Iată 11 explicații pentru această nouă reușită:
1. A apelat la antrenori pricepuți. După „tripla” izbutită de Dan Petrescu, CFR a triumfat și cu Edi Iordănescu la timonă. Ambii antrenori au deprins gustul pentru performanță în Ghencea, pe când jucau la Steaua.
2. Dispune de un lot experimentat. Spre deosebire de FCSB, care a mizat pe tinere talente, echipa din Gruia a mers pe mâna (mai exact, pe piciorul) unor fotbaliști cu vechi state de serviciu. Aceștia au adus echilibru echipei în momentele dificile.
3. Și-a acoperit bine posturile. CFR a trecut mai bine peste accidentarea sau suspendarea unor jucători din acest motiv. De pildă, a folosit în acest campionat trei portari: Giedrius Arlauskis (6 meciuri), Cristian Bălgrădean (25) și Grzegorz Sandomierski (11).
4. Apărarea a dus din nou greul. Și în această ediție de campionat clujenii s-au bazat pe o defensivă de fier. Ei au primit 20 de goluri în 39 de meciuri disputate (15 în sezonul regular și 5 în Play-Off). Prin comparație, Craiova a încasat 25, iar FCSB 33.
5. Fructifică fazele fixe. CFR rămâne o formație pragmatică, una care profită la maximum de orice fază dintr-un meci. A devenit o obișnuință ca ea să înscrie deseori la loviturile de la colțul terenului sau la loviturile libere. Iar Ciprian Deac este un executant de clasă.
6. Pune accentul pe performanță. În timp ce FCSB și celelalte echipe ale Ligii 1 supraviețuiesc din vânzarea unor jucători, clujenii vizează câștigarea unor trofee, respectiv calificarea în fazele avansate ale cupelor europene. Prezentă în faza grupelor Ligii Europa, în ultimele două ediții, CFR și-a asigurat astfel și bugetul.
7. Se impune în fața „echipelor mici”. Surclasată de FCSB (0-3), în 19 martie, întrecută de Craiova (1-2), la Cluj, în 24 aprilie, echipa lui Edi Iordănescu a recuperat punctele în disputele cu formațiile din pluton.
8. Nu se pierd în vorbe goale. Clujenii au evitat să-și consume energia și nervii în „războaie verbale” cu omologii lor de la alte formații. Doar Edi Iordănescu a răbufnit, la un moment dat, spunând că „atunci când echipa mea este atacată voi fi primul care voi lua atitudine”.
9. Profită de căderea „granzilor”. Ascensiunea CFR-ului s-a produs și în contextul în care formațiile bucureștene au înregistrat un regres în ultimul deceniu. FCSB a ratat titlul în ultimii 6 ani, FC Dinamo a ajuns în pericol de retrogradare, iar FC Rapid a pornit din liga a patra și a izbutit abia acum să revină în elită.
10. A depășit cu bine efectele pandemiei. Și CFR s-a confruntat în acest an competițional cu cazuri de jucători infectați cu COVID-19. Gruparea a trecut cu bine peste această problemă fiindcă a avut un lot echilibrat, cu cel puțin doi jucători pe post.
11. Patronul echipei iese rar în public. În comparație cu alte echipe de fotbal din România în care investitorii vor să fie mereu în prim-plan, amestecându-se public peste antrenori, CFR a fost mult mai discretă din acest punct de vedere. Abia după meciul de la Botoșani, patronul Neluțu Varga a declarat pentru ProSport că echipa clujeană își propune calificarea în grupele Ligii Campionilor.
FC Botoșani – CFR Cluj 0-1
A marcat: Țigănașu (min. 53 – autogol)
FC Botoşani: Pap - Braun, Chindriş (Târşa, 82), Şeroni (Tîrcoveanu, 62), Ţigănaşu - Caia (Meleke, 4), E. Florescu (Patache, 82), E. Papa - Ashkovski (Fili, 63), Ongenda, Al Mawas.
Antrenor: Marius Croitoru
CFR Cluj: Arlauskis - Cr. Manea, Vinicius, Burcă, Camora - Sigurjonsson (Hoban, 76), Bordeianu, M. Gîdea (Păun, 4 / Pereira, 84) - Deac (Chipciu, 85), Debeljuh (Rondon, 85), Costache.
Antrenor: Edward Iordănescu
Arbitri: Sebastian Colţescu, ajutat de asistenţii Mircea Orbuleţ şi George Neacşu. Rezervă: Viorel Flueran
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu