Wikipedia

Rezultatele căutării

vineri, 30 aprilie 2021

TENIS / WTA: Victorie muncită pentru Simona Halep în turul 1 de la Madrid Open

Favorită cu numărul 3 la turneul WTA 1000 Madrid Open, Simona Halep (29 de ani) a debutat cu dreptul. Constănțeanca s-a impus cu 6-0, 7-5 în fața jucătoarei spaniole Sara Sorribes Tormo (46 WTA). Prezente în primul tur al turneului dotat cu premii în valoare totală de 2,5 milioane de euro, Irina Begu, Ana Bogdan și Sorana Cîrstea au fost învinse.

În primul meci al zilei de ieri, care a durat 3 ore, Irina Begu (75 WTA) s-a înclinat (6-4. 4-6, 6-7/1) în fața rusoaicei Daria Kasatkina (37 WTA). În decisiv, bucureșteanca a revenit de la 2-5, salvând 7 mingi de meci. 

Cu toate că a început bine, Sorana Cîrstea (58 WTA, beneficiairă a unui wild card) s-a înclinat (6-7/5, 3-6) în fața americancei Jessica Pegula (33 WTA). În primul set, românca a călcat strâmb, a căzut şi s-a rostogolit pe zgură, după care a avut nevoie de intervenţia medicului. Sorana Cârstea a continuat meciul după ce i s-a aplicat un bandaj la gleznă.

Joi, venită din calificări, Ana Bogdan (102 WTA) a fost învinsă cu 6-0,  6-3, în primul tur, de letona Anastasia Sevastova (54 WTA), de asemenea venită din calificări. Confruntarea a durat o oră şi 8 minute.

Pentru accederea în primul tur la Madrid Open, Begu, Bogdan și Cîrstea vor obține 12.655 de euro şi 10 puncte.

FOTBAL / ROMÂNIA: Debandadă. Finanțatorul FCSB și-a criticat dur jucătorii după eșecul suferit la Craiova (0-2)

Lider la finalul sezonului regular, gruparea roș-albastră a suferit două eșecuri în Play-Off, cedând șefia clasamentului campioanei en-titre. FCSB se confruntă cu probleme de lot și dă semne de oboseală.

Același motiv l-a găsit antrenorul Toni Petrea pentru a explica schimbarea lui Adrian Niță după 41 de minute: „Am mizat pe surpriza cu Adrian Niță, gândindu-mă la viteza pe care o are. A avut și acea situație din startul meciului, când trebuia să primim 11 metri și, probabil, şi eliminare. Apoi s-a sufocat. N-a mai jucat de mult timp. A venit după o accidentare. Era terminat fizic! A avut de alergat mult. A făcut atât cât a putut și faza defensivă. L-a solicitat destul de mult Bancu”, a spus antrenorul FCSB-ului, care a recunoscut situația dificilă în care se găsesc protejații săi: „Sunt două înfrângeri la rând care ne pun în dificultate, din punct de vedere al punctelor şi al clasamentului. Ne rămâne doar să ne pregătim pentru ce urmează. Mai sunt multe meciuri de jucat și puncte de obținut. Din păcate, avem probleme de efectiv, cauzate de accidentări, suspendări. Încercăm să găsim cele mai bune soluții”, a concluzionat tehnicianul.

Extrem de critic cu jucătorii echipei sale a fost Gigi Becali, finanțatorul FCSB: „"Tănase, părerea mea, a luat-o puţin în... glumă.  Jocul. S-a întâmplat ce s-a întâmplat.  A pierdut mingea acolo, am luat golul ăla pe care l-am luat, pe care nu are voie să-l ia niciodată. Vlad, probabil a vrut să facă acrobaţie. Să se dea artist, că a fost prea lăudat. Şi asta este toată istoria. Nu am văzut niciun portar să greşească aşa, ca Vlad. Dacă vrei să fii campion trebuie să baţi CFR-ul. Oaidă, săracul, aleargă de unul singur şi ajunge pe locul 2. Nu mai are nicio busolă. Mi-e milă de el, nu am ce să fac. A făcut şi Creţu prostia aia. Debandadă la echipă! Ce putem face? Debandadă, dacă Tănase comentează, ăla înjură. Tănase ia trei galbene aiurea, pe comentarii. Nu e debandadă? Dacă el, Tănase, este amfitrionul echipei şi nu poate să-i zică nimeni nimic lui Tănase? Auzi ce-i zice Tănase la arbitru! <<Ce, mă, vrei să... Ai dat roşu ca să compensezi pentru penalty-ul nedat?>> (n.r. - în meciul de joi) Cum să spui aşa ceva? Vezi-ţi, mă, de treabă! Joacă fotbal, că eşti condus 1-0. Lasă, mă, arbitrul. Zi <<săru mâna>> arbitrului că ţi-a dat om minus! El e împăratul echipei. Celălalt, Creţu, e bătăuş. Ameninţă arbitrii. El e Creţu de la FCSB.  A jucat câteva meciuri la FCSB şi şi-a luat avânt", a spus Becali, la Digi Sport.

Eliminat în minutul 54 după ce a văzut al doilea cartonaș galben, Bogdan Vătăjelu a declarat că arbitrul Istvan Kovacs are o atitudine ciudată faţă de jucători: „Nu vreau să-l acuz pe domnul Istvan, dar, la faza la care am fost eliminat, Tănase ia galben pentru simplul fapt că vorbeşte cu mine. E ciudat. Îl respect, arbitrează în Europa, dar sincer mi se pare o atitudine ciudată faţă de jucători. Cred că un arbitru ar trebui să comunice mai mult cu jucătorii”. O reacție asemănătoare a avut și Tănase: “Eu vorbeam cu Vătăjelu. Este incredibil ce face acest om! Şi mai şi spune în cască: Tănase - galben, proteste”, a afirmat căpitanul FCSB. Paradoxal, deși l-a criticat dur în trecut, Gigi Becali a vorbit despre „o eroare”: „Dacă mă întrebaţi de Kovacs, l-am criticat întotdeauna, dar acum nu am ce să-i spun. Este clar 11 metri şi eliminare. Numai că e o fază rapidă şi îi acord circumstanţe atenuante. În inerţia jocului, îl calcă Bancu. E posibil să fi văzut sau să nu fi văzut. Când greşeşte omul, eu niciodată nu mă supăr. El a greşit, nu a făcut-o intenţionat. Eu nu o să uit mâna lui Camora, dar aici nu a avut rea intenţie. Eu pe Kovacs îl scot din ecuaţie în meciul din seara asta. Nu poţi să dai vine pe om când greşeşte sau nu a văzut bine. E şi el om. Însă pe aia cu Camora nu o uit niciodată în viaţa mea”, a spus Becali la Digi Sport.  

Craiova - FCSB 2-0

Au marcat: Cicâldău (min. 38) şi Nistor (min. 63)

Universitatea Craiova: Pigliacelli – Vătăjelu, Acka, M. Constantin, N. Bancu – Mateiu, Nistor – Cîmpanu (Screciu, 87), Cicâldău (Bic, 87), Mitran (Tudorie, 3, Căpăţână, 57) – Ivan (Mamut, 87).

Antrenor: Marinos Ouzounidis

FCSB: A. Vlad – Haruţ, I. Cristea, Miron, Radunovic – Moruţan, Şut, Ov. Popescu (Perianu,  73) – Ad. Niţă (Oaidă, 41), Fl. Tănase, Oct. Popescu.

Antrenor: Anton Petrea

Arbitri: Istvan Kovacs - Vasile Marinescu, Ovidiu Artene. Rezervă: Marcel Bîrsan

FOTBAL / LIGA EUROPA: Manchester United a zdrobit-o pe AS Roma, Arsenal a strâns scorul la Villarreal

Și în Liga Europa echipele din Anglia sunt bine poziționate după prima manșă a semifinalelor. Manchester United a surclasat-o (6-2) pe AS Roma, în timp ce Arsenal Londra a pierdut la limită (1-2) pe terenul lui Villarreal.     

Paradoxal, italienii au început bine meciul de pe „Teatrul Viselor”. După ce Fernandes a deschis scorul în minutul 9, AS Roma a  trecut în avantaj prin reușitele lui Pellegrini (min. 15 - penalty) și Dzeko (min. 33). Accidentarea portarului Lopez și înlocuirea sa cu Mirante (min. 28) a avut efecte negative asupra jocului oaspeților. După pauză, Manchester United a dominat confruntarea și a marcat prin Cavani (min. 48, 64), Fernandes (min. 71 - penalty), Pogba (min.  75) și Greenwoos (min. 86). 

În celălalt meci al serii, Villarreal s-a impus în fața lui Arsenal, golurile fiind înscrise de Trigueros (min. 5) și Albiol (min. 29), respectiv Pepe (min.  73). 

Meciurile retur se vor desfășura în 6 mai.

joi, 29 aprilie 2021

TENIS / WTA: Irina Begu, Sorana Cîrstea și Simona Halep debutează vineri la Madrid Open

Aflate pe tabloul principal al turneului de categorie WTA 1.000 Madrid Open, dotat cu premii în valoare totală de 2,5 milioane de euro, Simona Halep, Sorana Cîrstea şi Irina Begu vor juca, mâine (vineri, 30 aprilie).

Prima va intra în competiție Irina Begu. Aflată pe locul 75 WTA, bucureșteanca o va înfrunta pe rusoaica Daria Kasatkina (locul 37 WTA), în primul meci de pe terenul 4, de la ora 12.00. Apoi, în al doilea meci al zilei de pe terenul „Arantxa Sanchez”, Sorana Cîrstea (58 WTA, beneficiairă a unui wild card) va juca împotriva americancei Jessica Pegula (33 WTA).

În sfârșit, Simona Halep (3 WTA şi cap de serie numărul 3) o va întâlni pe spaniola Sara Sorribes Tormo (46 WTA), în al treilea meci de pe terenul „Manolo Santana”. Această  dispută se va desfășura după confruntările Arina Sabalenka – Vera Zvonareva (ora 12.00) şi Misaki Doi – Naomi Osaka.

FOTBAL / LIGA CAMPIONILOR: Marcelo riscă să rateze returul cu Chelsea din cauza îndatoririlor electorale!

Component al echipei Real Madrid, Marcelo (32 de ani) ar putea rata returul semifinalei Ligii Campionilor cu Chelsea, de săptămâna viitoare. Și nu fiindcă ar fi accidentat sau infectat cu COVID-19, ci pentru că a fost solicitat să monitorizeze o secţie de votare în timpul alegerilor locale.

Potrivit legii, cetățenii spaniolii aflaţi în registrul electoral pot fi chemaţi să lucreze la secţiile de votare şi sunt plătiţi 65 de euro, fiind nevoie de circumstanţe speciale pentru a fi scutiţi. Născut în Brazilia, Marcelo a primit cetăţenia spaniolă în 2011. Și cu excepţia cazului în care va fi scutit de îndatoririle din ziua alegerilor, lui nu i se va permite să însoţească echipa cu o zi înainte de joc. 

Clubul spaniol a precizat că "analizează situaţia" pentru a vedea dacă "vreun regulament îl va permite jucătorului să plece cu echipa”. De asemenea, cotidianul spaniol „El Mundo” a scris că Real Madrid a făcut apel la Comisia Electorală, însă cererea a fost respinsă.

Alegerile pentru Adunarea din Madrid se vor desfășura marţi, 4 mai. Real Madrid, care a terminat la egalitate (1-1), acasă, în prima manşă, va disputa returul pe Stadionul „Stamford Bridge” în 5 mai. Marcelo a început în jocul de marţi ca titular şi a fost implicat în golul egalizator marcat de Benzema.

Liga Campionilor

Semifinale

Marți, 27 aprilie

Real Madrid - Chelsea Londra 1-1

Returul se va juca în 5 mai

Miercuri, 28 aprilie

Paris Saint-Germain - Manchester City 1-2

Returul e programat în 4 mai

Finala este programată în 29 mai, la Istanbul, pe Stadionul Olimpic „Ataturk”.

FOTBAL / LIGA CAMPIONILOR: Mahrez susține că a executat prost lovitura liberă din care City a câștigat cu PSG

Mijlocaş al echpei Manchetser City, Riyad Mahrez (30 de ani) a declarat că a executat prost lovitura liberă din care a marcat golul victoriei (2-1) lui Manchester City în meciul cu Paris Saint-Germain din semifinalele ediției 2020/2021 a  Ligii Campionilor la fotbal.

Algerianul a spus după meci, potrivit dailymail.co.uk: "Sincer, am vrut să ocolesc zidul şi am ratat. Mingea a trecut printre cei doi jucători (n.r. - Kimpembe şi Paredes) şi, din fericire, a intrat în poartă. Am fost atât de fericit. Am ştiut că putem câştiga aici. Să marchez pentru a face 2-1 pentru echipă a fost uimitor”. 

Pe de altă parte, De Bruyne a dezvăluit că Mahrez i-a cerut permisiunea să execute el lovitura liberă decisivă pe Stadionul „Parc des Princes”. "I-am spus: dacă tu crezi în tine, cine sunt eu ca să spun nu? Cred în toţi colegii mei de echipă", a afirmat pentru BT Sport, belgianul care e responsabil, în mod normal, de fazele fixe din apropierea careului.

Originar din localitatea franceză Sarcelles, unde s-a născut în 21 februarie 1991, Riyad Karim Mahrez a început să joace fotbal acolo. Ca senior, a trecut pe la Quimper KFC, La Havre și Leicester. La Manchester City a venit în 2018,  iar de atunci a disputat circa 150 de meciuri pentru această formație. 


RUGBY: Federaţia Neo-zeelandeză de rugby vrea să vândă 12,5% din drepturile comerciale asupra mărcii "All Blacks"

Federaţia Neozeelandeză de Rugby (NZR) a aprobat, astăzi (joi, 29 aprilie), un plan de a înstrăina o parte din drepturile comerciale ale mărcii sale All Blacks.  Mai exact, Silver Lake, grup de investiții american, a oferit 280 milioane de dolari pentru 12,5%.  Controversată, decizia nu este pe placul jucătorilor, potrivit RMC Sport.

Fost internațional și jucător de rugby, actualmente şef executiv al NZR, Mark Robinson (47 de ani) a explicat situația: „Credem că aceasta este o oportunitate captivantă şi cu adevărat transformatoare, de care poate beneficia tot sportul pentru generaţiile viitoare". Oficialul a subliniat faptul că acordul cu Silver Lake are aprobarea unanimă a comitetelor provinciale de rugby din Noua Zeelandă, în Adunarea generală anuală a federaţiei de la Wellington. Totuși, acesta mai trebuie să primească, în principiu, astăzi, aprobarea Asociaţiei Jucătorilor de Rugby din țara insulară pentru a fi adoptată. Pentru unii dintre rugbyști, prin acest acord ar fi vândut sufletul All Blacks.

Un mesaj asemănător a transmis la Radio NZ, unul dintre predecesorii lui Robinson, David Moffett: „Cluburile şi-au vândut sufletul”, a spus acesta, care a adăugat că Silver Lake, care administrează un portofoliu de active de 79 miliarde de dolari (65 miliarde de euro), va încerca să stoarcă All Blacks ca pe o lămâile, obligând echipa să joace meciuri demonstrative "fără sens" în SUA. "Vom vedea că All Blacks va disputa mai multe jocuri fără interes, ceea ce va devaloriza cea mai frumoasă marcă din rugbyul mondial”, a adăugat Moffett.

Oferta fondului Silver Lake este de 280 de milioane de dolari (230 de milioane de euro) pentru achiziţionarea unei părţi a mărcii "All Blacks". Mai exact, a 12,5% din drepturile comerciale ale acesteia. Ceea ce i-ar permite grupului din California să negocieze acorduri în lumea întreagă pentru vânzarea drepturilor TV și a produselor derivate. Potrivit estimărilor, valoarea comercială globală a rugby-ului din Noua Zeelandă ar ajunge la 2,2 miliarde de dolari (1,8 miliarde de euro). Conform documentelor dezvăluite înainte de vot, o parte din investiţia iniţială a Silver Lake ar merge într-o fundaţie menită să protejeze interesele rugbyului din Noua Zeelandă, însă, potrivit jurnalistului sportiv Mark Reason, de la stuff.co.nz, Silver Lake vrea doar să câştige bani "prin creşterea valorii rugbyului din Noua Zeelandă pe hârtie, înainte de a-l revinde pentru a obţine un profit, aşa cum fac ei de obicei". E de precizat că potenţialul investitor nu este la prima astfel de afacere. La sfârşitul anului 2019, Silver Lake a achiziţionat o participaţie de 10% din City Football Group, proprietarul clubului de fotbal Manchester City.

Acestă tranzacție este importantă în contextul în care NZR se confruntă cu mari dificultăţi financiare, agravate de pandemia COVID-19. Federația a pierdut mai mult de 25 de milioane de dolari în 2020, conform rezultatelor financiare publicate, azi, în Adunarea generală. Pentru preşedintele NZR, Brent Impey, acest acord "reprezintă un moment revoluţionar pentru rugby". Aceasta reprezintă o "oportunitate unică de a atrage venituri comerciale pentru a permite investiţii în zonele care au cel mai mult nevoie", a spus Impey. Banii ar putea fi folosiţi în special pentru a ajuta federaţiile provinciale aflate în dificultate, pentru a dezvolta competițiile fetelor şi participarea tinerilor. Investiţiile în tehnologie ar permite, de asemenea, NZR "să aibă acces la milioane de fani din întreaga lume".

În Noua Zeelandă, „All Blacks”  are o valoare incomensurabilă, făcând parte integrantă din viața locuitorilor. Atunci când compania americană de asigurări AIG anunţase, în 2012, că va avea logo-ul pe celebrele tricouri negre, mult timp lipsite de orice sponsor, fanii reprezentativei de rugby au reacţionat în număr mare pe pagina de Facebook a federaţiei, manifestându-se împotriva acestei idei.  

FOTBAL / FRANȚA: Paris Saint-Germain i-ar fi făcut o ofertă lui Lionel Messi

Finalistă a ediției 2019/2020 a Ligii Campionilor, prezentă în semifinalele ediției în curs, Paris Saint-Germain se gândește și la următorul an competițional. Astfel că formația din capitala Franței i-ar fi făcut o ofertă lui Lionel Messi.  Aflat la final de contract, argentinianul aștepată să se încheie acest an competițional pentru a-și anunța decizia.

Informația că PSG l-a ofertat pe Messi a fost difuzată de Marcelo Bechler, ziarist brazilian care a anunțat și sosirea lui Neymar Jr la campioana Franței. Potrivit acestuia, PSG i-a propus lui Messi un contract pentru doi ani, plus încă unul ca opțiune. 

Vara trecută s-a iscat o furtună în Barcelona după ce starul sud-american a anunțat că părăsește formația. Printre echipele care ar fi fost dispuse să-l angajeze s-a aflat și Paris Saint-Germain, alături de Manchester City. În cele din urmă, Messi s-a răzgândit, iar acum luptă cu ai săi colegi să recâștige titlul de campion al Spaniei. 

Despre interesul pe care argentinianul îl trezește la clubul parizian a vorbit și Javier Pastore. Mijlocașul argentinian a declarat că există chiar o obsesie la PSG: „Ei îl vor pe Messi în fiecare an. Dar ei știu că e dificil de a-l convinge. Și cu toate acestea, îl vor. Mi-au cerut chiar să-l conving. Așa cum s-a întâmplat cu Di Maria. Lui i-a spus că e agreabil să trăiești la Paris, că echipa este bună. Și Angel a acceptat”. 

FOTBAL / CUPA CEHIEI: Nicolae Stanciu marchează, Slavia Parga se califică în semifinale

Aflată pe locul 1 în prima ligă de fotbal a Cehiei, Slavia Praga a câștigat cu 3-0 (1-0), în deplasare, meciul cu Sigma Olomouc (locul 9), programat în sferturile de finală ale Cupei Cehiei. În faza următoare, gruparea alb-roșie va înfrunta pe rivala Sparta Praga, la care joacă portarul Florin Niță.

Golurile confruntării au fost înscrise de Kuchta (min. 45), N. Stanciu (min. 56) și Sevcik (min. 60). Nicolae Stanciu a fost titular şi a jucat până în minutul 76, când a fost înlocuit de Lingr. Pentru internaționalul român acesta a fost primul gol marcat în ediția 2020/2021 a Cupei Cehiei. El a mai reușit 11 goluri în campionat și 3 în Liga Europa. 

În semifinale, Slavia Praga va evolua, în deplasare, la 5 mai, împotriva rivalei Sparta Praga (locul 3), la care evolueză portarul Florin Niţă. În cealaltă semifinală, Viktoria Plzen (locul 5) s-a impus cu 1-0 în fața lui Teplice (locul 15).

Născut la Cricău (județul Alba), în 7 mai 1993, Nicolae Stanciu  s-a format ca jucător de fotbal la Unirea Alba Iulia, grupare care l-a promovat în echipa de seniori în 2008. De atunci, mijlocașul ofensiv a mai evoluat pentru FC Vaslui (2011-2013), Steaua (2013-2016), RSC Anderlecht (2016-2018), Slavia Praga (2018/2019) și Al-Ahli (2019). El a revenit la gruparea din capitala Cehiei acum doi ani. În iunie 2020, Nicolae Stanciu a câștigat primul titlu de campion al Cehiei. El a mai obținut două titluri în România, cu Steaua (2014, 2015) și unul în Belgia, cu Anderlecht (2017). 

FOTBAL / LIGA CAMPIONILOR: Manchester City s-a impus la Paris, cresc șansele unei „finale engleze”

Manchester City a câștigat cu 2-1 (0-1), astăzi (miercuri, 28 aprilie), pe terenul lui Paris Saint-Germain, în prima manşă a semifinalelor ediției 2020/2021 a Ligii Campionilor la fotbal. „Cetățenii” au prima șansă de a se califica în finală, acolo unde ar putea da peste Chelsea Londra, care a scos un egal (1-1) la Madrid, cu Real.

Parizienii au intrat bine în meci, dominând prima parte. În minutul 15,  Di Maria a centrat din corner, iar Marquinhos a înscris cu capul. Reacția lui City a venit după o oră de joc, când a înscris cu ceva noroc. În minutul 64, De Bruyne a trimis o centrare din lateral-stânga, de la peste 20 de metri de poartă, mingea a luat efect şi a intrat în poartă, păcălindu-l pe Navas. Șapte minute mai apoi, Mahrez a executat o lovitură liberă de la circa 23 de metri, din poziţie centrală, mingea a trecut prin zidul francez şi a intrat în poartă.

În minutul 77, Idrissa Gueye (PSG) a fost eliminat, văzând cartonaşul roşu pentru un fault dur asupra lui Gundogan.

Au evolua următoarele echipe:

PSG: Navas - Florenzi, Marquinhos, Kimpembe, Bakker - Gueye, Paredes (Ander Herrera, 83) - Di Maria (Danilo, 80), Verratti, Neymar - Mbappe. 

Antrenor: Mauricio Pochettino

City: Ederson - Walker, Stones, Ruben Dias, Cancelo (Zincenko,  61) - Gundogan, Rodri, De Bruyne - Mahrez, Bernardo Silva, Foden. 

Antrenor: Pep Guardiola

A arbitrat Felix Brych (Germania)

Liga Campionilor

Semifinale

Marți, 27 aprilie

Real Madrid - Chelsea Londra 1-1

Returul se va juca în 5 mai

Miercuri, 28 aprilie

Paris Saint-Germain - Manchester City 1-2

Returul e programat în 4 mai

Finala este programată în 29 mai, la Istanbul, pe Stadionul Olimpic „Ataturk”.

miercuri, 28 aprilie 2021

HANDBAL / PRELIMINARII CE 2022: Echipa masculină a României a fost surclasată de vicecampioana mondială Suedia

Naţionala masculină  de handbal a României n-a izbutit să repete evoluția bună din tur, fiind învinsă cu 31-23 (14-7), astăzi (miercuri, 28 aprilie), la Sibiu, de reprezentativa Suediei, vicecampioană mondială. Confurntarea a contat pentru penultima etapă din Grupa 8 preliminară a Campionatului European din 2022. Pentru a mai spera la calificare, România trebuie să câștige în Muntenegru, în 2 mai. 

Cu excepția primelor 10 minute, când a fost egalitate (1-1, 2-2, 3-3), Suedia s-a detașat rapid pe tabela de scor: 3-11, 7-14 (pauză), 8-17, 9-20, 11-24, 14-25, 18-26, 20-27, 23-31 (final).

Pentru echipa României au marcat Javier Humet 6 goluri (din 13 aruncări), Asoltanei 6 (din 6), Buzle 3 (din 3), Căbuț 3 (din 6), Rotaru 2 (din 2), Gavriloaia 1 (din 2), Dumitru 1 (din 2) și Negru 1 (din 3). La portari,  Iancu a avut 6 intervenții salvatoare la 29 de aruncări (21%), iar Popescu 4 la 12 aruncări (33%).

De partea cealaltă, Suedia a înscris prin Ekberg 7 goluri (din 8 aruncări), Wanne 5 (din 6), Fredric Pettersson 4 (din 5), Lagergren 4 (din 6), Sandell 3 (din 4), Daniel Pettersson 2 (din 2), Gottfridsson 2 (din 3), Claar 1 (din 1), Palicka 1 (din 2), Pellas 1 (din 3) și Lindskog 1 (din 3). O evoluție foarte bună a avut portarul Andreas Palick, cu 13 aruncări apărate din 36.

Într-un alt meci al zilei, Muntenegru s-a impus cu 27-22 în Kosovo. În urma acestor rezultate, România se află pe locul 3 în grupa 8, cu 3 puncte, după liderul Suedia, cu 8, care a obţinut astfel calificarea la turneul final.

Cele opt grupe de calificare sunt formate din câte patru echipe, în total 32 de reprezentative, care luptă pentru 20 de locuri calificante. Gazde ale competiției, Ungaria şi Slovacia, alături de campioana europeană Spania şi finalista ultimei ediţii, Croaţia, sunt direct calificate la turneul final. La turneul final vor  mai ajunge primele două clasate din fiecare grupă, plus încă patru reprezentative de pe locul 3 cu cea mai bună linie de clasament. Acestea vor fi determinate într-un clasament separat, format doar din echipele de pe locul 3 (opt în total), în care se vor lua în calcul doar rezultatele obţinute cu formaţiile de pe primele două locuri din fiecare grupă.

Turneul final va avea loc în Ungaria şi Slovacia, între 13-30 ianuarie 2022.

România a evoluat ultima dată la un turneul final continental la ediţia din 1996, când a ocupat locul 9.

Grupa 8

Meciuri disputate

Suedia - România 33-30

Muntenegru - Kosovo 32-25

România - Muntenegru 36-27

Kosovo - Suedia 16-30

Kosovo - România 23-23

România - Kosovo 25-30

Suedia - Muntenegru 27-24

România - Suedia 21-33

Kosovo - Muntenegru 22-27

Clasament

1. Suedia 8 puncte (4 meciuri)

4. Muntenegru 4 puncte (4 meciuri)

2. România 3 puncte (5 meciuri)

3. Kosovo 3 puncte (5 meciuri)

Partide rămase

30 aprilie

Muntenegru - Suedia

2 mai

Muntenegru - România

Suedia - Kosovo

TENIS / WTA: Irina Begu s-a calificat pe tabloul principal la Madrid Open

Ocupantă a locului 75 mondial şi favorită cu numărul 14, Irina Begu s-a calificat pe tabloul principal al turneului de categorie WTA 1.000 Madrid Open, dotat cu premii în valoare totală de 2,5 milioane de euro. Bucureșteanca se alătură astfel Simonei Halep și Soranei Cîrstea, acceptate direct datorită locului WTA deținut, precum și Anei Bogdan, venită tot din calificări.

Irina Begu a învins-o cu 6-3, 6-3, astăzi (miercuri, 28 aprilie), în turul 2 al calificărilor, pe sportiva elveţiană Stefanie Voegele, locul 127 WTA. Confruntarea a durat o oră şi 31 de minute. Prin accederea pe tabloul principal, Begu şi-a asigurat un premiu de 12.655 de euro şi 30 de puncte WTA.

De calificări a trecut și Ana Bogdan (102 WTA), care a învins-o cu 4-6, 6-3, 6-4, în două ore şi şase minute, pe japoneza Nao Hibino, favorită 20 şi ocupantă a locului 82 WTA.

Favorită trei a turneului pe care l-a câștigat de două ori până acum, Halep va juca în primul meci contra ibericei Sara Sorribes Tormo (46 WTA), în timp ce Sorana Cîrstea va evolua împotriva americancei Jessica Pegula, ocupanta poziției 33 WTA. 

Programat între 29 aprilie și 8 mai, la Madrid, turneul de categoria WTA 1.000 se va desfășura pe zgură.

FOTBAL / LIGA EUROPA: Contestați de fani, patronii lui Arsenal și Manchester United vorbesc despre vânzarea cluburilor

Așa cum s-a întâmplat și în Liga Campionilor, și în ediția din acest an a Ligii Europa lupta se dă între echipele din Anglia și cele de pe Continent. Programate joi, de la 22.00, semifinalele Manchester United - AS Roma și Villarreal - Arsenal Londra se anunță extrem de echilibrate.
Implicate în scandalul lansării Super Ligii Europene (ESL), cele două cluburi engleze s-au trezit cu opoziția fanilor, care i-au contestat inclusiv pe patronii grupărilor. Așa se explică apariția unor știri privind o posibilă plecare a celor care le finanțează acum. „Daily Mirror” a anunțat că frații Joel și Avram Glazer, proprietarii americani ai lui Manchester United, sunt dispuși să vândă clubul pentru 4 miliarde de lire sterline (circa 4,6 miliarde de euro). Iar reacția lor survine după ce unii suporteri au cerut ca americanii să părăsească gruparea. Și aceasta deși Joel Glazer și-a exprimat scuzele față de fani pentru implicarea în ESL. E de spus că familia Glazer a cumpărat pe Manchester United în 2005, pentru 790 milioane de lire sterline (circa 1,1 miliarde de euro la acea vreme).   
În același timp, United a anunțat ieri că Marc Jurado (17 ani) a semnat primul său contract profesionist. Mare speranță a  fotbalului spaniol, acesta a venit de la Barcelona în vara trecută. El a avut evoluții foarte bune în primul an pentru Premier League U18. 

Calificată în semifinale după ce a trecut lejer de Slavia Praga, Arsenal nu traversează o perioadă foarte bună, echipa ocupând locul 10 în Premier League. Tocmai de aceea „tunarii” își doresc să câștige Liga Europa și astfel să prindă un loc în ediția viitoare a Ligii Campionilor. În acest context, a apărut știrea că Arsenal urmează a fi scoasă la vânzare... Lucru negat imediat de proprietarii clubului londonez. Potrivit BBC, Stan Kroenke şi Josh Kroenke au declarat că rămân "sută la sută angajaţi" faţă de gruparea din Premier League şi că "nu vând nicio acţiune". "Nu am primit nicio ofertă şi nu vom studia nicio ofertă. Ambiţia noastră pentru Arsenal rămâne aceea de a concura pentru a câştiga cele mai mari trofee din fotbal şi accentul nostru va fi pus în continuare pe îmbunătăţirea competitivităţii noastre pe teren, pentru a realiza acest lucru", au arătat ei. Acest anunţ n-a fost, totuși, întâmplător. El a fost făcut și după ce miliardarul suedez Daniel Ek, fondatorul Spotify, a anunţat, săptămâna trecută, că este dispus să cumpere clubul Arsenal Londra, dacă actualul proprietar îl scoate la vânzare. "Ţin cu Arsenal de când mă ştiu. Dacă Kroenke Sport Enterprises ar dori să vândă clubul Arsenal, aş fi fericit să mă implic", a scris Ek pe Twitter. Prezent în acţionariatul "tunarilor" din 2007, omul de afaceri american Stan Kroenke (73 de ani) este criticat de mult timp de suporteri pentru eşecul clubului de a cuceri trofee de la sosirea sa.

Nici adversara lui Arsenal nu este prea bine plasată în clasamentul LaLiga. Villarreal ocupă locul 7 în clasament, cu 49 de puncte, la unul în urma lui Betis Sevilla și la 3 față de Real Sociedad. Cum nici ei nu sunt siguri de participarea în ediția viitoare a cupelor europene, și ibericii trag tare în Liga Europa. Totodată, ei se gândesc și la viitorul an competițional, fiind pe punctul de a-l convinge pe apărătorul algerian Aissa Mandi să vină de la Betis Sevilla. Potrivit „As”, acesta ar fi tentat să joace într-o zonă alături de Raul Albiol și Paul Torres.  
Semifinalele Ligii Europa sunt transmise de Digi, Look și Telekom. 

Liga Europa
Semifinale
Joi, 29 aprilie, ora 22.00
Manchester United - AS Roma
Villarreal - Arsenal Londra
Returul e programat în 6 mai

BOX: Meciul demonstrativ Floyd Mayweather - Logan Paul se va desfășura în 6 iunie

Fost campion mondial la box profesionist, Floyd Mayweather (44 de ani) își va face reapariția în ring, în 6 iunie, la Miami. Cu această ocazie, americanul îl va înfrunta pe "youtuberul" Logan Paul (26 de ani). Cei doi pugilişti au făcut anunţul în social media. Confruntarea ar fi trebuit să se desfășoare în 20 februarie, dar a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19.

Într-o postare pe Instagram, Mayweather a scris: “6 IUNIE 2021! Eu şi Logan Paul ne vom înfrunta pe Hardrock Stadium”, adăugând că va fi un “eveniment epic”. Supranumit „Pretty Boy”, acesta este considerat a fi unul dintre cei mai mari boxeri din istorie. A fost neînvins în decurs de 20 de ani și în 50 de meciuri, cucerind titlul mondialla cinci categorii de greutate. Mayweather nu a mai susținut un meci oficial din 2015, când a câştigat împotriva rivalului său filipinez Manny Pacquiao şi apoi împotriva lui Andre Berto. De atunci, el a disputat meciuri demonstrative împotriva lui Conor McGregor, vedetă UFC, în august 2017, şi cu kickboxerul japonez Tenshin Nasukawa, în decembrie 2018, pe care le-a câştigat înainte de limită.

Floyd Mayweather a fost desemnat cel mai bun boxer al anului, de „Ring Magazine”, în 1998 și 2007, apoi drept pugilistul deceniului 2010-2019. Acesta face parte dintr-un cerc restrâns al sportivilor care au câștigat un miliard de dolari, alături de Cristiano Ronaldo, Lionel Messi și Tiger Woods.

Logan Paul este cunoscut și fiindcă postează regulat pe Youtube, din 2013. Acesta a lansat canalul Logan Paul Vlogs în 2015, ajungând la aproape 23 de milioane de abonați şi peste 5 miliarde de vizionări. În paralel cu această activitate, Paul activează ca actor şi boxer. El are doar două înfruntări în ring, ambele cu rivalul său de pe Youtube, KSI, în august 2019 şi noiembrie 2019. Prima, considerată la amatori, a fost remiză, iar a doua, la profesionişti, s-a încheiat cu victoria lui Paul.

FOTBAL / LIGA CAMPIONILOR: Chelsea a scos un egal la Madrid, cu Real, Benzema e al 4-lea marcator al competiției

Programată pe stadionul „Alfredo di Stefano”, prima semifinală a ediției 2020/2021 a Ligii Campionilor a avut-o în prim-plan pe Chelsea Londra, care a terminat la egalitate, 1-1 (1-1), cu Real Madrid. În cealaltă semifinală, programată astăzi (miercuri, 28 aprilie), la ora 22.00, se înfruntă  Paris Saint-Germain și Manchester City.

Mult mai activi din start, englezii au deschis scorul în minutul 14. Bine servit de Rudiger, Pulisic a preluat în exterior, apoi s-a întors spre centrul careului şi, după ce l-a driblat pe Courtois, ieşit să-l blocheze, a înscris cu un şut de la 11 metri. Real Madrid a reușit să egaleze la o fază fixă, în minutul 29: Marcelo a centrat de pe stânga, Casemiro a retransmis balonul în careul mic, cu capul, Militao l-a deviat mai departe, tot cu capul, iar Benzema l-a preluat şi l-a expediat în poartă din poziţie centrală.

Cu acest gol marcat, al 71-lea, francezul a devenit al patrulea marcator din istoria Ligii Campionilor. El l-a egalat pe Raul, fostul atacant al lui Real Madrid. Cu mențiunea că Benzema a disputat mai puține meciuri decât omologul său spaniol, 129 față de 142. Pe podium se află Robert Lewandowski (73 goluri), Lionel Messi (120 goluri) și Cristiano Ronaldo (134 goluri).

Au evoluat următoarele echipe:

Real Madrid: Courtois - Carvajal (Odriozola, 77), Varane, Militao, Nacho, Marcelo (Asensio, 77) - Modrici, Casemiro, Kroos - Benzema (Rodrygo, 90+2), Vinicius (Hazard, 66). 

Antrenor: Zinedine Zidane

Chelsea: Mendy - Azpilicueta (James, 67), Christensen, Silva, Rudiger, Chilwell - Kante, Jorginho - Pulisic (Ziyech, 66), Werner (Havertz, 66), Mount. 

Antrenor: Thomas Tuchel

A arbitrat Danny Makkelie (Olanda)

Liga Campionilor

Semifinale

Marți, 27 aprilie

Real Madrid - Chelsea Londra 1-1

Returul se va juca în 5 mai

Miercuri, 28 aprilie, ora 22.00

Paris Saint-Germain - Manchester City

Returul e programat în 4 mai

Finala este programată în 29 mai, la Istanbul, pe Stadionul Olimpic „Ataturk”.

marți, 27 aprilie 2021

FOTBAL / ITALIA: Dennis Man va avea nevoie de cel puțin 20 de zile pentru recuperare

Component al echipei Parma, Dennis Man (22 de ani) riscă să nu mai poată evolua în acest campionat. Accidentat în partida de sâmbăta trecută, cu Crotone (3-4), internaționalul român a fost supus unui examen medical, iar recuperarea sa va dura aproape trei săptămâni.

Parma a anunțat într-un comunicat: "Dennis Man a fost supus testelor medicale care au dezvăluit o leziune musculară de grad înalt la coapsa stângă. Jucătorul a început deja terapiile adecvate”. Potrivit presei italiene, pe baza acestui diagnostic, există un risc serios ca sezonul să se fi încheiat deja pentru jucătorul român, deoarece timpul de recuperare este estimat la peste 20 de zile.

Man s-a accidentat în meciul pierdut (3-4) de Parma, sâmbătă, pe teren propriu, în faţa formaţiei Crotone, în a 33-a etapă a campionatului Italiei. Românul a acuzat dureri la piciorul stâng, iar medicii i-au acordat primul ajutor pe teren. Apoi s-a cerut schimbarea românului, pentru a nu risca ceva mai grav. Dennis Man a ieșit șchiopătând, fiind înlocuit cu mijlocașul Gervinho în minutul 20.

RUGBY: România va juca un meci-test cu Scoţia în 10 iulie

Echipa de rugby a României va întâlni formația similară a Scoției, în 19 iulie, la București, în primul meci-test World Rugby al verii ce vine. Va fi a 14-a confruntare dintre cele două echipe, Stejarii câștigând două dintre ele.

Va fi pentru prima dată în ultimii 15 ani când naționala noastră de rugby va disputa un meci test împotriva unei echipe care participă la Turneul celor 6 Națiuni, ultima fiind tot cu Scoţia (6-48), la Edinburgh, în 2006. În același an, în 17 iunie, România a disputat ultimul meci test pe teren propriu, cu Franța (14-62), pe Stadionul Cotroceni din București. Cele două formaţii s-au întâlnit şi în cadrul Cupelor Mondiale din 1987, 2007 şi 2011.

Meciul România - Scoția se va disputa la 10 iulie, în Bucureşti, stadionul, precum şi ora de începere a partidei urmând să fie stabilite în zilele următoare. S-ar putea juca fie pe stadioanele „Arcul de Triumf” sau „Steaua”, recent reconstruite, fie pe „Dinamo”, acolo unde s-a desfășurat și meciul test din 2005. "Vom disputa, în iulie, o serie de partide extrem de importante pentru pregătirea tinerei generaţii pe care o avem la echipa naţională acum, meciuri cu adversari din Tier 1 care vin ca urmare a rezultatelor pozitive avute de România în acest an. Partida cu Scoţia este de departe cel mai important meci test din ultimii 10 ani", a declarat Alin Petrache, preşedintele Federației Române de Rugby (FRR).

Scoţia ocupă locul 8 în clasamentul mondial, terminând ediţia din acest an a Turneului celor 6 Naţiuni pe locul 4, cu victorii în faţa Angliei (11-6), pe „Twickenham” din Londra, Franţei (27-23), pe Stade de France, şi Italiei, 52-10. România se află pe locul 18 în ierarhia World Rugby şi este în plină campanie de calificare la Cupa Mondială din Franţa din 2023, aflându-se pe locul 2 în clasamentul Rugby Europe Championship.

În luna iulie, echipa de rugby a României va mai disputa ultima partidă din turul ediţiei 2021 a Rugby Europe Championship, în cadrul căreia va întâlni învingătoarea dintre Belgia şi Olanda, pe 3 iulie, precum și al doilea meci test, programat în 17 iulie, când va înfrunta un adversar ce urmează a fi stabilit. 

Meciurile România - Scoția la rugby

26 septembrie 1981, Edinburgh: Scoția - România 12-6 (meci test)

20 mai 1984, București: România - Scoția 28-22 (meci test)

29 martie 1986, București: România - Scoția 18-33 (meci test)

2 iunie 1987, Dunedin: România - Scoția 28-55 (Cupa Mondială)

9 decembrie 1989, Edinburgh: Scoția - România 32-0 (meci test)

31 august 1991, București: România - Scoția 18-12 (meci test)

22 aprilie 1995, Edinburgh: Scoția - România 46-19 (meci test)

28 august 1999, Glasgow: Scoția - România 60-19 (meci test)

9 noiembrie 2002, Edinburgh: Scoția - România 37-10 (meci test)

5 iunie 2005, București: România - Scoția 19-39 (meci test) 

11 noiembrie 2006, Edinburgh: Scoția - România 48-6 (meci test)

18 septembrie 2007, Edinburgh: Scoția - România 42-0 (Cupa Mondială)

11 septembrie 2011, Invercargill: Scoția - România 34-24 (Cupa Mondială)

Scoția - 11 victorii, România - 2 victorii

TENIS / WTA: Simona Halep o va înfrunta pe Sara Sorribes Tormo în primul tur la Madrid Open

Aflată pe locul 3 mondial, Simona Halep (29 de ani) va debuta la turneul de la Madrid în compania ibericei Sara Sorribes Tormo (locul 46 mondial). Cele două jucătoare s-au mai înfruntat o singură dată în circuitul WTA, anul trecut, la Roland Garros, victoria (6-4, 6-0) revenind româncei.

Dacă o va învinge pe Tormo, Halep va evolua în turul doi cu învingătoarea meciului dintre Magda Linette (Polonia) şi Saisai Zheng (China). Constănțeanca a câştigat de două ori turneul de la Madrid, în 2016 şi 2017

Cealaltă româncă de pe tabloul principal de la Madrid, Sorana Cîrstea (48 WTA) o va întâlni, în primul tur, pe americanca Jessica Pegula (33 WTA). 

În lupta pentru calificarea pe tabloul principal, Ana Bogdan (102 WTA) a acces, astăzi, în turul 2 după ce a învins-o (7-6/7, 7-5) pe sportiva cehă Katerina Siniakova (67 WTA). În faza următoare, ea o va înfrunta pe învingătoarea partidei dintre franţuzoaica Oceane Dodin şi japoneza Nao Hibino. Jaqueline Cristian (147 WTA), în schimb, a fost eliminată (6-1, 6-7/6, 0-6), în primul tur, de sportiva taiwaneză Su-Wei Hsieh (65 WTA). 

FOTBAL / GERMANIA: Julian Nagelsmann devine cel mai scump antrenor din istorie. Bayern Munchen a plătit o avere pentru el

Campioană a Germaniei și a Europei, Bayern Munchen a anunțat, astăzi (marți, 27 aprilie), că antrenor al echipei va fi, din ediția viitoare, Julian Nagelsmann (33 de ani). Acesta îl va înlocui pe Hansi Flick, care va ajunge, din câte se pare, selecționer al Germaniei. 

Originar din Landsberg am Lech, localitate în care s-a născut în 23 iulie 1987, Julian Nagelsmann a început să practice fotbalul la FC Issing, după care a trecut la FC Augsburg. Specializat pe postul de fundaș, acesta a activat mai apoi la 1860 Munchen, grupare care l-a promovat în 2006 în echipa de seniori. El a mai evoluat, tot ca amator, la FC Augsburg II. Devenit antrenor, a pregătit pe TSG Hoffenheim (2016-2019) și RB Leipzig (2019-2021). Cele două grupări au susținut 175 de meciuri cu acesta pe banca tehnică, impunându-se în 77 și terminând 55 la egalitate. În 2017, a fost declarat cel mai valoros antrenor de fotbal din Germania. În 19 septembrie 2018, la meciul Leipzig - Șahtior Donețk,  a devenit cel mai tânăr antrenor care a condus o formație în Liga Campionilor. La 10 martie 2020, după victoria cu Tottenham, a fost cel mai tânăr antrenor care trece un tur eliminatoriu în aceeași competiție. 

Julian Nagelsmann e socotit cel mai scump antrenor din istoria fotbalului deoarece Bayern a plătit 25 de milioane de euro celor de la Leipzig pentru a-şi asigura serviciile tehnicianului. Contractul cu gruparea bavareză a fost încheiat pentru următorii cinci ani competiționali. Până acum, cel mai scump antrenor era Andre Villas-Boas, pentru care Chelsea plătise 15 milioane de euro în 2011 celor de la FC Porto. 

HANDBAL / PRELIMINARII CE 2022: Javier Humet a fost convocat în locul lui Demis Grigoraș

Învinsă de Kosovo (25-30), la București, în 14 martie, echipa masculină de handbal a României are o misiune extrem de dificilă în Grupa 8 a preliminariilor Campionatului Mondial din 2022. Aflată pe locul 2, la egalitate de puncte (3) cu Kosovo, naționala e nevoită să obțină măcar o victorie în ultimele două partide, fie cu Suedia, miercuri, 28 aprilie, la ora 18.00 (în direct la TVR1), la Sibiu, fie în Muntenegru, în 2 mai.

Față de lotul convocat inițial, antrenorul Rareș Fortuneanu a făcut o singură schimbare, chemându-l pe Javier Humet Gaminde în locul lui Demis Grigoraș, accidentat. Acesta se alătură altor patru dinamoviști: Alexandru Asoltanei, Răzvan Gavriloaia, Nicu Negru și Andras Szasz. Javier Humet a devenit cetăţean român în 6 aprilie 2017. Atunci, la sediul Ministerului Tineretului și Sportului, acesta a depus jurământul de credinţă faţă de România. Sportivul a declarat că se simte ca acasă aici: "Sunt foarte fericit că am reuşit să devin român.  Am făcut-o din inimă. Mă simt foarte bine aici în România şi sper să-mi ajut coechipierii din echipa naţională să câştigăm şi noi o medalie. Ar fi ceva minunat. Sunt foarte fericit! Mă simt bine în România. Nu cred că sunt diferiţi românii şi spaniolii. Aici mă simt ca acasă, poate în altă ţară nu m-aş fi simţit atât de bine. M-am integrat foarte bine. Şi ai mei (n.r. - familia) sunt fericiţi.  Nu au nicio problemă. Ei îmi doresc ceea ce este mai bun pentru mine şi, dacă eu sunt fericit, şi ei sunt", a declarat cel care a jucat pentru prima dată în România în ediția 2012/2013, la HCM Constanţa. Apoi, după un an petrecut în Franţa, la US Ivry Handball, Humet a revenit în Liga Zimbrilor. În România, el mai jucat la HCM Constanţa (2014-2015), CSM Bucureşti (2015-2018), Steaua  (2019-2020) și Dinamo (din 2020). În vara trecută, el s-a înscris în Programul Doar Dinamo Bucureşti al Peluzei Cătălin Hâldan, de susţinere a grupării alb-roşii, având numărul 6.700. În luna decembrie 2016, el a fost convocat pentru prima dată la naţionala României pentru un stagiu de pregătire la Barcelona, oraşul său natal, unde reprezentativa antrenată de compatriotul lui, Xavi Pascual, a disputat şi un meci amical cu Qatar. Interul dreapta a evoluat astfel pentru prima dată dată pentru echipa României, însă doar într-un meci de verificare. El și-a făcut debutul oficial în preliminariile CM 2019.
Meciul cu Suedia se anunță extrem de dificil. Formația scandinavă a ocupat locul 2 la ediția din acest an a Campionatului Mondial și s-a calificat recent la turneul olimpic de la Tokyo. Cu toate acestea, în 5 noiembrie 2020, la Partille, România a făcut un meci curajos, cedând la o diferență mică (30-33). 
Aflată pe locul 1 în Grupa 8 preliminară, cu maximum de puncte, 6, Suedia va deplasa la Sibiu un lot din care fac parte numeroși jucători valoroși, precum Jonathan Carlsbogard (TBV Lemgo), Jim Gottfridsson (SG Flensburg), Albin Lagergren (RN Lowen), Andreas Palicka (RN Lowen), Daniel Pettersson (SC Magdeburg), Lucas Pellas (Montpellier HB), Lukas Sandell (Aalborg HB), Oskar Sunnefeldt (THW Kiel) și Hampus Wanne (SG Flensburg). 
Lotul României pentru meciurile cu Suedia și Muntenegru:
Portari:
 Mihai Popescu (Saint Raphael), Ionuț Iancu (HCDS Constanța), Dan Vasile (HCDS Constanța).
Linia de 9 metri: Dan Racoțea (Bidasoa Irun), Javier Humet (CS Dinamo București), Călin Căbuț (Minaur Baia Mare), Andrei Buzle (Minaur Baia Mare), Ciprian Șandru (HCDS Constanța), Marius Szoke (Potaissa Turda), Cristian Ghiță (Potaissa Turda), Robert Militaru (CSM București), Viorel Fotache (CSM București).
Extreme: Nicușor Negru (CS Dinamo București), Alexandru Asoltanei (CS Dinamo București), Răzvan Gavriloaia (CS Dinamo București), Gabriel Bujor (CSM Bacău).
Pivoți: Gabriel Dumitriu (Potaissa Turda), Andras Szasz (CS Dinamo București), Vlad Rotaru (CSM București), Călin Dedu (SCM Poli Timișoara).
Staff tehnis: Rareș Fortuneanu (Saint Raphael), Adrian Petrea (Minaur Baia Mare), Fort Jauma, Alain Quintallet.

Grupa 8
Meciuri disputate
Suedia - România 33-30
Muntenegru - Kosovo 32-25
România - Muntenegru 36-27
Kosovo - Suedia 16-30
Kosovo - România 23-23
România - Kosovo 25-30
Suedia - Muntenegru 27-24

Clasament
1. Suedia 6 puncte (3 meciuri)
2. România 3 puncte (4 meciuri)
3. Kosovo 3 puncte (4 meciuri)
4. Muntenegru 2 puncte (3 meciuri)

Partide rămase
28 aprilie
Kosovo - Muntenegru
România - Suedia
30 aprilie
Muntenegru - Suedia
2 mai
Muntenegru - România
Suedia - Kosovo

FOTBAL / LIGA CAMPIONILOR: PSG va conta pe Kylian Mbappe și Marquinhos în semifinala cu City

Programată miercuri, 28 aprilie, la ora 22.00, a doua semifinală a ediției 2020/2021 a Ligii Campionilor le aduce față în față pe Paris Saint-Germain și Manchester City. Spre deosebire de fazele anterioare ale competiției, parizienii vor putea folosi întreg lotul de jucători.

Accidentat la aductori în prima manșă a confruntării cu Bayern Munchen, în 7 martie, Marquinhos a primit „undă verde” de la medici. În aceeași situație este și Abdou Diallo, care s-a accidentat tot în meciul tur cu Bayern. De asemenea, Kylian Mbappe s-a refăcut după ce a acuzat dureri (cvadriceps) la finalul meciului cu Metz (3-1), de sâmbătă. Doar Juan Bernat nu apare în lot, însă acesta este accidentat de la începutul campionatului.

Gruparea Paris Saint-Germain a anunţat, luni, 26 aprilie, prelungirea contractului lui Keylor Navas până în 2024.Portarul de 34 de ani a venit la gruparea din capitala Franței în 2019, de la Real Madrid. Acesta a avut evoluții foarte bune în ultimul timp, îndeosebi în meciul tur cu Bayern, de la Munchen, în care și-a salvat formație de 10 ori.

Liga Campionilor

Semifinale

Marți, 27 aprilie, ora 22.00

Real Madrid - Chelsea Londra

Returul se va juca în 5 mai

Miercuri, 28 aprilie, ora 22.00

Paris Saint-Germain - Manchester City

Returul e programat în 4 mai


FOTBAL / ITALIA: UEFA anchetează implicarea lui Zlatan Ibrahimovic într-un site de pariuri

Uniunea Europeană de Fotbal Asociație (UEFA) a declanșat o anchetă disciplinară care îl vizează pe Zlatan Ibrahimovic (39 de ani). Suedezul ar fi implicat într-o afacere cu pariuri sportive, ceea ce ar încălca regulamentele forului european și a celui mondial din fotbal. La  mijlocul lunii aprilie, în presa europeană au apărut informaţii că suedezul ar avea o societatea ce deţine o proporţie de 10 la sută dintr-o agenţie de pariuri, înregistrată în Malta. Informația a fost difuzată de football-italia.net, care citează presa suedeză. 

UEFA a făcut anunțul printr-un comunicat, însă nu a menționat în ce stadiu s-ar afla ancheta. Forul continental a precizat că a desemnat „un inspector etic și disciplinar”  pentru a studia „o posibilă încălcare a regulilor disciplinare ale UEFA”.Conform regulamentelor FIFA şi UEFA, jucătorilor de fotbal le este interzis să aibă vreun interes financiar în companiile de pariuri. Cu toate acestea, „Aftonbladet” a scris că societatea pe acţiuni a lui Ibrahimovic, Unknown AB, deţine 10 la sută din agenţia de pariuri Bethard.com, ceea ce l-ar putea costa pe atacantul echipei AC Milan o amendă sau o suspendare. Director executiv al Bethard, Erik Skarp a confirmat pentru „Sportbladet” că jucătorul suedez mai deţine o participaţie în acţionarul unic al lui Bethard, Gameday Group PLC. Bethard a avut un profit de 30 de milioane de euro în 2019, potrivit „As”.

Atacantul de la AC Milan ar putea fi amendat cu mai multe milioane de euro sau ar putea fi suspendat din orice activitate legată de fotbal pentru trei ani. "Nu am discutat cu Zlatan. Nu mă gândesc la posibile sancţiuni, dar aş dori ceva mai multă claritate din partea FIFA cu privire la reglementările sale, deoarece există ambiguitate în modul în care acestea ar trebui interpretate", a declarat secretarul general al Federaţiei Suedeze de Fotbal, Hakan Sjostrand, pentru „Sportbladet”.

În martie 2018, impresarul lui Ibrahimovic, Mino Raiola, îl caracteriza astfel pe clientul său, din puncte de vedere al investiţiilor făcute: "Zlatan este cel mai deştept dintre ei (n.r. - jucătorii pe care îi are sub contract) şi cel mai bogat. El valorează un miliard de lire sterline. Este incredibil de inteligent şi de activ pe piaţă. Nu trebuie să-i spun un lucru decât o dată. Ibra investeşte în jocuri, în <start-up-uri> de tehnologie şi în diamante. Deja a vândut participaţii mari la fonduri speculative de care nimeni nu ştie. El câştigă mult mai mult din afara fotbalului, decât din fotbal. Când fac o tranzacţie cu el, glumeşte: <Iar vrei să-mi furi mulţi bani, nu-i aşa?> Răspunsul meu este întotdeauna la fel: <Mai întâi te fac bogat. Nu pot să fur de la săraci, nu-i aşa?> Încerc să-mi protejez jucătorii de gafe financiare."

Având cetățenie suedeză, dar și bosniacă, Zlatan Ibrahimovic s-a născut la Malmo, în 3 octombrie 1981. Ca junior, a trecut pe la FC Rosengard (1989-1991), FBK Balkan (1991-1995), BK Flagg (1995) și Malomo FF (1995-1999). Ultimul club l-a propulsat în echipa de seniori, pentru care a disputat 47 de meciuri și a marcat 18 goluri între 1999 și 2001. Ulterior a evoluat pentru cunoscute formații din Europa, precum Ajax Amsterdam (2001-2004 / 110 meciuri /  48 goluri), Juventus Torino (2004-2006 / 92 /  26), Inter Milano (2006-2009 / 117 / 66), FC Barcelona (2009/2010 / 46 / 22), AC Milan (2010-2012 / 85 / 56), Paris Saint-Germain (2012-2016 / 180  / 156), Manchester United (2016-2018 /  53 / 29) și Los Angeles Galaxy (2018/2019 / 58 / 53). Zlatan a revenit la AC Milan în ianuarie, disputând 45 de partide în care a înscris 28 de goluri.

luni, 26 aprilie 2021

FOTBAL / LIGA CAMPIONILOR: Jurgen Klopp și Ilkay Gündogan critică viitorul sistem de desfășurare

La câteva ore după lansarea Super Ligii Europene, în urmă cu o săptămână, Uniunea Europeană de Fotbal Asociație (UEFA) a făcut public noul format al Ligii Campionilor, care va avea 36 de echipe participante în loc de 32 ca până acum. Formula a fost criticată de Pep Guardiola, care a vorbit, ironic, despre mărirea numărului de zile dintr-un an la 400. Ultimii contestatari sunt Jurgen Klopp, antrenor la FC Liverpool, și Ilkay Gundogan, care evoluează la Manchester City. 

Extrem de critic cu Super Liga Europeană, antrenorul german al „cormoranilor” n-a fost mai îngăduitor cu Liga Campionilor: „Nu puteți să adăugați mai multe competiții. E foarte bine că noua Super Ligă nu va exista, însă nouă formulă a Ligii Campionilor nu este super”, a spus Klopp, care s-a întrebat cu glas tare: „Zece meciuri în loc de șase, fără să existe nicio idee când se vor juca”. Tehnicianul a subliniat că singurele persoane care n-au fost întrebate niciodată asupra acestui subiect au fost „antrenorii, jucătorii, suporterii. UEFA nu ne-a spus nimic. Super Liga nici atât. (...) Care este rațiunea acestei noi Ligi a Campionilor? Banii... Și nu se știe cum vom gira aceste meciuri suplimentare”.  

O ideea asemănătoare a emis și mijlocașul Ilkay Gündogan, care a acuzat creșterea numărului de meciuri: ”Cu tot ceea ce s-a întâmplat în Super Ligă... Putem noi vorbi despre noul format al Ligii Campionilor? Tot mai multe meciuri. Nimeni nu se gândește la jucători?”, a scris fotbalistul lui City pe Twitter. 

În fața acestor critici, președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a apărat noul format al Ligii Campionilor într-un interviu pentru „Daily Mail”: „Unii antrenori și jucători nu vor mai multe meciuri. Putem avea mai puține meciuri, însă salariile jucătorilor și antrenorilor trebuie adaptate. Nu pot genera mai puțin și să câștige mai mult tot timpul”, a spus oficialul, care a subliniat că „cluburile au nevoie de ajutor pentru a face față crizei financiare”. 

Comitetul executiv al UEFA a adoptat, luni, 19 aprilie, noua formulă a Ligii Campionilor. Aceasta va cuprinde 36 de cluburi la început (în loc de 32), împărţite în patru urne de câte nouă echipe, pentru a se disputa un fel de mini-campionat. Cele patru ţări "mari" din fotbalul european (Anglia, Spania, Germania şi Italia) vor avea patru echipe calificate automat. Franţa (în prezent a cincea naţiune europeană) va avea tot patru locuri garantate (faţă de trei în prezent), ceea ce pretindea de mult timp, în timp ce câştigătoara Ligii Campionilor şi cea a Ligii Europa din ediția anterioară vor fi calificate automat. 

Într-o primă fază a competiției, vor fi 10 meciuri de echipă, într-o singură manșă. La finalul acestui campionat, primele opt formaţii vor fi calificate direct în optimile de finală, iar cele clasate între locurile 25 şi 36 vor fi eliminate. Cluburile cuprinse între locurile 9 şi 24 vor disputa un play-off (tur-retur) pentru a fi desemnate celelalte opt echipe calificate în „optimi”. Apoi, competiţia va continua eliminatoriu, după modelul actual (meciuri tur-retur). Câştigătoarea şi finalista Ligii Campionilor va juca 17 meciuri în loc de 13, ca acum. Acestea vor putea ajunge chiar la 19 partide dacă vor participa la play-off.

UEFA a stabilit acest format împreună cu Asociaţia Cluburilor Europene (ECA).

TENIS / WTA: Bianca Andreescu a fost testată pozitiv cu COVID-19 și nu va participa la turneul de la Madrid

Aflată pe locul 6 WTA, Bianca Andreescu a anunțat că renunță să participe la turneul găzduit de  Madrid. Jucătoarea canadiană de origine română a precizat, duminică seară, că a fost testată pozitiv cu COVID-19 în capitala Spaniei.

Într-o postare pe Twitter, Andreescu a notat: “După ce am fost testată negativ de două ori înaintea zborului către Madrid, din păcate am fost informată că am fost testată pozitiv cu COVID-19 la sosire. Astfel că nu voi juca la Madrid Open”. 

Jucătoarea a adăugat că se simte bine: “Mă odihnesc şi respect în continuare protocolul medical şi de siguranţă. Abia aştept să revin pe teren cât mai curând”.

Victorioasă la ediția de acum doi ani a US Open, Bianca Andreescu s-a accidentat la genunchiul stâng la Turneul Campioanelor din octombrie 2019 şi a disputat un număr  foarte mic de meciuri de atunci. În 2020, ea a lipsit de la Australian Open, US Open și Roland Garros. În 4 aprilie 2021, ea a abandonat în setul 2 al finalei cu Ashleigh Barty de la Miami. Bianca Andreescu a acuzat probleme la glezna dreaptă și a părăsit terenul cu lacrimi în ochi.

Programat între 29 aprilie și 8 mai, la Madrid, turneul de categoria WTA 1.000 se va desfășura pe zgură. La această întrecere, Simona Halep va fi cap de serie numărul 3, fiind devansată de Ashleigh Barty și Naomi Osaka. De asemenea, pe lista jucătoarelor care au primit invitații se află Sorana Cîrstea, câștigătoare a turneului de la Istanbul. 

FOTBAL / ITALIA: Răzvan Marin a înscris, Cagliari a urcat pe locul 17 în Serie A

Component al echipei de fotbal Cagliari, Răzvan Marin a marcat un gol în meciul disputat pe teren propriu, cu AS Roma (3-2), în etapa cu numărul 33 a campionatului Italiei. Datorită acestui succes, gruparea fondată în 1920 a urcat pe locul 17, având un golaveraj mai bun decât Benevento.

Titular la Cagliari, Răzvan Marin a marcat în minutul 57. El a văzut un cartonaş galben în minutul 53 şi a fost schimbat cu Duncan în minutul 83. Pentru internaționalul român acesta a fost meciul cu numărul 33 în această ediție de Serie A, respectiv al 3-lea gol înscris de el. 

Celelalte goluri ale învingătorilor au fost înscrise de Lykogiannis (min. 5) şi Pedro (min. 64). Pentru AS Roma au marcat Perez (min. 27) şi Fazio (min. 69).

În aceeași rundă cu numărul 33, Valentin Mihăilă a  marcat un gol pentru Parma, însă echipa la care activează alături de Dennis Man a pierdut (3-4), acasă, cu Crotone. Formația celor doi români se află pe penultimul loc în Serie A, cu 20 de puncte, la 11 de Cagliari și Benevento.

FOTBAL / LIGA CAMPIONILOR: Zinedine Zidane spune că excluderea Realului ar fi „o absurditate”

La o săptămână după ce proiectul Super Ligii Europene a fost abandonat de majoritatea cluburilor, pe continent se vor disputa semifinalele ediției 2020/2021 a Ligii Campionilor. Mâine (marți, 27 aprilie), la ora 22.00, e programat meciul Real Madrid - Chelsea Londra, iar miercuri, la aceeași oră, se va desfășura partida Paris Saint-Germain - Manchester City. 

Și cum în ultimul timp s-a vorbit despre sancțiunile pe care Uniunea Europeană de Fotbal Asociație (UEFA) le-ar pregăti pentru formațiile care au inițiat Super Liga, Zinedine Zidane (Real Madrid) a fost chestionat pe această temă înaintea partidei de campionat cu Betis Sevilla (0-0). Antrenorul francez a spus că o excludere a formației iberice din Liga Campionilor ar fi o absurditate: ”Ar fi ilogic. Noi avem dreptul de a participa la această competiție. Ar fi complet absurd și nu am nimic de adăugat pe acest subiect”.
Altfel, Real Madrid a făcut un meci foarte slab cu Betis, ratând ocazia de a se apropia de liderul din LaLiga, Atletico Madrid. Singura veste bună o reprezintă revenirea pe teren a lui Eden Hazard, care l-a înlocuit pe Marco Asensio (min. 77). Accidentat în 30 ianuarie, la partida cu Levante, belgianul a mai evoluat doar un sfert de oră în această primăvară, cu Elche, în 13 martie. De altfel, Hazard a disputat doar 10 meciuri în ediția 2020/2021 a campionatului Spaniei, marcând două goluri.
Chelsea, în schimb, a câștigat (1-0) pe Stadionul Olimpic din Londra, cu West Ham, unicul gol fiind marcat de Werner, în minutul 43. Grație acestui succes, oamenii lui Tuchel se mențin pe locul 4 în Premier League, la un punct în urma lui Leicester și având 3 puncte mai mult decât adversarii lor din weekend.   

Liga Campionilor
Semifinale

Marți, 27 aprilie, ora 22.00
Real Madrid - Chelsea Londra
Returul se va juca în 5 mai

Miercuri, 28 aprilie, ora 22.00
Paris Saint-Germain - Manchester City
Returul e programat în 4 mai

FOTBAL / CUPA ROMÂNIEI: Dan Petrescu susține că evoluția CFR-ului a fost un „dezastru”

Campioană a României, CFR Cluj a scos un egal (1-1), astăzi (joi, 20 octombrie), în disputa cu echipa Universitatea Cluj, una care a contat ...