Wikipedia

Rezultatele căutării

marți, 25 mai 2021

FOTBAL / LIGA EUROPA: Spaniolii sunt cu ochii pe Edison Cavani. Gerard Moreno, pericolul nr. 1 pentru United

Programată la Gdansk, mâine (miercuri, 26 mai),la ora 22.00, finala ediției 2020/2021 a Ligii Europa le aduce față-n-față pe Manchester United (Anglia) și Villarreal (Spania). Va fi un duel și între antrenorii celor două grupări, Ole Gunnar Solskjaer și Unai Emery, dar și între atacanții Edison Cavani și Gerard Moreno.

Adversarii își recunosc valoarea, dar nu își ascund ambițiile pentru această finală. Antrenor la britanici, Ole Gunnar Solskjaer a declarat: „Vrem să câștigăm Liga Europa.  Pentru echipă, pentru fani, pentru club, vrem să câștigăm. Atunci când am câștigat în 1999, bineînțeles, aceasta a marcat istoria, dar nu a făcut din mine un jucător mai bun. Asta nu face din noi jucători mai buni, individual, dar ca grup dă convingerea că vei câștiga în continuare. Noi am câștigat confortabil următoarele două campionate. Nu am putut câștiga din nou Liga Campionilor, dar am câștigat ca grup. A fost dificil pierzând patru semifinale. Acum suntem în finală. Și cred că suntem  pregătiți pentru etapa următoare”.

Aflat la a 5-a finală în Liga Europa, Unai Emery s-a declarat mândru de reușita formației sale: „Sunt mândru pentru că noi știm cât de important a fost și că Arsenal este o foarte bună echipă. Cred că am meritat calificarea. Finala cu Manchester United va fi foarte dificilă. Vom încerca să oferim cea mai bună evoluție suporterilor noștri și să dovedim că merităm să  ne luptăm pentru acest trofeu”.

Un duel interesant se anunță a fi cel dintre oamenii de atac ai celor două finaliste. Englezii vor miza pe Fernandes Bruno (18 goluri marcate în Premier League, anul acesta), Marcus Rashford (11) și Edison Cavani (10), iar ibericii pe Gerard Moreno (23 de goluri înscrise în ultima ediție a LaLiga). Fundaș la Villarreal, Raul Albiol l-a descris pe uruguayanul ce joacă pentru United: „Știm ce mare jucător este. Că  este în formă și că marchează în continuare. Pentru mine, a fost ciudat că el a rămas prea mult timp fără echipă după ce și-a încheiat contractul cu PSG. A găsit la Manchester un loc unde fotbalul trăiește. El are fotbalul în sânge”.

Transmisă la Digi, Look și Telekom, finala Ligii Europa va fi arbitrată de francezul Clement Turpin. 

FOTBAL / JO 2020: Ianis Hagi își dorește să participe la turneul olimpic

Programat în această vară, între 22 iulie și 8 august, turneul olimpic la fotbal se suprapune cu participarea unor cluburi europene la preliminariile competițiilor continentale. În acest context, Ianis Hagi (22 de ani) a declarat că își dorește să participe la întrecerea de la Tokyo, însă pentru aceasta va avea nevoie și de acceptul lui Glasgow Rangers, gruparea la care activează. 

Prezent în studioul Digi Sport, internaționalul român a spus: "La o competiţie precum Jocurile Olimpice oricine vrea să participe. Este ceva unic. Probabil că nu m-aş mai întâlni a doua oară în viaţă cu asta. E clar că vreau să merg și să-mi reprezint ţara. Din păcate, sunt într-o situaţie în care nu pot face mare lucru. Pot să discut cu clubul, să prezint avantaje şi dezavantaje, dar... Deocamdată nu e nimic sigur, nu am niciun răspuns clar de la Rangers", a spus Ianis Hagi, care a lăsat să se înțeleagă că o decizie se va lua după Euro 2020, competiție la care Scoția este calificată.

Pe de altă parte, preşedintele Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, a anunțat cluburile de Liga 1 care vor să dea jucători pentru naţională la Jocurile Olimpice de la Tokyo. "CFR Cluj, FC Viitorul, Chindia, FC Botoşani şi Gaz Metan Mediaş sunt de acord să dea jucători. Cluburi incerte, FCSB şi Universitatea Craiova. Am avut o întâlnire cu domnul Rotaru şi urmează să ne vedem cu Gigi Becali. Olimpiada poate însemna o scenă de afirmare, mai mult decât Conference League", a declarat Burleanu, într-o conferiţă de presă.

Echipa olimpică a României face parte din Grupa B, alături de Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Honduras.

HANDBAL / ROMÂNIA:Soţia lui Javier Humet va fi înmormântată la Constanţa

Soţia handbalistului Javier Humet (31 de ani), Ana Aida Humet, care a decedat tragic în urma unui accident vascular cerebral, va fi înmormântată mâine (miercuri, 26 mai), la Constanţa. Colegii de echipă ai internaționalului român vor participa la ceremonia funerară între două partide din Cupa României.

Clubul bucureștean a făcut următorul anunț: ”Săptămână grea pentru campionii noştri! Marţi, debut în Cupa României, direct în turul 2, cu CSM Focşani. Miercuri, toată echipa va fi merge la Constanţa, pentru a fi alături de Javier Humet, la înmormântarea soţiei sale. Joi, turul 3 în Cupa României. Pornim favoriţi cu Focşani şi e normal să ne facem calcule pentru mai departe: cel mai probabil vom da piept cu CSM Bucureşti. Sâmbătă şi duminică: semifinala şi finala Cuper României! Ultimul bal înainte de vacanţă!”.

Ana Aida Humet a decedat, la doar 31 de ani, în urma unui accident vascular cerebra suferit în 9 mai, chiar în noaptea de după câştigarea titlului de către Dinamo.

Născut în Spania, în Barcelona, în 22 ianuarie 1990, dar naturalizat român în urmă cu trei ani, Javier Humet a jucat pentru prima dată în România în ediția 2012/2013, la HCM Constanţa. Apoi, după un an petrecut în Franţa, la US Ivry Handball, Humet a revenit în Liga Zimbrilor. În România, el mai jucat la HCM Constanţa (2014-2015), CSM Bucureşti (2015-2018), Steaua  (2019-2020) și Dinamo (din 2020). În vara trecută, el s-a înscris în Programul Doar Dinamo Bucureşti al Peluzei Cătălin Hâldan, de susţinere a grupării alb-roşii, având numărul 6.700. În luna decembrie 2016, el a fost convocat pentru prima dată la naţionala României pentru un stagiu de pregătire la Barcelona, oraşul său natal, unde reprezentativa antrenată de compatriotul lui, Xavi Pascual, a disputat şi un meci amical cu Qatar. Interul dreapta a evoluat astfel pentru prima dată dată pentru echipa României, însă doar într-un meci de verificare. El și-a făcut debutul oficial în preliminariile CM 2019, participând la ultimele meciuri de calificare la Euro 2022.

luni, 24 mai 2021

HANDBAL / ROMÂNIA: Jelena Grubisic continuă cu CSM Bucureşti

Clubului Sportiv Municipal Bucureşti a anunţat, astăzi (luni, 24 mai), că portarul Jelena Grubisic şi-a prelungit cu un an contractul. Inițial, sportiva intenționa să se retragă din activitate. CSMB a anunțat la începutul anului transferul portarilor Tess Wester (28 de ani), campioană mondială cu Olanda, și Marie Skurtveit Davidsen (Norvegia / 27 de ani). 

Născută în 20 ianuarie 1987, la Zagreb (Croația), Jelena Grubisic a început handbalul de performanţă la formația locală RK Lokomotiva, unde a evoluat până în anul 2009, când a plecat la Krim Ljubljana. După cinci campionate petrecute la gruparea slovenă, ea a semnat cu formaţia maghiară Gyor Audi ETO KC, unde a jucat un an. În 2015, Jelena Grubisic a venit la CSM Bucureşti şi a făcut parte din echipa care, un an mai apoi, a reușit să cucerească EHF Champions League. În tricoul echipei CSM Bucureşti, jucătoarea croată a mai câștigat patru titluri de campioană, tot atâtea cupe ale României și de trei ori Supercupa. 

Coordonator al compartimentului handbal de la CSM Bucureşti, Remus Drăgănescu a declarat: „Suntem deosebit de bucuroşi şi de mulţumiţi de faptul că Jelena Grubisici va continua să joace pentru echipa noastră. Este o jucătoare cu experienţă extraordinară, este o jucătoare matură şi, în acelaşi timp, este un adevărat model pentru toată lumea”.

FOTBAL / FRANȚA: Echipa lui Adrian Ursea a scos-o pe Lyon din preliminariile Ligii Campionilor, Lille a cucerit titlul

Ultima etapă a campionatului de fotbal al Franței a fost la fel de palpitantă ca în Spania, Italia și Anglia. Lille OSC a câştigat al patrulea titlu de campioană, primul din 2011, după ce s-a impus cu 2-1 (2-0) pe terenul lui Angers. Un succes prestigios a obținut OGC Nice, care a câștigat (3-2) deplasarea la Lyon.

Creditată cu prima șansă la câștigarea titlului în Hexagon, Lille și-a asigurat victoria încă din primul mitan, când au marcat Jonathan David (min. 10) și Burak Yilmaz (min. 45+1). Gazdele au redus din diferență abia în prelungirile meciului (min. 90+1), când a înscris Fulgini. Cu acest succes, Lille și-a păstrat avansul de un punct față de Paris Saint-Germain, care s-a impus (2-0) la Brest, prin autogolul lui Faivre (min. 37) și reușita lui Mbappe (min. 71). În minutul 19, Neymar a ratat un penalty.

Lille și PSG s-au calificat pentru ediția 2021/2022 a Ligii Campionilor, în timp ce Monaco (0-0 la Lens) va disputa preliminarii. Formația din Principat a profitat de eșecul (2-3) neașteptat suferit de Lyon, pe teren propriu, cu OGC Nice, care a încheiat campionatul pe locul 9, aceasta fiind cea mai slabă clasare din ediția 2014/2015 încoace. Gruparea vizitatoare s-a despărțit de antrenorul Adrian Ursea (53 de ani). "Misiune indeplinita. Este minunat că am putut termina astfel. Nu am încetat să repet că impresia lăsată este foarte importantă. A fost acuzată echipa că a renunţat. Nu a fost cazul. Vreau să-mi amintesc că am reuşit să ne ridicăm şi în această perioadă în care nu mai aveam pentru ce să jucăm şi am putut să facem performanţe. Chiar şi atunci când am pierdut, au existat aspecte pozitive. Este o mare performanţă împotriva unei echipe frumoase din Lyon. Mă bucur pentru jucători şi club. Mulţumesc staff-ului meu care a fost alături de mine din 4 decembrie. Acum, mă voi odihni şi voi explora posibilităţile care mi se feră. Vom merge mai departe”, a declarat Ursea, potrivit lequipe.fr.

Clubul de pe Coasta de Azur i-a mulţumit lui Ursea pentru munca depusă: "A preluat misiunea care i-a fost încredinţată. În plus faţă de rezultatele sportive, scopul era de a restabili încrederea în cadrul echipei şi de a ajuta tinerii ei jucători să progreseze. În fruntea echipei, a îndeplinit perfect aşteptările puse în el. Îi dorim tot binele pentru restul carierei sale". De asemenea, fanii formației din Nisa i-au adresat mesaje de mulțumire pe rețelele sociale fostului jucător de la Petrolul. Numit antrenor principal la 5 decembrie 2020, cu mandat până la finalul sezonului, în locul lui Patrick Vieira, Adrian Ursea a reuşit să o menţină pe Nice departe de locurile care duc în Ligue 2. Din cele 27 de meciuri cu el pe banca formaţiei franceze s-au câștigat 10, cinci s-au terminat la egalitate, iar 12 au fost pierdute. Potrivit presei franceze, viitorul antrenor al lui Nice ar putea fi chiar tehnicianul noii campioane Lille, Christophe Galtier.

FOTBAL / ITALIA: Fără Cristiano Ronaldo, Juventus Torino a prins in extremis un loc de Liga Campionilor

Cu Cristiano Ronaldo menținut în rezervă, Juventus Torino a câștigat cu 4-1 (3-0)  la Bologna, în ultima etapă din Serie A. „Bătrâna Doamnă” a profitat de semieșecul (1-1) suferit de Napoli, pe teren propriu, cu Verona, și va participa în ediția viitoare a Ligii Campionilor.

Juventus a dominat confruntarea cu Bologna, asigurându-și victoria prin golurile marcate de Chiesa (min. 6), Morata (min. 29, 47) și Rabiot (min. 45). Onoarea gazdelor a fost salvată de Orsolini (min. 86). Fundaşul Radu Drăguşin nu a fost în lotul deplasat de Juventus la Bologna. 

Oficial al echipei Juventus, Fabio Paratici a explicat absenţa lui Ronaldo din primul 11 printr-o decizie comună luată de jucător și antrenorul Andrea Pirlo: "Ronaldo se simte bine. Am jucat cinci meciuri în 15 zile şi partida de miercuri a fost solicitantă. Împreună cu antrenorul, au luat această decizie", a declarat Paratici pentru DAZN. Întrebat dacă viitorul lui Pirlo pe banca lui Juventus depinde de acest meci, oficialul a răspuns: "Un meci nu schimbă strategia unui club".

Aflată pe locul 5 înaintea acestei runde, Juventus a pătruns în Top 4 grație semieșecului înregistrat de Napoli. Gruparea din sudul Italiei a deschis scorul prin Rrahmani (min. 61) și avea asigurat un loc de Liga Campionilor. Verona a egalat prin Faraoni (min. 69) și astfel Napoli a ratat participarea. 

Victorioasă pe terenul Atalantei, datorită golurilor înscrise de Kessie (min. 43 și 90+3, ambele din penalty), AC Milan va reveni în Liga Campionilor după o absență de opt ani. La oaspeți, Ciprian Tătărușanu a fost menținut rezervă.

Titlul de campioană a fost cucerit de Inter Milano, care a totalizat 91 de puncte.  Pe locurile următoare s-au situat AC Milan (79p), Atalanta (78p) și Juventus (78p). Napoli și Lazio vor evolua în Liga Europa, iar AS Roma și Sassuolo în Conference League. Au retrogradat Benevento, Crotone şi Parma.

duminică, 23 mai 2021

FOTBAL / ROMÂNIA: CS Mioveni și Dunărea Călărași vor juca în barajul de promovare în Liga 1

Disputate astăzi (duminică,  23  mai), meciurile  CS Mioveni - Rapid 1-0, U Craiova 1948 - Dunărea Călărași 0-0 și Csikszereda - ASU Poli Timișoara 2-2 au decis clasamentul final al Play-Off-ului Ligii a 2-a. Și echipele care vor disputa barajul de menținere/promovare în elită. Mioveni va înfrunta pe Hermannstadt, iar Călărași va întâlni pe FC Voluntari. Mâine, la  ora 10.00, prin tragere la sorți, va fi stabilită ordinea de disputare a meciurilor programate în 29 mai și 2 iunie. 

În primul meci, oamenii lui Alexandru Pelici au obținut victoria în fața Rapidului prin golul marcat de Blănaru (min. 64). Apoi s-au disputat simultan celelalte două partide. Câștigătoare a ediției 2020/2021 a diviziei secunde, FC U Craiova a remizat (0-0) cu Dunărea Călăraşi, iar Csikszereda a terminat la egalitate (2-2) cu ASU Poli Timişoara deși a condus cu 2-0. Au marcat Schieb (min. 32) și Bauza (min. 45+1), respectiv Kelemen (min.  71 - autogol) și Mera (min.  80).

În urma acestor rezultate, clasamentul este următorul:

1. FC U Craiova 54 puncte

2. FC Rapid 49 puncte

3. CS Mioveni 48 puncte

4. Dunărea Călăraşi 44 puncte

5. Csikszereda 42 puncte

6. ASU Poli 41 puncte.

FC U Craiova 1948 şi Rapid au promovat direct, iar Dacia Mioveni şi Dunărea Călăraşi vor disputa meciuri de baraj.

Tragerea la sorţi a ordinii patrtidelor FC Voluntari - Dunărea Călărași și Hermannstadt - CS Mioveni va avea loc luni, la ora 10.00, la sediul FRF. Meciurile barajului vor avea loc la 29 mai, turul, şi 2 iunie.

În Liga 1 se va mai disputa un baraj, cel pentru Conference League. În primul meci, care va avea loc miercuri, 26 mai, de la 18.30, la Buzău, Chindia Târgovişte va înfrunta pe FC Viitorul. Învingătoarea din această partidă va juca, la 30 mai, la Sfântu Gheorghe, pentru un loc în Conference League cu Sepsi, clasată pe locul 4 în play-off. Partidele de baraj pentru Conferința Europeană se vor desfășura într-o singură manşă. 

FOTBAL / SPANIA: Luis Suarez s-a răzbunat pe Barca. Atacantul a marcat golul care a făcut-o pe Atletico Madrid campioană a Spaniei pentru a 11-a oară

Oamenii lui Diego Simeone s-au impus în LaLiga, devansând pe Real Madrid și FC Barcelona. Eroul lui Atletico a fost Luis Suarez,  jucător pus pe liber de catalani în urmă cu un an.

Stabilirea noii campioane a Spaniei a fost amânată pentru ultima rundă. Și Atletico, și Real s-au impus cu 2-1, însă după ce au fost conduse de Valladolid, respectiv Villarreal. Astfel prima grupare și-a păstrat avansul de  două puncte, cucerind pentru a 11-a oară titlul. Autor al golului victoriei lui Atletico,  Luis Suarez a avut lacrimi în ochi la finalul partidei. „Au fost situații care nu sunt ușor de trăit. A fost dur vara  trecută. Modul în care ei (n.r.  – cei de la Barca) m-au disprețuit, m-au subestimat... Dar sunt mereu recunoscător lui Atletico, care mi-a deschis ușile pentru a continua să dovedesc că sunt bun. Mulți oameni au suferit alături de mine.  Soția și copiii mei, în fiecare zi... Sunt în lumea fotbalului de mulţi ani şi acesta este anul în care am suferit cel mai mult. Atletico a avut un an fabulos, în ciuda dificultăţilor pe care le-am întâmpinat uneori în LaLiga. Am fost cei mai consistenţi şi am terminat campioni", a spus uruguayanul.

Suarez a spus, totodată, că știe că Lionel Messi,  prietenul său, se bucură pentru reușita sa. Clasat pe locul 3 cu FC Barcelona, la șapte puncte de campioni,  argentinianul s-a consolat cu titlul de golgheter în ediția 2020/2021 a LaLiga. Messi a înscris  30 de goluri, fiind urmat de Karim Benzema și Gerard Moreno (Villarreal), care au reușit fiecare câte 23.

Un eveniment tragic a avut loc în centrul Madridului, în timpul celebrării titlului obţinut de Atletico Madrid. Mii de suporteri au ieşit pe străzile capitalei. Potrivit publicaţiei ”El Pais”, un copil de   14 ani era ieşit cu o mare parte a corpului pe geamul unei autoutilitare care se deplasa cu viteză şi s-a lovit la cap de zidul de la intrarea într-o parcare din Plaza de Santa Ana, ceea ce i-a produs un traumatism cranian sever. Autoutilitara transporta mai mulţi tineri cu corpurile ieşite din maşină. Șoferul a doborât câteva garduri care delimitau o zonă în construcţie, înainte de a intra în parcarea unde s-a produs accidentul.

Cinci ambulanţe au ajuns în zonă, iar medicii au încercat fără succes, timp de o oră, să salveze copilul aflat în stop cadiorespirator... Apoi, serviciul de urgenţă a confirmat moartea tragică a băiatului. 

FOTBAL / ROMÂNIA: 8 pentru Craiova. Formația din Bănie s-a impus (3-2) în finala Cupei României după ce a fost condusă (1-2) de Astra

Desfășurarea partidei l-a făcut pe Marinos Ouzounidis să simtă cum îi fuge pământul de sub picioare. Antrenorul  grec a fost salvat de Dan Nistor, care, deși a reușit un gol și două pase de gol, nu a fost declarat oficial „omul finalei”. Cupa României a ajuns pentru a 8-a oară la Craiova, precedentele reușite datând din 1977, 1978, 1981, 1983, 1991, 1993 și 2018.

Cum formația sa a ratat câștigarea campionatului, terminând pe locul 3, Ouzounidis își vedea poziția amenințată de un eventual eșec și în Cupa României. Tocmai de aceea, după finală tehnicianul nu și-a ascuns emoțiile și nemulțumirile. "Am fost un meci bun, mai ales pentru fani. Pentru noi a fost foarte, foarte greu. În primele 30 de minute, am jucat foarte bine. Când jucăm foarte repede, când schimbăm benzile, când facem multă mişcare... Apoi ne-am pierdut capul. Am încercat atacuri rapide fără să gândim. Aici trebuie să muncim mult anul viitor, pentru a fi mai buni, deoarece cred că avem calitatea de a face asta”, a spus antrenorul, care a subliniat apoi că „Astra nu merita să meargă în liga a doua. A făcut meciuri bune, dar şi-a pierdut încrederea, în play-out. Are jucători buni, cu calitate”.

Ouzounidis a evidențiat și evoluția lui Dan Nistor: „Când are momente bune, este un jucător excepţional, dar trebuie în acelaşi timp să se controleze mai mult”. Elogiat de toată lumea, Nistor a declarat și el pentru televiziunile care au transmis confruntarea: "Meritam victoria în primele 90 de minute.  Am dominat jocul. Din păcate, ne-am relaxat puţin, dar e bine că ne-am revenit şi am câştigat. Ştiam că Astra are echipă bună. Îmi pare rău că au retrogradat.  Am mulţi prieteni acolo. Băiatul meu mi-a spus că dacă nu marchez, nu mai am ce căuta acasă. Aşa că la asta m-am gândit înainte de a şuta. Cred că meritam să fiu omul meciului.  Am dat un gol şi două pase de gol... Poate trebuia să dau două goluri şi două pase de gol. Asta e.  Aşa au decis oamenii, premiul a mers la altcineva. Parcă întineresc, am 33 de ani, sunt ca vinul, mă bucur că pot alerga şi pot ajuta echipa. Va fi frumos că în Craiova sunt două echipe, una care a promovat şi alta care a câştigat Cupa", a declarat Nistor la Digisport.

Grație succesului din Cupa României, Universitatea Craiova va merge direct în turul 2  preliminar al UEFA Europe Conference League.

Astra - CSU Craiova, scor 3-2

Au marcat: Găman (min. 17 - penalty), Boe-Kane (min. 90+3), respectiv A. Ivan (min. 14), Nistor (min. 99), Screciu (min. 113).

Astra: M. Popa - Hugo Sousa (Riza, 68), Jovanovici, Găman, Lamanje - Boe-Kane, Canadija, Crepulja (Adeshina, 118) - Stahl (Balaure, 67), Krpici, V. Gheorghe (D. Gheorghe, 118).

Antrenor: Ionuţ Badea

CSU Craiova: Pigliacelli - Vătăjelu, M. Constantin (Acka, 74), Bălaşa, Bancu - Mateiu (Tudorie, 74), Cicâldău, D. Nistor - Cîmpanu (Camara, 66 / Fedele, 109), A. Ivan, Baiaram (Screciu, 74)

Antrenor: Marinos Ouzounidis

Arbitri: Horaţiu Feşnic - Octavian Şovre şi Alexandru Cerei. Rezervă: Florin Marcu

FOTBAL / ROMÂNIA: CS Universitatea Craiova a câştigat Cupa României. Oltenii au învins pe Astra, după prelungiri

CS Universitatea Craiova a câştigat Cupa României, urmând a evolua în ediția 2021/2021 a Conferinței Europene. Oltenii au câștigat cu 3-2, astăzi (sâmbătă, 22  mai), pe stadionul „Ilie Oană” din Ploieşti, în fața Astrei Giurgiu, după prelungiri. Ei au fost conduşi cu 2-1 în prelungiri, dar au reuşit să întoarcă scorul. Ultima oară, CS Universitatea Craiova a cucerit trofeul în 2018.

Partida s-a desfășurat cu spectatori, în tribune fiind peste 1.500 de fani, în majoritate ai grupării din Bănie. Între aceștia s-a aflat şi vicepremierul Dan Barna, care a declarat că ţine cu Universitatea Craiova.

Craiovenii au deschis scorul în minutul 14, când Nistor a dat o pasă de vreo 40 de metri, mingea a trecut printre doi fundaşi ai Astrei şi a ajuns la Andrei Ivan, care a scăpat singur cu Popa şi l-a învins cu un şut de la opt metri. Astra a egalat în minutul 17, când Găman a transformat un penalty acordat greșit de Feşnic la un fault comis de Constantin în afara careului. E de menționat că Universitatea a dominat prima parte a meciului, dar portarul Popa a avut intervenții salvatoare.

Cum nu s-a mai înscris în timpul regulamentar de joc au urmat două reprize de prelungire. În minutul 93, V. Gheorghe a şutat de la 15 metri, Pigliacelli a respins balonul până la Boe-Kane, care a marcat cu capul. Șase minute mai apoi, Nistor a înscris cu un şut senzațional de la peste 25 de metri, mingea atingând bara laterală înainte de a intra în poartă.

Universitatea a dat lovitura în minutul 113, când Nistor a centrat dintr-o lovitură liberă de pe partea dreaptă, iar Screciu a marcat cu capul, profitând de o ieşire greşită a portarului Popa.

Astra - CSU Craiova, scor 3-2

Au marcat: Găman (min. 17 - penalty), Boe-Kane (min. 90+3), respectiv A. Ivan (min. 14), Nistor (min. 99), Screciu (min. 113).

Astra: M. Popa - Hugo Sousa (Riza, 68), Jovanovici, Găman, Lamanje - Boe-Kane, Canadija, Crepulja (Adeshina, 118) - Stahl (Balaure, 67), Krpici, V. Gheorghe (D. Gheorghe, 118). 

Antrenor: Ionuţ Badea

CSU Craiova: Pigliacelli - Vătăjelu, M. Constantin (Acka, 74), Bălaşa, Bancu - Mateiu (Tudorie, 74), Cicâldău, D. Nistor - Cîmpanu (Camara, 66 / Fedele, 109), A. Ivan, Baiaram (Screciu, 74) 

Antrenor: Marinos Ouzounidis

Arbitri: Horaţiu Feşnic - Octavian Şovre şi Alexandru Cerei. Rezervă: Florin Marcu

FOTBAL / GERMANIA: Robert Lewandowski a doborât recordul lui Gerd Muller

Atacantul polonez a marcat în minutul 90 al meciului Bayern Munchen – Augsburg (5-2) din ultima etapă a 1.Bundesliga și a câștigat titlul de golgheter cu 41 de reușite, cu una mai mult decât Gerd Muller. Ocupante ale  primelor patru locuri  ale clasamentului primei divizii de fotbal  din Germania, Bayern Munchen, RB Leipzig, Borussia Dortmund şi VfL Wolfsburg vor juca în  ediția 2021/2022 a Ligii Campionilor. Clasate pe 5 și 6, Eintracht Frankfurt şi Bayer Levrekusen vor evolua în Liga Europa, iar Union Berlin, echipă aflată pe 7, va participa în Conference League.

Celelalte goluri ale campioanei Germaniei au fost marcate de Gouweleeuw (min.  9 - autogol), Gnabry (min. 23), Kimmich (min. 33) şi Coman (min. 43). Pentru oaspeţi au înscris Hahn (min. 67) şi Niederlechner (min. 72). Robert Lewandowski a bifat astfel golul cu numărul 41 din această ediție de campionat în care a disputat 29 de meciuri. Acesta egalase în urmă cu o săptămână recordul deținut de Gerd Muller din ediția 1971/1972 (40  de goluri în 34 de partide). În iunie 2020, polonezul a devenit fotbalistul străin cu cele mai multe goluri înscrise într-o ediție din 1.Bundesliga. Până atunci doar doi jucători trecuseră de 33 de goluri, ambii fiind germani: Dieter Muller - 36 de goluri pentru FC Koln, în ediția 1976/1977, şi Gerd Muller - 36 de goluri pentru Bayern Munchen, în 1972/1973, 38 de goluri pentru Bayern, în 1969/1970 și 40 de goluri pentru Bayern în 1971/1972.

Învinsă acasă (2-4) de Borussia Monchengladbach, Werder Bremen a terminat pe locul 17 și a retrogradat alături de Schalke 04, locul 18, ultimul, în liga a doua.  De cinci ori campioană a Germaniei, Werder Bremen este formaţia cu cele mai multe meciuri jucate în istoria 1.Bundesliga şi a evoluat o singură dată în liga a doua, în sezonul 1980/1981. Învingătoare acasă (1-0) cu Schalke, FC Koln a terminat pe 16 și a evitat retrogradarea directă in extremis, însă va juca barajul de promovare/menţinere.

vineri, 21 mai 2021

HANDBAL / ROMÂNIA: Cristina Neagu s-a operat la genunchi. „Totul a decurs bine”

Căpitan la CSM București la al naţionalei feminine de handbal, Cristina Neagu, a anunţat, astîzi (vineri, 21 mai), că a trecut cu bine peste intervenţia chirurgicală la genunchi. Jucătoarea a anunțat după „dubla” cu Macedonia de Nord că nu va mai juca pentru reprezentativă în 2021.

Desemnată cea mai bună handbalistă a lumii de către Federația Internațională de  Handbal (IHF) de cinci ori (2010, 2015, 2016 şi 2018), Cristina Neagu a decis să se opereze după ce formația sa de club, CSM București, a câștigat cu SCM Rm.  Vâlcea (32-26): „Victorie importantă și suntem cu un pas mai aproape de titlu! Pentru mine a fost ultimul meci în acest sezon, întrucât mâine voi suferi o intervenție chirurgicală la genunchi. Sper ca operația să nu fie prea complicată și să mă intorc pe teren cât mai curând!”. Astăzi, Neagu a postat următorul mesaj pe rețelele sociale: "Totul a decurs bine! Mulţumesc tuturor pentru încurajări!". Ea avea probleme la un cartilaj la genunchiului şi la menisc.

În cariera sa, Neagu a suferit mai multe accidentări grave. În iunie 2011, Ion Țiriac i‑a sugerat Cristinei, care nu mai jucase în vreun meci din luna februarie, să fie consultată de un medic din New York care o operase și pe jucătoarea de tenis Maria Șarapova. Acesta a descoperit că jucătoarea avea o gaură în cartilajul umărului și i‑a recomandat operația, care presupunea o reconstrucție regenerativă a cartilajului. Recuperarea urma să fie una îndelungată, de circa un an. Handbalista a decis să se opereze, însă ea a revenit pe teren abia în 10 octombrie 2012. 

În decembrie 2018, în timpul meciului cu Ungaria de la Campionatul European din Franța, Cristina Neagu a suferit o ruptură de ligament încrucişat anterior. Ea s-a operat în Belgia și a urmat apoi un program de recuperare.  

În octombrie trecut, Neagu s-a  lovit la antrenamentul de dinaintea meciului cu Bietigheim, din Liga Campionilor. Atunci, coechipiera sa Omoregie a căzut pe piciorul lui Neagu. Aceasta a suferit o întindere la ligamentul colateral.

FOTBAL / ROMÂNIA: Dinu Todoran va antrena FCSB! Tehnicianul a fost ales fiindcă „era la biserică”

Refuzată de Marius Șumudică și Nicolae Dică, gruparea bucureșteană a optat pentru un tehnician mai puțin cunoscut. Este vorba despre Dinu Todoran (42 de ani), care a antrenat câteva etape pe FC Voluntari, iar recent s-a despărțit de CSM Slatina.

Într-o intervenție la Digi Sport Special, finanțatorul FCSB a explicat alegerea sa: „Am ales un antenor cuminte, Dinu Todoran. A semnat azi, la 18.00. Acum o lună i-am zis lui MM Stoica să-l sune ca să-l aducem la Academie. Încă nu se decisese. Când l-a mai sunat azi, nu i-a răspuns lui MM Stoica și i-a dat mesaj că nu poate vorbi, că e la Biserică, că e sărbătoare. Atunci am zis să nu-l mai punem la academie, ci să-l punem antrenor la prima echipă. Eu nu merg pe valoarea profesională, ci pe valoarea umană. Mi-a mers bine în viață. Eu vreau să câștig cu un om bun. Mai bine decât să câștig cu un om rău”. 

Format la ICIM Brașov (1989-1996), fost mijlocaș la Petrolul Ploiești (1996-2002, 2003/2004), Astra  Ploiești (2002/2003), Farul Constanța (2004-2008), Unirea Urziceni (2008-2010), Victoria Brănești (2011), FC Botoșani (2011-2013) și FC Voluntari (2013-2016), Dinu Todoran (42 de ani) a antrenat la FC Voluntari, câteva etape, și la CSM Slatina (2020/2021). De asemenea, a fost antrenor secund la România U19 (2020).  

FOTBAL / ROMÂNIA: Nici Nicolae Dică nu vine la FCSB. Antrenorul rămâne secund la națională

Clasată pe locul 2 în Liga 1, FCSB nu va mai fi antrenată de Toni Petrea în campionatul viitor. Motiv pentru care gruparea caută antrenor. După ce Marius Șumudică a refuzat să preia echipa, și Nicolae Dică a dat un răspuns negativ. 

Finanțatorul FCSB a lămurit situația: „Am vorbit cu Dică, dar nu am negociat. Mi-a zis «nea Gigi, nu pot să vin acum. Sunt băgat cu Mirel în treaba asta», nu pot să vin”, a declarat Gigi Becali. Răspunsul fusese anticipat de Mihai Stoichiță, directorul sportiv al FRF: „Există clauze de reziliere, care trebuie plătite dacă vrea să plece. Din ce ştiu eu, el vrea să-şi ducă munca mai departe, este foarte mulţumit de modul în care este tratat şi de modul în care colaborează cu Mirel şi cu toţi ceilalţi, inclusiv cu conducerea federaţiei”.

În aceste condiții, pe lista posibililor antrenori la FCSB se află  Marius Croitoru (FC Botoșani), Eugen Neagoe (liber de contract) și Ilie Poenaru (Clinceni). „Sigur nu o să aduc un antrenor scump şi cu mare experienţă. Şumudică dacă venea cu staff-ul lui mă costa 500.000 de euro. Nu sunt supărat pe Şumudică. Îl avem antrenor pe Toni Petrea, apoi avem o săptămână, două și o să vedem. Atunci avem nevoie, când se reunește lotul. Nu mai fac ca înainte, totul repede. Aștept să mă lumineze Domnul. Ce Prepeliță? A antrenat el ceva? La retrogradare, acolo”, a declarat Gigi Becali.   

TENIS / WTA: Accidentată serios la Roma, Simona Halep nu va evolua la Roland Garros

Previziunile s-au confirmat. Accidentată în timpul meciului cu Angelique Kerber (6-1, 3-3), de la Roma, Simona Halep (locul 3 WTA) nu va evolua la turneul de la Roland Garros (30 mai - 13 iunie), potrivit oktennis.it. Constănțeanca a suferit o ruptură musculară la gamba stângă, iar perioada de refacere e între patru și opt săptămâni în astfel de cazuri.

La turneului partizian, locul Simonei pe tabloul principal va fi luat de jucătoarea italiană Jasmine Paolini (91 WTA). Halep a câştigat French Open în 2018 şi a mai disputat două finale, în 2014 şi 2017.

După ce a suferit o ruptură musculară la gamba stângă, în 12 mai, la revenirea în România, Halep a declarat că şasele de ajuca la French Open sunt foarte mici şi că  obiectivul ei este să fie aptă pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, care vor avea loc din 23 iulie. Este totuşi posibil ca Simona să se refacă înaintea turneului de la Wimbledon (28 iunie-11 iulie), competiţie pe care a câştigat-o în 2019.

joi, 20 mai 2021

NATAȚIE / CE BUDAPESTA 2021: Robert Glinţă a devenit campion european în proba de 100 de metri spate

Calificat în finala de la 100 m spate din cadrul Campionatelor Europene de natație de la Budapesta, Robert Glinţă a câștigat medalia de aur! Timpul său, 52,88 secunde, reprezintă un nou record național. 

Aceasta este prima medalie cucerită de România la un Campionat European de nataţie pentru seniori, în probele masculine, şi cea dintâi după o pauză de 17 ani. Ultima realizare de acest gen a fost reuşită de Camelia Potec în 2004, la Madrid, în proba de 200 m liber.

Totodată, este prima medalie de aur pentru Robert Glinţă la o ediţie a Campionatelor Europene de seniori. În urmă cu două zile, sportivul în vârstă de 24 de ani a cucerit „argintul” la 50 m spate, tot la Budapesta.

Dinamovistul a încheiat finala în 52,88, ceea ce reprezintă un record naţional. Românul a fost urmat de spaniolul Gonzales de Oliveira și grecul Apostolos Christou.

La aceeași competiție, David Popovici s-a clasat pe 6 la 100 m liber (48,08 secunde, record național). Stelistul a doborât recordul naţional și la 200 m liber (1:48,38).

FOTBAL / ROMÂNIA: Șumudică nu vine la FCSB. Anunțat ca antrenor de Gigi Becali, ex-rapidistul a refuzat oferta primită

În condițiile în care Toni Petrea a anunțat că nu va continua pe banca tehnică și în campionatul următor, FCSB a început să caute un nou tehnician. Iar chiar în timpul meciului cu Universitatea Craiova s-a aflat de venirea lui Marius Șumudică (50 de ani). 

Chestionat pe această temă, finanțatorul FCSB a spus la Digi Sport Special:  "Şi atunci a venit de la o chestie d-asta... Îl împrumutasem eu pe Şumi cu zece mii de euro. El tot pleca din ţară... Eu, în glumă, i-am zis să-mi aducă banii. Şi el, în glumă, a zis: <<Credeam că vrei să-mi scazi datoria din contract>> Şi din gluma asta... I-am zis <<ia vino la mine!>> Şi a venit la mine, am stabilit şi zis <<bine, domne>>. Şi am zis să fie aşa”, a spus Becali la Digi Sport,  adăugând că i-a oferit un contract bun. „500.000 dacă intră în Champions Ligue şi 200.000 pentru Europa League şi un contract de aproape... Dacă intră anul ăsta în Conference Ligue ia 25.000, adică ia 20, dar dacă intră în Conference mai ia încă cinci, se adaugă încă cinci, 25.000”. 

După ce a lăsat de înțeles că se va gândi o zi, două, Șumudică a dat răspunsul ieri spre seară: "Am decis să nu colaborăm. Este cel mai bine şi pentru mine, şi pentru Gigi Becali. Sufleteşte nu am putut face pasul, deşi profesional era bine. Am ajuns la Constanţa.  Am stat de vorbă cu staff-ul meu. Nu am ajuns la un consens şi am decis de comun acord că este bine să nu facem acest pas. Dânsul nu putea colabora cu staff-ul meu, eu nu cu al lui. Gigi Becali rămâne prietenul meu, dar nu vom putea colabora niciodată", a declarat Şumudică la Digisport.

La puțin timp după difuzarea informației, suporteri ai FCSB și-au manifestat opoziția faţă de numirea lui Şumudică. Becali a reacţionat dur la adresa lor şi l-a ameninţat pe liderul galeriei, Gheorghe Mustaţă. 

FOTBAL / ROMÂNIA: Tiberiu Căpuşă, Darius Olaru, Andrei Vlad şi Olimpiu Moruţan, printre convocații la națională

În contextul în care nu s-a calificat la Euro 2020, dar există „o fereastră” pentru meciuri de pregătire, echipa de fotbal a României va disputa partide cu Georgia (2 iunie – Ploieşti) şi Anglia (6 iunie – Middlesbrough). Pentru acţiunea care va începe săptămâna viitoare în cantonamentul tricolorilor de la Mogoşoaia, selecţionerul Mirel Rădoi a convocat 25 jucători.

Printre fotbaliștii convocaţi se numără portarii Florin Iacob şi Andrei Vlad, precum și jucătorii de câmp Adrian Păun, Deian Sorescu, Tiberiu Căpuşă, Darius Olaru şi Olimpiu Moruţan.

Din motive medicale, pentru această acţiune a lotului național nu au fost convocați Ionuţ Radu, Alin Toşca, Valentin Mihăilă, Dennis Man, George Puşcaş și Florin Andone.

Iată lotul convocat:

Portari: Florin Niţă (Sparta Praga/Cehia, 5/0), Florin Iacob (UTA Arad, 0/0), Andrei Vlad (FCSB 0/0)

Fundași: Ionuţ Nedelcearu (AEK Atena/Grecia, 13/2), Vlad Chiricheş (Sassuolo/Italia, 62/0), Cristi Ganea (Aris Salonic/Grecia, 7/0), Adrian Rus (Fehervar/Ungaria, 5/0), Deian Sorescu (Dinamo Bucureşti, 0/0), Tiberiu Căpuşă (Chindia Târgovişte 0/0), Nicuşor Bancu (Universitatea Craiova, 19/0), Andrei Burcă (CFR Cluj, 6/0)

Mijlocași: Răzvan Marin (Cagliari/Italia, 28/2), Nicolae Stanciu (Slavia Praga/Cehia, 45/10), Ianis Hagi (Glasgow Rangers/Scoţia, 16/1), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K./Turcia, 47/6), Alexandru Băluţă (Akademia Puskas/Ungaria, 7/1), Constantin Budescu (Damac/Arabia Saudită, 12/5), Adrian Păun (CFR Cluj, 0/0), Darius Olaru (FCSB, 0/0), Olimpiu Moruţan (FCSB, 0/0), Florin Tănase (FCSB, 8/1), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 12/2)

Atacanți: Claudiu Keşeru (Ludogoreţ/Bulgaria, 43/13), Denis Alibec (Kayserispor/Turcia, 17/2), Andrei Ivan (Universitatea Craiova, 7/0)

FOTBAL / ROMÂNIA: Marius Șumudică, atras cu bani la FCSB

Antrenorul ar primi 500.000 de euro dacă ar califica echipa roș-albastră în grupele Ligii Campionilor. Patronul FCSB, Gigi Becali, a anunţat, miercuri seară, că Marius Şumudică va fi antrenorul echipei, din campionatul viitor, după ce Anton Petrea a refuzat să continue.

Într-o intervenție la Digi Sport Special, finanțatorul a spus: "Dacă nu vrea să continue, nu pot să-l ţin pe Toni Petrea, nu? Şi atunci a venit de la o chestie d-asta... Îl împrumutasem eu pe Şumi cu zece mii de euro. El tot pleca din ţară... Eu, în glumă, i-am zis să-mi aducă banii. Şi el, în glumă, a zis: <<Credeam că vrei să-mi scazi datoria din contract>> Şi din gluma asta... I-am zis <<ia vino la mine!> > Şi a venit la mine, am stabilit şi zis <<bine, domne>>. Şi am zis să fie aşa. (n.r. - dacă este convins că va veni) Nu ştiu dacă s-a răzgândit. Eu ştiu că a venit la mine, am bătut palma, am semnat toate. I-a dat buletinul lui Argăseală să facă contractul, mâine să-l semneze. Dacă nu vrea, nu mă supăr pe el. Nu e nicio supărare, nu e moarte de om, dar am stabilit, am negociat ceva. Nu cred că refuză contractul. I-am propus un contract bun zic eu, 500.000 dacă intră în Champions Ligue şi 200.000 pentru Europa League şi un contract de aproape... Dacă intră anul ăsta în Conference Ligue ia 25.000, adică ia 20, dar dacă intră în Conference mai ia încă cinci, se adaugă încă cinci, 25.000 de lună”.

La puțin timp după difuzarea informației, suporteri ai FCSB au protestat la Giurgiu, unde echipa lor favorită a pierdut (0-1) meciul cu CS Universitatea Craiova. Ei și-au manifestat opoziția faţă de numirea lui Şumudică. Becali a reacţionat dur la adresa lor şi l-a ameninţat pe liderul galeriei, Gheorghe Mustaţă.

FOTBAL / ANGLIA: Liverpool a intrat în Top 4 și și-a prezentat tricoul pentru campionatul viitor

După  victoria din Liga Campionilor, în 2019, și în Premier League, în 2020, formația lui Jurgen Klopp a avut un an competițional cenușiu. Amenințată chiar să rateze prezența în ediția viitoare a Champions League, FC Liverpool e pe punctul de a salva situația pe final. 

Grație succesului (3-0)  înregistrat pe terenul lui Burnley,  în runda cu numărul 37, „cormoranii” au urcat pe locul 4, cu 66 de puncte, fiind la egalitate cu Leicester, care a coborât pe 5. Duminică, în ultima etapă, Liverpool joacă, acasă, cu Crystal Palace şi o victorie îi asigură prezența în principala competiţie a cluburilor europene.

Pe de altă parte, gruparea și-a prezentat ieri tricoul pe care îl va folosi la meciurile de acasă în următorul an competițional. Produs de firma americană Nike, acesta are un aer nostalgic. Mai precis el se vrea a fi un omagiu adus momentului în care clubul a adoptat ținuta roșie, integrală, în anii 60. În 1964, managerul Bill Shankly a luat această decizie pentru a da un avantaj psihologic echipei sale. Jucătorii ar putea apărea în noua ținută chiar la meciul cu Crystal Palace. 

FOTBAL / ANGLIA: Steven Gerrard, în Hall of Fame

Jucător legendar al lui FC Liverpool, Steven Gerrard (40 de ani) va fi inclus în Hall of Fame-ul Premier League. Paradoxal, actualul antrenor al lui Glasgow Rangers n-a câștigat niciodată campionatul Angliei. 

Căpitan al „cormoranilor”, el a disputat 504 meciuri pentru aceștia în Premier League, marcând 120 de goluri și dând 101 pase decisive. Gerrard se alătură lui  Frank Lampard, Dennis Bergkamp, Eric Cantona, Alan Shearer, Roy Keane și Thierry Henry.

Steven Gerrard s-a născut în localitatea engleză Whiston, în 30 mai 1980. Format în centrul de copii și juniori al lui Liverpool FC, el a disputat peste 700 de meciuri pentru faimoasa grupare și a marcat aproape 200 de goluri pentru ea. În 2015, la final de carieră, el a mai evoluat un an pentru Los Angeles Galaxy. Cu Liverpool, Gerrard a câștigat Liga Campionilor în 2005, disputând și finala din 2007, Cupa UEFA (2001) și Supercupa Europei (2001, 2005). Pe plan intern, a cucerit Cupa Angliei în 2001 și 2006, precum și Cupa Ligii în 2001, 2003 și 2012.

FOTBAL / ITALIA: Buffon l-a egalat pe Maldini. Portarul lui Juventus a câştigat Cupa Italiei atât cu Chiesa-tatăl, cât şi cu Chiesa-fiul

Învinsă în lupta pentru titlul de campioană în Serie A, eliminată prematur din Liga Campionilor, „Bătrâna Doamnă” s-a revanșat  în Cupa Italiei. Oamenii lui Andrea Pirlo s-au impuscu 2-1 în finala cu Atalanta Bergamo, golurile fiind marcate de Kulusevski (min. 31) şi Chiesa (min. 73), respectiv Malinovskyi (min. 41).

În timp ce Juventus a câștigat pentru a 14-a oară  trofeul, portarul Gianluigi Buffon (43 de ani) a bifat a 6-a sa reușită. Actualul  portar al lui Juventus  a izbutit să cucerească trofeul atât cu Enrico Chiesa (50 de ani acum), în 1999, pe când era la Parma, cât şi cu fiul acestuia, Federico Chiesa (23 de ani), în acest sezon, cu Juventus, informează AFP citată de news.ro. "Înainte de joc, i-am spus: Gigi, ai câştigat o mulţime de trofee, dar îţi reamintesc că ai câştigat cu tatăl meu. În această seară, să încercăm să o câştigăm împreună. Şi am reuşit! Nu am cuvinte. Buffon ne va lipsi foarte mult", a spus, zâmbind, la microfonul RAI, Federico Chiesa, autorul golului decisiv din a doua repriză a finalei disputate împotriva formaţiei Atalanta Bergamo.

În plus, Buffon a egalat ți recordul de trofee câștigate (25) cu o echipă italiană deținut de Paolo Maldini. Buffon a obținut 10 titluri în Serie A, 1 Cupa UEFA, 6 Cupe ale Italiei, 7 Supercupe ale Italiei și 1 titlu în Serie B. 

La 11 mai, Buffon a anunţat, într-un interviu acordat BeIn Sports, că va părăsi echipa Juventus la finalul sezonului.

Format ca portar la Canaletto, Pericata și Bonascola, între anii 1984 și 1991, Buffon a fost lansat în Serie A de AC Parma, pentru care a evoluat între 1995 și 2001, răstimp în care a evolua în 221 meciuri. Trecut la Juventus, în 2001, a apărat în 664 de partide până în 2018, când a trecut pentru un an competițional la Paris Saint-Germain. El a revenit la formația din Torino în toamna trecută.

Buffon are un palmares impresionant. La nivel de club, el a câștigat campionatul Italiei de 10 ori (2002, 2003, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 și 2020 cu Juventus), Cupa Italiei de 6 ori (1999 cu Parma, 2015, 2016, 2017, 2018, 2021 cu Juventus), Supercupa Italiei în 6 rânduri (1999 cu Parma, 2002, 2003, 2012, 2013 și 2015), Cupa UEFA (1999 cu Parma), campionatul Franței (2019 cu PSG), Trofeul Campionilor (2018 cu PSG), fiind finalist al Ligii Campionilor în 2003, 2015 și 2017. De asemenea, cu echipa Italiei a câștigat titlul mondial în 2006, fiind finalist al CE 2012.

FOTBAL / AMERICA DE SUD: Miracol pentru River Plate. Argentinienii au avut în poartă un mijlocaş accidentat

Cu un lot decimat, formația argentiniană a reușit să câștige (2-1), pe propriul stadion, meciul cu Santa Fe din Copa Libertadores. Fără jucători de rezervă, aceasta a fost nevoită să trimită în poartă un mijlocaș accidentat!? 

Înaintea acestui meci, River Plate a fost atinsă de COVID-19. Practic, dintre fotbaliștii indispobibili, doi sunt accidentaţi, iar 20 au fost depistați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2. Rămas fără cei patru portari, clubul argentinian a solicitat Confederației Sud-Americane de Fotbal (CONMEBOL) să legitimeze doi jucători pe acest post. Cum cererea a fost respinsă, antrenorul Marcelo Gallardo l-a titularizat în poartă pe mijlocaşul Enzo Perez (35 de ani). Afectat de o entorstă la muşchiul ischiogambier drept, acesta a dat siguranță echipei sale, fiind declarat jucătorul meciului. "Colegii mei portari mi-au scris şi le-am pus câteva întrebări. Am exersat cu antrenorul portarilor şi mi-a dat câteva sfaturi. Mi-a spus să încerc să mă concentrez asupra punctului de la 11 metri şi să mă mişc în diagonală, în lateral. Cu adrenalina pe care o aveam m-am pierdut puţin", a declarat Perez, care a adăugat: "Nu are prea mult sens să vorbim despre joc din cauza a tot ceea ce am trăit din cauza Covid. Ce am remarcat este inima, bărbăţia, personalitatea. Astăzi s-a demonstrat că formăm un  grup. Eu m-am concentrat să ajut echipa".

În urma acestui succes, River Plate a urcat pe locul 1 în clasamentul grupei, cu 9 puncte, fiind urmată de Fluminense (Brazilia / 8 puncte), Atletico Junior (Columbia / 6 puncte) şi Santa Fe (Columbia / 2 puncte). Miercurea viitoare, River Plate dispută tot pe „El Monumental” ultimul meci, cu Fluminense, şi are nevoie de un punct pentru a fi sigură de calificarea în „optimi”.

FOTBAL / ARGENTINA: Maradona a fost lăsat să moară! Şapte persoane au fost acuzate de "omor simplu cu premeditare"

Ancheta privind moartea lui Diego Armando Maradona (60 de ani) a luat o întorsătură neașteptată. Procurorii au ajuns la concluzia că șapte persoane implicate în tratarea campionului mondial din 1986 l-au lăsat pe acesta în voia sorții.

În boxa acuzațiilor se vor afla neurochirurgul Leopoldo Luque, indicat drept medicul de familie al lui Maradona și principalul învinuit, psihiatrul Agustina Cosachov, psihologul Carlos Angel Diaz, infimierii Ricardo Omar Almiron şi Dahiana Gisela Madrid, coordonatorul infirmierilor, Mariano Perroni, precum și medicul care a răspuns de îngrijirea acasă a fostului fotbalist, Nancy Forlini. Procesul va începe în 31 mai, iar biroul procurorului general din oraşul San Isidro, de lângă Buenos Aires, a cerut judecătorul dosarului, Orlando Diaz, să le interzică inculpaţilor părăsirea Argentinei. 

Inițial, procurorii au dorit să-i acuze de presupus omor involuntar, însă în cele din urmă au ajuns la concluzia că învinuiții se fac vinovați de omor cu premeditare, infracţiune pentru care pot primi pedepse de la 8 până la 25 de ani de închisoare. Schimbarea acuzației s-a făcut după ce s-a  primit, la începutul acestei luni, raportul unei comisii medicale formate din 11 experţi care au evaluat circumstanţele morţii lui Maradona. Difuzat de mass-media argentiniană, raportul a stabilit că intervenția echipei sanitare care l-a asistat pe fostul fotbalist argentinian a fost "inadecvată, deficitară şi nesăbuită”, acesta fiind lăsat în voia sorţii. „Semnele de pericol de moarte pe care le-a prezentat au fost ignorate”, au estimat experții.

Operat la începutul lunii noiembrie 2020 pentru un hematom pe creier, Maradona a murit câteva săptămâni mai târziu, în 25 noiembrie 2020, ca urmare a unui edem pulmonar acut secundar şi a unei insuficienţe cardiace cronice exacerbate, potrivit autopsiei. Acesta avea probleme cu rinichii, ficatul și inima.

miercuri, 19 mai 2021

FOTBAL / ROMÂNIA: Universitatea Craiova a învins pe FCSB, care a jucat fără jucătorii de bază

Formaţia Universitatea Craiova a câștigat cu 1-0 (0-0), astăzi (miercuri, 19 mai), la Giurgiu, meciul cu FCSB, contând pentru a 9-a etapă a Play-Off-ului ediției 2020/2021 a Ligii 1. Învinși în lupta pentru titlu de CFR Cluj, bucureștenii au aliniat o echipă complet remaniată, formată din jucători tineri.

Unicul gol al meciului a fost marcat de Alexandru Cicâldău în minutul 56, cu un şut din interiorul careului.

Înaintea acestui meci, finanțatorul FCSB a confirmat numirea ca antrenor a lui Marius Șumudică în locul lui Toni Petrea, care n-a mai dorit să continue. 

Ultima partidă a etapei, Academica Clinceni - Sepsi OSK, e programată mâine (joi, 20 mai), de la ora 20.30.

Au fost aliniate formațiiel:  

FCSB: Târnovanu - Pantea, G. Simion, D. Nedelcu (Filip, 69), S. Şerban - Vînă, Perianu, Oaidă (Ciuciulete, 68)- A. Niţă, G. Fulga (Istrate, 46), Al Musi (Buziuc, 46). 

Antrenor: Anton Petrea

Universitatea Craiova: Pigliacelli - Căpăţînă, Acka, Bălaşa, Vătăjelu - Mateiu, Screciu (Cicâldău, 46) - Camara (Ofosu, 84), Nistor (Fedele, 64), Baiaram (Cîmpanu, 64) - An. Ivan (Tudorie, 64). 

Antrenor: Marinos Ouzounidis

Arbitru: Iulian Călin, ajutat la cele două linii de Vladimir Urzică şi Mihai Marica. Rezervă: Iulian Dima.

Clasament

1. CFR Cluj 51 puncte

2. FCSB 45 puncte

3. Universitatea Craiova 40 puncte

4. Sepsi 37 puncte

5. FC Botoşani 31 puncte

6. Academica Clinceni 29 puncte  

FOTBAL / ROMÂNIA: Marius Șumudică, antrenor la FCSB! Toni Petrea a anunțat că nu mai rămâne la formația bucureșteană

Ratarea titlului de campioană pentru al 6-lea an la rând a produs (cel puțin) o schimbare substanțială la FCSB. ”După meciul de ieri (n.r.  - marți), Toni Petrea a anunțat că nu mai rămâne la echipă. I-am dat timp să se răzgândească. Cum n-a făcut-o, am vorbit cu Șumudică”, a declarat Gigi Becali la Digi Sport Special. 

Născut la București, în 4 martie 1971,  Marius Ninel Șumudică a jucat fotbal, ca mijlocaș, la Sportul Studențesc (1988-1996), Dacia Unirea Brăila (1992/1993), Corvinul Hunedoara (1993/1994), Rapid (1996-1999, 2001/2002), CS Maritimo (1999-2001), Debrecen VSC (2002-2004), Omonia Nicosia (2004),  UTA (2004/2005) și Gloria Bistrița (2005). 

Ca antrenor, Șumudică a activat la Progresul (2008), CSM Ploiești (2009), Farul (2009), Gloria Bistrița (2010), Rapid (2010/2011), AO Kavala (2011), Astra Ploiești (2011), FC Brașov (2011/2012), FC Vaslui (2012), ”U” Cluj (2012), Al Sha'ab Sharjah (2012/2013), Concordia (2014/2015), Astra Giurgiu (2015-2017), Kayserispor (2017/2018), Al Sha'ab Riad (2018/2019) și Gaziantep (2019-2021).  Acesta şi-a reziliat contractul cu Gaziantep în 10 ianuarie. La nici două luni după aceea, Marius Șumudică a pus capăt și înțelegerii cu Rizespor. Decizia a fost luată după ce formația pe care o pregătea s-a înclinat  (1-2) în fața lui Kayserispor, la care activează Silviu Lung Jr, Cristian Săpunaru şi Denis Alibec. 

FOTBAL / ROMÂNIA: Astra Giurgiu a retrogradat, Hermannstadt și Voluntari joacă pentru menținerea în Liga 1, iar Chindia și Viitorul pentru UEFA Europe Conference League

Campioană a României în 2017, Astra Giurgiu este a doua echipă retrogradată direct în Liga 1. În ultima rundă, formația pregătită de Ionuț Badea a pierdut (0-1) la Ovidiu, cu Viitorul. Cealaltă retrogradată este Poli Iași, care s-a înclinat (2-4) la Mediaș. 

În „barajul” de menținere vor evolua Hermannstadt, care s-a impus (1-0), la Cluj, cu FC Argeș, și FC Voluntari, care a remizat (0-0), acasă, cu UTA. În condițiile în care arădenii nu au licență pentru cupele europene, Chindia, care a scos un egal (0-0) la Dinamo, și Viitorul se vor înfrunta în 26 mai, iar învingătoarea va juca cu Universitatea Craiova sau Sepsi, în funcție de dezondământul din Play-Off și din Cupa României, pentru locul în UEFA Europe Conference League.

Play-Out, ultima etapă

Dinamo - Chindia 0-0

Gaz Metan - Poli Iași 4-2

Voluntari - UTA 0-0

Viitorul - Astra  1-0

Hermannstadt - FC Argeș 1-0

Clasament final

1. Chindia 9 4 4 1 7-3 36

2. UTA 9 4 1 4 7-9 32

3. Viitorul 9 5 1 3 9-4 32

4. Gaz Metan 9 4 3 2 15-10 32

5. FC Argeş 9 3 2 4 10-7 31

6. Dinamo 9 5 2 2 11-8 31

...........................................................

7. Voluntari 9 3 3 3 6-7 28

8. Hermannstadt 9 4 1 4 6-9 26

....................................................

9. Astra 9 1 2 6 6-12 24

10. Poli Iași 9 2 1 6 7-15 20


FOTBAL / ROMÂNIA: Edi Iordănescu rămâne în Gruia. Oficialii grupării transilvane sunt siguri că antrenorul bucureștean își va prelungi contractul

Câștigător în două rânduri a Supercupei României, tot cu CFR, Edward Iordănescu a izbutit să cucerească și primul său titlu de campion național ca antrenor. Tehnicianul a dedicat acest ultim succes familiei sale.

La puțin timp după victoria obținută pe terenul lui FC Botoșani, Edi Iordănescu a declarat: "E un moment frumos, un moment unic. Pentru acest moment am venit la Cluj.  Am crezut încă de la început. Nu a fost uşor. Când am preluat echipa era într-o anumită situaţie şi am reuşit să recuperăm puncte.  Am reuşit să trecem pe primul loc şi iată-ne, acum, cu o etapă înainte de finalul campionatului, campioni matematic! (...) Mă bucur că în opt luni la CFR Cluj am reuşit trei trofee (n.r. - un titlu şi două trofee ale Supercupei României), din două bucăţi. Data trecută, două luni, acum acest parcurs foarte bun al echipei şi un titlu de campion. Sunt momente unice, sunt momente de care ne bucucărm, este un titlu pentru oraş, pentru suporteri, pentru clubul CFR, pentru noi toţi şi ne bucurăm de el. Pesronal, dedic acest moment familiei mele, care tot timpul a fost alături, tuturor celor care au crezut în noi şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că tot timpul a fost alături de noi. Au fost critici când am venit, a fost lume care m-a criticat că nu ştiu în ce intru, o echipă la final de drum, o echipă consumată, epuizată. Nu a fost uşor să redresăm lucrurile, dar echipa a arătat caracter, a arătat valoare, este în proporţe de 99 la sută titlul băieţilor şi unu la sută noi, echipa din spate. Au fost critici şi pe parcurs, însă am încercat tot timul să mă uit în altă direcţie, pentru că am fost conştient de la început că nu va fi uşor. Mă bucură că s-a terminat cu bine şi aş vrea să spun că lumea uită uşor, în general, în România, în fotbal, uită în ce moment vii, aşteaptă impact imediat, aşteaptă continuitate, nu acceptă paşi greşiţi. Mulţi uită că la echipele al care am fost în prima ligă, Pandurii, Astra sau Gaz Metan, eu mi-am îndeplinit obiectivele şi nu numai că le-am îndeplinit, le-am depăşit. Au fost echipe construite de la zero. Acum a fost o situaţie aparte, cu o echipă formată, preluată din mers, cu multe lucruri foarte bune, e meritul lui Dan (n.r. - Petrescu) şi al celor care au lucrat înaintea noastră, dar să ne aducem aminte de momentul foarte greu în care am venit, ne-am strâns, echipa s-a ridicat în picioare şi a mers până la capăt. (n.r - despre viitorul lui la CFR Cluj) E prea frumos momentul, ne bucurăm de el, poate că în zilele următoare vom înţelege şi mai bine, pentru că acum este şi epuizare, este multă oboseală, băieţii mereu au strâns rândurile şi în momentele grele am reuşit să ne ridicăm şi nu aş vrea să umbresc acest moment cu comentarii despre ceea ce urmează. Personal sunt legat de CFR până la mijlocul lunii iunie. Vom vedea, savurăm acest moment şi îmi doresc să ajung cât mai repede alături de familie, de părinţii mei, de fraţii mei, de sora mea, de soţia mea şi de copiii mei, pentru că ei m-au înţeles mereu, m-au suportat, m-au susţinut, m-au echilibrat în anumite momente", a declarat Iordănescu, la microfonul televiziunilor care transmit Liga I.

Chestionat pe această temă, directorul sportiv al CFR-ului, Marius Bilaşco, s-a declarat convins că Edward Iodănescu va continua în funcţia de antrenor. „Nu am avut dubii că nu ne-am fi putut îndeplini obiectivul. Am avut încredere în acest grup de băieţi. Eu sunt convins că Edi va continua, nu s-a pus niciodată problema să nu continue. E o înţelegere cu el să continue. CFR de obicei nu pune antrenori pentru 6-7 luni de zile. Acum vrem să ne bucurăm de acest moment, nu se pune problema să discutăm de plecarea lui Edi. Sunt convins că va continua şi avem de îndeplinit un obectiv important, acela de a fi într-o competiţie europeană, grupele Ligii Europa, grupele Ligii Campionilor e un obiectiv greu de obţinut. Poate vom bea şampanie la Cluj, acum plecăm spre Suceava să luăm avionul spre Cluj. Nu am luat şampanie cu noi la Botoşani. Cred că la meciul cu FCSB, o parte din jucătorii care au dus greul, vor primi vacanţă. Dar asta e decizia antrenorului”. 

FOTBAL / ROMÂNIA: 11 explicații pentru dominația CFR-ului. Cu 7 titluri câștigate clujenii formează cea mai de succes formație de fotbal din Provincie

Succesul CFR-ului are mai multe explicații.  Gruparea s-a bazat pe un grup de fotbaliști experimentați, dar și pe doi antrenori de valoare.

Iată 11  explicații pentru această  nouă reușită:

1. A apelat la antrenori pricepuți. După „tripla” izbutită de Dan Petrescu, CFR a triumfat și cu Edi Iordănescu la timonă. Ambii antrenori au deprins gustul pentru performanță în Ghencea, pe când jucau la Steaua.

2. Dispune de un lot experimentat. Spre deosebire de   FCSB, care a mizat pe tinere talente, echipa din Gruia a mers pe mâna (mai exact, pe piciorul) unor fotbaliști cu vechi state de serviciu. Aceștia au adus echilibru echipei în momentele dificile.

3. Și-a acoperit bine posturile. CFR a trecut mai bine peste accidentarea sau suspendarea unor jucători din acest motiv. De pildă, a folosit în acest campionat trei portari: Giedrius Arlauskis (6 meciuri), Cristian Bălgrădean (25) și Grzegorz Sandomierski (11).

4. Apărarea a dus din nou greul. Și în această ediție de campionat clujenii s-au bazat pe o defensivă de fier. Ei au primit 20 de goluri în 39 de meciuri disputate (15 în sezonul regular și 5 în Play-Off). Prin comparație, Craiova a încasat 25, iar FCSB 33. 

5. Fructifică fazele fixe. CFR rămâne o formație pragmatică, una care profită la maximum de orice fază dintr-un meci. A devenit o obișnuință ca ea să înscrie deseori la loviturile de la colțul terenului sau la loviturile libere. Iar Ciprian Deac este un executant de clasă.

6. Pune accentul pe performanță. În timp ce FCSB și celelalte echipe ale Ligii 1 supraviețuiesc din vânzarea unor jucători, clujenii vizează câștigarea unor trofee, respectiv calificarea în fazele avansate ale cupelor europene. Prezentă în faza grupelor Ligii Europa, în ultimele două ediții, CFR și-a asigurat astfel și bugetul.

7. Se impune în fața „echipelor mici”. Surclasată de FCSB (0-3), în 19 martie, întrecută de Craiova (1-2), la Cluj, în 24 aprilie, echipa lui Edi Iordănescu a recuperat punctele în disputele cu formațiile din pluton.

8. Nu se pierd în vorbe goale. Clujenii au evitat să-și consume energia și nervii în „războaie verbale” cu omologii lor de la alte formații. Doar Edi Iordănescu a răbufnit, la un moment dat, spunând că „atunci când echipa mea este atacată voi fi primul care voi lua atitudine”.

9. Profită de căderea „granzilor”. Ascensiunea CFR-ului s-a produs și în contextul în care formațiile bucureștene au înregistrat un regres în ultimul deceniu. FCSB a ratat titlul în ultimii 6 ani,  FC Dinamo a ajuns în pericol de retrogradare, iar FC Rapid a pornit din liga a patra și a izbutit abia acum să revină în elită. 

10. A depășit cu bine efectele pandemiei. Și CFR s-a confruntat în acest an competițional cu cazuri de jucători infectați cu COVID-19. Gruparea a trecut cu bine peste această problemă fiindcă a avut un lot echilibrat, cu cel puțin doi jucători pe post.

11. Patronul echipei iese rar în public. În comparație cu alte echipe de fotbal din România în care investitorii vor să fie mereu în prim-plan, amestecându-se public peste antrenori,  CFR a fost mult mai discretă din acest punct de vedere. Abia după meciul de la Botoșani, patronul Neluțu Varga a declarat pentru ProSport că echipa clujeană își propune calificarea în grupele Ligii Campionilor.

FC Botoșani – CFR Cluj 0-1

A marcat: Țigănașu (min. 53 – autogol)

FC Botoşani: Pap - Braun, Chindriş (Târşa, 82), Şeroni (Tîrcoveanu, 62), Ţigănaşu - Caia (Meleke, 4), E. Florescu (Patache, 82), E. Papa - Ashkovski (Fili, 63), Ongenda, Al Mawas.

Antrenor: Marius Croitoru

CFR Cluj: Arlauskis - Cr. Manea, Vinicius, Burcă, Camora - Sigurjonsson (Hoban, 76), Bordeianu, M. Gîdea (Păun, 4 / Pereira, 84) - Deac (Chipciu, 85), Debeljuh (Rondon, 85), Costache.

Antrenor: Edward Iordănescu

Arbitri: Sebastian Colţescu, ajutat de asistenţii Mircea Orbuleţ şi George Neacşu. Rezervă: Viorel Flueran

marți, 18 mai 2021

FOTBAL / ROMÂNIA: Hegemonia CFR-ului. Clujenii au bifat al 7-lea titlu de campioni ai României la fotbal

CFR a devenit și cea mai galonată reprezentantă a Provinciei în sportul rege. Gruparea vișinie a controlat tactic partida din această seară, dela Botoșani, impunându-se prin autogolul lui Țigănașu (min. 53), care a deviat în poartă o minge lovită de Burcă.  

În contextul în care s-a desprins la 6 puncte de FCSB, care joacă în această seară (ora 21.30), cu Universitatea Craiova, formația transilvană și-a asigurat matematic titlul de campioană. Și aceasta chiar dacă bucureștenii se vor impune și diseară, și la Cluj, săptămâna viitoare. În acest caz, la egalitate de puncte, CFR va fi campioană fiindcă, spre deosebire de rivala sa, nu a beneficiat de „rotunjirea” punctajului după sezonul regular.   

Puțin previzibil la sfârșitul anului 2020,  succesul formației transilvane s-a datorat lotului experimentat și priceperii antrenorilor care au condus-o și în acest an. Iar dacă Dan Petrescu a menținut-o sus în prima parte a campionatului, atunci când a activat și în grupele Ligii Europa, numirea lui Edi Iordănescu (42 de ani), la începutul lui decembrie 2020, a coincis cu revenirea în forță a CFR-ului. „Nu am fost naiv, când am venit la CFR, nu mă așteptăm să defilăm prin campionat. Nu m-am gândit niciodată că putem, cu trei sau patru etape înainte de finalul sezonului, mai ales în contextul în care se înjumătățesc punctele, noi să avem vreo zece puncte în față și să fim campioni detașați. Era foarte greu, spre imposibil. Am recuperat”, a spus tehnicianul bucureștean. Chiar dacă a terminat sezonul regular pe locul 2,  CFR a  izbutit să diminueze decalajul de 4-6 puncte pe care îl avea față de FCSB  și Universitatea Craiova. Și a izbutit, în premieră pentru anii de când s-a adoptat sistemul play-off / play-out în Liga 1, să câștige titlul deși n-a fost lider după prima parte a campionatului.

Fondată în 1907, CFR Cluj a izbutit și să stabilească și alte recorduri prin succesul de la Botoșani. Gruparea a bifat al 7-lea titlu național, precedentele fiind cucerite în 2008, 2010, 2012, 2018, 2019 și 2020. Cu aceste succese, gruparea a devenit cea mai galonată formație din Provincie, în fotbalul nostru, depășindu-le pe Chinezul Timișoara și UTA, care rămân cu câte 6 fiecare. Pe de altă parte, Camora și colegii lui au izbutit o serie de patru titluri la rând. Ceea ce în ultimele trei decenii n-a mai izbutit decât Steaua, care a avut o serie de șase succese între 1993 și 1998.  

FC Botoșani – CFR Cluj 0-1

A marcat: Țigănașu (min. 53 – autogol)

FC Botoşani: Pap - Braun, Chindriş (Târşa, 82), Şeroni (Tîrcoveanu, 62), Ţigănaşu - Caia (Meleke, 4), E. Florescu (Patache, 82), E. Papa - Ashkovski (Fili, 63), Ongenda, Al Mawas.

Antrenor: Marius Croitoru

CFR Cluj: Arlauskis - Cr. Manea, Vinicius, Burcă, Camora - Sigurjonsson (Hoban, 76), Bordeianu, M. Gîdea (Păun, 4 / Pereira, 84) - Deac (Chipciu, 85), Debeljuh (Rondon, 85), Costache.

Antrenor: Edward Iordănescu

Arbitri: Sebastian Colţescu, ajutat de asistenţii Mircea Orbuleţ şi George Neacşu. Rezervă: Viorel Flueran.

FOTBAL / CUPA ROMÂNIEI: Dan Petrescu susține că evoluția CFR-ului a fost un „dezastru”

Campioană a României, CFR Cluj a scos un egal (1-1), astăzi (joi, 20 octombrie), în disputa cu echipa Universitatea Cluj, una care a contat ...