Wikipedia

Rezultatele căutării

duminică, 18 iulie 2021

OLIMPISM / TENIS DE MASĂ: Curajoasa Eliza Samara. Constănțeanca își dorește o medalie în turneu olimpic de tenis de masă de la Tokyo

Prezentă pentru a patra oară la Jocuri, Eliza Samara (32 de ani) își leagă marile speranțe de proba pe echipe, la feminin, acolo unde va evolua alături de Daniela Dodean și Bernadette Szocs. 

De patru ori campioană europeană (la simplu, în 2015 la Ekaterinburg, la dublu mixt, în 2012, la Buzău, și în 2011, la Istanbul, și la dublu feminin în 2009, la Stuttgart), Eliza a obținut cea mai bună performanță pe plan mondial în 2014, când a ocupat locul 5 cu echipa României la CM din Japonia. Înainte de a pleca la Tokyo, pentru turneul olimpic, constănțeanca și-a prezentat planurile: "Avem în minte doar medalia! Se poate să o câştigăm! Am ajuns la acea maturitate. Suntem o echipă mult mai matură şi mai omogenă”, a declarat Samara. Iar buna ei prietenă Daniela Dodean a întărit spusele acesteia: "Ne rugăm să decurgă totul bine, să fim apte. Este momentul mult aşteptat de noi. E momentul să fie totul foare bine. Fiecare sportiv care a jucat la alte JO ştie că o medalie la Olimpiadă înseamnă totul. Vom da tot ce vom putea, suntem încrezătoare".

Declarația Elizei poate fi socotită drept extrem de curajoasă în contextul în care din cele o sută de medalii acordate la tenis de masă, din 1988 încoace, asiaticii au cucerit 85, iar restul de 15 au revenit europenilor. Iar această dominație a fost și mai evidentă la feminin, acolo unde din 34 de clasări pe podium asiaticele au ratat doar una singură! Altfel, pe lângă China (53 de medalii / 28 de aur), Coreea de Sud (18/3), Japonia (4/0), Coreea de Nord (4/0), Singapore (3/0), Taiwan (2/0) și Hong Kong (1/0) doar cinci țări europene au mai câștigat medalii olimpice la tenis de masă: Suedia (3/1), Germania (7/0), Franța (2/0), Iugoslavia (2/0) și Danemarca (1/0).

Supremația sportivelor asiatice în tenisul de masă este ilustrată și mai bine de câștigătoarele titlului mondial la individual. Victorioasă la edițiile din 1950, 1951, 1952, 1953, 1954 și 1955, Angelica Rozeanu a rămas ultima reprezentantă a „Restului lumii” care a triumfat în proba feminină. De atunci, titlul mondial a revenit unor sportive din China (23 de ediții), Japonia (7), RPD Coreeană (2) și Coreea de Sud (1). Mai mult decât atât, din 1975 încoace doar două non-asiatice au ajuns în semifinale: Otilia Bădescu, în 1993, și croata Tamara Boros, în 2003!

Situația este cam aceeași la dublu, acolo unde Maria Alexandru-Golopenta este ultima campioană mondială non-asiatică. Aceasta a reușit performanța în 1975, alături de japoneza Shoko Takahashi. 

Turneul olimpic de tenis de masă de la Tokyo va debuta în 24 iulie, cu meciurile din primele tururi la feminin și masculin, la simplu, precum și la dublu băieți. 

Reprezentanții României în turneul olimpic de tenis de masă de la Tokyo

Simplu feminin: Bernadette Szocs, Eliza Samara

Simplu masculin: Ovidiu Ionescu

Echipe feminine: Eliza Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro. Rezervă: Irina Ciobanu

Dublu mixt: Bernadette Szocs, Ovidiu Ionescu

Medaliații olimpici la tenis de masă 

(repartiție pe continente)

Simplu masculin: 19 din Asia, 6 din Europa

Simplu feminin: 25 din Asia

Echipe masculine: 6 din Asia, 3 din Europa

Echipe feminine: 8 din Asia, 1 din Europa

Dublu masculin: 12 din Asia, 4 din Europa

Dublu feminin: 15 din Asia, 1 din Europa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

FOTBAL / CUPA ROMÂNIEI: Dan Petrescu susține că evoluția CFR-ului a fost un „dezastru”

Campioană a României, CFR Cluj a scos un egal (1-1), astăzi (joi, 20 octombrie), în disputa cu echipa Universitatea Cluj, una care a contat ...