost efectuate de ofiţerii GRU începând cu 2015, potrivit Departamentului de Justiţie, se numără atacul global cunoscut sub numele de NotPetya. În 2017, malware-ul distructiv NotPetya s-a răspândit la nivel global din Ucraina, infectând şi blocând mii de computere aparţinând corporaţiilor. Experţii spun că NotPetya a provocat pierderi de peste 1 miliard de dolari. La acea vreme, companiile afectate de NotPetya au inclus şi FedEx şi gigantul farmaceutic Merck.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu