Wikipedia

Rezultatele căutării

sâmbătă, 31 octombrie 2020

TENIS: Testată pozitiv cu COVID-19, Simona Halep are simptome uşoare

Aflată pe locul 2  mondial, Simona Halep (29 de ani) a anunţat, astăzi (sâmbătă, 31 octombrie), pe reţelele sociale, că a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Jucătoarea de tenis are simptome ușoare și se află la izolare. 

Într-un mesaj postat pe Twitter,  campioana de la Wimbledon a scris: "Bună tuturor, am vrut să vă anunţ că am testată pozitiv la COVID-19. Mă autoizolez acasă şi mă recuperez bine după simptome uşoare. Mă simt bine... vom trece prin asta împreună".

Câștigătoare a trei turnee WTA în 2020,în Dubai, la Praga și Roma, Simona Halep n-a participat la ediția din acest an a US Open, iar la Roland Garros a fost eliminată în optimile de finală. În contextul în care s-au anulat turneele din Asia, Halep a decis să nu mai evolueze în acest an.

TENIS: Novak Djokovic a fost învins la Viena, dar va termina anul pe locul 1 mondial

Cu toate că a pierdut în fața unui lucky-loser, la Viena, Novak Djokovic nu mai poate pierde poziția de lider mondial. 

Suferit în sferturile  de finală ale turneului austriac, eșecul lui Novak Djokovic a surprins din (cel puțin) două motive. În primul rând, fiindcă s-a înregistrat în fața lui Lorenzo Sonego, jucător aflat pe locul 42 mondial, prezent pe tabloul principal ca lucky loser. Apoi, prin proporțiile scorului:  2-6, 1-6, în doar 68 de minute.

După meci, italianul nu și-a putut ascunde satisfacția: “Cu siguranţă este cea mai mare victorie din viaţa mea. Novak este cel mai bun din lume. Am jucat astăzi atât de bine... Este incredibil”. De partea cealaltă, omul care nu pierduse un meci „întreg” în 2020 (a fost eliminat la US Open pentru un gest nesportiv) a explicat situația în felul următor: ”Este adevărat că a-mi asigura locul 1 mondial acum două zile (n.r. – după victoria cu Coric din turul 2) a avut un efect asupra mea. Am fost nevoit să vin aici pentru a-mi asigura acest loc”, a explicat Djokovic, care a mărturisit că este bine din punct de vedere al sănătății. Și că dorește să termine anul în forță, la Londra, acolo unde se va desfășura Masters-ul (15-22 noiembrie).  

vineri, 30 octombrie 2020

FOTBAL / ROMÂNIA: Meciul Dinamo - Astra Giurgiu a fost amânat

FC Dinamo a anunţat, astăzi (vineri, 30 octombrie), pe rețelele sociale, că meciul cu Astra Giurgiu, programat în această seară, la ora 21.00, în etapa cu numărul 9 din Liga 1, a fost amânat pentru 14 noiembrie. Aceeași decizia a fost luat și în cazul confruntării Dinamo 2 Bucureşti – Metalul Buzău.

Într-o postare pe Facebook se menționează: "Partidele Dinamo Bucureşti vs Astra Giurgiu şi Dinamo 2 Bucureşti vs Metalul Buzău au fost amânate! Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a decis amânarea meciului Dinamo Bucureşti vs Astra Giurgiu după cazurile de Covid-19 confirmate la echipa din Giurgiu. Dinamo Bucureşti vs Astra Giurgiu, contând pentru etapa a 9-a în Liga 1, ar fi trebuit să se joace în această seară, la ora 21:00, fără spectatori, pe Arena Naţională. De asemenea, Federaţia Română de Fotbal (FRF) a anunţat că meciul Dinamo 2 Bucureşti vs Metalul Buzău, programat sâmbătă, 31 octombrie (ora 15:00), pe stadionul din Ştefan cel Mare, în etapa a opta din Liga 3, a fost reprogramat pe 10 noiembrie (ora 14:00), după ce au fost confirmate mai multe cazuri pozitive de Covid-19 în rândul componenţilor echipei din Buzău".

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a confirmat, pe site-ul oficial, informaţia postată de FC Dinamo. “Având în vedere că un număr mare de jucători din cadrul clubului Astra Giurgiu au fost depistaţi pozitiv la testul infectării cu COVID-19, în ziua de 28 octombrie 2020, generând declanşarea unei anchete epidemiologice de către Direcţia de Sănătate Publică, precum şi faptul că până vineri, 30 octombrie, la ora 15.00, cu şase ore înantea meciului, clinica medicală nu a putut comunica rezultatele retestărilor jucătorilor identificaţi drept contacţi, în conformitate cu prevederile principiilor de desfăşurare a competiţiei aferente sezonului 2020 - 2021, LPF a decis: meciul FC Dinamo - Astra Giurgiu, programat în cadrul etapei a 9-a, din Casa Liga 1, a fost amânat. 

Meciul va fi reprogramat în ziua de 14 noiembrie 2020, la o oră ce va fi stabilită ulterior în acord cu opţiunea deţinătorului de drepturi media”. 

În lotul echipei Astra Giurgiu au fost înregsitrate, miercuri, 15 rezultate pozitive la testele pentru noul coronavirus şi se aşteaptă rezultatele altor fotbalişti.   Printre persoanele infectate se numără Mihai Popa (portar, 29 de ani), Daniel Graovac (fundaş central, 27 de ani), George Merloi (extremă, 21 de ani), Dinu Graur (fundaş, 25 de ani) şi Sébastien Wüthrich (mijlocaş, 30 de ani), care sunt asimptomatici. De asemenea, David Bruno (fundaş, 28 de ani), Constantin Dima (fundaş, 21 de ani), Ljuban Crepulja (mijlocaş, 27 de ani) şi David Lazar (portar, 29 de ani) au fost testaţi din nou pozitiv cu noul coronavirus după ce s-au infectat şi la finalul sezonului trecut. În aceste condiții, Astra n-a avut 13 jucători valizi, inclusiv un portar pentru a disputa meciul de la București, cu Dinamo. 

FOTBAL / LIGA EUROPA: CFR Cluj l-a pierdut pe Vinicius în remiza cu Young Boys Berna

Campionii României au remizat (1-1) cu Young Boys, în a doua etapă din Liga Europa, și l-au pierdut pe fundașul Vinicius, care s-a accidentat. Antrenorul Dan Petrescu a acuzat problemele de lot cu care se confruntă campioana României. “Indiferent pe cine luăm mâine, pe Maradona şi pe Pele, nu avem cum să-i punem pe lista UEFA”, a declarat tehnicianul.

CFR a remizat cu formația din Berna, dar a rămas pe locul 1 în Grupa A din Liga Europa, la egalitate de puncte (4) cu AS Roma, care n-a putut trece de ȚSKA Sofia (0-0). „Noi facem minuni”, a declarat Petrescu după meci, cu trimitere la faptul că formația sa rămâne neînvinsă în Europa (șapte meciuri la rând) deși nu s-a întărit suficient în perioada în care au fost permise ultimele transferuri de jucători. “Sunt terminat din punct de vedere psihic. Am mai pierdut un jucător. Prea mulţi jucători absenţi. În Europa trebuie să inventez un cuplu de fundaşi centrali.  (...) Îmi reproşez mie că s-a accidentat Vinicius. Normal că e grav. Pe Manea l-am luat din tribună şi l-am pus fundaş central. A jucat excelent”, a spus Petrescu la LookSport+.

Omul de fotbal s-a referit din nou la statutul  formației sale, subliniind diferențele de buget. “Nu vedeţi cine suntem noi şi cine sunt alţii? Campioana Elveţiei are nu ştiu ce buget. Avem băieţi care se sacrifică foarte mult şi rezultatul este foarte bun dacă nu conduceam. Când am zis şi că ŢSKA Sofia e echipă foarte bună s-a spus că Dan Petrescu nu înţelege fotbalul. Cum a făcut atunci egal la Roma? Dacă-i aveam pe Cestor, pe Vinicius, pe Bordeianu nu aveam de ce să mă plâng. Acum sunt puţin speriat. Trebuie să inventez nişte fundaşi centrali care nu au fost aduşi când am cerut eu. Atunci ne merităm soarta. Eu cer ce vreau şi ce cred că e bine. Eu doar antrenez. Dacă nu mi se aduc jucători eu nu pot să joc fundaş central. În apărare e deranj mare”, a concluzionat tehnicianul.

CFR Cluj are un program infernal în această perioadă, urmând a juca cu Gaz Metan Mediaș (duminică, 1 noiembrie, acasă), la Roma (joi, 5 noiembrie) și la Pitești, cu FC Argeș (duminică, 8 noiembrie). 

CFR Cluj – Young Boys Berna 1-1

Au marcat: Rondon (min. 62),  respectiv Fassnacht (min.  69)

CFR Cluj: Bălgrădean – Susic, Vinicius (Manea, 14), Burcă, Camora –Hoban (Itu, 79), Djokovic – Păun (Pereira, 79), Rondon, Deac (Chipciu, 63) – Debeljuh (Omrani ’46).

Antrenor: Dan Petrescu.

Young Boys Berna: Ballmoos – Hefti (Garcia, 63), Camara (Sulejmani, 74), Zesiger, Maceiras – Fassnacht, Lustenberger, Aebischer (Sierro, 75) – Elia (Gaudino, 63), Nsame, Moumi Ngamaleu (Siebatcheu, 74).

Antrenor: Gerardo Seoane.

Arbitri: Glenn Nyberg, ajutat de Mahbod Beigi şi Andreas Soderqvist şi de rezerva Bojan Pandzic (toți din Suedia).

FOTBAL / ARGENTINA: Diego Armando Maradona a împlinit 60 de ani. 11 lucruri mai puțin știute despre argentinian

Socotit a fi unul dintre cei mai valoroși jucători de fotbal din istorie, alături de Pele și Lionel Messi, Diego Armando Maradona a  împlinit, astăzi (vineri, 30 octombrie), 60 de ani. Argentinianul îşi sărbătoreşte ziua de naştere în izolare, după ce a fost contact cu o persoană testată pozitiv cu COVID-19.

Iată 11 lucruri mai puțin știute despre  argentinian.

1. Supranumit "El Pibe de Oro", s-a născut pe 30 octombrie 1960, în Lanús, Provincia Buenos Aires, Argentina. El a fost al patrulea copil și primul băiat al lui Diego Chitoro Maradona (1928-2015) și Dalmei Salvadora Franco (1930-2011). Familia sa era originară din provincia Corrientes, având origini amerindiene, italiene, spaniole și chiar croate.

2. Elev mediocru, el a impresionat de mic copil prin calitățile sale fotbalistice, demonstrate în meciurile pe care le disputa pe stradă.  La 10 ani, a fost remarcat de un agent de jucători, Francis Cornejo, care l-a integrat într-o echipă de copii a clubului local Argentinos Juniors. Pe când avea 12 ani, a declarat într-un interviu că visează să câștige titlul mondial cu Argentina. Ceea ce s-a întâmplat mai apoi.

3. Înainte de a împlini 16 ani, și-a făcut debutul ca fotbalist profesionist la Argentinos Juniors. Cu toate că n-a câștigat niciun titlu cu aceasta, a marcat 115 goluri în 166 de meciuri disputate. În cariera sa, a jucat pentru Argentinos Juniors (1976-1980), Boca Juniors (1981, 1995-1998), FC Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), FC Sevilla (1992-1993) şi Newell's Old Boys (1993-1994).  

4. Talentul său l-a impus rapid în prima reprezentativă pentru care a debutat în 27 februarie 1977, la 16 ani, într-un meci cu Ungaria. Cu toate acestea, César Luis Menotti nu l-a reținut în lotul pentru Campionatul Mondial din 1978, considerând că este prea tânăr. Un an mai apoi, a fost căpitan al reprezentativei de tineret care a câștigat titlul mondial după 3-1 în finala cu URSS. Maradona a fost declarat cel mai valoros fotbalist al turneului.   

5. A jucat pentru naţionala Argentinei 91 de meciuri şi a marcat 34 de goluri. A participat la patru turnee finale ale Campionatului mondial de fotbal FIFA., incluzând Cupa Mondială din 1986, când, în calitate de căpitan de echipă, a condus Argentina spre titlul final, învingând în ultimul act Republica Federală Germană şi câştigând Balonul de Aur, premiul pentru cel mai bun jucător al turneului.

6. La turneul final al CM din 1986, în meciul pentru sferturile de finală, disputat împotriva Angliei, a marcat cele două goluri care au asigurat victoria Argentinei (2-1). Primul gol a fost înscris cu mâna, ceea ce l-a făcut pe Maradona să vorbească ulterior despre „Mâna lui Dumnezeu”. Al doilea gol a fost reușit după o cursă de aproximativ 60 de metri în care a driblat şase jucători englezi, gol care a fost desemnat ulterior „Golul secolului XX”.

7. În 1991, a fost suspendat după ce a fost depistat pozitiv cu cocaina, în Italia, iar în 1994 a fost exclus de la Campionatul Mondial din SUA, fiind găsit dopat cu efedrina. Maradona a avut probleme de sănătate din cauza consumului de cocaină şi nu de puţine ori a avut conflicte cu jurnalişti şi cu oficiali din fotbal.

8. La trei ani de la retragerea din activitatea de fotbalist, Diego Maradona şi-a publicat autobiografia, „Yo Soy El Diego”, care a devenit imediat bestseller în Argentina. În 2001, Federaţia Argentiniană de Fotbal (AFA) a cerut Federației Internaționale de Fotbal Asociație (FIFA) autorizaţia de a retrage tricoul cu numărul 10 pentru Maradona, dar forul mondial nu şi-a dat acordul. La 26 decembrie 2003, clubul Argentinos Juniors a dat stadionului său numele Maradona. 

9. Ca antrenor, n-a izbutit să atingă nivelul la care a ajuns ca fotbalis. Maradona a fost numit, în noiembrie 2008, selecţioner al Argentinei, el având anterior doar două experienţe scurte şi lipsite de succes ca antrenor, la echipele Mandiyu de Corrientes (1994) şi Racing Club (1995). După Campionatul Mondial din 2010, la care Argentina a fost eliminată în sferturile de finală, Federaţia Argentiniană a anunţat că a decis să nu-i mai prelungească înţelegerea. Ulterior a mai pregătit pe Al Wasl FC (2011/2012), Al-Fujairah SC (2017/2018), Dorados de Sinaloa (2018/2019) și Gimasia de la Plata (din 2019).  

10. Diego Maradona s-a căsătorit cu Claudia Villafane la 7 noiembrie 1989, în Buenos Aires, după naşterea fiicelor lor, Dalma Nerea (1987) şi Gianinna Dinorah (1989). El a recunoscut că nu i-a fost mereu fidel Claudiei, deşi a menţionat că ea este iubirea vieţii lui. Maradona şi Villafane au divorţat în 2004. 

11. În decursul timpului, Diego Maradona a fost apropiat de numeroși politicieni de stânga. După ce s-a descris drept „soldat peronist”, i-a sprijinit pe președinții argentinieni Néstor Kirchner (2003-2007) și Cristina Kirchner (2007-2015). Apropiat al lui Fidel Castro, s-a declarat întristat la moarte celui pe care l-a socotit ca un „al doilea tată”. De asemenea, i-a fost alături președintelui venezuelean Nicolas Maduro.

FOTBAL / LIGA 1: Ruben Albes anunță revenirea lui FC Hermannstadt

Antrenor al echipei de fotbal FC Hermannstadt, spaniolul Ruben Albes a declarat, într-o conferință de presă, că formaţia sa trebuie să schimbe imaginea nefavorabilă lăsată în meciul pierdut (0-5) cu FCSB. 

„Cred că echipa noastră are un spirit puternic. Este clar că sunt zile în care nu poţi arăta nivelul real. Sunt zile în care lucrurile merg prost. Meciul cu FCSB a fost unul foarte trist pentru noi, dar sunt sigur că săptămâna aceasta va fi diferită”. Ibericul nu privește meciul cu Craiova, de astăzi, ca pe o revanșă. „Trebuie să fim noi. Să ne arătăm nivelul, să jucăm fotbalul nostru. Aceasta este atitudinea pe care trebuie să o avem”, a concluzionat Albes.

Liga 1 - Etapa a  9-a

Azi (vineri, 30 octombrie)

Ora 18.00:

Argeș - Voluntari

Ora 21.00:

Dinamo - Astra 

Mâine (sâmbătă, 31 octombrie)

Ora 12.30:

Clinceni - Sepsi

Ora 19.15:

Botoșani - UTA

Ora 21.45:

Hermannstadt - Craiova

Duminică, 1 noiembrie

Ora 18.00:

Iași - Viitorul

Ora 21.00:

CFR - Mediaș

Luni, 2 noiembrie

Ora 21.00:

Chindia - FCSB  

FOTBAL / LIGA EUROPA: Nicolae Stanciu, pasă de gol pentru Slavia Praga

Campioană a Cehiei, Slavia Praga a câștigat (1-0), pe teren propriu, meciul cu Bayer Leverkusen din Grupa C a Ligii Europa. Intrat pe teren în minutul 61, Nicolae Stanciu a ratat un penalty (min. 65), dar a reuşit pasa decisivă la golul lui Olayinka (min. 80).

În celălalt meci din grupă, Nisa a câștigat (1-0) în fața lui Hapoel Beer Sheva. Astfel că după două runde, cele patru echipe se află la egalitate de puncte (3), fiind despărțite de golaveraj: 1. Leverkusen (+3), 2. Hapoel (+1), 3. Slavia (-1), 4.  Nisa (-3).

În aceeași competiție, Glasgow Rangers, cu Ianis Hagi pe teren până în minutul 69, a învins cu 1-0 pe Lech Poznan. În aceeași Grupă D, Benfica s-a impus (3-0), la Lisabona, în fața lui Standard  Liege. Benfica și Rangers împart primul loc, fiecare având  câte 6 puncte, și urmează a se înfrunta săptămâna viitoare, în Portugalia.

În Grupa H, AC Milan, cu Ciprian Tătărușanu titular, s-a impus (3-0) în fața Spartei Praga. Au marcat Diaz (min. 24), Leao (min. 57) și Dalot (min. 67). În minutul 36, Ibrahimovici (Milan) a ratat un penalty. în aceeași grupă, OSC Lille și Celtic Glasgow au terminat la egalitate, 2-2. AC Milan e lider, cu 6 puncte, urmată de Lille (4p).

În Grupa G, AEK Atena, cu Ionuţ Nedelcearu integralist, a fost învinsă pe teren propriu, cu 2-1, de Leicester City. În celălalt meci, Zoria – Sporting Braga 1-2. Leicester și Braga au câte 6 puncte fiecare. 

În Grupa J, Cosmin Moţi a fost integralist la Ludogoreţ Razgrad, care a pierdut (3-4) pe terenul lui LASK. Moţi a văzut un cartonaş galben în minutul 10. O surpriză s-a înregistrat în Belgia, unde Antwerp a câștigat (1-0) cu Tottenham Hotspur. Fosta echipă  a lui Ladislau Boloni e lider, cu 6 puncte, fiind urmată de Tottenham (3p) și Linz (3p).

FOTBAL: UEFA și-a exprimat din nou opoziția față de Superliga Europeană

În contextul în care Josep Maria Bartomeu (57 de ani) a anunțat că FC Barcelona și-a exprimat intenția de a participa la Superliga Europeană,  Uniunea Europeană de Fotbal Asociație (UEFA) a precizat din nou că se opune acestui proiect. Respectiva competiție nu are nici sprijinul Federației Internaționale de  Fotbal Asociație (FIFA), așa cum s-a menționat inițial.  

Președinte al UEFA, Aleksander Ceferin a menționat „în mai multe rânduri, cu claritate” că forul pe care îl conduce nu este de acord cu organizarea Superligii. Și a făcut-o din nou după ce președintele demisionar al clubului catalan a declarat că acesta a acceptat să participe la viitoarea competiție, una la care ar fi invitate doar câteva formații de elită din fotbalul european.

Ideea organizării Superligii este vehiculată de câțiva ani, fiind promovată de cluburi mari precum Manchester United și FC Liverpool. Materializarea sa ar coincide, cel mai probabil, cu dispariția Ligii Campionilor Europeni. „Principiile solidarității, promovării, retrogradării și a ligilor deschise sunt non-negociabile. Ceea ce face ca fotbalul european să funcționeze, iar Liga Campionilor să fie cea mai valoroasă competiție sportivă din lume”, a precizat UEFA.

Pe de altă parte, nici FIFA n-ar fi favorabilă organizării Superligii. Iar președintele acestui for, Gianni Infantino, a declarat săptămâna trecută că, din postura lui, e  interesat de Campionatul Mondial al cluburilor. 

joi, 29 octombrie 2020

FOTBAL / ROMÂNIA: Decimate de COVID-19, Astra şi Viitorul au cerut amânarea meciurilor din Liga 1

Secretar general al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Justin Ştefan a declarat, astăzi (joi, 29 octombrie), că Astra Giurgiu şi FC Viitorul au cerut să amâne meciurile din a 9-a  etapă a Ligii 1. Cele două grupări se confruntă  cu mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus în loturi. Cererea clubului Viitorul a fost repspinsă, astfel că meciul din deplasare cu Poli Iaşi se va disputa, duminică, 1 noiembrie.

Șeful executiv al LPF a precizat la ProX, fiind citat de news.ro: "La FCSB au fost la un moment dat 17 jucători testaţi pozitiv, deci putem vorbi de o situaţie mai grea. La momentul acela, e posibil să ne fi costat prezenţa unei echipe româneşti în grupele Europa League. A existat o cerere de amânare de la Viitorul, formulată acum două zile, există şi o cerere de la Astra, însă toate aceste cereri vor fi tratate conform dispoziţiilor regulamentare în vigoare, care spun că în măsura în care ai 13 jucători, dintre care un portar, trebuie să joci”.

Justin Ștefan a precizat că „cluburile pot apela la acei jucători (n.r. - de la echipa a doua), dacă îi testează, dar îi testează pentru că ei joacă cu echipa a doua în competiţiile organizate de FRF. Dacă ai un jucător testat pozitiv, îl izolezi şi îl retestezi la şapte zile. Pe cei care au fost în contact cu jucătorul sau cu jucătorii testaţi pozitiv îi retestezi şi dacă rezultatul e negativ îşi pot continua activitatea, iar cei care nu au fost contacţi îşi derulează activiatea în mod normal. În privinţa celor de la Viitorul, deja i-am anunţat în cursul zilei de ieri, am transmis o adresă oficială către club (n.r. - că meciul cu Poli se dispută). În cursul acestei zile, vom mai culege date legate de situaţia de la Astra şi vom reveni şi acolo cu o adresă, dar, repet, în acest momement nu am constat o imposibilitate de a avea 13 jucători, dintre care un portar, pe foaia de joc".

FC Viitorul a anunţat, marţi, 27 octombrie, nouă cazuri de infectare cu noul coronavirus în lotul echipei, dintre care cinci jucători. "FC Viitorul Constanţa a efectuat luni, 26.10.2020, o nouă testare Covid-19, iar rezultatele sosite astăzi, 27.10.2020, au fost, din păcate, pozitive în nouă cazuri. Dintre acestea, cinci sunt din rândul jucătorilor, iar alte patru din cadrul staff-ului auxiliar al echipei noastre. Toti cei depistaţi pozitiv urmează procedurile impuse de autorităţi în astfel de situaţii pentru a evita răspândirea virusului", a precizat clubul patronat de Gheorghe Hagi.

În lotul echipei Astra Giurgiu au fost înregsitrate, miercuri, 15 rezultate pozitive la testele pentru noul coronavirus şi se aşteaptă rezultatele altor fotbalişti.   Printre persoanele infectate se numără Mihai Popa (portar, 29 de ani), Daniel Graovac (fundaş central, 27 de ani), George Merloi (extremă, 21 de ani), Dinu Graur (fundaş, 25 de ani) şi Sébastien Wüthrich (mijlocaş, 30 de ani), care sunt asimptomatici. De asemenea, David Bruno (fundaş, 28 de ani), Constantin Dima (fundaş, 21 de ani), Ljuban Crepulja (mijlocaş, 27 de ani) şi David Lazar (portar, 29 de ani) au fost testaţi din nou pozitiv cu noul coronavirus după ce s-au infectat şi la finalul sezonului trecut. În aceste condiţii, meciul Dinamo - Astra Giurgiu, programat, vineri, 30 octombrie, la ora 21.00, în a 9-a etapă a Ligii 1, ar putea fi amânat. 

FOTBAL / LIGA CAMPIONILOR: Marcus Rashford (Manchester United) a reușit „cea mai rapidă triplă” din postura de rezervă

Păstrat pe banca rezervelor la meciul pe care Manchester United l-a câștigat (5-0) cu RB Leipzig, miercuri seara, Marcus Rashford a intrat în minutul 63, înlocuindu-l pe Greenwood. În numai 27 de minute, el a înscris de trei ori, reușind cea mai rapidă triplă  din istoria Ligii Campionilor din postura unui înlocuitor.

Rashford a marcat în minutele 74, 78 și 90+2. Englezul a doborât astfel un record deținut de Kylian Mbappé, care izbutise un hat-trick în 38 de minute. Cu această reușită, Marcus Rashford ocupă primul loc în clasamentul la zi al golgheterilor din Ligii Campionilor la fotbal, cu patru reuşite. El este urmat de Duvan Zapata (Atalanta Bergamo), care are 3 goluri.

Din grupul celor care au înscris de două ori fac parte Angelino (RB Leipzig), Kingsley Coman (Bayern Munchen), Ousmane Dembele (FC Barcelone), Joao Felix (Atletico Madrid), Leon Goretzka (Bayern Munchen), Ilkay Guendogan (Manchester City), Erling Haaland (Borussia Dortmund), Moise Kean (Paris Saint-Germain), Romelu Lukaku (Inter Milano), Lionel Messi (FC Barcelona), Alvaro Morata (Juventus), Dominik Szoboszlai (RB Salzburg), Marcus Thuram (Borussia Moenchengladbach) și Ferran Torres (Manchester City). 

FOTBAL / LIGA CAMPIONILOR: Alvaro Morata (Juventus) a avut trei goluri refuzate în meciul cu Barcelona

Situație inedită la meciul Juventus - Barcelona (0-2), disputat miercuri seara, în faza grupelor Ligii Campionilor la fotbal. Component al campioanei Italiei, Alvaro Morata a trimis de trei ori mingea în poarta catalanilor, însă golurile sale n-au fost validate pe motiv de ofsaid.

Prima fază la care ibericul a înscris s-a petrecut în minutul 15. Morata a fost deschis în adâncime și l-a învins pe Neto din a doua încercare. El a fost semnalizat în ofsaid, iar VAR-ul a confirmat. După un sfert de oră, Morata a înscris dintr-un voleu, la o centrare a lui Cuadrado, însă povestea s-a repetat. În sfârșit, în minutul 55, jucătorul lui Juventus a trimis din nou în poartă, iar de data aceasta n-a mai fost semnalizat în ofsaid. La consularea VAR, însă, s-a observat că avea un picior dincolo de linie... Astfel că nici acest gol n-a fost validat. Iar Juventus a rămas fără șut pe poartă în meciul cu FC Barcelona. 

În afara celor 3 goluri neacordate în această partidă, Alvaro Morata mai are alte 8 (opt!) în 2020. Și toate din cauză că s-a aflat în ofsaid în momentul în care a expediat mingea în poartă.

FOTBAL / LIGA CAMPIONILOR: Echipa lui Mircea Lucescu a scăpat printre degete victoria la Budapesta

Antrenată de Mircea Lucescu, Dinamo Kiev n-a izbutit să câștige meciul cu Ferencvaros, de la Budapesta. Într-un meci disputat miercuri seara, în Grupa G a Ligii Campionilor la fotbal, vicecampioana Ucrainei a terminat la egalitate, 2-2, după ce a condus cu 2-0.

Oamenii lui Lucescu au marcat prin Viktor Ţîgankov (min. 28 - penalty) şi Carlos De Pena (min. 41), însă gazdele au revenit în partea secundă, când Tokmac Chol Nguen (min. 59) a redus din diferență. Ucrainienii au bătut în retragere după ce căpitanul Sidorciuk a văzut al doilea cartonaş galben, fiind eliminat. Ferencvaros a egalat prin Franck Boli, în minutul 90, la o fază la care Tudor Băluţă a avut un plasament greşit. Mijlocaşul român a fost introdus pe teren în min. 89, făcându-și astfel debutul la Dinamo Kiev.

În celălalt meci al grupei, FC Barcelona a câștigat (2-0) la Torino, cu Juventus, prin golurile marcate de Ousmane Dembele (min. 14) şi Lionel Messi (min. 90+1 - penalty). La gazde nu a putut evolua Cristiano Ronaldo (Juve), portughezul fiind depistat pozitiv la COVID-19.

miercuri, 28 octombrie 2020

GIMNASTICĂ: Larisa Iordache a fost depistată pozitiv cu noul coronavirus

La două zile după ce și-a anunțat revenirea în competiție, vizând calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, gimnasta Larisa Iordache (24 de ani) a aflat, astăzi (miercuri, 28 octombrie), că rezultatul testului de depistare a noului coronavirus este pozitiv. Dinamovista se află acum în izolare şi spune că resimte totul drept „o mică răceală”.

Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, Larisa Iordache a scris: „Gimnastica m-a învăţat să fiu o persoană... pozitivă! Aşteptam un test pozitiv la verificarea de la Izvorani unde trebuia să concurez pentru prima dată după 3 ani! Pregătită, cu ambiţie şi multă determinare alături de antrenorii mei. Eram gata să mă ridic, să lupt pentru visul meu! Aşa voi face şi acum... după un test pozitiv la COVID-19. 

M-am izolat acasă pentru două săptămâni, pentru a ramâne sănătoasă şi pentru a reveni în parametrii normali, pentru a-mi putea relua pregătirea liniştită. Mă simt bine, am o stare generală fără simtome grave, simt doar o mică răceală pe care o voi trata aşa cum mi-a recomandat medicul.

Îmi pare foarte rău pentru acesta veste... Ajunsesem în formă, gata de a arata tot ce am muncit în aceste ultime luni.

Viata mi-e un pic dată peste cap. Dar o gimnastă ştie cum să se de-a peste cap şi să aterizeze în picioare, nu?!

O să am grijă de sănătatea mea, îmi doresc linişte!

Ceea ce vă doresc tuturor!

PS... Sper să ne vedem la Naționale!”.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a anunţat, luni, că Larisa Iordache va reveni în noiembrie în competiţie, după o pauză de trei ani. Ea s-a accidentat, în octombrie 2017, la Campionatele Mondiale de la Montreal, în timp ce se încălzea pentru calificările la sol. Bucureșteanca urma să evolueze la toate cele patru aparate pentru calificarea în finală la individual-compus, însă a părăsit sala într-un scaun cu rotile, iar diagnosticul a fost de ruptură de tendon ahilian stâng. Ulterior, a fost supusă la trei intervenții chirurgicale, fiind nevoită să-și amâne revenirea anunțată inițial pentru 2019.

GIMNASTICĂ: Octavian Bellu şi Mariana Bitang, cel mai de succes cuplu de antrenori din lume

Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy) i-a declarat pe Octavian Bellu şi Mariana Bitang drept cel mai de succes cuplu de antrenori din lume. Ei fuseseră desemnați, în prealabil, și cei mai valoroși tehnicieni din istorie.

Într-un comunicat citat de Agerpres se precizează: "La 12 ani de la recunoaşterea oferită antrenorilor Octavian Bellu şi Mariana Bitang drept cei mai de succes antrenori din lume, Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy) a publicat un nou record al acestora. Este vorba de recordul <<Cei mai de Succes Antrenori din Lume - Duo>>, pentru cuplul Bellu-Bitang". 

Potrivit Academiei Recordurilor Mondiale, cea mai mare organizaţie care certifică recorduri mondiale, sub conducerea celor doi antrenori gimnastele noastre au câştigat în total 305 medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Europene. 

Născut în Ploiești, în 17 februarie 1951, Octavian Bellu a fost solicitat să lucreze ca antrenor la lotul olimpic feminin de gimnastică de la Deva în 1981. Devenit coordonator în 1990, și-a  supervizat elevele la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice, 16 ediții de Campionat Mondial și 13 de Campionat European. Cu 16 medalii de aur și 305 la marile competiții,  Octavian Bellu a fost declarat „cel mai de succes antrenor din lume” de World Records Academy. În 2005 și 2006, a fost consilier de stat la Administrația Prezidențială, iar în 2006 a ocupat funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Sport. Între 1992 și 2005, Bellu a colaborat cu Mariana Bitang, care i-a devenit și soție. 

FOTBAL / LIGA CAMPIONILOR: Real Madrid a obținut in extremis un egal pe terenul Borussiei Monchengladbach

Întrecută (2-3) pe teren propriu, de Șahtior Donețk, în urmă cu o săptămână, Real Madrid a evitat în ultima clipă eșecul în fața Borussiei Monchengladbach, în a doua etapă a  fazei grupelor din Liga Campionilor la fotbal. Condusă cu 2-0 în urma golurilor francezului Marcus Thuram, campioana Spaniei a egalat prin reușitele lui Bezema (min. 87) și Casemiro (min. 90+3).

Practic Real Madrid repetă startul slab din ediția precedentă, când a adunat doar un punct după ce pierduse la Paris, cu PSG (0-3), și făcuse egal, 2-2, acasă, cu FC Bruges. Gruparea lui Zidane a evitat cu mare dificultate un nou eșec, evoluția sa fiind foarte slabă. De partea cealaltă, germanii se văd egalați din nou în prelungiri, ei termințnd la egalitate, 2-2, și meciul de la Milano, cu Inter.       

Omul meciului a fost declarat Marcus Thuram, care a înscris în minutele 33 și 58. Fiul lui Lilian Thuram a părăsit terenul în minutul 71, iar ieșirea lui a coincis cu revenirea în joc a Realului din Madrid. 

În celălalt meci din Grupa B, Șahtior Donețk și Inter Milano au terminat la egalitate, 0-0, la Kiev. În etapa următoare, a 3-a, marți, 3 noiembrie, sunt programate meciurile Șahtior Donețk - Borussia Monchengladbach (ora 19.55) și Real Madrid - Inter Milano (22.00). 

MOTORSPORT: Wade Young a fost cel mai rapid în calificările pentru Red Bull Romaniacs 2020

Câştigător al ediției 2018, Wade Young a fost cel mai rapid pilot în calificările de marţi de la clasa Gold a raliului hard enduro Red Bull Romaniacs, Vertical Madness. Participant la cele 17 ediții de până acum ale întrecerii, Emanuel Gyenes a luat startul la clasa Iron. Programată între 27 și 31 octombrie, întrecerea se desfășoară în zona Sibiului.  

Young a plecat de pe poziţia a 12-a, însă a reuşit să obţină cel mai bun timp la finalul cursei de 17 km. Sud-africanul a fost mai rapid cu 44 de secunde decât spaniolul Alfredo Gomez Cantero şi britanicul Billy Bolt, devansându-l cu 58 de secunde pe cel supranumit „Regele Carpaţilor”, britanicul Graham Jarvis. „A fost un pic mai dificil cu navigația din pricina ceții din anumite zone ale traseului”, a spus Young. „Am încercat să nu fac greșeli și să am un ritm cât mai bun. Urcările au fost destul de dificile pentru că se aluneca destul de mult, dar sunt fericit că sunt bine și am terminat calificările. Când am ajuns la start erau 0 grade Celsius și mă aștept să avem dimineți la fel și în următoarele zile”. 

Proaspăt recuperat după o accidentare serioasă la degetul mare al mâinii stângi, campionul en-títre, Manuel Lettenbichler, a încheiat cursa la 1 minut și 3 secunde în urma liderului și va pleca mâine din poziția a 5-a. „Cred că a fost un mod bun de a începe această ediție a Red Bull Romaniacs. Sper ca vremea să rămână la fel ca astăzi, adică să nu plouă. Chiar dacă a fost ceață, aderența mi s-a părut destul de bună”. 

La clasa Silver, britanicul Joe Deakin a terminat primul calificările, urmat de francezul Fabien Poirot şi de danezul Peter Weiss, în timp ce românul Adrian Mihu a fost al patrulea. La clasa Bronze, germanul Alexander Gehlert a dominat categoric calificările, fiind urmat de conaţionalul său Eddie Findling şi de austriacul Stefan Rieger.

Singurul rider din lume care a participat la toate ediţiile Red Bull Romaniacs de până acum, Emanuel Gyenes a luat startul și anul acesta, însă doar la clasa Iron din cauză că nu e complet refăcut după fractura suferită în iunie la piciorul drept.Sătmăreanul a ocupat locul 2 în calificări după francezul Courty Romain.

Inițiată anul acesta pentru sportivii amatori, clasa Atom s-a desfășurat pe cel mai simplu traseu, de doar 8 kilometri. Cel mai rapid a fost americanul Rich Mumford, care i-a străbătut în 23 de minute şi 21 de secunde.

Astăzi (miercuri, 28 octombrie), participanții își vor intra cu adevărat „în pâine”, urmând a străbate distanțe diferite în funcție de clasa la care sunt înscriși:  Clasa Gold - 114 kilometri, clasa Silver - 116 km, clasa Bronze - 128 km, Iron- 89 km, Atom 79 km. 


FOTBAL / SPANIA: FC Barcelona și-a dat acordul de a participa în Superliga Europeană

Vizat de o moțiune de cenzură inițiată de fanii lui FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu (57 de ani) și-a prezentat demisia din funcția de președinte al cubului catalan. Omul de afaceri a precizia, cu această ocazie, că gruparea pe care o conducea din 2015 și-a dat acordul de a participa în Superliga Europeană.

În mesajul transmis fanilor, Bartomeu a prezentat și un bilanț: „Sunt mândru de ce am făcut. FC Barcelona a devenit un club dăruit societăţii, ţării, copiilor şi celor mai vulnerabili, printr-o fundaţie atât de importantă în lumea sportului şi care a jucat un rol fundamental în timpul pandemiei”. Acesta a explicat, totodată, că nu a demisionat după eliminarea din Liga Campionilor deoarece era necesar să se ia decizii pentru garantarea viitorului şi sustenabilităţii clubului. „Nu puteam lăsa clubul pe mâinile unui Board intermar cu puteri limitate. Cine ar fi găsit noul antrenor? Cine ar fi gestionat transferurile? Cine s-ar fi luptat ca Leo Messi să rămână? Cine ar fi făcut reducerile de buget? Cine ar fi gestionat modificările salariale ale angajaţilor clubului? Ca Board înţelegem că trebuie să luăm aceste decizii, majoritatea incomode”, a spus Bartomeu, care a adăugat: „Trebuie să demisionăm astăzi. Şi trebuie să facem asta fără să fi completat măsurile financiare de reducere a cheltuielilor şi de a garanta creşterea veniturilor. Sper ca în zilele următoaee să se ajungă la un acord cu privire la implementarea modificării salariilor jucătorilor şi angajaţilor, măsură care dacă nu va fi pusă în aplicare ar putea avea consecinţe grave pentru viitorul clubului. Am încredere că Board-ul interimar va putea completa procesul şi că toţi pot ajunge la un acord pentru binele Barcei”, a adăugat Bartomeu.

Președintele demisionar a mai spus că Board-ul FC Barcelona a aprobat “cerinţele de participare a clubului la o viitoare Supeligă Europeană, proiect pentru cele mai mari cluburi din Europa. Detaliile vor fi puse la dispoziţia următorului Board şi decizia cu privire la participarea la competiţie va trebui să fie ratificată de următoarea Adunare a Membrilor Delegaţi. Şi vreau să anunţ şi faptul că am aprobat viitorul nou format al Cupei Mondiale a Cluburilor. Superliga Europeană va garanta stabilitatea financiară a clubului, care va continua să aparţină membrilor săi”, a concluzionat Bartomeu.

Luna aceasta, Sky News a anunțat că Manchester United și Liverpool negociază cu cele mai valoroase cluburi de fotbal din Europa pentru integrarea în European Premier League (Superliga Europeană), un proiect sprijinit de FIFA pentru înlocuirea Ligii Campionilor.

marți, 27 octombrie 2020

HANDBAL / LIGA EUROPEANĂ EHF: Dinamo a fost depășită clar de IFK Kristianstad

Formația masculină de handbal Dinamo București n-a izbutit să obțină primul succes în Liga Europeană EHF, competiție aflată la prima ediție. „Câinii” s-au înclinat clar (22-31) în Suedia, în fața lui IFK Kristianstad. 

Oamenii lui Sebastian Bota au avut o evoluție modestă, în special în atac, unde s-au irosit numeroase ocazii, unele chiar din situație de „unu la unu”. De altfel, ei au nscris doar 22 de goluri din 45 de aruncări în timp ce scandinavii au reușit 31 din 50 de încercări. Gazdele s-au desprins încă din start, conducând cu 5-1 în minutul 7. Diferența s-a păstrat până la pauză (16-12), fiind majorată în al doilea mitan. 

Golurile au fost marcate de Olsson (6), Halén (6), Nyfjäll (5), Frend-Öfors (5), Einarsson (4), Ocvirk (2), Nilsson  (2), Jurmala Åström (1), respectiv Ghionea (6), Bizău (6), Negru (4), Kuduz (2), Diogo Hebo (2), Mamdouh Ashem Shebib (1), Bannour (1).

Şi de la această partidă au absentat antrenorul Constantin Ştefan şi trei jucători (Andrei Lazăr, Răzvan Gavriloaia și Jakov Vrankovic) aflați la izolare, după ce au fost testați pozitiv cu COVID-19.

Celelalte două partide din etapa a 2-a, USAM Nîmes Gard - Fuchse Berlin și Sporting CP - Tatran Presov, nu s-au disputat din cauza unor cazuri de COVID-19 depistate.

Cum în primul meci din grupa B, pe teren propriu, a pierdut (25-27) cu Sporting CP, Dinamo rămâne fără punct. În continuare, formația noastră va avea următorul program: cu Tatran Preşov (deplasare, 17 noiembrie), cu USAM Nîmes Gard (acasă, 24 noiembrie), cu Fuchse Berlin (deplasare, 1 decembrie şi acasă în 8 decembrie), cu Sporting CP (deplasare, 9 februarie 2021), cu IFK (acasă, 16 februarie), cu USAM (deplasare, 23 februarie) și cu Tatran Preşov (acasă, 2 martie).

Primele patru clasate în fiecare din cele patru grupe se vor califica în optimile de finală, cu meciuri programate între 23-30 martie. Sferturi de finală se vor desfășura între 13-20 aprilie, iar Final Four-ul în 22 și 23 mai.

Dinamo Bucureşti a rămas singura reprezentantă a României în EHF European League, la masculin, după eliminarea formaţiilor Potaissa Turda şi HCDS Constanţa în turul 2 preliminar.

FOTBAL / SPANIA: Presa iberică anunță că Bartomeu ar fi demisionat de la șefia Barcelonei

Cotidianul catalan „Sport” a anunțat, în această seară, că Josep Maria Bartomeu (57 de ani) a demisionat de la conducerea grupării FC Barcelona. Acesta făcea parte din conducerea clubului din 2003, fiind ales în fruntea lui în 18 iulie 2015, cu 54% din voturi. În timpul mandatului lui Bartomeu, Barcelona a câștigat 79 de trofee la fotbal,  baschet, handbal, hochei pe gheață, hochei pe rotile, futsal și fotbal pe plajă.  

Preşedintele Bartomeu şi comitetul executiv erau vizați de o moţiune de cenzură iniţiată, la finalul lunii august, de Jordi Farre, un candidat la preşedinţia clubului, în momentul în care vedeta echipei, argentinianul Lionel Messi, cerea rezilierea contractului său cu Barcelona. Contestatarii actualei conduceri au adunat mai mult de 16.521 de semnături necesare din rândul socios (fani acţionari) pentru a activa acest proces de demitere.

Luni seară, Bartomeu prezentase o scrisoare deschisă la persoana întâi, în care preciza că doreşte ca referendumul pentru destituirea sa să se desfăşoare în week-end-ul 15-16 noiembrie, susţinând că este nevoie de cel puţin 15 zile pentru pregătirea votului. Opozanții lui doreau ca acest referendum să se desfăşoare în 1 şi 2 noiembrie, termen stabilit în conformitate cu statutul clubului blaugrana.

Josep Maria Bartomeu face parte din conducerea lui FC Barcelona din 2003. Atunci, el a candidat cu echipa cu care Joan Laporta a obținut președinția, devenind responsabil cu echipa de baschet. În 2005, a demisionat o dată cu Sandro Rosell, aceștia fiind în dezacord cu Laporta. În 2010, a făcut parte din echipa lui Rosell, care a câștigat șefia clubului. A fost numit  atunci vicepreședinte. Iar în 23 ianuarie 2014, a devenit președinte după demisia lui Rosell. Ales în 18 iulie 2015, cu 54% din voturi, Bartomeu ar urma să își încheie mandatul în 20 martie 2021. 

E de menționat că FC Barcelona a câștigat 79 de trofee sub președinția omului de afaceri catalan. 

Fotbal

1 Liga Campionilor (2015)

4 Campionatul Spaniei (2015, 2016, 2018, 2019)

4 Cupa Spaniei (2015, 2016, 2017, 2018)

1 Supercupa Europei (2015)

1 CM al cluburilor (2015)

Fotbal feminin

3 Campionatul Spaniei (2014, 2015, 2020)

3 Cupa Spaniei (2014, 2017, 2018)

Baschet

1 Campionatul Spaniei (2014)

2 Cupa Spaniei (2018, 2019)

Handbal

1 Liga Campionilor (2015)

7 Campionatul Spaniei (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020)

7 Cupa Spaniei (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020)

6 Cupa ASOBAL (2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020)

7 Supercupa Spaniei (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020)

4 CM al cluburilor (2014, 2017, 2018, 2019)

Hochei pe rotile

3 Liga Europeană (2014, 2015, 2018)

6 Campionatul Spaniei (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019)

4 Cupa Spaniei (2016, 2017, 2018, 2019)

1 Supercupa Spaniei (2014)

1 Cupa Intercontinentală (2014)

1 Cupa Continentală (2015)

Hochei pe gheață

2 Cupa Spaniei (2015, 2019)

Futsal

2 Cupa Europei (2014, 2020)

1 Campionatul Spaniei (2019)

3 Cupa Regelui (2014, 2018, 2019)

2 Cupa Spaniei (2019, 2020)

Fotbal pe plajă

1 Cupa Mondială (2015)

FOTBAL / ITALIA: Ionuţ Radu s-a vindecat de COVID-19

La mai bine de două săptămâni după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19, Ionuţ Radu s-a videcat. În aceeaşi situaţie este și coechipierul românului, mijlocaşul Roberto Galiardini, care a fost testat pozitiv în 9 octombrie. În acest moment, în lotul formaţiei Inter mai este purtător al noului coronavirus doar fundaşul Milan Skriniar.

Portarul român a avut un nou rezultat pozitiv la testul pentru noul coronavirus, la 11 zile de la primul control. Inter Milano anunţase, la 9 octombrie, că Ionuţ Radu a fost testat pozitiv cu coronavirus. Testul fusese efectuat cu o zi înainte.

Radu a fost inclus pe lista jucătorilor din străinătate susceptibili a fi convocați de Mirel Rădoi pentru meciurile pe care echipa României le va susține luna viitoare, cu Belarus (11 noiembrie), Norvegia (15 noiembrie) și Irlanda de Nord (18 noiembrie). Ceilalți doi portari sunt Ciprian Tătăruşanu (AC Milan/Italia, 72/0) și Florin Niţă (Sparta Praga/Cehia, 2/0).

În această seară, de la ora 19.55, Inter Milano va înfrunta la Kiev, pe Şahtior Doneţk, în etapa a 2-a din Grupea B a Ligii Campionilor, însă Ionuț Radu nu a fost inclus în lot. El ar putea sta pe banca de rezerve la meciul de sâmbătă, de pe teren propriu, cu Parma, din a 6-a etapă a Seriei A.

GIMNASTICĂ: Larisa Iordache revine în competiţie și speră să prindă calificarea la JO de la Tokyo

Medaliată olimpică, mondială şi multiplă campioană europeană, Larisa Iordache (24 de ani) va reveni în luna noiembrie în competiţii, după o pauză de trei ani şi după trei operaţii la tendonul ahilian. Inițial, s-a crezut că dinamovista va reintra în circuitul competițional în 2019. 

Potrivit Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Larisa Iordache va participa la Campionatele Naţionale de la Ploieşti (17-19 noiembrie). Obiectivul ei şi al antrenorilor săi, Lăcrămioara şi Cristian Moldovan, este calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Dinamovista își mai poate asigura prezența la Campionatele Europene de la Mersin (Turcia), programate între 9 şi 13 decembrie.

În octombrie 2017, Larisa Iordache s-a accidentat la Campionatele Mondiale, în timp ce se încălzea pentru calificările la sol. Ea urma să evolueze la toate cele patru aparate pentru calificarea în finală la individual-compus, însă a părăsit sala din Montreal într-un scaun cu rotile, iar diagnosticul a fost de ruptură de tendon ahilian stâng. Ulterior, ea a fost supusă la trei intervenții chirurgicale, ultima având loc la o clinică din Viena, în septembrie 2018. ”A treia oară cu noroc! După două intervenţii chirurgicale nereuşite în România, Larisa Iordache a trecut printr-o nouă operaţie a tendonului ahilian, de această dată la Viena, în cadrul clinicii Wiener Privatklinik. Îi mulţumim pe această cale domnului profesor doctor Weinstabl pentru implicare şi profesionalism, dar şi domnului Octavian Bellu şi doamnei Mariana Bitang pentru sprijin. Tare, Lari! Sănătate şi recuperare rapidă! Alături de tine!”, se arată în mesajul FR Gimnastică, postat atunci pe pagina oficială de Facebook.

Larisa Iordache a participat la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012, unde a obţinut medalia de bronz cu echipa României. Tot atunci, ea a ocupat locul 6 în finala de la bârnă și 9 la individual compus. 

FOTBAL / SPANIA: Josep Maria Bartomeu refuză să demisioneze de la șefia lui FC Barcelona

Aflat la șefia lui FC Barcelona din 23 ianuarie 2014, în urma demisiei lui Sandro Rosell, Josep Maria Bartomeu (57 de ani) a anunțat că nu are de gând să renunțe la această funcție. Omul de  afaceri spaniol este tot mai contestat în ultimul timp, îndeosebi după ce Lionel Messi a dorit să părăsească gruparea catalană, iar fanii acţionari ai clubului au depus o moţiune de cenzură împotriva lui. Acțiunea a fost iniţiată, la finalul lunii august, de Jordi Farre, un candidat la preşedinţia clubului, în momentul în care vedeta echipei, argentinianul Lionel Messi, cerea rezilierea contractului său cu Barcelona.

Într-o şedinţă a comitetului de conducere al clubului catalan, care s-a desfășurat ieri (luni, 26 octombrie), Bartomeu a spus: "Nu există motive pentru a demisiona. Sunt o mulţime de responsabilităţi. Cred că acesta ar fi cel mai rău moment pentru a abandona Barca şi pentru un comitet de gestionare tranzitorie".

În caz de demisie a președintelui, un comitet de tranziţie ar asigura interimatul până la noi alegeri. Ceea ce nu pare a fi pe placul lui Bartomeu, care a comentat: "Un comitet de gestionare tranzitorie nu ar putea lua deciziile pe care le avem de luat pentru a găsi soluţii la problemele cauzate de pandemie, care au afectat grav conturile clubului”.

Actuala conducere a grupării catalane trebuie să facă faţă unei moţiuni de cenzură, după ce contestatarii actualei conduceri (inclusiv unii candidaţi la preşedinţia clubului, la alegerile din 20 martie 2021) au reuşit să adune mai mult de 16.521 de semnături necesare din rândul socios (fani acţionari) pentru a activa acest proces de demitere. Practic, la începutul acestei luni, opozanții lui Bartomeu aveau 20.731 de voturi. 

În acest context, luni seară, actualul președinte a difuzat o scrisoare deschisă la persoana întâi, în care preciza că doreşte ca referendumul pentru destituirea sa să se desfăşoare în week-end-ul 15-16 noiembrie, susţinând că este nevoie de cel puţin 15 zile pentru pregătirea votului. Unul care se va desfășura, pentru prima dată în istoria clubului, în decursul a două zile şi în mai multe locuri din jurul Barcelonei, în Catalonia şi în restul Spaniei, pentru a evita aglomeraţia şi a se respecta măsurile sanitare adecvate în condiţiile răspândirii noului coronavirus.

Pe de altă parte, opoziția dorește ca acest referendum să se desfăşoare în 1 şi 2 noiembrie, termen stabilit în conformitate cu statutul clubului blaugrana. Conducerea actuală susţine că nu are timp să organizeze operațiunea de votare într-un timp atât de scurt şi că acest termen ar obliga-o să ţină votul la Stadionul Camp Nou, ceea ce ar putea creşte riscul de infectare. S-a cerut guvernului regional catalan să se pronunţe pe acest subiect. "Când vom primi răspunsul oficial de la guvernul regional, comitetul director se va reuni din nou", pentru a lua o decizie, a explicat Bartomeu.

Pentru destituirea preşedintelui lui FC Barcelona şi organizarea de alegeri sunt necesare două treimi din voturile exprimate la referendumul pentru moţiune.

Josep Maria Bartomeu face parte din conducerea lui FC Barcelona din 2003. Atunci, el a făcut parte din echipa cu care Joan Laporta a obținut președinția, fiind responsabil cu echipa de baschet.În 2005, a demisionat o dată cu Sandro Rosell, aceștia fiind în dezacord cu Laporta. În 2010, a făcut parte din echipa lui Rosell, care a câștigat șefia clubului. A fost numit  atunci vicepreședinte. Iar în 23 ianuarie 2014, a devenit președinte după demisia lui Rosell. Ales în 18 iulie 2015, cu 54% din voturi, Bartomeu ar urma să își încheie mandatul în 20 martie 2021. 

E de menționat că FC Barcelona a câștigat 79 de trofee sub președinția omului de afaceri catalan. 

Fotbal

1 Liga Campionilor (2015)

4 Campionatul Spaniei (2015, 2016, 2018, 2019)

4 Cupa Spaniei (2015, 2016, 2017, 2018)

1 Supercupa Europei (2015)

1 CM al cluburilor (2015)

Fotbal feminin

3 Campionatul Spaniei (2014, 2015, 2020)

3 Cupa Spaniei (2014, 2017, 2018)

Baschet

1 Campionatul Spaniei (2014)

2 Cupa Spaniei (2018, 2019)

Handbal

1 Liga Campionilor (2015)

7 Campionatul Spaniei (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020)

7 Cupa Spaniei (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020)

6 Cupa ASOBAL (2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020)

7 Supercupa Spaniei (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020)

4 CM al cluburilor (2014, 2017, 2018, 2019)

Hochei pe rotile

3 Liga Europeană (2014, 2015, 2018)

6 Campionatul Spaniei (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019)

4 Cupa Spaniei (2016, 2017, 2018, 2019)

1 Supercupa Spaniei (2014)

1 Cupa Intercontinentală (2014)

1 Cupa Continentală (2015)

Hochei pe gheață

2 Cupa Spaniei (2015, 2019)

Futsal

2 Cupa Europei (2014, 2020)

1 Campionatul Spaniei (2019)

3 Cupa Regelui (2014, 2018, 2019)

2 Cupa Spaniei (2019, 2020)

Fotbal pe plajă

1 Cupa Mondială (2015)

FOTBAL / ITALIA: Ciprian Tătărușanu a încasat 3 goluri la meciul de debut la AC Milan

Lipsită de titularul Gianluigi Donnarumma, depistat pozitiv cu COVID-19, AC Milan l-a titularizat pe Ciprian Tătărușanu (34 de ani) pentru meciul de pe teren propriu, cu AS Roma. Internaționalul român a primit trei goluri, fiind vinovat la primul.

În minutul 14, la un corner executat de Pellegrini, Tătăruşanu a încercat să respingă, însă a trecut la o palmă pe sub balon, iar Dzeko a marcat cu capul golul de 1-1. Fostul portar al lui Lyon a rămas fără replică și la celelalte reușite ale Romei. În minutul 70, el a respins în faţă o minge şutată de Mkhitaryan, iar Bennacer l-a faultat în careul mic pe Pedro, încercând să degajeze balonul. După consultarea VAR, Veretout a executat penalty-ul. Apoi, în minutul 84, Ibrahimovic a deviat greşit o minge la un corner al oaspeţilor, iar Kumbulla a marcat lejer, în poarta goală, şi a stabilit scorul final, 3-3.

Antrenor la AC Milan, Stefano Pioli l-a apărat pe Ciprian Tătăruşanu după meci: "Erorile fac parte din fotbal. La acel corner, a calculat greşit timpul de ieşire. Este un porar puternic, dar la debut se poate întâmpla orice. Vom analiza evoluţia individuală şi vom încerca să facem mai puţine greşeli, dar echipa a jucat bine. Avem puţin timp pentru antrenamente. Vom munci exclusiv pe baza partidei jucate şi o pregătim pe următoarea".

Pe atac, de la AC Milan s-a remarcat Zlatan Ibrahimovic, care a reușit a treia „dublă” din această ediție de campionat după cele din meciurile cu Bologna (2-0, în 21 septembrie) și Inter (2-1, în 17 octombrie). Suedezul de 39 de ani a înscris în minutul 2, când a agățat o minge singur cu portarul Mirante, și 80, când a transformat un penalty. Al treilea gol a fost izbutit de Saelemaekers, în minutul 47. 

În ciuda egalului, AC Milan se menţine pe primul loc în clasamentul Seriei A, cu 13 puncte, fiind urmată de Napoli şi Sassuolo, fomaţia fundaşului Vald Chiricheş, fiecare având câte 11 puncte. AS Roma se află pe locul 9, cu 8 puncte, la egalitate cu Verona, care este pe 8.

Campionatul de fotbal al Italiei - Serie A

Etapa a 5-a

Sassuolo - Torino 3-3

Atalanta - Sampdoria 1-3

Genoa - Inter 0-2

Lazio - Bologna 2-1

Cagliari - Crotone 4-2

Benevento - Napoli 1-2

Parma - La Spezia 2-2

Fiorentina - Udinese 3-2

Juventus - Verona 1-1

AC Milan - AS Roma 3-3


Clasament

1. AC Milan 13 puncte

2. Napoli 11 puncte

3. Sassuolo 11 puncte

4. Inter 10 puncte

5. Juventus 9 puncte

6. Sampdoria 9 puncte

7. Atalanta 9 puncte

8. Verona 8 puncte

9. AS Roma 8 puncte

10. Lazio 7 puncte

11. Fiorentina 7 puncte

12. Cagliari 7 puncte

13. Benevento 6 puncte

14. Spezia 5 puncte

15. Parma 4 puncte

16. Genoa 4 puncte

17. Bologna 3 puncte

18. Udinese 3 puncte

19. Torino 1 punct

20. Crotone 1 punct


luni, 26 octombrie 2020

FOTBAL / ITALIA: Gianluigi Donnarumma e pozitiv cu COVID-19, Tătărușanu va debuta la AC Milan

Component al echipei de fotbal AC Milan, Gianluigi Donnarumma (21 de ani) a fost depistat pozitiv la COVID-19. Cum acesta va intra în izolare, poarta liderului din Serie A ar putea fi apărată de Ciprian Tătărușanu, care a fost transferat vara trecută de la Olympique Lyonnais. Ceilalți doi portari trecuți pe listă la meciul cu Roma, de diseară, sunt Antonio Donnarumma, fratele lui Gianluigi, și Jungdal.

Clubul din Lombardia a anunțat într-un comunicat că se confruntă cu noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Printre acestea se află Gianluigi Donnarumma și Jens Petter Hauge, care sunt asimptomatici. Ei vor fi testați din nou, astăzi, însă pentru moment au fost plasați la izolare. De asemenea, trei membri ai clubului au avut rezultat pozitiv la testare. 

Donnarumma și Hauge nu vor putea evolua în această seară, la ora 21.45, în meciul cu AS Roma, de pe San Siro. În acest context, Ciprian Tătărușanu și-ar putea face debutul în poarta lui AC Milan. 

FOTBAL / ROMÂNIA: Portarul Florin Raț a marcat în minutul 90+8 și a adus egalul pentru Hunedoara

Programat în runda cu numărul 7 din Seria 9 a Ligii a 3-a din România, meciul dintre CS Hunedoara și CSO Cugir a avut un final dramatic. Condusă (2-3) formația gazdă s-a aruncat în atac, iar portarul ei a izbutit o egalare de senzație în ultima secundă a meciului.

Venit în careul oaspeților, Florin Raț a reluat balonul în plasa porții adverse cu o lovitură de cap.  Faza s-a petrecut în minutul 90+8. Iar reușita portarului hunedorean a stărnit o bucurie imensă pe stadion.

Celelalte goluri ale confruntări au fost izbutite de Andrei Vasinc (min. 66), Flavius Iacob (min. 69), respectiv Paul Păcurar (min. 11), Tudor Șaucă (min. 49) și Vitinha (min. 89, penalty). 

FOTBAL / LIGA CAMPIONILOR: Istvan Kovacs și Ovidiu Haţegan, delegați la Madrid și Moscova

Doi arbitri români vor oficia în etapa cu numărul 2 a fazei grupelor ediției 2020/2021 a Ligii Campionilor la fotbal. Istvan Kovacs va oficia la Madrid, iar Ovidiu Haţegan la Moscova.

Mai întâi, Comisia de Arbitri a Uniunii Europene de Fotbal Asociație (UEFA) a anunțat că Istvan Kovacs va conduce meciul Lokomotiv Moscova - Bayern Munchen, programat mâine (marți, 27 octombrie), la ora 19.55, în Grupa A din Liga Campionilor. Acesta va fi ajutat de Vasile Florin Marinescu şi Ovidiu Artene, iar rezervă va fi Marius Avram. Arbitri VAR pentru acest meci au fost desemnaţi Alejandro Hernandez şi Guillermo Cuadra Fernandez.

Tot marți, însă la ora 22.00, va oficia și Ovidiu Haţegan, care a fost delegat la meciul Atletico Madrid - FC Salzburg, din aceeași Grupa A. El va fi asistat de Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe, în timp ce al patrulea oficial va fi Fabio Maresca din Italia. Din camera VAR vor superviza partida alţi doi arbitri peninsulari: Marco Di Bello şi Paolo Valeri.

O zi mai târziu (miercuri, 28 octombrie), vicepreşedintele CCA, Alexandru Deaconu, va fi observator de arbitrii la meciul FC Krasnodar – Chelsea, contând pentru Grupa E din Liga Campionilor. Partida va încele la ora 19.55 şi va fi arbitrată de o brigadă din Turcia.

FOTBAL / ANGLIA: Raheem Sterling va înfiinţa o fundaţie pentru ajutorarea tinerilor defavorizaţi

Component al echipei de fotbal Manchester City şi al repezentativei Angliei, Raheem Sterling (25 de ani) va înfiinţa o fundaţie pentru sprijinirea tinerilor defavorizaţi din Marea Britanie. Anul trecut, atacantul s-a implicat şi în lupta împotriva rasismului în sport.

Potrivit „Sunday Times”, citat de lequipe.fr, Sterling e dispus să aloce cel puțin un milion de lire sterline (circa 1,1 milioane de euro) proiectului său. „Aş fi fericit să pot ajuta. Chiar dacă ar fi pentru cinci persoane sau una, nu contează.  Important este să fie ceva mai bine în Anglia. Vreau să ajut. Ar fi enorm pentru mine, dar şi pentru persoanele implicate", a declarat Sterling.

Cu un salariu anual de 16,5 milioane de euro, fotbalistul se alătură astfel lui Marcus Rashford (Manchester United), care s-a implicat în acțiuni caritabile în ultimul timp. Născut la 8 decembrie 1994, la Kingston, în Jamaica, Raheem Sterling s-a format ca sportiv la Queens Park Rangers (2003-2010). Trecut la Liverpool, a evoluat pentru „cormorani” între 2012 și 2015, răstimp în care a disputat 129 de meciuri și a marcat 23 de goluri. Din 2015, a jucat 251 de partide și a înscris de 104 ori pentru Manchester City. Fost internațional U17, U19 și de tineret, a bifat 58 de selecții și 13 goluri pentru prima reprezentativă a Angliei.

HANDBAL / EHF EUROPEAN LEAGUE: Dinamo încearcă să-și regăsească ritmul în Suedia

Întrecută (25-27), pe teren propriu, săptămâna trecută, de Sporting Lisabona, echipa masculină de handbal Dinamo București încearcă să-și regăsească ritmul cu care ne-a obișnuit în ultima ediție a Ligii Campionilor. „Câinii” vor juca mâine (marți, 27 octombrie), la ora 21.45, pe terenul formației suedeze IFK Kristianstad.

Cele două grupări s-au înfruntat și anul trecut, în Champions League, iar Dinamo a trecut cu bine de acea „dublă”. Victorioasă la București (28-25), formația noastră a scos un egal, 29-29, în deplasare. Ceea ce i-a permis să încheie neînvinsă competiția, fiind eliminată la „masa verde” prin nedisputarea sfertului de finală cu Paris Saint-Germain din cauza pandemiei de COVID-19. 

Dinamo se prezintă la meciul de mâine din postura de lider autoritar în Liga Zimbrilor. Deși a fost lipsită în continuare de antrenorul Constantin Ștefan și de trei jucători (Andrei Lazăr, Răzvan Gavriloaia și Jakov Vrankovic) aflați la izolare, după ce au fost testați pozitiv cu COVID-19, formația din Capitală a bifat, sâmbătă, 24 octombrie, a 10-a victorie din tot atâtea posibile: 32-24 (19-12) cu CSM București. În acest meci s-au remarcat Kuduz (9 goluri), Ghionea (7) și Bizău (6), în atac, precum și portarul Missaoui.     

În prima etapă din EHF European League, săptămâna trecută, Dinamo a pierdut acasă (25-27) în fața lui Sporting Lisabona, iar IFK Kristianstad s-a înclinat (23-30), la Berlin, în partida cu Fuchse. Într-un alt meci din Grupa B, USAM Nîmes Gard s-a impus (28-22) pe terenul lui Tatran Presov. 

În runda cu numărul 2 mai sunt programate meciurile USAM Nîmes Gard - Fuchse Berlin și Sporting CP - Tatran Presov. 

FOTBAL / CUPA ROMÂNIEI: Dan Petrescu susține că evoluția CFR-ului a fost un „dezastru”

Campioană a României, CFR Cluj a scos un egal (1-1), astăzi (joi, 20 octombrie), în disputa cu echipa Universitatea Cluj, una care a contat ...