Wikipedia

Rezultatele căutării

miercuri, 22 decembrie 2021

FORMULA 1: Ferrari îl va avea ca pilot de rezervă pe Mick Schumacher

Fiu al lui Michael Schumacher, Mick Schumacher va fi, în 2022, pilot de rezervă la echipa de Formula 1, Ferrari. Germanul va participa în competiție în cadrul echipei Haas. Germanul a încheiat primul an la echipa Haas pe locul 19, fără a obține vreun punct.

Mattia Binotto, Team Principal al Scuderiei, a explicat situația: "Nu trebuie să uităm că el este deja un pilot Ferrari. El face parte din Ferrari Driver Academy şi aceasta există pentru a identifica viitorii piloţi Ferrari".

Mick Schumacher va fi pilot de rezervă la 11 din cele 23 de Grand Prix-uri programate anul viitor, în celelalte douăsprezece acest rol fiind îndeplinit de italianul Antonio Giovinazzi. Piloţi titulari la Ferrari sunt Charles Leclerc, care are contract până în 2024, şi Carlos Sainz Jr., cu contract până în 2023.

În martie 2021, Schumacher Jr. a debutat în „Marele Circ”. S-a întâmplat la 9 ani după ce tatăl său, celebrul Michael Schumacher, a disputat ultima cursă de Formula 1, în Brazilia 2012, respectiv la 30 de ani de la debutul septuplului campion mondial, care s-a produs în 1991, la Marele Premiu al Belgiei de la Spa-Francorchamps. În acest moment, tatăl lui Mick este în convalescenţă după un grav accident suferit la schi, în 2013,

Mick Schumacher, care a împlinit 22 de ani în 22 martie, a condus pentru prima dată un monopost Haas F1 Team la Abu Dhabi, în 11 noiembrie, când a participat la primele antrenamente libere din cadrul ultimei etape a ediției 2020. Apoi, el a evoluat la testul debutanţilor, care are loc la două zile după cursa din Emiratele Arabe Unite. În plus, anul trecut Mick Schumacher a devenit campion F2, tot pe circuitul Sakhir din Bahrain. Victorios în cursele de la Monza şi Soci, el a adunat 215 puncte, cu 14 puncte mai mult decât britanicul Callum Illott. 

Fiul lui Michael Schumacher și-a făcut debutul în automobilismul sportiv în 2015, când a concurat în Formula 4, devenind vicecampion al Germaniei și Italiei un an mai apoi. El şi-a obţinut superlicenţa de Formula 1 câştigând campionatul FIA Formula 3, în 2018, cu Prema, înainte de a trece la Formula 2, cu aceeaşi echipă, în anul următor. El a avut un prim sezon dificil în F2, câştigând o cursă de sprint şi terminând pe locul 12 în clasamentul general, dar a demonstrat progrese semnificative în acest sezon. 

Michael Schumacher, tatăl lui Mick, are cinci titluri mondiale câștigate cu Ferrari. În 29 decembrie 2013, fostul pilot de Formula 1 a fost victima unui accident la schi, în staţiunea franceză Meribel. Schumi a fost transferat la un spital din Grenoble după ce a suferit un traumatism cranian sever şi o hemoragie cerebrală. Până în 16 iunie 2014, Schumi a fost în comă. După ce a ieşit din acea stare, el a fost transferat la 18 iunie 2014 la o unitate medicală de specialitate din Lausanne, iar în 9 septembrie 2014 a fost externat şi mutat la locuinţa sa din localitatea elveţiană Gland. De atunci, au fost furnizate puţine informaţii despre starea de sănătate a fostului pilot. Numai familia şi câţiva prieteni de încredere au acces în casa lui Michael Schumacher de pe malul lacului Geneva.

FOTBAL / SPANIA: Xavi e nemulțumit după remiza cu FC Sevilla. ”S-au pierdut două puncte”

Clasată abia pe locul 7 în La Liga, FC Barcelona nu izbutește să mai câștige. În ultima partidă, restanță din etapa a patra a campionatului Spaniei, gruparea catalană a terminat la egalitate, 1-1, pe terenul lui FC Sevilla. Iar antrenorul Xavi a recunoscut că formația lui a pierdut două puncte importante.

Mâhnirea tehnicianului a fost cu atât mai mare cu cât Barca a dominat confruntarea. "Cred că am pierdut două puncte pentru că meritam să câştigăm. Am dominat meciul. În prima repriză, am jucat foarte bine, cu personalitate. Ne-am respectat planul de joc. Nu am avut noroc. Echipa și-a ameliorat jocul şi sunt mândru de ea. Nu îmi place această remiză pentru că Barca este făcută să câştige. Această echipă a Barcelonei se apropie de aceea pe care o vreau, curajoasă şi ofensivă", a declarat Xavi. 

Golurile confruntării au fost înscrise de Gomez, în minutul 32, respectiv Araujo, în minutul 45.

Din minutul 64, FC Sevilla a evoluat cu un jucător mai puţin, Kounde fiind eliminat.

În urma acestui rezultat, FC Sevilla ocupă locul 2 în clasament, cu 38 de puncte, iar FC Barcelona se află pe 7, cu 28 de puncte. Lider rămâne Real Madrid, cu 43 de puncte.

Doar 3 victorii în ultimele 10 meciuri pentru Barcelona

Rezultatele lui FC Barcelona nu sunt grozave în ultimele luni. Din ultimele 10 meciuri disputate, gruparea catalană a câștigat doar trei: 3-2 cu Elche, 3-1 la Villarreal și 1-0 cu Espanyol Barcelona. Alte patru partide le-a încheiat la egalitate, iar în trei a fost învinsă. Desigur, dacă punem la socoteală și amicalul cu Boca Juniors (1-2 după prelungiri).

FORMULA 1: Latifi a fost amenințat cu moartea după accidentul care a facilitat titlul lui Verstappen

Component al echipei Williams, Nicholas Latifi a dezvăluit că a fost vizat de mai multe ameninţări cu moartea după cursa de la Abu Dhabi. Și aceasta fiindcă prin accidentul suferit pe final a provocat intrarea pe pistă a maşinii de securitate, ceea ce a anulat avansul avut de Lewis Hamilton (Mercedes) asupra lui Max Verstappen (Red Bull). Și, indirect, victoria pilotului olandez. 

Într-un mesaj postat pe Twitter, precum şi pe site-ul său oficial, Latifi a explicat că a fost vizat de o mulțime de insulte după cursa din Emiratele Arabe Unite. ”Când s-a terminat cursa, iar drapelul de la sosire a fost agitat, am știut ce se va petrece pe rețelele sociale”, a scris pilotul de 26 de ani. ”Faptul că m-am gândit că ar fi bine să-mi scot Instagram și Twitter de pe telefonul meu, timp de câteva zile, spune totul despre cruzimea lumii online”, s-a plâns pilotul născut în Montreal.

Produs cu cinci tururi înainte de finalul cursei din  Emiratele Arabe Unite, accidentul lui Latifi i-a permis olandezului Max Verstappen să schimbe pneurile, iar apoi, în ultimul tur, să-l depăşească pe britanicul Lewis Hamilton şi să câştige titlul mondial.

Aflat la egalitate de puncte (369,5) cu Lewis Hamilton (Mercedes) înaintea ultimei etape, Verstappen a izbutit astfel să câștige primul titlu de campion mondial în Formula 1. Batavul a reușit această performanță la 24 de ani și 66 de zile, fiind depășit la acest capitol de Sebastian Vettel (Red Bull / 2010) - 23 ani și 134 zile, Lewis Hamilton (McLaren / 2008) - 23 ani și 300 zile și Fernando Alonso (Renault / 2005) - 24 ani și 58 zile. 

RUGBY: Clubul Steaua i-a comemorat pe rugbyștii uciși în timpul evenimentelor din decembrie 1989

În urmă cu 32 de ani, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, Radu Durbac (45 de ani) și Florică Murariu (34 de ani) și-au pierdut viața în condiții tragice. Cei doi mari jucători de rugby ai României au fost omagiați astăzi (marți, 21 decembrie), la monumentul din Complexul Sportiv ”Steaua”.

La slujba religioasă ținută de un sobor de preoți au fost prezenți componenți ai echipei de rugby a clubului bucureștean, precum și foștii internaționali Marin Moț, Mircea Muntean, Marin Ionescu. De asemenea, au depus flori și coroane Nicolae Șișiu, ca reprezentant al FR de Rugby, și fostul handbalist Laurențiu Roșu. 

Socotit a fi unul dintre cei mai valoroși jucători de linia a treia, Florică Murariu disputase 69 de meciuri pentru echipa României, participând la marile victorii ale acesteia contra Franţei (15-12 în 1976, 15-0 în 1980, 13-9 în 1982), Ţării Galilor (24-6 în 1983, 15-9 în 1988) şi Scoţiei (28- 22 în 1984). În decembrie 1989, în timp ce se îndrepta spre clubul Steaua, acesta a fost oprit la un filtru organizat de soldaţii unei unităţi de transportoare blindate din Focşani. A băgat mâna în buzunarul interior al hainei, pentru a scoate actele. Crezând că are o armă, un soldat s-a speriat şi a tras în plin, rănindu-l grav. Murariu a fost dus cu o Dacie la spital, însă nu a mai putut fi salvat.

Născut în 23 august 1944, Răducu Durbac (45 de ani) și-a pierdut viața în 23 decembrie 1989, în condiții şi mai ciudate. Tragedia s-a petrecut chiar în curtea clubului Steaua, care funcţiona şi pe atunci ca o unitate militară. Atrenor secund al echipei militare, acesta a fost ucis fie de o persoană care a sărit gardul, fie de un soldat aflat în unitatea militară învecinată... Durbac a jucat de 26 de ori pentru echipa României, evoluând ca fundaș. Participant la turneul din Argentina, în 1973, a evoluat în meciul victorios cu Franța din 1974 (15-10).

În timpul evenimentelor din decembrie 1989 și-au mai pierdut viața alți patru tineri rugbyști bucureșteni. Frate al campioanei la săritura în înălțime Galina Astafei, Petre Astafei (19 ani) a fost împușcat în Piața Revoluției... Florin Butirii (20 de ani) și Bogdan Stan (21 de ani) și-au găsit sfârșitul la Televiziune. Toți trei erau jucători la Rapid București. De asemenea, atunci a pierit în condiții la fel de tragice și Cristian Toporan (22 de ani), jucător la Energia București. 

marți, 21 decembrie 2021

RUGBY: Kawa Leauma a murit la 32 de ani după ce a căzut în gol 6 metri

Federația Spaniolă de Rugby a anunțat, astăzi (marți, 21 decembrie), că jucătorul Kawa Leauma (32 de ani) încetat din viață. Aflat cu selecționata iberică la Amsterdam, pentru meciul cu Țările de Jos din cadrul Rugby Europe Championship 2021, acesta a căzut în gol de la o înălţime de peste şase metri.

Originar din Noua Zeelandă, Kawa Leauma nu a evoluat în partida de la Amstedam deoarece spaniolii s-au temuta ca el să nu fie eligibil... Leauma, care împlinise 32 de ani cu o zi înaintea accidentului, a jucat pentru echipe din Noua Zeelandă înainte de a ajunge în Spania şi a disputat un meci în reprezentativa A spaniolă, care a pierdut (11-13) cu Italia, în octombrie. Acesta evolua la formația Ordizia Rugby Elkartea din zona bască a Spaniei, pe postul de linia a doua. 

După partida în care Spania a câștigat cu 52-7, jucătorii celor două formații au participat la obișnuita „Repriza a treia”. Ei au mers la un local din Amsterdam, care ar aparţine unui sponsor al reprezentativei olandeze şi unde s-a produs tragicul accident. Potrivit marca.com, jucătorul a căzut în gol într-o zonă nesemnaliztă corespunzător şi a suferit răni grave la cap. Transportat de urgenţă la spital, el a fost supus unei prime operaţii, iar condiţia lui părea că se îmbunătăţeşte. Motiv pentru care medicii au plănuit o nouă intervenţie chirurgicală. Astăzi (marţi, 21 decembrie), însă, Federaţia Spaniolă de Rugby a anunţat decesul jucătorului. "Federaţia Spaniolă de Rugby anunţă cu regret decesul lui Kawa Leauma, jucătorul AMPO Ordizia, survenit peste noapte. El a suferit un accident sâmbătă, 18 decembrie, după meciul disputat de Spania împotriva Olandei, la Amsterdam. La dorinţa expresă a soţiei sale, care în prezent călătoreşte spre capitala Olandei, nu putem oferi momentan alte informaţii şi cerem cel mai mare respect pentru ea şi familia ei. Odihneşte-te în pace, Kawa", a precizat forul spaniol.

Printre cei care au transmis condoleanțe s-a numărat și Octavian Morariu, președintele forului continental (Rugby Europe). 

Spania a urcat pe locul 4 în clasamentul Rugby Europe Championship 2021

Meciul Țările de Jos - Spania (7-52) a fost ultimul din ediția 2021 a Rugby Europe Championship, competiție care contează și pentru preliminariile Cupei Mondiale. În urma acestui rezultat, clasamentul arată astfel:

1. Georgia 24 puncte

2. România 14 puncte

3. Portugalia 14 puncte

4. Spania 12 puncte

5. Rusia 9 puncte

6. Țările de Jos 0 puncte

SCRIMĂ: Ana Maria Popescu a făcut un pas înainte în ridicarea unei noi săli în București

La revenirea de la Tokyo, acolo unde a cucerit medalia de argint în proba individuală de spadă, Ana Maria Popescu Brânză (37 de ani) și-a prezentat unul dintre obiectivele sale imediate. Și anume, ridicarea unei noi săli de scrimă în București. Deunăzi, stelista a anunțat că proiectul său începe să prindă contur. În ultimii ani, în contextul în care a avut rezultate foarte bune la scrimă, România a intenționat să organizeze o competiție importantă în acest sport, însă s-a lovit mereu de aceeași problemă: lipsa sălilor de concurs.

În august trecut, Ana Maria rostea următoarele fraze: “Sala de scrimă "Ana Pascu" din Floreasca este deja neîncăpătoare. Ne-am propus să construim o sală! Este următorul meu obiectiv, unul foarte ambiţios. Şi ştiu că o să-mi fie mai greu decât mi-a fost vreodată, dar dacă ne dorim cu adevărat, vom face tot ce ține de noi pentru a reuşi. Dacă va fi nevoie să ne suflecăm mânecile să dăm cu lavabilă sau să punem cărămidă peste cărămidă vom învăţa să facem acest lucru".  

Mai apoi, Ana Maria Popescu s-a pus pe treabă. Și efectele încep să se vadă. „Atunci am început să mă gândesc din ce în ce mai des la acest vis şi la ce putem face, eu şi colegii de la Federatia Romana de Scrima, pentru ca el să devină realitate!”, a scris multipla campioană într-o postare pe contul său oficial de Facebook. ”Inițial, ne doream ca acea sală nouă să fie tot în complexul Floreasca, centrul scrimei româneşti de atâta amar de vreme, dar visul ne-a fost curmat încă de la primele informații care ne transmiteau fără urmă de ezitare că acolo nu putem construi! Visam ca cei mici să crească alături de loturile naționale... Recunosc, ne-a cam tăiat din elan, dar pe mine sportul m-a învățat că un campion este acel om care nu renunță. Apoi mi-am amintit cum în urmă cu ceva timp am fost invitată să le vorbesc elevilor de la o şcoală din Sectorul 3 şi la finalul discuției unul dintre copilaşi mi-a spus că îi place scrima... că ar vrea şi el să practice... unde se fac antrenamente?! Iar în secunda aceea am realizat că Floreasca, Ghencea sau Ştefan cel Mare nu sunt chiar în zonă!”.

În acest context, Ana Maria Popescu a luat legătura cu primarul sectorului 3, Robert Negoiță. ”Nu îl întâlnisem până atunci, dar ştiam că este iubitor de sport, dovadă stau şi bazele sportive în aer liber pe care le găseşti la tot pasul în sectorul 3. Merita să încerc, nu aveam nimic de pierdut, mai ales că refuzuri am mai primit... n-ar fi fost un capăt de țară. După ce am compus un mesaj de 3 rânduri în vreo două zile, am apăsat "send" şi apoi am verificat telefonul din 5 în 5 secunde să văd dacă are baterie, semnal şi tot aşa. Marea surpriză a fost ca în scurt timp să primesc un răspuns şi să fiu invitată pentru o discuție împreună cu echipa. Emoții?! Nici nu vă imaginați! M-am gândit doar că va fi o discuție formală şi vom vedea...”, a scris Ana Maria.

La nici două luni după acea întâlnire, stelista a avut surpriza de a afla că proiectul a prins contur. ”Ei bine, nici două luni mai târziu am văzut, la propriu, planşele pe care le vedeți şi voi în fotografii. N-am cum să pun în cuvinte ce sentimente am trăit în momentul în care am văzut visul în imagini... comparabil cu momentul acela în care reuşeşti să ajungi pe podium şi realizezi că munca ta nu a fost în zadar! Şi cum orice lucru bun cere timp, deşi proiectul a fost aşternut pe hârtie, vor mai fi multe etape de parcurs, dar am toată încrederea că cei în măsură să decidă se vor gândi la cei mici, la nevoia lor de a face mişcare şi la toate beneficiile pe care scrima le poate aduce în viețile lor”.

Potrivit paginii de Facebook a FR de Scrimă, Primăria Sectorului 3 își dorește să amenajeze o sală de scrimă în cadrul Şcolii Nr. 195 - Hamburg, cel mai dezvoltat complex educaţional din Sectorul 3, unde învață peste 2.500 de elevi. Complementar spaţiilor pentru învăţământ, complexul Școlii Nr. 195 din Sectorul 3 dispune şi de unul dintre cele mai moderne complexe sportive, care cuprinde un bazin de înot şi două Săli de sport. Corpul respectiv de clădire are în prezent o construcţie uşoară – teren de sport în aer liber, realizat pe terasa acestuia.  „Scrima este un sport care merită să fie practicat de copii deoarece s-a dovedit, prin numeroase studii, că îmbunătățește performanțele școlare crescându-le copiilor atât puterea de concentrare cât și gândirea strategică”, a precizat Roxana Bârlădeanu, secretarul general al Federației Române de Scrimă.

Ana Maria Popescu recunoaște că scrima i-a schimbat viața, i-a dat o viață împlinită şi asta o face să se simtă datoare să facă tot ce îi stă în putere pentru ca şi alți copii să aibă ocazia să îşi aleagă un drum frumos.  

MOTORSPORT: După 18 luni de spitalizare, Alessandro Zanardi a început refacerea acasă

Fost pilot de Formula 1, sportivul paralimpic Alessandro Zanardi  (55 de ani) a fost externat din spital după 18 luni. În 19 iunie 2020, italianul a fost victima unui grav accident de handbik. Acesta a fost transportat cu elicopterul, în stare gravă, la spital. 

Zanardi a pierdut controlul bicicletei, s-a rostogolit de două ori şi s-a izbit de un camion. El a fost plasat atunci în comă artificială şi supus la trei operaţii la cap. După o lună la Siena, Zanardi a fost internat la terapie intensivă la Milano, iar ulterior el a fost transferat la Padova.

Soţia lui Zanardi a fost cea care a anunţat că fostul campion din Indycar a părăsit spitalul. Cvadruplul campion paralimpic la handcycling s-a întors acasă, unde urmează o reabilitare lentă. "Recuperarea continuă să fie un proces lung. Programul de reabilitare condus de medici, kinetoterapeuţi, neuropsihologi şi logopezi a permis un progres constant. Pasul important a fost că Alex a putut să părăsească spitalul în urmă cu câteva săptămâni şi acum s-a întors acasă cu noi. A trebuit să aşteptăm foarte mult timp pentru acest lucru şi suntem foarte bucuroşi că se poate acum, chiar dacă mai sunt planificate în viitor internări temporare în clinici de specialitate, pentru îngrijiri specifice de reabilitare", a explicat soţia sa Daniela.

Participant la 41 de curse de Formula 1, între 1991 și 1999, Alex Zanardi a suferit un accident într-o cursă din seria CART, pe circuitul EuroSpeedway Lausitz de lângă Klettwitz, Germania, în 15 septembrie 2001. Atunci, el a pierdut controlul monopostului la ieşirea de la boxe, iar bolidul unui alt pilot, Alexandre Tagliani, nu a putut evita impactul cu maşina lui Zanardi, la o viteză de 300 kilometri pe oră. Deşi echipele de salvare au reuşit să-l menţină în viaţă după ce inima i s-a oprit de şapte ori, italianul și-a pierdut ambele picioare în acel accident. Ulterior, el a participat la Campionatul European al turismelor (WTCC), câștigând o etapă la Oschersleben cu un automobil BMW special adaptată. Ulterior, el a devenit un sportiv paralimpic medaliat cu aur.

La sfârșitul lunii iunie 2020, Suveranul Pontif l-a încurajat pe cunoscutul sportiv: „Dragă Alessandro, povestea ta este un exemplu despre cum să reuşeşti să o iei de la capăt după o oprire neaşteptată. Prin sport, ne-ai învăţat să trăim o viaţă de prim-plan, făcând din handicap o lecţie de umanitate. Îţi mulţumesc pentru că dai putere celor care au pierdut-o! În acest moment foarte dureros, sunt aproape de tine şi mă rog pentru tine şi familia ta”.

luni, 20 decembrie 2021

HANDBAL / CM 2021 (FEMININ): Carmen Martin a fost inclusă în echipa turneului final

Componentă a echipei feminine de handbal CSM București, Carmen Martin Berenguer (33 de ani) a fost inclusă de organizatorii Campionatului Mondial 2021 în formația tip. Ea evoluează pe extrema dreaptă și a atins faza semifinalelor cu echipa Spaniei.

Carmen Martin are deja un palmares impresionant în competițiile interțări. Ea a fost finalistă la Euro 2008 și 2014, respectiv medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice Londra 2012 și la Campionatul Mondial din 2011.

Iată care sunt celelalte handbaliste incluse în echipa-tip a CM 2021:

Portar: Sandra Toft (Danemarca / Brest - Franța)

Extremă stânga: Coralie Lassource (Franța / Brest)

Inter stânga: Henny Reistad (Norvegia / Team Esbjerg - Danemarca)

Centru: Grâce Zaadi (Franța / Metz - Franța)

Inter dreapta: Nora Mork (Norvegia / Vipers Kristiansand - Norvegia)

Pivot: Pauletta Foppa (Franța / Brest)

Cele mai eficiente jucătoare participante la CM din Spania au fost, desigur, cele care au jucat și cele mai multe meciuri. Pe locul 1, cu 71 de goluri, o găsim pe suedeza Nathalie Hagman, iar pe 2 pe Alexandrina Cabral Barbosa (Spania), cu 44 de reușite. Locul 3 este împărțit de Nora Mork (Norvegia), Irina Alexandrova (Kazahstan), Elke Josselinne Karsten (Argentina) și Prticia Kovacs (Austria), fiecare izbutind câte 43 de goluri. Doar că norvegianca a reușit atâtea în 9 partide, în timp ce celalalte trei au făcut-o în câte 6 meciuri. Cu 34 de goluri marcate, Cristina Laslo este pe locul 21, aceasta fiind și cea mai bună clasare a unei românce în ierarhia marcatoarelor.

TENIS / ATP: Rafael Nadal a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus

Fost lider mondial, jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal a anunţat, astăzi (luni, 20 decembrie), că a fost testat pozitiv cu COVID-19 la revenirea în Spania, după ce a participat la turneul demonstrativ de la Abu Dhabi. Ibericul a pierdut ambele meciuri disputate la întrecerea din Emiratele Arabe Unite.

Nadal a precizat că i-a informat pe toţi cei care au fost în contact cu el recent. Actualul număr 6 mondial nu s-a referit la simptomele pe care le resimte, dar a explicat că are "momente mai puţin plăcute".

Absent pentru aproape cinci luni de pe teren, Rafael Nadal și-a făcut revenirea pe teren zilele trecute, când a participat la turneul demonstrativ de la Abu Dhabi. El a înregistrat, însă, două eșecuri.  Mai întâi, s-a înclinat în fața scoțianului Andy Murray (3-6, 5-7). Apoi, după 24 de ore, a pierdut și cu Denis Shapovalov (6-7, 6-3, 10-6). 

Acest test pozitiv va afecta, cu siguranță, debutului său în anul competițional viitor. Acesta n-a putut preciza dacă va fi prezent la Australian Open, primul turneu de grand slam din 2022 și care va începe în 17 ianuarie. 

FOTBAL / CONFERENCE LEAGUE: Tottenham a pierdut la „masa verde” meciul cu Rennes...

Creșterea accelerată a numărului persoanelor infectate cu COVID-19 a perturbat serios desfășurarea unor competiții sportive din Europa de Vest. Din acest motiv, echipa de fotbal Tottenham Hotspur a pierdut la „masa verde” (0-3) partida cu Rennes, formația londoneză fiind confruntată cu un focar de coronavirus...

Uniunea Europeană de Fotbal Asociație (UEFA) avea posibilitatea de a cere ca meciul să se joace, totuşi, însă având în vedere termenul de 31 decembrie pentru finalizarea fazei grupelor, ar fi fost dificiclă găsirea unei date pentru această partidă... Programat în 9 decembrie, la Londra, în ultima etapă a grupelor Conference League, meciul nu s-a disputat din cauza cazurilor de coronavirus de la formația engleză.

Luată la ”masa verde” de Corpul de Control, Etică şi Disciplină al UEFA, decizia face ca Tottenham Hotspur să acumuleze doar 7 puncte în grupa G, fiind întrecută de Vitesse Arnhem (Țările de Jos). Echipa Rennes era deja calificată în optimile de finală ale Conference League, în calitate de câştigătoare a grupei G.


NATAȚIE / CM 2021 (BAZIN SCURT): Bianca Andreea Costea a doborât recordul național la 50 m liber

Participantă la Campionatul Mondial de nataţie în bazin scurt (25 metri) de la Abu Dhabi, Bianca Andreea Costea (16 ani) a reuşit să stabilească un nou record naţional în proba de 50 metri liber la mai multe categorii de vârstă (16, 17, 18 şi 19+ ani), precum și la seniori.

Sportiva născută în Galați, în 26 ianuarie 2005, a fost cronometrată în 24,78 secunde, însă acest timp nu i-a permis să se califice în fazele superioare. Potrivit Federaţiei Române de Nataţie și Pentatlon Modern, recordul la 50 m liber era vechi de 32 de ani şi îi aparţinea Liviei Copariu (24,81s), fiind realizat la Sibiu în 9 aprilie 1989.

Medaliată cu aur la Festivalul Olimpic al Tineretului European în sporturile de vară, în 2019, la Baku, tot în proba de 50 m liber, Bianca Andreea Costea a a reprezentat România la Jocurile Olimpice de vară din 2020 de la Tokyo, Japonia, la 50 m liber (locul 31) și la 100 m liber (locul 35).

Tot astăzi, în serii la 200 m mixt, Alexandra Dobrin a parcurs cele opt lungimi de bazin în 2:14,24 minute. În serii la 100 m liber, George-Alexandru Stoica-Constantin a încheiat proba în 48,59 s, timp care nu i-a permis a se califica în semifinale.

duminică, 19 decembrie 2021

HANDBAL / CM 2021 (FEMINININ): Norvegia a câștigat la pas finala cu Franța

Campioana europeană la handbal, echipa feminină a Norvegiei a câştigat cu 29-22 (12-16), astăzi (duminică, 19 decembrie), finala Campionatului Mondial cu deținătoarea titlului olimpic, Franţa. Medalia de bronza revenit Danemarcei, care s-a impus cu 35-28 (16-13) în fața reprezentativei țării gazdă, Spania. Lipsită de Cristina Neagu, România a terminat pe locul 13.

Disputa pentru titlul mondial a avut două părți distincte. Franța a reușit să se desprindă pe finalul primului mitan. Și să conducă cu un neverosimil 16-10. Norvegiencele au izbutit din acel moment să revină spectaculos. Și să se impună în al doilea mitan cu 17-6! Succesul scandinavelor s-a datorat apărării și portarului Silje Solberg, care a avut 11 intervenții formidabile după pauză. 

Selecționata Norvegiei confirmă că este principala putere în handbal, la feminin, după destrămarea Uniunii Sovietice. Formația scandinavă a cucerit al 4-lea titlu mondial, precedentele fiind câștigate în 1999, 2011 și 2015. În plus, Norvegia mai are 4 medalii de argint (1997, 2001, 2007, 2017) și 3 de bronz (1986, 1993, 2009). În palmaresul său mai figurează 7 clasări pe podium la Jocurile Olimpice (2 pe locul 1 / 2 pe 2 / 3 pe 3) și 12 la Campionatul European (8/3/1). Dacă ne referim doar la Campionatul Mondial atunci observăm că doar Rusia are un palmares mai bun, însă acesta include și reușitele URSS-ului (7 medalii de aur, 2 de argint și 2 de bronz).  

Lipsită de Cristina Neagu, România a încheiat CM din Spania pe locul 13, deşi a avut ca obiectiv oficial o clasare în primele 10 locuri. Aceasta este a doua cea mai slabă clasare a naționalei noastre după acel loc 17 din 2001. Naționala noastră a câștigat în fața unor formații care nu contează (39-11 cu Iran, 38-17 cu Kazahstan, 43-20 cu Porto Rico), pierzând în fața echipelor de top (22-33 cu Norvegia, 30-31 cu Țările de Jos şi 30-34 cu Suedia (grupa principală II). Centrul Cristina Laslo (Minaur Baia Mare) a fost cea mai bună marcatoare a naționalei noastre, cu 34 de goluri în şase partide.

CM feminin de handbal 2021

Clasament final

locurile 1-2

Franța - Norvegia 29-22

locurile 3-4

Spania - Danemarca 35-28

locul 5 - Suedia

locul 6 - Brazilia

locul 7 - Germania

locul 8 - Rusia

locul 9 - Țările de Jos

locul 10 - Ungaria

locul 11 - Japonia

locul 12 - Serbia

locul 13 - România

locul 14 - Coreea de Sud

locul 15 - Polonia

locul 16 - Croația

locul 17 - Slovenia

locul 18 - Austria

locul 19 - Cehia

locul 20 - Porto Rico

locul 21 - Argentina

locul 22 - Muntenegru

locul 23 - Congo

locul 24 - Kazahstan

locul 25 - Angola

locul 26 - Slovacia

locul 27 - Tunisia

locul 28 - Camerun

locul 29 - Paraguay

locul 30 - Uzbekistan

locul 31 - Iran

locul 32 - China

FOTBAL / GERMANIA: Surpriză pentru Pavard. A fost schimbat când era la toaletă!

Titular la Bayern, Pavard a părăsit terenul în ultimul meci din cauza unei probleme fiziologice. Bavarezii au obținut un nou succes categoric în Bundesliga. Ei s-au impus cu 4-0 în fața Wolfsburg și sunt lideri autoritari în clasament. 

La ultima dispută s-a petrecut și un eveniment mai puțin întâlnit în fotbalul profesionist. Confruntat cu o problemă... presantă, Benjamin Pavard a părăsit terenul în minutul 83. Iar francezul s-a îndreptat rapid spre o toaletă. Apoi, când s-a întors, a observat că fusese înlocuit de Julian Nagelsmann. ”Am vrut să facem o schimbare în acel moment în care Benji a fugit la toaletă”, a explicat antrenorul lui Bayern Munchen. Tehnicianul a așteptat trei minute și, vâzând că jucătorul nu se mai întoarce, l-a scos de pe teren și oficial. ”A fost de preferat să-l schimb nemaifiind pe teren”, a spus Nagelsmann, care, inițiat, intenționa să-l înlocuiască pe Jamal Musiala. Reîntors lângă teren, Pavard a dorit să reintre, însă colegii i-au spus ce s-a întâmplat. Francezul a ascultat, iar apoi s-a amuzat alături de ceilalți. 

Golurile victoriei lui Bayern au fost reușite de Thomas Müller (min. 7), Dayot Upamecano (min. 57), Leroy Sané (min. 59) şi Robert Lewandowski (min. 87). Iar ultimul a stabilit încă un record după ce l-a depăşitpe Gerd Muller cu un gol. Polonezul a ajuns la 43 de reuşite într-un an calendaristic în Bundesliga. Este de asemenea al 69-lea gol al său în toate competiţiile, egalându-l pe Cristiano Ronaldo (2013), recordul absolut fiind al lui Lionel Messi (91 goluri în 2012).

În clasament, Bayern este pe primul loc, cu 43 de puncte, cu 9 mai multe decât Borussia Dortmund, echipa de pe locul 2, care a pierdut (2-3) cu Hertha Berlin.

TENIS / ATP: Rafael Nadal a pierdut la reîntoarcerea sa pe teren

La cinci luni după ultimul meci pe care l-a disputat în circuitul ATP, la Washington, Rafael Nadal și-a făcut revenirea pe teren. Participant la turneul demonstrativ de la Abu Dhabi, jucătorul iberic a înregistrat, însă, două eșecuri. 

Mai întâi, fostul lider mondial s-a înclinat în fața scoțianului Andy Murray (3-6, 5-7). Apoi, după 24 de ore, a pierdut și cu Denis Shapovalov (6-7, 6-3, 10-6). ”Voi merge în Australia să fac mai bine. Dar, o spun cu sinceritate, nu pot garanta nimic. Voi vorbi cu echipa mea. Trebuie să văd cum corpul meu reacționează după aceste meciuri. Apoi voi lua o decizie. Am nevoie de timp. Situația e dificilă. Am putut participa la aceste meciuri. Lucrul acesta e pozitiv”, a declarat Nadal. 

Fostul lider mondial n-a putut preciza dacă va juca la turneul de grand slam de la Melbourne ce e programat să înceapă în 17 ianuarie. De la această întrecere va lipsi, cu siguranță, Jennifer Brady, finalista ultimei ediții fiind accidentată. 

Rusul Andrei Rublev a câştigat întrecerea din Emiratele Arabe Unite. Acesta l-a învins cu 6-4, 7-6/2, pe britanicul Andy Murray, în finala Mubadala World Tennis Championship. Rublev s-a declarat încântat de turneu şi de faptul că a jucat cu Murray. “Este o plăcere imensă să fiu pe acelaşi teren cu Andy. Este un jucător special. O legendă adevărată”.

Întrebat dacă va reveni la Abu Dhabi pentru a-şi apăra trofeul, el a răspuns: “Dacă ne invitaţi pe mine şi pe Andy, ne-ar face mare plăcere să revenim”.


HANDBAL: Xavi Pascual, antrenorul anului 2021 în Catalunia

Aflat la cârma echipei masculine de handbal Dinamo Bucureşti, dar și a reprezentativei României, Xavi Pascual a fost declarat ”Antrenorul anului 2021” în Catalunia. 

Acesta a fost recompensat pentru rezultatele obţinute cu FC Barcelona, unde a activat înaintea sosirii la noi în ţară. ”Cea de-a 25-a ediţie a Galei sportului catalan a fost organizată la Barcelona, de Uniunea Federaţiilor Sportive din Catalunia, ziarul Sport şi Secretariatul General pentru Sport şi Activitate Fizică din Catalunia, iar Xavier Pascual a fost declarat cel mai bun antrenor în 2021 la toate sporturile, nu doar la handbal”, s-a menționat pe pagina de Facebook a CS Dinamo Bucureşti. Premiile vor fi decernate în 18 ianuarie 2022, la Barcelona, în cadrul unui eveniment transmis în direct la televiziune.

sâmbătă, 18 decembrie 2021

NATAȚIE / CM 2021 (BAZIN SCURT): Robert Glinţă n-a izbutit să se califice în finala de la 50 m spate

Medaliat cu bronz în proba de 100 m spate, vineri, Robert Glinţă (24 de ani) n-a izbutit, astăzi (sâmbătă, 18 decembrie), să se califice și în finala probei de 50 m spate din cadrul Campionatelor Mondiale de nataţie în bazon scurt (25 de metri), de la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite).

Înotătorul dinamovist a ocupat locul 6 în prima semifinală, fiind cronometrat în 23,28 secunde. Primii cinci din această semifinală s-au calificat în finală. Per total, sportivul român a înregistrat al nouălea timp al semifinalelor. În serii, Robert a fost cronometrat în 23,58 secunde, iar acel timp i-a permis să evolueze în semifinale. Diferenţa între primul clasat în serii şi al 24-lea a fost de numai 9 zecimi de secundă.

Robert Glinţă şi-a încheiat evoluțiile la CM de la Abu Dhabi. Vineri, în finala de la 100 m spate, piteșteanul a fost cronometrat în 49,60 de secunde, fiind depășit doar de americanul Shaine Casas (49,23s) și rusul Kliment Koleșnikov (49,46s). În noiembrie trecut, Glință a fost medaliat cu argint la 100 m spate și cu bronz la 50 m spate la Campionatul European de natație în bazin scurt de la Kazan. 

Născut în 18 aprilie 1997, în Pitești (județul Argeș), Robert Glință este egitimat la Dinamo București din mai 2017. A început cu karate, a trecut pentru scurt timp pe la fotbal și a ales în cele din urmă înotul, sport în tainele căruia s-a inițiat la CSM Pitești, sub îndrumarea antrenorului Viorel Ciobanu. La Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 a ocupat locul 8 la 100 m spate (53,50 s) și 18 la 200 m spate (57,91 s). În 2015, a cucerit titlul de campion mondial la juniori, în proba de 100 m spate, fiind cronometrat în 54,30 secunde (bazin olimpic). În decembrie 2017, la CE în bazin scurt de la Copenhaga (Danemarca), a cucerit medalia de bronz. A a stabilit circa 100 de recorduri naționale la cadeți, juniori și seniori. Anul acesta, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Robert s-a calificat în finală la 100 m spate și a ocupat locul 8.

TENIS / WTA: Emma Răducanu va lipsi de la Abu Dhabi, dar va participa la turneul de la Sydney

Victorioasă la US Open, toamna trecută, Emma Răducanu (19 ani) va evolua la turneul de la Sydney, care se va disputa între 9 și 15 ianuarie 2022. Tot acolo și-au anunțat prezența numărul 1 mondial, australianca Ashleigh Barty, Garbine Muguruza, Barbora Krejcikova, Maria Sakkari, Anett Kontaveit, Paula Badosa, Iga Swiatek, Ons Jabeur şi Leylah Fernandez.

La începutul acestei săptămâni, Emma Răducanu anunțat că a fost testată pozitiv la COVID-19. Din acest motiv, jucătoarea engleză care are și origini românești a fost nevoită să renunţe la turneul de la Mubadala World Tennis Championship, o întrecere demonstrativă programată săptămâna viitoare la Abu Dhabi. Răducanu ar fi trebuit să debuteze într-un meci contra elveţiencei Belinda Bencic. La turneul din Emirate vor mai evolua Rafael Nadal, Dominic Thiem, Andy Murray, Andrei Rublev, Casper Ruud şi Denis Şapovalov.

Pe de altă parte, Emma Răducanu a fost nominalizată pentru titlul de personalitatea sportivă a anului 2021 în Marea Britanie. Alături de ea, au mai fost niminalizaţi Tom Daley, campion olimpic la sărituri în apă, boxerul Tyson Fury, care l-a învins prin KO pe americanul Deontay Wilder şi şi-a păstrat centura WBC, înotătorul Adam Peaty, campion olimpic, fotbalistul Raheem Sterling (Manchester City), finalist la Euro 2020, şi sportiva paralimpică Dame Sarah Storey, trimplă campioană la Tokyo.

Votarea va fi deschisă în timpul transmisiunii BBC One de duminică, 19 decembrie, de la Media City din Salford. Publicul poate vota telefonic sau online în timpul show-ului, pentru premiul principal, detaliile complete fiind anunţate în timpul emisiunii. Gary Lineker, Clare Balding, Gabby Logan şi Alex Scott vor prezenta cea de-a 68-a ediţie a premiilor.

VOLEI / ROMÂNIA: Alexia Căruțașu și Marian Bala au fost declarați cei mai valoroși voleibaliști seniori ai țării noastre în 2021

Respectând o tradiție, Federația Română de Volei (FRV) a stabilit cine sunt cei mai valoroși jucători și antrenori din țara noastră în sportul la fileul înalt. Alexia Căruţaşu și Marian Bala, ambii componenţi ai reprezentativelor de seniori, au ocupat locul 1. Pe de altă parte, forul de la București anunță că e la curent cu intenția jucătoarei de la Galatasaray Istanbul de a obține dreptul de a evolua pentru Turcia.

În ultima ședință a Consiliului Director al Federației Române de Volei pe 2021 au fost prezentate acțiunile loturilor care se află sau se vor afla în pregătire în următoarele săptămâni și au fost oferite detalii despre ”Gala Voleiului Românesc”, care va avea loc la 22 decembrie, la București, și au fost stabilite premiile anului 2021. La feminin, Alexia Căruţaşu (Galatasaray Istanbul) a obținut titlul de cea mai bună voleibalistă a României pentru a al doilea an la rând. La nici 18 ani, Căruţaşu a câștigat Challenge Cup în 2021, cu Yeşilyurt Istanbul, după finala cu Volei Alba Blaj, iar la echipa naţională a participat la meciurile din cadrul turneului final al Campionatului European, la Cluj-Napoca. Pe podium s-au mai clasat Rodica Buterez (22 de ani, CSM Târgovişte) şi Adelina Budăi-Ungureanu (21 de ani, Busto Arsizio).

Pe de altă parte, în comunicatul postat pe pagina oficial de Facebook a FRV se menționează că ”membrii aleși ai Consiliului Director au fost informați despre intenția jucătoarei Alexia Căruțașu de a obține dreptul de a evolua pentru naționala Turciei, dar și despre acțiunile pe care Federația Română de Volei le-a întreprins și le va întreprinde în continuare în acest caz pentru apărarea intereselor voleiului românesc și ale echipei noastre reprezentantive”.

La masculin, titlul de cel mai valoros voleibalist român din 2021, la seniori, i-a revenit lui Marian Bala (31 de ani), component al naţionalei şi campion cu Arcada Galaţi, formație cu care va evolua şi în ”optimile” Cupei CEV. Pe locurile 2-3 s-au clasat Adrian Aciobăniţei (24 de ani, Cannes) şi Andrei Mihălescu (25 de ani, SCM Zalău).

Iată și celelalte premii ce vor fi acordate în 22 decembrie:

- Antrenorul anului 2021 la seniori: Sergiu Stancu, cel care conduce campioana României, Arcada Galați, dar este și selecționerul naționalei masculine.

- Performanța Anului 2021: Marius Macarie, antrenorul lotului feminin U18 al României care a terminat pe locul 6 la Campionatul Mondial disputat în Mexic.

Antrenorul anului la copii și juniori (feminin) a fost desemnat Adrian Radu (CS Dinamo).

- Antrenorul anului la copii și juniori (masculin): Răzvan Vasile (CTF Mihai I București).

- Clubul anului 2021 la copii și juniori (feminin): CSM București, care a fost urmat în clasamentul general de CS Dinamo și de CSU Medicina CNUE Târgu Mureș.

- Clubul anului 2021 la copii și juniori (masculin): CTF Mihai I București, care a devansat pe CSM București și LAPI Dej.

vineri, 17 decembrie 2021

HANDBAL / CM 2021 (FEMININ): Norvegia va înfrunta Franța în finala de duminică

Selecționata feminină de handbal a Norvegiei s-a impus fără mari probleme (27-21) în fața Spaniei, astăzi (vineri, 17 decembrie), la Granollers, calificându-se în finala ediției cu numărul 25 a Campionatului Mondial. În ultimul act al competiției, duminică, la 18.30, scandinavele se vor lupta pentru titlul suprem cu campioana olimpică en-titre, formația Franței. Cele două rivale s-au mai înfruntat în finalele din 1999, 2011 și 2017. 

Gazdă a competiției, Spania n-a izbutit să țină pasul cu Norvegia. Triplă campioană mondială (1999, 2011, 2015), de patru ori medaliată cu argint (1997, 2001, 2007, 2017) și de trei ori cu bronz (1986 1993, 2009), formația scandinavă s-a impus cu 27-21 în fața reprezentativei țării gazdă, însă după o repriză egală (11-11). 

Finalele CM disputate de echipa Norvegia

1997: 20-33 cu Danemarca

1999: 25-24 cu Franța (după prelungiri)

2001: 25-30 cu Rusia

2007: 24-29 cu Rusia

2011: 32-24 cu Franța

2015: 31-23 cu Țările de Jos

2017: 21-23 cu Franța

În finală, Norvegia va înfrunta Franța, care a avut mari emoții în semifinala cu Danemarca. Echipa lui Krumbholz a izbutit să treacă în avantaj abia pe finalul partidei, impunându-se cu 23-22. 

Programată duminică, 19 decembrie, la ora 18.30, finala ediției cu numărul 25 a Mondialului feminin de handbal are o miză mai mare pentru Franța. Câștigătoare a titlului olimpic în vară, la Tokyo, reprezentativa lui Krumbholz vizează realizarea „dublei”. În timp ce Norvegia dorește să alăture titlul mondial celui european câștigat în urmă cu un an. Tot duminică, la 15.30, se va disputa și meciul Spania - Danemarca în care se va decide câștigătoarea medaliei de bronz.  

CM feminin de handbal 2021

Clasament final

locurile 1-2

Franța - Norvegia

locurile 3-4

Spania - Danemarca

locul 5 - Suedia

locul 6 - Brazilia

locul 7 - Germania

locul 8 - Rusia

locul 9 - Țările de Jos

locul 10 - Ungaria

locul 11 - Japonia

locul 12 - Serbia

locul 13 - România

locul 14 - Coreea de Sud

locul 15 - Polonia

locul 16 - Croația

locul 17 - Slovenia

locul 18 - Austria

locul 19 - Cehia

locul 20 - Porto Rico

locul 21 - Argentina

locul 22 - Muntenegru

locul 23 - Congo

locul 24 - Kazahstan

locul 25 - Angola

locul 26 - Slovacia

locul 27 - Tunisia

locul 28 - Camerun

locul 29 - Paraguay

locul 30 - Uzbekistan

locul 31 - Iran

locul 32 - China

HANDBAL / CM 2021 (FEMININ): Franța a suferit cumplit pentru a trece de Danemarca

Câștigătoare a tilului mondial în 2003 și 2017, echipa feminină de handbal a Franței a avut mari emoții în semifinala cu Danemarca. Echipa lui Krumbholz a izbutit să treacă în avantaj abia pe finalul partidei, impunându-se cu 23-22. 

Danemarca s-a aflat la conduce până cu 5 minute înainte de fluierul final și a avut 12-10 la pauză. Ultimele zece minute ale partidei au fost cu adevărat ieșite din comun. Franța a revenit de la 17-20, iar Zaadi a izbutit să egaleze la 20. Apoi, Toublanc a reușit două goluri la rând cu care formația lui Olivier Krumbholz a trecut pentru prima dată în avantaj, 22-21, în minutul 55! Apoi, confirmând faptul că defensivele celor două formații au fost cele mai bune la această competiție, s-au mai marcat doar două goluri. Câte unul de fiecare parte, prin Heindahl și Foppa. Franța s-a impus cu 23-22 și va disputa a 5-a sa finală la Campionatul Mondial. 

Finalele CM disputate de echipa Franței

1999: 24-25 cu Norvegia (după prelungiri)

2003: 32-29 cu Ungaria (după prelungiri)

2009: 22-25 cu Rusia

2011: 24-32 cu Norvegia

2017: 23-21 cu Norvegia

GIMNASTICĂ: Nadia Comăneci i-a transmis un mesaj Larisei Iordache

Multiplă campioană olimpică, mondială și europeană la gimnastică, supranumită „Zeița de la Montreal”, Nadia Comăneci a transmis, astăzi (vineri, 17 decembrie), pe Facebook, un mesaj pentru Larisa Iordache, sportiva care tocmai şi-a anunţat retragerea din activitate.

Aflată în America, Nadia a elogiat-o pe sportiva dinamovistă: "Felicitări, dragă Larisa Iordache pentru întreaga carieră şi pentru omul care eşti. Ai fost si vei ramane o inspiratie pentru noua generatie de gimnaste", a scris Comăneci pe Facebook.

Componentă a echipei de gimnastică a României care a obținut medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012, Larisa Iordache (25 de ani) a subliniat, într-un mesaj postat pe Facebook, că este împăcată şi mulţumită cu alegerea făcută şi că din 2022 va începe un nou capitol. ”Azi inchei acest capitol frumos din viaţa mea. Mă simt împăcată şi mulţumită cu alegrea pe care am făcut-o! Este timpul pentru o viaţă normală şi un pic mai liniştită. Am pus cipicii de o parte, Costumul în dulap si tot ce am trăit până acum într-un sertar micuţ acolo în inima şi mintea mea”, a scris dinamovista.

La începutul acestei luni, Larisa Iordache a suferit cea de-a 7-a intervenție chirurgicală din ultimii ani. Seria problemelor de sănătate cu care s-a confruntat gimnasta dinamovistă este mult mai amplă. În octombrie 2017, Larisa Iordache s-a accidentat la Campionatele Mondiale, în timp ce se încălzea pentru calificările la sol. Ea urma să evolueze la toate cele patru aparate pentru calificarea în finală la individual-compus, însă a părăsit sala din Montreal într-un scaun cu rotile, iar diagnosticul a fost de ruptură de tendon ahilian stâng. Ulterior, ea a fost supusă la trei intervenții chirurgicale, penultima având loc la o clinică din Viena, în septembrie 2018.

Larisa Iordache are în palmares 24 de medalii la competiţiile internaţionale printre care se numără şi bronzul obţinut la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012. Ea a câştigat de şapte ori aurul european şi de două ori argintul mondial. În decembrie 2020, ea a devenit cea mai medaliată româncă la CE. Atunci, bucureșteanca a fost medaliată cu aur la bârnă şi sol, respectiv cu argint pe echipe şi la sărituri. După numărul medaliilor cucerite la CE, Larisa Iordache  (16 medalii) a izbutit să le depăşească pe Cătălina Ponor (13), Nadia Comăneci (12), Simona Amânar (12) și Sandra Izbașa (12) în clasamentul all-time european. 

FOTBAL / LIGA NAȚIUNILOR 2022: România va debuta pe terenul din Muntenegru, iar apoi va juca în Bosnia-Herțegovina

Uniunea Europeană de Fotbal Asociație (UEFA) a stabilit programul meciurilor din ediția 2022 a Ligii Naţiunilor 2022. Echipa României va disputa primele două partide în deplasare, în iunie viitor, astfel încât se va putea anticipa încă de atunci pe ce loc vor termina tricolorii. 

În deschiderea competiției, România va juca în Muntenegru și Bosnia-Herțegovina, doua reprezentante ale fotbalului de luptă practica în fosta Iugoslavie. 

Iată programul complet al meciurilor din Liga B - Grupa 3, cu orele României:

4 iunie 2022: Finlanda – Bosnia-Herţegovina (19.00), Muntenegru – ROMÂNIA (21.45)

7 iunie 2022: Bosnia-Herţegovina – ROMÂNIA (21.45), Finlanda – Muntenegru (21.45)

11 iunie 2022: Muntenegru – Bosnia-Herţegovina (16.00), ROMÂNIA – Finlanda (21.45)

14 iunie 2022: Bosnia-Herţegovina – Finlanda (21.45), ROMÂNIA – Muntenegru (21.45)

23 septembrie 2022: Bosnia-Herţegovina – Muntenegru (21.45), Finlanda – ROMÂNIA (21.45)

26 septembrie 2022: Muntenegru – Finlanda (21.45), ROMÂNIA – Bosnia-Herţegovina (21.45)

Iată componenţa tuturor grupelor Ligii Naţiunilor:

Liga A

Grupa 1: Franţa, Danemarca, Croaţia, Austria

Grupa 2: Spania, Portugalia, Elveţia, Cehia

Grupa 3: Italia, Germania, Anglia, Ungaria

Grupa 4: Belgia, Ţările de Jos, Polonia, Ţara Galilor

Liga B

Grupa 1: Ucraina, Scoţia, Irlanda, Armenia

Grupa 2: Islanda, Rusia, Israel, Albania

Grupa 3: Bosnia-Herţegovina, Finlanda, România, Muntenegru

Grupa 4: Suedia, Norvegia, Serbia, Slovenia

Liga C

Grupa 1: Turcia, Luxemburg, Lituania, Insulele Feroe

Grupa 2: Irlanda de Nord, Grecia, Kosovo, Cipru/Estonia

Grupa 3: Slovacia, Belarus, Azerbaidjan, Kazahstan/Moldova

Grupa 4: Bulgaria, Macedonia de Nord, Georgia, Gibraltar

Liga D

Grupa 1: Liechtenstein, Kazahstan/Moldova, Andorra, Letonia

Grupa 2: Malta, Cipru/Estonia, San Marino

Meciurile din faza grupelor Ligii Naţiunilor se vor disputa în perioada iunie – septembrie 2022:

Etapele 1 şi 2: 2–8 iunie 2022;

Etapele 3 şi 4: 8–14 iunie 2022;

Etapele 5 şi 6: 22–27 septembrie 2022.

Câştigătoarele grupelor ligilor B, C și D vor promova în eşalonul superior, iar formaţiile de pe locurile 4 în ligile A și B vor retrograda. Echipele de pe locurile 4 din Liga C vor juca un play-off, în martie 2024, la finalul căruia vor fi stabilite cele două echipe care vor retrograda în Liga D.

Echipele de pe primul loc în grupele Ligi A se vor califica în semifinalele Ligii Naţiunilor. Finalele, mică şi mare, şi semifinalele vor avea loc la 14, 15 şi 18 iunie 2023.

Unele echipe vor ajunge din Liga Naţiunilor la turneul final al Campionatului European din 2024, dar condiţiile de calificare vor fi stabilite în iunie 2022.

TENIS: Simona Halep va participa la meciul de retragere al lui Horia Tecău

Organizatorii Sports Festival au anunţat, astăzi (vineri, 17 decembrie), că Simona Halep şi Horia Tecău vor juca un meci demonstrativ de tenis în 10 iunie 2022. Cu această ocazie se va produce și retragerea din circuitul competișional a jucătorului născut în Brașov, dar stabilit în Constanța.

Într-un comunicat, fanii sportului alb au fost puși în temă asupra partidei care va avea loc la Cluj: “DEMONSTRATIVUL DE TENIS AL ANULUI, ÎN ROMÂNIA. HORIA TECĂU şi SIMONA HALEP într-un super meci la SPORTS FESTIVAL!

În 10 iunie ne întâlnim la BT Arena în Cluj-Napoca pentru a sărbători cariera impresionantă a unui sportiv excepţional - Horia Tecău!

18 ani petrecuţi în circuitul profesionist

38 de titluri câştigate

3 titluri de Grand Slam la dublu

1 titlu de vicecampion Olimpic

Suntem onoraţi să găzduim meciul de retragere din competiţiile oficiale al lui Horia!“, se arată pe pagina de Facebook SportsFestival.

În același timp, cei doi campioni i-au îndemnat pe fani să vină la meciul din iunie 2022: “Salutare. Sunteţi pregătiţi? Gata, facem echipă şi intrăm din nou împreună pe teren”, “De data asta nu pentru trofee sau medalii, ci o facem pentru noi şi pentru voi”. “În iunie ne vedem la Sports Festival, la Cluj-Napoca”. “Vom sărbători împreună pasiunea noastră pentru tenis”. “Hai, ne vedem acolo”, au spus Halep şi Tecău într-un filmuleţ postat de SportsFestival.

Pe locul 19 ATP la dublu, fost numărul 2 mondial, Horia Tecău (36 de ani) a câştigat 38 de turnee ATP, dintre care trei de grand slam, Wimbledon 2015 și US Open 2017, ambele alături de olandezul Jean-Julien Rojer, şi Australian Open la dublu-mixt, în 2012, cu americanca Bethanie Mattek-Sands. Tot cu Rojer, el a cucerit trofeul la Turneul Campionilor, în 2015, iar cu Florin Mergea a obţinut medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016. Din tenis, Horia Tecău a câştigat premii brute de peste 5,8 milioane de dolari.

În 18 noiembrie, într-o postare pe Facebook, Tecău a scris că sportul a fost viaţa lui: "O mulţime de emoţii am acum. Sunt recunoscător. Pentru călătorie, pentru ceea ce am trăit şi oamenii pe care i-am întâlnit pe parcurs. Sportul a fost locul meu de joacă, clasa mea, m-a învăţat să visez, să cred şi să dezvolt abilităţi de viaţă în acest proces. Energia terenului de tenis şi a fanilor tenisului m-au răsplătit enorm şi voi păstra acest sentiment cu mine pentru totdeauna. Acum, este timpul să ne bucurăm de viaţă într-un mod diferit şi să transformăm toată această energie într-o nouă formă", a scris Tecău.

OMNISPORT: Spadasina Ana Maria Popescu și gimnastul Marian Drăgulescu au primit emblema de onoare a Statului Major al Apărării

Multipli medaliați olimpici, mondiali și europeni, Ana Maria Popescu (37 de ani) și Marian Drăgulescu (41 de ani) au primit plachete aniversare, flori, precum şi au . În cadrul Galei ”Sportivii Anului 2021”, CSA Steaua și-a premiat cei mai valoroși performeri.

Vicecampioană olimpică la spadă anul acesta, Ana Maria Popescu Brânză a mărturisit că este recunoscătoare pentru faptul că din 26 de ani de carieră 25 i-a petrecut în curtea Clubului Sportiv al Armatei Steaua. ”Atât cât voi putea voi rămâne alături de CSA Steaua. Toată experienţa câştigată sper să o pot întoarce sportivilor şi tuturor celor care cred că le pot fi de ajutor. Este de datoria noastră să creăm campioni. Sportul m-a învăţat că într-o echipă fiecare trebuie să renunţe puţin la el pentru binele echipei. Asta trebuie să facem toţi pentru ca Steaua să rămână cel mai performant şi iubit club din România", a spus Ana Maria, care a adăugat că prin retragerea ei, a Larisei Iordache, a lui Maria Drăgulescu și Horia Tecău sportul românesc nu va fi mai sărac. ”Vor apărea alți campioni”, a concluzionat scrimera. 

În 7 decembrie, după Cupa Mondială de spadă de la Dubai, Ana-Maria Popescu şi-a anunţat retragerea din activitate. În vârstă de 37 de ani, ea a fost desemnată la sfârşitul lunii noiembrie de Federaţia Internaţională de Scrimă drept cea mai bună spadasină a lumii. Stelista a primit această distincție pentru a cincea oară. Ana-Maria Popescu are în palmares 3 medalii olimpice (1 aur, 2 argint), 7 mondiale (2 aur, 2 argint, 3 bronz) şi 13 europene (7 aur, 4 argint, 2 bronz).

Omagiat cu o zi înainte de a împlini 41 de ani, Marian Drăgulescu a recunoscut că îi este dificil să renunțe la cariera de sportiv și a glumit amintind că s-a mai retras de trei ori. ”De data asta cred că este pe bune. Cred că am întins elasticul cât am putut de mult. Vine o vreme când trebuie să îţi pui şi cipicii în cui şi să încerci să dai o mână de ajutor şi din altă poziţie. De aceea voi rămâne în cadrul CSA Steaua ca antrenor de copii", a explicat Drăgulescu, care a mulțumit antrenorului său, Ștefan Gal, amintind că și acesta se pensionează acum.

Gimnastul Marian Drăgulescu s-a retras din activitate după participarea la Campionatele Mondiale de la Kitakyushu (Japonia) din luna octombrie. Bucureșteanul a cucerit 3 medalii la Jocurile Olimpice (1 argint, 2 bronz), 10 la Campionatele Mondiale (8 aur, 2 argint) şi 18 la Campionatele Europene (10 aur, 6 argint, 2 bronz). 

În aceeași gală, CSA Steaua şi-a premiat cei mai buni performeri din acest an. Comandant al clubului militar, Răzvan Ştefan Bichir a subliniat că sportivii militari şi-au adus contribuţia la toate cele patru medalii cucerite de România la Jocurile Olimpice de la Tokyo. "Anul 2021 a fost unul reuşit pentru sportul militar ţinând cont că sportivii săi au contribuit la cele patru medalii cucerite de România la Jocurile Olimpice de la Tokyo, este vorba despre canotorii Simona Radiş, Ciprian Tudosă, Mugurel Semciuc şi spadasina Ana-Maria Popescu", a spus acesta. Iar preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, le-a mulţumit sportivilor din cadrul CSA Steaua pentru rezultatele obţinute la Tokyo. "Medaliile la Jocurile Olimpice puteau fi mai multe, dar să ne bucurăm că după această perioadă dificilă am reuşit să ne întoarcem cu aceste medalii puţin mai strălucitoare decât la Rio", a subliniat Covaliu. Titlul de ”Sportiva anului” i-a revenit Simonei Radiş, medaliată cu aur la JO de la Tokyo, la canotaj, alături de dinamovista Ancuța Bodnar. 

Superlativele anului la Steaua

Sportivul anului la seniori – Simona Radiș (canotaj)

Sportivul anului 2021 la tineret - Andreea Beatrice Ana (lupte)

Sportivul anului 2021 la juniori - Darius Movileanu (tenis de masă)

Echipa anului 2021 la seniori – echipa masculină de polo Premiul special - echipa  masculină de volei 

NATAȚIE / CM 2021 (BAZIN SCURT): David Popovici a ocupat locul 14 în ultimul său concurs din acest an

Revelație a înotului mondial în 2021, David Popovici (17 ani) s-a clasat pe locul 14 în proba de 200 m liber din cadrul Campionatelor Mondiale de nataţie în bazin scurt de la Abu Dhabi. Dinamovistul a fost cronometrat în 1:43,62. 

CS Dinamo a subliniat faptul că David Popovici a avut un an extrem de solicitant, cu trei vârfuri de formă: Campionatul European de juniori (3 medalii de aur, una de argint şi două recorduri mondiale), Jocurile Olimpice de la Tokio (locul 4 la 200 m liber) şi Campionatul European de la Kazan (bazin de 25 de metri), unde a cucerit medalia de aur la 200 m liber. ”Felicitări, David pentru tot ce ai realizat în 2021! Felicitări și echipei tale, în frunte cu antrenorul Adrian Rădulescu! Te așteptăm cu forțe proaspete în 2022! Suntem mândri că faci parte din Familia Sportului Dinamovist!”, s-a precizat în postarea de pe Facebook.

NATAȚIE / CM 2021 (BAZIN SCURT): Medalie de bronz pentru dinamovistul Robert Glință

Participant la finala de 100 m spate din cadrul Campionatului Mondial de înot în bazin scurt de la Abu Dhabi, Robert Glință (24 de ani) a cucerit medalia de bronz. Cronometrat în 49,60 de secunde, dinamovistul a fost depășit de americanul Shaine Casas (49,23s) și rusul Kliment Koleșnikov (49,46s). În noiembrie trecut, piteșteanul a fost medaliat cu argint la 100 m spate și cu bronz la 50 m spate la Campionatul European de natație în bazin scurt de la Kazan.  

Performanța lui Glință a fost elogiată pe pagina de Facebook a Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM): ”Rezultat excepțional pentru sportul românesc! Robert Glință a cucerit cea dintâi medalie pentru România la Campionatul Mondial în bazin scurt (25 m) de la Abu Dhabi! Vineri după-amiaza, 17 decembrie 2021, sportivul român în vârstă de 24 de ani a avut o evoluție superbă și a cucerit medalia de bronz în proba de 100 m spate! Timpul său: 49,60 secunde! Campion european la Budapesta în aceeași probă, în bazin de 50 m, și vicecampion continental, în bazin scurt, la Kazan, Robert a fost depășit azi la Abu Dhadi doar de către americanul Shaine Casas (49.23 s) și de către rusul Kliment Kolesnikov (49.46 s). Felicitări, Robert! Felicitări, Ciprian Glință!”.

Legitimat la Dinamo București din mai 2017, Robert Glință s-a născut în 18 aprilie 1997, în Pitești (județul Argeș). A început cu karate, a trecut pentru scurt timp pe la fotbal și a ales în cele din urmă înotul, sport în tainele căruia s-a inițiat la CSM Pitești, sub îndrumarea antrenorului Viorel Ciobanu. La Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 a ocupat locul 8 la 100 m spate (53,50 s) și 18 la 200 m spate (57,91 s). În 2015, a cucerit titlul de campion mondial la juniori, în proba de 100 m spate, fiind cronometrat în 54,30 secunde (bazin olimpic). În decembrie 2017, la CE în bazin scurt de la Copenhaga (Danemarca), a cucerit medalia de bronz. A a stabilit circa 100 de recorduri naționale la cadeți, juniori și seniori. Anul acesta, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Robert s-a calificat în finală la 100 m spate și a ocupat locul 8.

joi, 16 decembrie 2021

GIMNASTICĂ / ROMÂNIA: Larisa Iordache și-a anunțat retragerea din activitatea competițională: “Mă simt împăcată şi mulţumită cu alegerea pe care am făcut-o"

Medaliată cu bronz cu echipa de gimnastică a României la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012, Larisa Iordache (25 de ani) şi-a anunţat retragerea din activitatea sportivă. Sportiva legitimată la CS Dinamo a subliniat, într-un mesaj postat pe Facebook, că este împăcată şi mulţumită cu alegerea făcută şi că din 2022 va începe un nou capitol. Ea s-a confruntat în ultimii ani cu numeroase accidentări, fiind operată în câteva rânduri la picior. Din acest motiv, ea n-a putut evolua în finala de la bârnă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, vara trecută.

Larisa și-a anunțat retragerea într-un mesaj încărcat de emoție: “Cazi , dar te ridici! Azi este nimeni, însă mâine este campionul lumii. Totul este o alegere, o alegere de a fi cel mai bun pentru tine şi în sufletul tău.

Asta am învăţat în cei 20 de ani pe care i-am petrecut în sala de gimnastică.

Azi inchei acest capitol frumos din viaţa mea. Mă simt împăcată şi mulţumită cu alegrea pe care am făcut-o! Este timpul pentru o viaţă normală şi un pic mai liniştită. Am pus cipicii de o parte, Costumul în dulap si tot ce am trăit până acum într-un sertar micuţ acolo în inima şi mintea mea.

Aş vrea să spun multe însă nu îmi pot aduna cuvintele pentru o singură postare. Vreau să ştiţi că vă apreciez pe voi, cei ce mă urmăriţi cu drag, îmi scrieţi şi îmi transmiteţi gânduri pozitive.

Şi vreau să mulţumesc persoanelor ce chiar mi-au dorit binele măcar o dată în aceşti 20 de ani de când am început gimnastica!

Un nou capitol este gata să înceapă odată cu noul an!

Iubire pentru toată lumea”, a transmis sportiva.

Larisa Iordache are în palmares 24 de medalii la competiţiile internaţionale printre care se numără şi bronzul obţinut la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012. Ea a câştigat de şapte ori aurul european şi de două ori argintul mondial. În decembrie 2020, ea a devenit cea mai medaliată româncă la CE. Atunci, bucureșteanca a fost medaliată cu aur la bârnă şi sol, respectiv cu argint pe echipe şi la sărituri. După numărul medaliilor cucerite la CE, Larisa Iordache  (16 medalii) a izbutit să le depăşească pe Cătălina Ponor (13), Nadia Comăneci (12), Simona Amânar (12) și Sandra Izbașa (12) în clasamentul all-time european. 

La începutul acestei luni, Larisa Iordache a suferit cea de-a 7-a intervenție chirurgicală din ultimii ani. Seria problemelor de sănătate cu care s-a confruntat gimnasta dinamovistă este mult mai amplă. În octombrie 2017, Larisa Iordache s-a accidentat la Campionatele Mondiale, în timp ce se încălzea pentru calificările la sol. Ea urma să evolueze la toate cele patru aparate pentru calificarea în finală la individual-compus, însă a părăsit sala din Montreal într-un scaun cu rotile, iar diagnosticul a fost de ruptură de tendon ahilian stâng. Ulterior, ea a fost supusă la trei intervenții chirurgicale, penultima având loc la o clinică din Viena, în septembrie 2018.

FOTBAL / CUPA ROMÂNIEI: Dan Petrescu susține că evoluția CFR-ului a fost un „dezastru”

Campioană a României, CFR Cluj a scos un egal (1-1), astăzi (joi, 20 octombrie), în disputa cu echipa Universitatea Cluj, una care a contat ...