Într-un comunicat postat pe site-ul oficial, forul de la București menționează că „principalele argumente prezentate de forul european au fost lipsa unei analize detaliată asupra impactului pe care l-ar putea produce modificarea calendarului asupra fotbalului profesionist, amator și de bază!”.
Totodată, este prezentată și declarația integrală a UEFA cu privire la acest subiect:
”Planurile propuse de FIFA de a organiza o dată la doi ani Campionatul Mondial la masculin și feminin vor avea efecte sportive, economice, sociale și multe alte efecte nocive care vor altera în mod fundamental cursul și dezvoltarea fotbalului feminin.
Modul de desfășurare foarte rapid și selectiv al procesului de consultare și analiză a propunerilor nu au permis o reflecție atentă asupra a ceea ce este în interesul dezvoltării viitoare a fotbalului feminin sau a evaluării adecvate a posibilelor consecințe ireversibile pe care această schimbare le-ar implica.
Relația simbiotică dintre toate părțile fotbalului mondial – care să permită fotbalului profesionist, amator și de bază din cluburile masculine, feminine și ale echipelor naționale să se dezvolte în sine – necesită o gândire detaliată și atentă înainte de a lua orice decizie concludentă cu privire la viitorul calendar internațional de meciuri masculin și feminin (IMC / WIMC). Până în prezent, acest proces încă nu a avut loc.
Rezervele noastre cu privire la această propunere se bazează pe pe dorința noastră de a avea o dezvoltare globală echilibrată și incluzivă, care să ofere femeilor și fetelor cele mai bune condiții de a practica sportul iubit la toate nivelurile și în fiecare societate. Nimeni nu are mai multe inside-uri și înțelegere a acestei complexități decât cei care servesc fotbalul zilnic – cluburi, ligi, jucători și antrenori – adițional față de organele de conducere de la nivel confederațional, național și regional.
Dorința noastră este ca FIFA să accepte propunerea de a împărtăși deschiși, pe o platformă de încredere, cu toate organismele de fotbal relevante și părțile interesate, pentru a evalua cu profunzimea și înțelegerea cerute a contextului specific și a etapei de dezvoltare a jocului feminin și a conexiunii sale cu fotbalul masculin, toate consecințele pe care le vor provoca propunerile. Consecințele includ, dar nu se limitează la:
• Încărcarea unui calendar competițional deja aglomerat în fotbalulul feminin, cu multe turnee finale pentru fete
• Aglomerarea suplimentară a calendarul internațional masculin cu mai multe turnee finale masculine, care vor împiedica dezvoltarea și creșterea vizibilității competițiilor feminine de junioare, a cluburilor și echipelor naționale, precum și a ligilor interne feminine din întreaga lume.
• Depunerea unor eforturi suplimentare în ceea ce privesc resursele tehnice, medicale și administrative care trebuie puse la dispoziție echipei naționale de fotbal feminin, întrucât necesitatea de a livra regulat, pe tot parcursul unui an, o astfel de acțiune crește, iar resursele sunt axate pe competițiile masculine.
• Creșterea riscului de accidentări și a impactului asupra sănătății mintale a jucătorilor de top prin mărirea numărului de meciuri cu miză de calificare, cu o perioadă limitată de pregătire.
• Întreruperea procesului de profesionalizare și a investițiilor în ligile interne și, prin urmare, ambiția de a crea locuri de muncă semnificative cu normă întreagă pentru jucătorii și structurile de sex feminin care oferă un mediu de elită. Există încă foarte puține ligi profesionale cu normă întreagă la nivel global.
• Reducerea oportunităților pentru națiunile mai mici, mijlocii și în curs de dezvoltare din întreaga lume de a participa la Campionatul Mondial de fotbal feminin, deoarece doar acele națiuni cu resurse financiare solide și capacitatea de gestionare a resurselor umane vor putea gestiona participarea regulată în competițiile de anvergură precum turneele finale
• Compromiterea campaniilor de calificare organizate de confederație din cauza reducerii numărului de ferestre competiționale, care va conduce la mai puține oportunități de joc regulate pentru toți. În special, asociațiile mai puțin dezvoltate pot pierde fotbalul organizat regulat și, prin urmare, participarea la turneele finale, care alimentează decalajul sportiv dintre națiuni.
• Limitarea extinderii campionatelor continentale la nivel de club și echipă națională.
• Reducerea semnificativă a regularității și expunerii naționalelor feminine pe tot parcursul sezonului, ceea ce va avea un impact negativ asupra promovării jocului, crearea de modele și capacitatea de a atrage noi parteneri.
• Neglijarea dezvoltării fotbalului la nivel de junioare și a competițiilor existente, cadre fundamentale pentru viitorul fotbalului femini
• Reducerea investițiilor de la sponsori și parteneri în fotbalul feminin din cauza unei saturații a piețelor care va submina viabilitatea financiară a fotbalului feminin la nivel internațional și național, creând inegalități suplimentare cu jocul bărbaților.
• Întreruperea culturii globale a fanilor, care evoluează rapid, pentru fotbalul feminin, care decolează, dar riscă să fie afectată prin îmbunătățirea evenimentelor sportive concurente, care vor abate interesele și investițiile fanilor în jocul feminin.
• Apariția unor nemulțumiri/revolte în cadrul altor sporturi și evenimente sportive importante.
Abordăm viitorul dezvoltării fotbalului cu o mentalitate deschisă și apreciem intenția declarată a ideii unui Campionat Mondial la fotbal feminin bianual, care să crească nivelul competițiilor și să ofere mai multe oportunități entităților implicate.
Cu toate acestea, o astfel de propunere cu un impact major necesită un control serios ținând cont de contextul în care se află ecosistemul fotbalistic feminin. Un ecosistem care a evoluat constant, dar nu s-a maturizat pe deplin. Dezvoltarea ulterioară a fotbalului pe care îl iubim cu toții poate avea loc cu adevărat numai atunci când discutăm împreună, la aceeași masă, alături de toți cei afectați de o decizie atât de importantă. Este o situație delicată, care trebuie să arate respect și responsabilitate într-un spectru de competiții, jucători, antrenori, fani, asociații naționale și cultură.
O astfel de cooperare deschisă între părțile interesate din fotbal este singura soluție reală pentru a găsi cel mai bun mod de a dezvolta cu adevărat fotbalul feminin la nivel global și în beneficiul tuturor!
Declaratie oficială semnată de:
Kvindeliga (Asociația Daneză de Fotbal)
The FA Superleague (Asociația Engleză de Fotbal)
The FA Championship (Asociația Engleză de Fotbal)
Frauen-Bundesliga (Asociația Germană de Fotbal)
Kansallinen Liiga (Asociația de Fotbal din Finlanda)
Serie A Femminile (Asociația Italiană de Fotbal)
Eredivisie Vrouwen (Asociația Regală de Fotbal din Olanda)
Liga 1 Feminin (Federația Română de Fotbal)
Barajul Elitfotboll, Suedia
Superliga feminină din Elveția (Asociația Elvețiană de Fotbal)
European Club Association
UEFA”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu