Debutul olimpic al naționalei de fotbal s-a consemnat în 1924. Repartizată direct în optimile de finală, România s-a înclinat (0-6) în fața Olandei, formație care a ocupat locul 4 la final. La a doua participare, în 1952, naționala s-a luptat de la egal la egal cu Ungaria, echipă care avea să câștige mai apoi titlul olimpic. Având în față o formație care va disputa și finala CM din 1954, România a pierdut (1-2), golurile fiind înscrise de Suru (min. 86), respectiv Czibor (min. 21) și Kocsis (min. 73).
În sfârșit, ultima participare a fotbaliștilor tricolori la turneul olimpic s-a consemnat în 1964, tot în Japonia. Și a fost cea mai reușită. Trebuie spus că spre deosebire de Mirel Rădoi, care s-a lovit de refuzul cluburilor de a permite jucătorilor să participe anul acesta, Silviu Ploeșteanu a avut la dispoziție cei mai valoroși fotbaliști ai momentului. Din lot au făcut parte Stere Adamache, Marin Andrei, Sorin Avram, Dan Coe, Gheorghe Constantin, Carol Creiniceanu, Ilie Datcu, Emil Dumitriu, Nicolae Georgescu, Ilie Greavu, Bujor Halmageanu, Emeric Ienei, Ion Ionescu, Dumitru Ivan, Constantin Koszka, Ion Nunweiller, Cornel Pavlovici, Ion Pârcălab, Mircea Petescu și Emil Petru.
Programat între 11 și 23 octombrie 1964, turneul olimpic s-a desfășurat atunci pe stadioane din Tokyo, Yokohama, Saitama, Kyoto și Osaka. Plasată în Grupa A, România și-a disputat meciurile numai în capitala Japoniei, reușind următoarele rezultate: 3-1 cu Mexic (au marcat: Creiniceanu, Pârcălab și Ionescu), 1-1 cu RD Germană (a marcat Pavolovici) și 1-0 cu Iran (a înscris Pavlovici). Naționala a ocupat locul 2 în grupă, la egalitate cu RDG, însă cu un golaveraj inferior (5-2 față de 7-1).
În sferturile de finală, România a întâlnit Ungaria, câștigătoare a Grupei A. Un adversar dificil, care cucerise medalia de bronz la Roma, în 1960. Și care, din cauza retragerii din competiție a RPD Coreeană, disputase doar două meciuri (6-0 cu Maroc și 6-5 cu Iugoslavia). Maghiarii au început meciul de la Yokohama în forță și au deschis scorul în minutul 2 prin Csernai. Pe final de meci, în minutul 81, arbitrul israelian Menachem Ashkenazi dictează penalty și România are șansa să egaleze. Deși Cernăianu ar fi trebuit să bată, Constantin își asumă responsabilitatea în calitate de căpitan al echipei. „Profesorul” execută slab, dându-i posibilitatea portarului Jozsef Gelei să respingă. Și în loc de 1-1, în minutul 84 se face 0-2. Același Csernai transformă impecabil un penalty și Ungaria e în semifinale, iar mai apoi câștigă și titlul de camioană olimpică (2-1 cu Cehoslovacia în finală). România câștigă cu Ghana (4-2) și cu Iugoslavia (3-0) și ocupă un onorabil loc 5.
Echipa olimpică de fotbal a României debutează mâine, contra Hondurasului
La ediția din acest an a Jocurilor Olimpice, România face parte din Grupa B, alături de Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Honduras. Turneul de fotbal din cadul JO se va desfășura între 21 iulie şi 7 august.
Programul meciurilor din grupa tricolorilor:
Joi, 22 iulie
Noua Zeelandă – Coreea de Sud (ora locală 17.00, Kashima)
Honduras – România (ora locală 20.00, 14.00 în România, Kashima)
Duminică, 25 iulie
Noua Zeelandă – Honduras (ora locală 17.00, 11.00 în România, Kashima)
România – Coreea de Sud (ora locală 20.00, 14.00 în România, Kashima)
Miercuri, 28 iulie
România – Noua Zeelandă (ora locală 17.30, 11.30 în România, Sapporo)
Coreea de Sud – Honduras (ora locală 17.30, 11.30 în România, Yokohama)
Lotul echipei de fotbal a României pentru JO Tokyo 2020
Portari: Marian Aioani (Farul Constanţa), Mihai Popa (Astra), Ştefan Târnovanu (FCSB)
Fundași: Andrei Raţiu (Villarreal / Spania), Ricardo Grigore (Dinamo Bucureşti), Andrei Chindriş (FC Botoşani), Virgil Ghiţă (Farul Constanţa), Alexandru Paşcanu (Ponferradina / Spania), Radu Boboc (Farul Constanţa), Florin Ştefan (liber de contract)
Mijlocași: Andrei Ciobanu (Farul Constanţa), Marius Marin (Pisa / Italia), Marco Dulca (Chindia Târgovişte), Alexandru Dobre (Dijon / Franţa), Valentin Gheorghe (Astra), Ion Gheorghe (FC Voluntari), Tudor Băluţă (Brighton / Anglia), Antonio Sefer (Rapid București), Ronaldo Deaconu (Gaz Metan)
Atacanți: George Ganea (Farul Constanţa), Andrei Sîntean (Hermannstadt).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu