Neînţelegerile în rândul autorităţilor australiene, federale şi locale, pe acest subiect continuă. Mai întâi, ministrul Imigrării, Alex Hawke, a declarat că jucătorii vaccinaţi nu vor primi viză de intrare în ţară. La o săptămână după aceea, premierul australian Scott Morrison a precizat că vor fi făcute unele excepţii, cu condiţia ca persoanele nevaccinate să efectueze o perioadă de carantină de 14 zile. Pe baza ultimei decizii, WTA a transmis, în această săptămână, un e-mail jucătoarelor, în care sublinia că sportivele nevaccinate vor putea participa la Australian Open, cu condiţia de a sta în carantină şi de a efectua teste regulat, în timp ce jucătoarele vaccinate nu vor avea niciun fel de restricţii. Și, potrivit specialiștilor, această măsură era vabilă şi în cazul tenismenilor.
Astăzi (miercuri, 27 octombrie), însă, Daniel Andrews, premierul statului Victoria s-a arătat împotriva pătrunderii în Australia a jucătorilor nevaccinaţi. Acesta s-a folosit de faptul că, pentru a fi aplicate excepţiile dorite de prim-ministrul Australiei, este nevoie ca statul Victoria să le solicite, ceea ce nu va face. "Guvernul federal gestionează graniţa şi, în măsura în care orice spune guvernul federal în acest sens este clar, poziţia lor s-a schimbat cu 180 de grade de la ce a anunţat ministrul Imigraţiei. Ceea ce vreau să fie la fel de clar în numele fiecărui locuitor al statului Victoria vaccinat care face ceea ce trebuie... Guvernul meu nu va solicita o scutire pentru niciun jucător nevaccinat", a declarat Andrews, presei australiene.
Demnitarul a subliniat că "nu ar fi foarte corect" pentru cetăţenii vaccinaţi ai statului Victoria şi pentru fanii tenisului să le permită jucătorilor nevaccinaţi să intre în Melbourne Park pentru a evolua. "Nu voi cere, de fapt le nu voi solicita oamenilor care stau în tribune, celor care lucrează la eveniment să fie vaccinaţi, în timp ce jucătorii nu sunt. Nu aplic pentru nicio excepţie pentru niciun jucător nevaccinat. Dacă nu solicităm o scutire, atunci nu se va acorda nicio scutire. Şi atunci întreaga problemă este practic rezolvată", a spus Andrews.
O opinie asemănătoare a exprimat Jeroen Weimar, comandantul de răspuns la COVID-19 al statului Victoria: "Nu mă ocup de Australian Open, dar Australian Open va fi pentru spectatorii vaccinaţi şi pentru participanţii vaccinaţi. Vrem doar oameni vaccinaţi la aceste evenimente sportive majore. Avem o experienţă şi o tradiţie extraordinară aici de a organiza evenimente sportive uimitoare şi de a le desfăşura în siguranţă. Nu vom schimba asta acum".
Oficialii ATP şi WTA nu au făcut cunoscut niciodată procentajul de vaccinare în rândul jucătorilor şi jucătoarelor, dar presa a estimat că acesta variază de la 50 la aproape 80 la sută, presupunând că unii sportivi aşteaptă încheierea anului competițional pentru a se vaccina.
Organizatorii turneului de la antipozi privesc cu îngrijorare posibila decizie de interzicere a participării jucătorilor nevaccinaţi la primul grand slam al anului 2022 fiindcă aceasta ar antrena absența de la acest eveniment, din acest motiv, a celor mai buni tenismeni ai momentului, sârbul Novak Djokovic şi rusul Daniil Medvedev, ocupanți ai primelor două locuri în ierarhia ATP. Finaliști la Australian Open şi US Open în acest an, ei sunt nevaccinaţi.
Australian Open este programat între 17 şi 30 ianuarie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu