Wikipedia

Rezultatele căutării

luni, 30 noiembrie 2020

OLIMPISM: Pandemia și măsurile de protecție vor mări cu 800 de milioane de euro costurile JO de la Tokyo!

Organizatorii Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de vară de la Tokyo, de anul viitor, citați de „Kyodo News”, au estimat că adoptarea măsurilor anti-COVID-19 vor costa aproximativ 100 miliarde de yeni japonezi, adică circa 960 milioane dolari sau 800 de milioane de euro.  

Mai exact, reprogramarea Jocurile Olimpice în perioada 23 iulie - 8 august, respectiv a Jocurile Paralimpice în perioada 24 august - 5 septembrie 2021 va costa 200 miliarde yeni (1,9 miliarde dolari / 1,6 miliarde de euro)! 

Competiția ar fi trebuit să coste în jur de 1,35 trilioane yeni japonezi înainte de a fi amânată în martie trecut. Din această sumă, comitetul organizator planifica să acopere 603 miliarde yeni, Guvernul metropolitan din Tokyo 597 miliarde yeni, iar guvernul central restul de 150 miliarde yeni. Costurile suplimentare vor fi adăugate pe lângă aceste cifre, au spus sursele. Ultimul buget oficial comunicat de organizatori, în decembrie 2019, era de 12,6 miliarde de dolari (10,5 milioane de euro). Apoi, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat că poate suporta 800 milioane de dolari (670 milioane de euro) costuri suplimentare în contextul amânării Jocurilor. Pe de altă parte, Comitetul de organizare speră să strângă fonduri prin contribuţii suplimentare din partea sponsorilor şi din cererile de despăgubire din asigurări.  

Comitetul de organizare de la Tokyo, Guvernul metropolitan din Tokyo şi guvernul central urmează să prezinte miercuri, 2 decembrie, un raport interimar cu privire la noile măsuri de combatere a coronavirusului, după ce au organizat mai multe întâlniri pe această temă încă din septembrie, au spus sursele. Costurile pentru combaterea COVID-19 vor include instalarea infrastructurii de îngrijire a sănătăţii, inclusiv un sistem de testare şi achiziţionare a echipamentului necesar pentru prevenirea infecţiei. Costurile suplimentare de funcţionare generate de amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice sunt de aşteptat să includă cheltuielile legate de securizarea jocurilor, închirierea echipamentelor şi taxele de depozitare, precum şi costurile cu forţa de muncă.

FORMULA 1: Mașina medicală a intervenit la 9 secunde după teribilul accident suferit de Grosjean

Delegat medical adjunct al Federației Internaționale de Automobilism (FIA), Ian Roberts a fost primul care a intervenit după accidentul teribil suferit de Romain Grosjean. El a ajuns acolo după nouă secunde, fiind în maşina medicală care urmează monoposturile în primul tur după start.

Medicul a mărturisit că nu s-a mai confruntat cu așa ceva: "A fost o flacără uriaşă. Am asistat la o scenă foarte ciudată, în care ai o jumătate de maşină îndreptată în direcţia greşită, dincolo de barieră. O masă încinsă. Apoi, uitându-mă spre dreapta, l-am văzut pe Romain încercând să se ridice. Aveam nevoie de un mod de a ajunge la el. Aşa că l-am adus pe un angajat al circuitului acolo, cu stingătorul, iar stingătorul pompierului a fost suficient cât să oprească flacăra, în timp ce Romain a ajuns sus, iar eu am putut să ajung şi să-l trag peste barieră. A existat un risc... Și anume ca flăcările să se îndrepte spre pistă. Și atunci n-aș fi putut să fac nimic. În cariera mea, când am lucrat la Silverstone, am avut de-a face cu accidente oribile. Dar în privința Formulei 1, acest accident este cel mai grav cu care m-am confruntat", a spus Roberts, care l-a însoțit pe Grosjean la maşina medicală, unde i-a făcut o verificare rapidă: "Cred că i-am spus să se aşeze. Evident, tremura foarte tare, iar viziera lui era complet opacă, era de fapt topită. Erau flăcări, putea fi inhalare de fum... Probleme cu căile respiratorii... Dacă sunt urme de lovituri pe cască. Ne-am uitat şi la cască, dar, privindu-l clinic, am fost destul de mulţumiţi de el din punct de vedere al problemelor care pot pune viaţa în pericol, aşa că a fost vorba de a-l face să se simtă confortabil după rănile pe care le-am putut vedea. Avea dureri la nivelul piciorului şi al mâinilor, aşa că, din acel moment, am ştiut că este suficient de sigur ca să-l mutăm în maşină pentru protecţie şi să punem un pic de gel pe arsuri. Apoi să-l aşezăm în ambulanţă şi să-l ducem la centrul medical".

Aflat la volanul maşinii medicale, Alan van der Merwe a mărturisit că nu s-a mai confruntat cu o situaţie similară celei generate de accidentul suferit de Romain Grosjean la Marele Premiu al Bahrainului: "O mare parte din asta se rezumă la pregătire când ajungi la aşa ceva şi noi nu am mai văzut această combinaţie până acum. Nu am mai văzut un incendiu de acest fel în cariera mea de 12 ani de șofer al maşinii medicale. Facem o mulţime de liste cu lucruri de verificat şi multă pregătire. Vorbim despre scenarii, dar asta a fost o nebunie. Sincer, să ajungi acolo şi să vezi jumătate din maşină şi cealaltă jumătate nicăieri şi doar o minge uriaşă de flăcări, astfel încât să ai literalmente câteva secunde la dispoziţie, doar pregătirea te duce atât de departe. Apoi este o chestiune de instincte şi de gândire rapidă".

Pilot al echipei Haas, Romain Grosjean a scăpat miraculos dintr-un grav accident produs în primul tur al Marelui Premiu la Formula 1 din Bahrain. Monopostul pilotat de francez a lovit frontal bariera de protecţie de pe marginea pistei şi s-a rupt. Partea cu cockpitul pilotului a trecut de bariera metalică şi a fost cuprinsă de flăcări. Francezul a ieşit singur din monopost, suferind doar arsuri minore la mâini şi la glezne. Grosjean va părăsi spitalul mâine (marți, 1  decembrie), însă nu va concura în a doua cusă din Bahrain, Marele Premiu al Sakhirului, programată în 6 decembrie. El va fi înlocuit de brazilianul Pietro Fitipaldi (24 de ani), nepotul lui Emerson Fitipaldi, campion mondial de Formula 1 în 1972 şi 1974.

FORMULA 1 / GP BAHRAIN: „Halo”-ul, combinezonul și gardul de protecție flexibil l-au salvat pe Romain Grosjean

Celula de supraviețuire adoptată în 2018 și combinezonul rezistent la foc au făcut ca Romain Grosjean să scape fără răni majore din teribilul accident suferit dumnică, în Marele Premiu din Bahrain la Formula 1.

Aflat pe patul de spital din Bahrain, unde a fost ținut sub observație, de duminică seara, pilotul francez și-a amintit că a fost împotriva „halo”-ului care acum i-a salvat viața.
Component al echipei Haas, Grosjean (34 de ani) a luat startul în cursa de duminică, din Bahrain, de pe penultimul loc al grilei de start. A fost startul cu numărul 179 din cariera sa, în Formula 1. Și ar fi putut să fie ultimul... În primul viraj,  monopostul francezului a intrat într-un acroșaj, iar apoi a trecut printr-un gard de protecție, rupându-se practic în două. Scurs din bolid, combustibilul s-a aprins imediat, iar în mai puțin de 30 de secunde mașina a fost mistuită de flăcări. Ca prin miracol, Grosjean a ieșit singur din ea! Fără vreo fractură, ci cu arsuri pe degete. “Sunt ok, oarecum. Mulţumesc mult pentru mesaje. Nu eram adeptul elementului halo acum câţiva ani, dar cred că este cel mai important lucru adus în Formula 1 şi fără el nu v-aş fi putut vorbi astăzi. Mulţumesc staff-ului medical de pe circuit, de la spital şi sper că o să vă pot scrie în curând mesaje pentru a vă spune cum merg lucrurile”, a transmis francezul, de pe patul de spital, într-un mesaj video pe rețelele sociale. 
Despre „halo” sau celula de supraviețuire s-a vorbit încă din 1982, după moartea lui Gilles Villeneuve și accidentul lui Didier Pironi din Germania. Tema a fost reluată în 1994, când și-a pierdut viața Ayrton Senna, însă abia în 2018 celula de supraviețuire a fost adoptată în Formula 1. Iar apoi, la scurt timp, Marcus Ericsson a ieșit teafăr din monopost deși a pierdut controlul acestuia la o viteză de 350 km/h, la Monza... Practic, „halo”-ul asigură protecția frontală a cockpit-ului, el împiedicând ca pilotul să fie lovit în cap sau în zona gătului de resturi sau de un pneu desprinse dintr-un alt monopost. Sau chiar din propria mașină, așa cum s-a întâmplat cu Senna... 
Pe lângă „halo”, Grosjean a avut noroc că monopostul său n-a izbit un parapet de beton, așa cum mai există pe circuitele auto, ci un perete din benzi metalice care s-au rupt la impact. De asemenea, combinezonul purtat de francez a fost omologat anul trecut de către Federația Internațională de Automobilism (FIA), el asigurând rezistența la flăcări pentru 20 de secunde. În plus, toți piloții de F1 trebuie să treacă, o dată pe an, un test de ieșire din monopost, în caz de pericol.

duminică, 29 noiembrie 2020

FOTBAL / ROMÂNIA: CFR Cluj a fost eliminată de Poli Iaşi din Cupa României

Campioană a României și participantă la grupele Ligii Europa, CFR Cluj a fost eliminată, astăzi (duminică, 29 noiembrie), din Cupa României. Formația lui Dan Petrescu a pierdut (0-1), pe teren propriu, meciul cu Poli Iaşi din „16”-imile de finală ale competiției.

Meciul s-a disputat la Cluj, la solicitarea lui CFR Cluj, care va juca joi în Liga Europa, pe teren propriu, cu ȚSKA Sofia.

Unicul gol al confruntării a fost marcat de Calcan, în minutul 64. Înainte de startul jocului s-a ţinut un moment de reculegere în memoria lui Viorel Turcu, care a decedat astăzi, la 60 de ani, victimă a unui infarct.

Cupa României – „16”-imi de finală

Vineri

Chindia Târgovişte - FC Hermannstadt 1-1, 5-3 lovituri departajare

Progresul Spartac - Universitatea Craiova 0-5

Sâmbătă

Turris Turnu Măgurele - Sepsi Sf. Gheorghe 1-0

Ceahlăul Piatra Neamţ - Petrolul Ploieşti 1-2

Farul Constanţa - Academica Clinceni 2-1

Concordia Chiajna - FC Botoşani 0-2

Viitorul Pandurii Târgu Jiu - FC Argeş 1-0

CSC Sânmartin – Dunărea Călăraşi 0-1

U Craiova 1948 - ASU Poli Timişoara 1-3

Dinamo – Viitorul Constanţa 3-0

Duminică

Ripensia Timişoara – Astra Giurgiu 1-5

Huşana Huşi – Universitatea Cluj 2-8

FC Voluntari – Gaz Metan Mediaş 0-6

Politehnica Iaşi – CFR Cluj 1-0

Luni

FK Csikszereda – UTA Arad ora 14.00

NR - Meciul Gloria Buzău – FCSB nu se va disputa, formația gazdă neputând alinia numărul  minimum de jucători din cauza unui focar de Covid-19. Cazul va fi analizat de Comisia de Disciplină a FRF

FORMULA 1: Romain Grosjean a văzut moartea cu ochii

Monopostul lui Romain Grosjean a luat foc  după ce a izbit parapetul la Marele Premiu al Bahrainului. Cu toate că bolidul a fost distrus, pilotul francez a scăpat cu câteva arsuri pe mâini. 

La puțin timp după start, în primul viraj, monopostul condus de Romain Grosjean a fost prins într-un acroșaj cu cel al lui Daniil Kviat (AlphaTauri) și s-a lovit de un parapet. Impactul a fost atât de violent încât mașina s-a rupt, iar combustibilul scurs din ea s-a aprins. Violent, incendiul a cuprins bolidul. Din fericire,  Grosjean a ieșit la timp din el, ajutat de un medic FIA. 

Transportat în ambulanță, pilotul echipei Haas a ajuns la centrul medical de pe circuit, unde i s-a acordat primul ajutor medical. Din fericire, francezul nu a suferit răni grave, având arsuri doar pe mâini. Și aceasta fiindcă echipamentul de protecție s-a ameliorat substanțial în Formula 1 după moartea lui Ayrton Senna, în 1994. 

Plecat din pole-position, Lewis Hamilton a mărturisit după acest accident: “Sunt foarte recunoscător că Romain este în siguranţă. Uau... Riscul pe care ni-l asumăm nu este o glumă, asta celor dintre voi care uitaţi că noi ne punem viaţa în pericol pentru acest sport şi pentru ce iubim să facem. Mulţumiri FIA pentru paşii imenşi făcuţi pentru ca Romain să plece din acel loc în siguranţă”.

Din cauza acestui accident teribil, etapa din Bahrain a Campionatului Mondial de  Formula 1 a fost întreruptă pentru 45 de minute, piloții retrăgându-se la standuri. Cursa se va relua în jurul orei 17.35  (ora României). 

RUGBY / ROMÂNIA: Baia Mare, la putere. Formația maramureșeană a realizat al 4-lea event din istorie

Echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare a câștigat ediția 2020 a Cupei României la rugby, impunându-se cu 35-19 (24-9) în finala cu CSA Steaua. 

Profitând și de faptul că formația bucureșteană s-a confruntat cu probleme de efectiv din cauza unor cazuri de COVID-19, băimărenii au dominat finala desfășurată pe stadionul Olimpia din Capitală. Ei au înscris eseuri prin Tomane (min. 26), Maravunawasawasa (min. 32), Kisting (min.  35), Popoaia (min. 65).  Maravunawasawasa a transformat 3 dintre ele și a concretizat două penalități, iar Manole a fructificat o lovitură de pedeapsă. Steliştii au izbutit două eseuri, prin Eseria Vueti şi Tudor Boldor, acesta din urmă reușind trei penalități. 

Maramureşenii au realizat astfel eventul, ei cucerind şi titlul de campioni, în septembrie, în urma victoriei din finala cu SCM Timişoara (23-17). Ei bifează al 6-lea trofeu în Cupa României după acelea din 1981, 1990, 1999, 2010 și 2012, izbutind, totodată, al 4-lea event din istoria grupării. Și cum au și 7 titluri naționale (1990, 2009, 2010, 2011, 2014, 2019, 2020), se poate spune că Baia Mare a preluat puterea în rugby-ul românesc.  

Finala de sâmbătă a  fost cea de-a 6-a între Ştiinţa Baia Mare şi Steaua Bucureşti în Cupa României din ultimii 20 de ani. Prima a avut loc în ediţia 2005/2006, când militarii s-au impus cu 41-12. În istoria competiţiei iaugurată în 1914, cele mai multe trofee le-au cucerit Steaua – 15, Dinamo – 11, Baia Mare – 6, Grivița – 5, Stadiul Român – 5 și Viforul Dacia – 5. 

FOTBAL / ELVEȚIA: Michel Platini și Sepp Blatter, acţionaţi în justiţie

Cei doi oameni de fotbal sunt învinuiți de "escrocherie" şi "abuz de încredere". Parchetul elvețian (MPC) a decis să  extindă ancheta care îi vizează pe Michel Platini și Sepp Blatter. Iar informația a fost difuzată de „Le Monde” și „Mediapart”,  fiind preluată de lequipe.fr. 

Michel Platini a fost suspendat pentru opt ani, în decembrie 2015, de justiţia internă a FIFA. Suspendarea a fost redusă în apel la şase ani, apoi la patru ani de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Francezul a fost găsit vinovat de conflict de interese de către TAS, după ce a primit fără justificare două milioane de dolari de la FIFA, plată aprobată de preşedintele forului mondial, Joseph Blatter, în 2011. Suspendarea lui Michel Platini din orice activitate legată de fotbal a expirat la 7 octombrie.

Sepp Blatter a fost, din 2015 până acum, ţinta justiţiei elveţiene în legătură cu mai multe cazuri, între care şi o plată făcută lui Michel Platini când acesta era preşedintele UEFA.

Fost internațional francez, campion al Europei în 1984, Michel Platini a fost președintele Uniunii Europene de Fotbal Asociație (UEFA) între 26 ianuarie 2007 și 8 octombrie 2015. El a promovat și impus ideea organizării Euro 2020 în mai multe orașe  de pe continent. Jucători la amatori, fost om de afaceri, Sepp Blatter a fost președintele Federației Internaționale de Fotbal Asociație (FIFA) între 8 iunie 1998 și 8 octombrie 2015.

HANDBAL / ROMÂNIA: Depistată pozitiv cu COVID-19, Crina Pintea nu va participa la CE!

Pivotul Crina Pinta şi doi maseuri ai lotului feminin de handbal al României au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, informează gsp.ro. Jucătoarea de la CSM Bucureşti va rata participarea la Campionatul European. Mâine (luni, 30 noiembrie), echipa României va face deplasarea în Danemarca, urmând a juca cu Germania (la 3 decembrie), cu Polonia (la 5 decembrie) şi cu Norvegia (la 7 decembrie).

Director la CSM Bucureşti, Gabriela Szabo a reacționat la aflarea veștii că Pintea va rata Europenele: "Virusul trăieşte lângă noi. Nu ştim pe care ne atinge. Pot să mă dau exemplu şi pe mine, care oricât m-am protejat, uneori exagerat, tot l-am luat. Îmi pare foarte rău pentru Crina Pintea, care pe lângă că e o jucătoare uriaşă pentru clubul nostru şi pentru România, pierde această şansă extraordinară la Europene. Aşteptăm să se refacă cât mai repede, mai ales că noi, la CSM, am pus accent pe grija faţă de tot lotul. Am făcut cam 800 de teste până acum la club, câte două, trei pe săptămână şi nu e tocmai ieftin. Am făcut achiziţie publică pentru circa o mie de teste, dintre care am făcut 800, iar la 3-400 de lei per test, calculaţi cât ne costă din bani neprevăzuţi în buget", a spus Szabo.

Repartizată inițial la Trondheim (Norvegia), în Grupa D, echipa României va evolua la Kolding  (Danemarca). Cristina Neagu și colegele sale vor juca cu Germania (în 3 decembrie), Polonia (în 5 decembrie) şi Norvegia (în 7 decembrie). 

FOTBAL / ITALIA: S-au descoperit bombe în baza lui AS Roma!

Armata italiană a fost solicitată să intervină în baza de pregătire a echipei de fotbal AS Roma, unde s-au descoperit câteva bombe din cel de-al Doilea Război Mondial. 

Într-un comunicat postat pe Twitter, gruparea peninsulară a precizat: “Mulţumiri armatei italiene şi trupei sale de genişti, după ce au luat în siguranţă câteva dispozitive datând din cel de-al Doilea Război Mondial de la baza de pregătire a clubului, Trigoria, în această săptămână”. 

Potrivit „Il Messagero”, au fost găsite aproximativ 20 de bombe în timpul unor lucrări de amenajare a unor noi terenuri. AS Roma face parte din aceeaşi grupă ca CFR Cluj în Liga Europa. Italienii au învins campioana României atât pe teren propriu (5-0), cât şi în deplasare (2-0), fiind calificaţi în „16”-imi.

sâmbătă, 28 noiembrie 2020

FOTBAL / SUEDIA: Zlatan Ibrahimovic a discutat de o eventuală revenire la naţională

Atacantul Zlatan Ibrahimovic (39 de ani) s-a întâlnit cu selecţionerul Suediei, Janne Andersson, pentru a discuta o eventuală revenire a sa la echipa naţională. El a marcat 62 de goluri în 116 meciuri disputate pentru reprezentativa țării sale.  

Selecționerul Andersson a declarat după întâlnirea cu fotbalistul lui AC Milan: "Când a vorbit de posibilitatea unei reveniri, am considerat normal să ne vedem să discutăm. Întâlnirea a fost bună, dar ne-am pus de acord să continuăm dialogul".

Ibrahomovici a declarat, la începutul săptămânii, că îi lipseşte naţionala. El nu a mai jucat pentru Suedia de la Euro-2016. Având cetățenie suedeză, dar și bosniacă, Zlatan Ibrahimovic s-a născut la Malmo, în 3 octombrie 1981. Ca junior, a trecut pe la FC Rosengard (1989-1991), FBK Balkan (1991-1995), BK Flagg (1995) și Malomo FF (1995-1999). Ultimul club l-a propulsat în echipa de seniori, pentru care a disputat 47 de meciuri și a marcat 18 goluri între 1999 și 2001. Ulterior a evoluat pentru cunoscute formații din Europa, precum Ajax Amsterdam (2001-2004 / 110 meciuri /  48 goluri), Juventus Torino (2004-2006 / 92 /  26), Inter Milano (2006-2009 / 117 / 66), FC Barcelona (2009/2010 / 46 / 22), AC Milan (2010-2012 / 85 / 56), Paris Saint-Germain (2012-2016 / 180  / 156), Manchester United (2016-2018 /  53 / 29) și Los Angeles Galaxy (2018/2019 / 58 / 53). Zlatan a revenit la AC Milan în ianuarie, disputând 30 de partide în care a înscris 22 de goluri.

FOTBAL / ROMÂNIA: Meciul Gloria Buzău – FCSB din Cupa României nu se va disputa

Programat luni, 30 noiembrie, în „16”-imile de finală ale Cupei României la fotbal, meciul Gloria Buzău – FCSB nu se va mai disputa. Federaţia Română de Fotbal (FRF) a anunțat, astăzi (vineri, 27 noiembrie), pe site-ul oficial că acest caz urmează să fie analizat de Comisia de Disciplină.

În comunicatul postat se precizează „că partida de la Buzău nu se va mai desfăşură, formația antrenată de Ilie Stan nemaiavând suficienți jucători pentru a susține acest meci. “Sport Club Municipal Gloria Buzău doreşte să informeze suporterii echipei de fotbal că partida din cadrul 16-imilor Cupei României, dintre SCM Gloria Buzău şi SC Fotbal Club FCSB SA, programată să se dispute luni, 30 noiembrie 2020, cu începere de la ora 20:45, nu se mai desfăşoară. Din nefericire, în urma efectuării testelor pentru SARS-CoV-2, a reieşit că trei dintre membrii staff-ului tehnic şi zece sportivi ai secţiei fotbal a clubului buzoian au fost depistaţi pozitiv, iar testul unui sportiv a fost neconcludent. Imediat a fost instituit protocolul pentru astfel de cazuri. Situaţia celor paisprezece a fost comunicată atât Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, cât şi Federaţiei Române de Fotbal”, a fost anunţul postat pe site-ul oficial al clubului.

vineri, 27 noiembrie 2020

FOTBAL / ROMÂNIA: Dănuţ Lupu a câștigat lupta cu coronavirusul: „A fost cel mai greu dribling al meu”

Fostul internațional de fotbal Dănuţ Lupu (53 de ani) a declarat, astăzi (vineri, 27 noiembrie), la Digi Sport, că nu le doreşte nici duşmanilor săi să treacă prin ce a trecut el în lupta cu noul coronavirus. În 12 noiembrie, acesta a fost internat la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Colentina.

Lupu a vorbit despre experiența trăită: „A fost cel mai greu dribling al meu. N-aş dori nici la duşmanii mei să treacă prin ce am trecut eu. Eu am avut nenorocul să-mi atace plămânii această boală. Dar ca de obicei am reuşit să driblez. Mulţumesc lui Dumnezeu! Eu am o vorbă, dacă vrea să te ia, te ia oricum. Îi mulţumesc lui Mircea Lucescu, domnului Copos, domnului Badea şi familiei mele”, a spus Lupu.

Fostul fotbalist de la Dinamo și Rapid a vorbit şi despre Diego Maradona, precizând că acesta nu poate fi comparat cu nimeni: „Am văzut nişte comentarii foarte răutăcioase la adresa lui Maradona. Noi vorbim de Maradona fotbalistul, nu de Maradona omul. Ce-i interesează viaţa particulară? Au fost alegerile lui. El ajunsese la un nivel la care nu cred că va mai ajunge un fotbalist. Nu cred că putem să-l comparăm cu nimeni. M-am lovit de două ori de el, zici că m-am lovit de colţul blocului. A fost singurul fotbalist care a avut un picior care făcea cât patru picioare. Messi nici la jumătatea lui...”, a concluzionat Lupu.

FOTBAL: România a urcat pe locul 37 în clasamentul FIFA

Federația Internațională de Fotbal Asociație (FIFA) a dat publicității ierarhia mondială a primelor reprezentative. În urma rezultatelor din noiembrie (5-2 cu Belarus, 3-0 cu Noregia, la masa verde, și 1-1 cu Irlanda de Nord), România a reușit un salt de 7 locuri, comparativ cu ierarhia din octombrie 2020, clasându-se astfel pe poziţia a 37-a la nivel mondial.  

România şi Ungaria sunt reprezentativele europene cu cel mai mare progres faţă de luna trecută (7 poziţii), potrivit frf.ro. Și mai important, reprezentativa pregătită de Mirel Rădoi a revenit între primele 20 de echipe ale Europei, intrând astfel în urna a doua valorică la tragerea la sorţi din 7 decembrie pentru Campionatul Mondial din Qatar 2022.

Potrivit FIFA, cele 55 de reprezentative europene vor fi împărţite atunci în 6 urne valorice, primele 5 de câte 10 echipe, ultima de 5 echipe. Vor fi stabilite, prin tragere la sorţi, 10 grupe a câte 5 sau 6 echipe. Câştigătoarele celor 10 grupe se vor califica la CM 2022, ocupantele locurilor secunde vor intra într-o serie de două baraje pentru a stabili ultimele 3 reprezentative europene calificate.

Iată cum arată urnele valorice pentru tragerea la sorți din 7 decembrie, pe baza clasamentului FIFA de azi:

Uuna 1: Belgia, Franţa, Anglia, Portugalia, Spania, Italia, Croaţia, Danemarca, Germania, Ţările de Jos

Urna 2: Elveţia, Ţara Galilor, Polonia, Suedia, Austria, Ucraina, Serbia, Turcia, Slovacia, ROMÂNIA

Urna 3: Rusia, Ungaria, Irlanda, Cehia, Norvegia, Irlanda de Nord, Islanda, Scoţia, Grecia, Finlanda

Urna 4: Bosnia-Herţegovina, Slovenia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania, Bulgaria, Israel, Belarus, Georgia, Luxemburg

Urna 5: Armenia, Cipru, Insulele Feroe, Azerbaidjan, Estonia, Kosovo, Kazahstan, Lituania, Letonia, Andorra

Urna 6: Malta, Moldova, Liechtenstein, Gibraltar, San Marino.

joi, 26 noiembrie 2020

TENIS: Ediția din 2021 a turneului de la Madrid va dura aproape două săptămâni

Organizatorii turneului Masters 1.000 de Madrid au anunțat că ediția de anul viitor se va desfășura între 27 aprilie și 9 mai. La masculin, întrecerea va dura opt zile.

Patronat de Ion Țiriac, turneul din capitala Spaniei nu s-a desfășurat anul acesta, fiind anulat din cauza creșterii numărului de persoane infectate cu COVID-19. Organizatorii săi se arată a fi optimiști în ceea ce privește ediția viitoare, care e poziționată cronologic între turneele de la Monte Carlo și Roma, conform obiceiului.

Director al întrecerii găzduită de Caja Magica, Feliciano Lopez a  declarat, potrivit lequipe.fr: „Suntem foarte fericiți că ne-am atins acest obiectiv de a-l extinde pe două săptămâni, ceea ce ne va permite să profităm de cel mai bun tenis pentru mai mult timp”. Acesta a precizat că faza calificărilor pentru tabloul feminin va începe marți, 27 aprilie. Faza preliminară se va încheia în 29, iar meciurile de pe tabloul masculin de simplu vor începe duminică, 2 mai.

HANDBAL / EHF EUROPEAN LEAGUE: Minaur Baia Mare şi Dunărea Brăila și-au aflat adversarele din grupe

Echipele feminine de handbal Minaur Baia Mare şi Dunărea Brăila şi-au aflat, astăzi (joi, 26 noiembrie), adversarele din faza grupelor ediției 2020/2021 a EHF European League. Meciurile vor debuta în 9-10 ianuarie 2021.

Reprezentantele țării noastre vor evolua alături de grupări reprezentând țări cu handbal de nivel înalt. Ceea ce nu este o surpriză ținând cont că s-au disputat și tururi preliminare. Potrivit tragerii la sorţi, Minaur Baia Mare va evolua în grupa C, alături de Astrakhanocika (Rusia), Storhamar (Norvegia) și Thuringer (Germania), iar Dunărea Brăila a fost repartizată în grupa D, cu Siofok (Ungaria), Kuban Krasnodar (Rusia) și Fleury (Franţa).

În celelalte două grupe vor juca Herning-Ikast Handbold (Danemarca), Vaci NKSE  (Ungaria), HC Zvezda (Rusia), Paris 92 (Franța), în Grupa A, respectiv Lada Togliatti (Rusia), Kastamonu (Turcia), Nantes AH (Franţa), MKS Lublin (Polonia), în Grupa B.

La tragerea la sorți de la Viena, Minaur Baia Mare a fost inclusă în prima urnă valorică, iar Dunărea Brăila în cea de-a doua.

Meciurile din grupe vor începe în 9-10 ianuarie 2021.  Primele două clasate din cele patru grupe se vor califica în sferturile de finală ale competiţiei.

miercuri, 25 noiembrie 2020

FOTBAL / ARGENTINA: Diego Maradona și-a amintit, în vară, de meciul cu România de la CM 1990

Lumea fotbalului deplânge dispariția prematură a lui Diego Armando Maradona (60 de ani). Campionul mondial din 1986 s-a stins din viață astăzi (miercuri, 25 noiembrie), în urma unui stop cardiac. Vara trecută, acesta și-a amintit de meciul pe care l-a disputat  sub culorile Argentinei contra României, la Campionatul Mondial din Italia, în 1990.

Maradona a scris într-o postare pe rețelele sociale: "Acum 30 de ani, împotriva României, trebuia să obţinem calificarea pentru faza următoare. Aveau mari jucători, precum Hagi, Lacatuş, Popescu. Aveam un galben şi cu altul nu aş fi jucat meciul următor. A fost multă luptă, foarte fizică şi cu puţin fotbal. Iar la sfârşitul primei reprize, numărul 5 al României (n.r. - Iosif Rotariu) mi-a rupt glezna stângă. Mi-a deschis-o cu o lovitură. În a doua repriză, am jucat cu infiltraţii şi puteam face foarte puţin. Dar nu eram nebun să ies. Îmi amintesc că la pauză, Moncho Monzon mi-a spus că vrea să înscrie un gol, iar eu i-am răspuns că la cornere să atace prima bară, pentru că urma să trimit mingea acolo. Şi mulţumesc Domnului, Moncho s-a dus să o caute unde i-am spus. Dar, din păcate, nu am putut păstra scorul şi am fost egalaţi imediat. Am sfârşit morţi şi foarte amărâţi, pentru că a trebuit să jucăm împotriva Braziliei", a povestit Maradona, care însoţea postarea de un rezumat al meciului, în care se insistă pe duelurile dure dintre jucătorii celor două echipe.

Confruntarea în cauză  s-a disputat la Napoli, în 18 iunie 1990, în ultima etapă a fazei grupelor. Monzon a deschis scorul în minutul 62, iar Balint a egalat, în minutul 68. Argentina și România s-au calficat în faza următoare, tricolorii clasându-se pe locul 2 , după Camerun, dar înaintea formației lui Maradona. Iar dacă jucătorii antrenaţi de Emeric Ienei au fost eliminaţi în optimile definală de Irlanda, la penalty-uri, Argentina a ajuns în finală, însă a pierdut titlul mondial în faţa RF Germania (0-1).

România şi Argentina s-au mai înfruntat și la Campionatul Mondial din 1994,  în SUA. Însă Maradona nu a fost pe teren, fiind suspendat chiar înaintea acelei partide după ce a fost depistat pozitiv. El Pibe D'Oro a urmărit din tribune cum Argentina a  pierdut (2-3) în faţa României, în optimile de finală ale competiţiei. Acel meci a fost cel care a consacrat generația socotită „de aur”. Gică Hagi și Maradona s-au mai înfruntat la nivel de prime reprezentative și în 1982, când Argentina a câștigat cu 1-0 un meci amical cu România.

FOTBAL / ARGENTINA: Diego Armando Maradona a murit în urma unui stop cardiac

Socotit a fi unul dintre cei mai valoroși jucători de fotbal din istorie, alături de Pele, Diego Armando Maradona (60 de ani) s-a stins din viață, astăzi.  Potrivit celor mai importante ziare din Argentina, „Clarin” și „La Nacion”, acesta ar fi fost  victima unui stop cardiac.

S-a precizat că deşi mai multe ambulanţe s-au deplasat la locuinţa fostului fotbalist din cartierul San Andres, acesta nu a mai putut fi salvat. 

Fost selecționer al echipei sud-americane, Cesar Luis Menotti (82 de ani) a comentat la aflarea veștii: „Nu pot să cred. Este teribil”. Acesta a câștigat titlul mondial cu Argentina, în 1978. De asemenea, Federaţia Argentiniană de Fotbal (AFA) a postat, pe Twitter, un mesaj de condoleanţe: “Federaţia Argentiniană de Fotbal, prin intermediul prepedintelui Claudio Tapia, îşi exprimă durerea profundă după moartea legendei noastre, Diego Armando Maradona. Vei fi mereu în inimile noastre”.

Și alți oameni, dar și cluburi de fotbal au transmis mesaje de condoleanțe. „2020, ce an...  Să ai odihnă, patron!”,  a scris Samuel Eto'o. „De departe, cel mai bun jucător al generației mele și fără îndoială cel mai mare din toate timpurile. După o viață încărcată, dar tumultuoasă, sper că va găsi în sfârșit un pic de liniște în mâinile Domnului”, a scris fostul internațional englez  Gary Lineker. „O zi tristă pentru cei care iubesc fotbalul. Nu va exista un alt jucător ca Maradona. Drum bun, zeule!”, a notat și Guti, fostul jucător al lui Real Madrid și al Spaniei.  

Supus unei operaţie pe creier, în 3 noiembrie, Diego Armando Maradona a fost externat  după nouă zile. Potrivit ole.com.ar, fostul fotbalist argentinian a părăsit într-o ambulanţă clinica din Olivos, în faţa căreia s-au adunat numeroşi fani şi fotoreporteri. 

Campionul mondial din 1986 a fost transportat la o reşedinţă din districtul Nordelta, în apropiere de Buenos Aires, aproape de locul în care locuiesc fiicele lui şi unde îşi va continua recuperarea.

Antrenor al echipei argentiniene Gimnasia, Maradona a împlinit, în 31 octombrie, 60 de ani. El nu a putut sărbători aşa cum şi-ar fi dorit, după ce a fost contact cu un caz pozitiv COVID-19. Ulterior, a fost internat iniţial într-un spital din La Plata, suferind de anemie şi deshidratare. Apoi a fost transferat la o clinică din Olivos pentru intervenţia pe creier. În 3 noiembrie, Maradona a fost operat cu succes pe creier, fiindu-i îndepărtat un hematom subdural, descoperit în urma unei investigaţii. Hematomul ar fi fost produs "de un traumatism” şi ar putea fi rezultatul unei lovituri pe care fostul fotbalist a suferit-o în ultima vreme.

Diego Armando Maradona s-a născut în 30 octombrie 1960, în Lanus, Provincia Buenos Aires, Argentina. El a fost al patrulea copil și primul băiat al lui Diego Chitoro Maradona (1928-2015) și Dalmei Salvadora Franco (1930-2011). El a impresionat de mic copil prin calitățile sale fotbalistice, demonstrate în meciurile pe care le disputa pe stradă.  La 10 ani, a fost remarcat de un agent de jucători, Francis Cornejo, care l-a integrat într-o echipă de copii a clubului local Argentinos Juniors. Pe când avea 12 ani, a declarat într-un interviu că visează să câștige titlul mondial cu Argentina. Ceea ce s-a întâmplat mai apoi.

Înainte de a împlini 16 ani, și-a făcut debutul ca fotbalist profesionist la Argentinos Juniors. Cu toate că n-a câștigat niciun titlu cu aceasta, a marcat 115 goluri în 166 de meciuri disputate. În cariera sa, a jucat pentru Argentinos Juniors (1976-1980), Boca Juniors (1981, 1995-1998), FC Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), FC Sevilla (1992-1993) şi Newell's Old Boys (1993-1994). Talentul său l-a impus rapid în prima reprezentativă pentru care a debutat în 27 februarie 1977, la 16 ani, într-un meci cu Ungaria. Cu toate acestea, César Luis Menotti nu l-a reținut în lotul pentru Campionatul Mondial din 1978, considerând că este prea tânăr. Un an mai apoi, a fost căpitan al reprezentativei de tineret care a câștigat titlul mondial după 3-1 în finala cu URSS. Maradona a fost declarat cel mai valoros fotbalist al turneului. A jucat pentru naţionala Argentinei 91 de meciuri şi a marcat 34 de goluri. A participat la patru turnee finale ale Campionatului mondial de fotbal FIFA., incluzând Cupa Mondială din 1986, când, în calitate de căpitan de echipă, a condus Argentina spre titlul final, învingând în ultimul act Republica Federală Germană şi câştigând Balonul de Aur, premiul pentru cel mai bun jucător al turneului.

La turneul final al CM din 1986, în meciul pentru sferturile de finală, disputat împotriva Angliei, a marcat cele două goluri care au asigurat victoria Argentinei (2-1). Primul gol a fost înscris cu mâna, ceea ce l-a făcut pe Maradona să vorbească ulterior despre „Mâna lui Dumnezeu”. Al doilea gol a fost reușit după o cursă de aproximativ 60 de metri în care a driblat şase jucători englezi, gol care a fost desemnat ulterior „Golul secolului XX”.

TENIS: Turneul de la Melbourne ar putea fi amânat cu două săptămâni din cauza pandemiei

Programată inițial în ianuarie, ediţia 2021 a Australian Open va fi, cel mai probabil, amânată cu două săptămâni. Estimarea a fost făcută după ce premierul statului Victoria, Daniel Andrews, a declarat că jucătorii străini care vor participa la acest turneu de grand slam vor fi obligați să stea în carantină 14 zile.

Australian Open este programat în perioada 18-21 ianuarie, însă perioada în care se va desfășura "încă nu a fost stabilită", a afirmat Daniel Andrews pentru Seven News. Premierul a promis că va face "în curând" un anunț cu privire la organizarea turneului. E sigur, însă, că în ciuda presiunilor internaţionale, va fi necesară carantina. "Restul lumii este în flăcări şi va exista o carantină pentru toţi cei care vin în oraşul sau în statul nostru. Nu există altă alternativă. Pe cât de important este turneul, nu ne vom juca cu coronavirusul", a precizat Daniel Andrews.

De asemenea, ministrul Sporturilor din statul Victoria, Martin Pakula, a declarat că turneul va fi amânat o săptămână sau două. "Există o serie de date potenţiale pe care le analizăm. Vorbim despre un decalaj de una până la două săptămâni", a declarat ministrul Pakula, pentru agenţia de ştiri australiană (AAP). "Natura exactă a acelei carantine, indiferent dacă este sau nu într-o bulă sau ceva mai comun, face încă parte din aceste discuţii. Cerinţele de carantină vor fi cele convenite cu autorităţile de sănătate publică şi atunci va fi o chestiune pentru ATP şi WTA dacă sunt sau nu acceptabile", a mai spus el.

Inițial, oficialii Federației Australiene de Tenis, cea care organizează turneul de la Melbourne, au sperat ca guvernanții să permită sosirea jucătorilor la jumătatea lunii decembrie. Astfel încât aceștia să stea în carantină două săptămâni, iar apoi să participe la turneele pregătitoare. Varianta aceasta n-a fost agreată de Daniel Andrews, care a anunțat că se va permite intrarea jucătorilor străini pe teritoriul statului Victoria abia în ianuarie. Și aceasta fiindcă respectivul stat  şi metropola Melbourne, unde are loc Australian Open, se află în centrul celui de-al doilea val de coronavirus, care a obligat autorităţile să aplice măsuri pentru a împiedica răspândirea COVID-19.

FOTBAL / LIGA CAMPIONILOR: Mircea Lucescu crede că Dinamo Kiev a avut penalty cu Barcelona

Pregătită de Mircea Lucescu, Dinamo Kiev a pierdut clar (0-4), pe teren propriu, meciul cu FC Barcelona, din etapa cu numărul 4 a Grupei G a Ligii Campionilor. Antrenorul român s-a arătat nemulțumit de evoluția protejaților săi și consideră că formația sa n-a primit un penalty.  

Cu toate că a fost lipsită de mai mulţi jucători importanţi, între care Leo Messi, menajat, Ansu Fati şi Gerard Piquet, accidentaţi, iar Antoine Griezmann, Jordi Alba şi Ousmane Dembele au început partida ca rezerve, Barcelona s-a impus grație jocului de după pauză. Golurile catalanilor au fost înscrise de Sergino Dest (min. 52), Braithwaite (min. 57, 70 - penalty) și Griezmann (min. 90+4). În celălalt meci al grupei, Juventus s-a impus cu 2-1,la Torino, în fața lui Ferencvaros, grație unui gol marcat de Morata, în prelungiri. În urma acestor rezultate, italienii şi catalanii s-au calificat în optimile de finală ale competiţiei.

După meciul de la Kiev, Mircea Lucescu a recunoscut superioritatea adversarilor: "Am avut o primă repriză mai bună. Am avut câteva ocazii şi, cu mai mult noroc, puteam înscrie. Dar în a doua repriză, Barcelona şi-a arătat nivelul. A existat o diferenţă de calitate, tehnică, viteza de gândire, viteza de mişcare şi combinaţii. Am fi putut înscrie, dar tinerii jucători ai Barcelonei, viitorul acestei echipe, ne-au învins. Au fost foarte mobili, au jucat cu mare dorinţă, nu puteau fi opriţi. Barcelona merita victoria, dar nu mi-a plăcut că am pierdut cu un scor atât de mare. Ar fi trebuit să luptăm până la capăt”.

Tehnicianul român a  evidențiat problemele cu care s-a confruntat formația sa: „După prima ocazie ratată, am cedat şi nu îmi este clar de ce am încetat să jucăm. Sunt foarte nemulţumit de faptul că, în rarele contraatacuri pe care le-am avut, nu a existat ultima pasă.  Probabil, norocul a fost de partea lor, deoarece primul şut pe poartă a fost gol. Şi după cel de-al doilea gol primit în urma unui corner, nu am mai jucat şi am făcut multe greşeli. Ceea ce m-a supărat cel mai mult a fost că am pierdut duelurile unu la unu în faţa jucătorilor de la Barcelona”. 

De asemenea, Lucescu s-a referit și la arbitraj: „Am multă experienţă şi ştiu că în astfel de jocuri arbitrii iau de obicei partea echipei mai puternice. Cred că a fost penalty. La Barcelona nu au acordat un penalty la Buialsky, iar astăzi (n.r. - marți) la Verbici. Nici măcar nu mă supăr pentru asta, pentru că ştiu că arbitrii uneori ţin partea echipelor mari. Aceasta nu este o noutate”. 

Pe de altă parte, românul a recunoscut că „era foarte dificil să ne aşteptăm la ceva într-o grupă cu Barcelona şi Juventus. Mi-a fost clar că vom lupta pentru Liga Europa. Trebuie să ne concentrăm pe următorul joc din campionat (n.r. - împotriva echipei Vorskla.). Sper că vom avea din nou la dispoziţie jucătorii care au avut coronavirus. Sper că această perioadă va trece mai repede şi jucătorii vor reveni în lot. Toată perioada de absenţă a jucătorilor bolnavi şi accidentaţi a fost dificilă", a declarat Lucescu, potrivit site-ului oficial al echipei din Kiev citat de news.ro.

De partea cealaltă, antrenorul lui FC Barcelona, Roland Koeman, s-a declarat mulţumit de joc și rezultat: "Ne-am atins obiectivul, de a obţine un rezultat bun şi de a ne califica în optimile de finală. Echipa a muncit foarte bine. Ne-a lipsit un pic eficacitatea în prima repriză, dar în a doua am jucat frumos şi am marcat patru goluri. Deci da, sunt foarte fericit. Cred că imaginea pe care am oferit-o astăzi este cea pe care vrem să o vedem. Antoine a fost unul dintre jucătorii care au evoluat aproape în fiecare joc până acum şi în echipa naţională. Am decis să-l folosesc doar o jumătate de oră din motive fizice", a spus Koeman, potrivit lequipe.fr.


marți, 24 noiembrie 2020

HANDBAL / EHF EUROPEAN LEAGUE: Dinamo a obținut prima victorie, 29-27 cu Nimes

Participantă la prima ediție a EHF European League, în Grupa B, echipa masculină de handbal Dinamo Bucureşti a obținut prima victorie, astăzi (marţi, 24 noiembrie), pe teren propriu: 29-27 (14-15) cu formaţia franceză USAM Nimes Gard. 

Gruparea din Hexagon a condus în mare parte din meci,  chiar și la trei goluri (20-23, min. 47), dar Dinamo a revenit pe final, când s-a detașat și datorită paradelor portarului Saied.

Golurile au fost marcate de Negru (7), Vrankovic (5), Vujic (4), Botea (4), Mamdouh (4), Gavriloaia (3), Bizău (1) și Diogo Hebo (1), respectiv Gallego (8), Hisham (7), Hesham (6), Minel (2), Dupuy (1), Rebichon (1), Tobie (1) și Guigou (1).

În primele două meciuri disputate în grupă, Dinamo a pierdut cu Sporting CP (25-27), acasă, şi cu IFK Kristianstad (22-31). Echipa lui Constantin Ștefan și Sebastian Bota mai are şi un meci amânat din motive pandemice, cu Tatran Preşov.

În continuare, Dinamo Bucureşti va avea următorul program: cu Fuchse Berlin (în deplasare, 1 decembrie şi acasă în 8 decembrie), cu Sporting CP (în deplasare, 9 februarie 2021), cu IFK (acasă, 16 februarie), cu USAM Nimes (deplasare, 23 februarie) și cu Tatran Preşov (acasă, 2 martie).

Primele patru clasate în fiecare din cele patru grupe se vor califica în optimile de finală, cu meciuri programate între 23-30 martie 2021. Sferturile de finală se vor desfășura între 13-20 aprilie, iar Final Four-ul în 22-23 mai.

Dinamo este singura reprezentantă a României în EHF European League, a doua competiţie valorică a continentului, după eliminarea formaţiilor Potaissa Turda şi HCDS Constanţa în turul secund preliminar. Formația noastră nu a fost acceptată în ediția 2020/2021 a Ligii Campionilor în condițiile reducerii numărului de echipe participante.

RUGBY: Fost adversar al Stejarilor, Christophe Dominici a fost găsit mort într-un parc

Vicecampion mondial cu echipa de rugby a Franței în 1999, Christophe Dominici (48 de ani) a fost descoperit mort într-un parc din Saint-Cloud, localitate din Hauts-de-Seine în regiunea Île-de-France. Potrivit revistei „Paris Match”, fostul jucător de treisferturi ar fi sărit de pe o clădire dezafectată.

Un martor citat de AFP a precizat că l-ar fi văzut pe Dominici căzând în gol de la cel puțin 10 metri... A fost demarată o anchetă pentru a se stabili circumstanțele în care și-a găsit sfârșitul fostul sportiv.

Născut la 20 mai 1972, la Toulon, Christophe Dominici a practicat mai întâi fotbalul, inspirat de tatăl său care evoluase ca portar la SR Colmar și Hyeres FC. La rugby a ajuns pe când avea 17 ani. A început ca mijlocaș la deschidere în campioanatul Onoare regional, iar apoi a ajuns în divizia a treia din Franța. Remarcat pentru calitățile sale, a fost legitimat la RC Toulon (1993-1997), iar apoi la Stade Francais (1997-2008). Cu ultima formație a disputat 142 de meciuri în care a marcat 238 de puncte. De asemenea, a câștigat titlul de campion al Franței în 1998, 2000, 2003, 2004 și 2007, Cupa Franței în 1999, fiind finalist  al Cupei Europei în 2001 și 2005. A fost selecționat de 65 de ori în echipa Franței, pentru care a marcat 125 de puncte (25 de eseuri). Cu aceasta a câștigat Turneul celor 6 Națiuni în 1998, 2004, 2006 și 2007, primele două dăți cu „Mare șlem”. În 1999, a disputat finala Cupei Mondiale. Dominici a evoluat în meciuri-test și contra României, în 2000 și 2003. 

Copilăria lui Dominici a fost marcată, pe când avea 14 ani, de moartea sorei sale mai mică cu patru ani într-un accident auto. El a evocat impactul pe care l-a avut asupra vieții sale într-o emisiune difuzată de France 2 în 2013, precum și în biografia sa, „Bleu à l'âme” (2007).

FOTBAL / LIGA CAMPIONILOR: Mircea Lucescu spune că Barcelona se va apăra mai bine fără Leo Messi

Programat în această seară (ora 22.00), în Grupa G a Ligii Campionilor la fotbal, meciul dintre Dinamo Kiev și FC Barcelona se anunță extrem de interesant. Învinși (1-2) în tur, ucrainienii vizează victoria în condițiile în care catalanii nu se vor baza pe Lionel Messi și Frenkie de Jong, care n-au fost incluși în lot, Pique și Ansu Fati, accidentați.

Antrenor al echipei Dinamo Kiev, Mircea Lucescu a declarat la conferința de presă de dinaintea confruntării că FC Barcelona se va apăra probabil mai bine fără atacantul argentinian: „Bineînţeles că prezenţa lui Messi aduce un plus din punct de vedere tehnic, dar în absența lui Barcelona va juca probabil mai bine în apărare. Fiindcă toți jucătorii vor participa la faza defensivă”, a spus tehnicianul, care a adăugat că Dinamo Kiev va juca la victorie în meciul de diseară: „Bineînţeles că vrem să câştigăm, dar vom vedea două echipe cu filosofii, resurse şi idei diferite. Dinamo a lipsit ceva timp din Champions League şi aş vrea ca meciul următor să dea un impuls progresului echipei”.

Pe de altă parte, nici vicecampioana Ucrainei nu e lipsită de griji înaintea acestei partide. „Serghei Sidorciuk (căpitanul echipei, n. red.) nu s-a antrenat până acum cu echipa. Doar ieri (duminică, n. red.) a fost testat negativ la COVID-19. După o examinare medicală va reveni la antrenamente. E dificil să reintri în echipă după această boală. Săptămâna trecută, şapte jucători s-au vindecat, iar şase dintre ei au jucat cu Inguleţ”, a comentat Lucescu.

Liga Campionilor

Etapa a patra

Programul partidelor:

Astăzi (marţi, 24 noiembrie):

Ora 19.55

Grupa E

FC Krasnodar- FC Sevilla

Rennes - Chelsea

Ora 22.00

Grupa F

Borussia Dortmund - FC Bruges

Lazio - Zenit Sankt Petersburg

Grupa G

Dinamo Kiev - FC Barcelona

Juventus - Ferencvaros

Grupa H

Manchester United - Istanbul Başakşehir

Paris Saint-Germain - RB Leipzig

Mâine (miercuri, 25 noiembrie):

Ora 19.55

Grupa B

Borussia Monchengladbach - Şahtior Doneţk

Grupa C

Olympiakos Pireu - Manchester City 

Ora 22.00

Grupa A

Atletico Madrid - Lokomotiv Moscova

Bayern Munchen - FC Salzburg

Grupa B

Internazionale Milano - Real Madrid

Grupa C

Olympique Marseille - FC Porto

Grupa D

Ajax Amsterdam - FC Midtjylland

Liverpool - Atalanta

FOTBAL: Zlatan Ibrahimovic denunță utilizarea imaginii sale în jocul FIFA

Golgheter al lui AC Milan, liderul la zi din Serie A, Zlatan Ibrahimovic (39 de ani) a denunțat utilizarea numelui și imaginii sale în jocul video FIFA. Reacția suedezului se bucură de sprijinul galezului Gareth Bale.

Ibrahimovic a menționat într-o postare pe rețelele sociale: „Unii fac beneficii din numele și imaginea mea fără niciun acord de atâția ani. Este timpul să anchetăm”. La puțin timp după aceea, fotbalistul lui Tottenham a reacționat pe Twitter,  manifestându-și susținerea pentru demersul atacantului suedez.  

Având cetățenie suedeză, dar și bosniacă, Zlatan Ibrahimovic s-a născut la Malmo, în 3 octombrie 1981. Ca junior, a trecut pe la FC Rosengard (1989-1991), FBK Balkan (1991-1995), BK Flagg (1995) și Malomo FF (1995-1999). Ultimul club l-a propulsat în echipa de seniori, pentru care a disputat 47 de meciuri și a marcat 18 goluri între 1999 și 2001. Ulterior a evoluat pentru cunoscute formații din Europa, precum Ajax Amsterdam (2001-2004 / 110 meciuri /  48 goluri), Juventus Torino (2004-2006 / 92 /  26), Inter Milano (2006-2009 / 117 / 66), FC Barcelona (2009/2010 / 46 / 22), AC Milan (2010-2012 / 85 / 56), Paris Saint-Germain (2012-2016 / 180  / 156), Manchester United (2016-2018 /  53 / 29) și Los Angeles Galaxy (2018/2019 / 58 / 53). Zlatan a revenit la AC Milan în ianuarie, disputând 30 de partide în care a înscris 22 de goluri.

HANDBAL / CE 2020 (FEMININ): Iulia Dumanska e blocată în Croația, Diana Ciucă a fost convocată la lot

Convocată la echipa de handbal a României, Iulia Dumanska (24 de ani) nu s-a putut prezenta, fiind blocată în Croația. În locul ei a fost chemată Diana Cristina Ciucă (20 de ani). Naționala se află în pregătirea participării la Campionatul European din Danemarca (3-20 decembrie).

Portar al echipei Podravka, Iulia Dumanska a trebuit să intre la izolare, pentru zece zile, conform legislației din Croația, după ce mai multe colege ale sale au fost depistate infectate cu noul coronavirus. Și aceasta deși rezultatul testului său a fost negativ.

În locul Iuliei, la lot a fost chemată de urgență Diana Ciucă. Tânăra jucătoare este prima de la SCM Rm. Vâlcea convocată la lotul României. Ea a mai evoluat în trecut pentru reprezentativele de junioare și de tineret, precum și pentru aceea de handbal pe plajă. Ciucă este cea de-a 9 jucătoare de la Vâlcea care poate participa la Campionatul European, din acest grup mai făcând parte Marta Zderic Batinovic (Muntenegru), Marta Lopez, Alicia Fernandez Fraga, Mireya Gonzalez Alvarez (Spania), Zeljka Nikolic, Jelena Trifunovic, Kristina Liscevic (Serbia) și Evgenija Andreevna Minevskaja (Germania).

Pe de altă parte, Federația Europeană de Handbal (EHF) a confirmat că Danemarca va organiza singură Campionatul European feminin de handbal după ce Norvegia, care era co-organizatoare, a renunţat. "După zile de consultări şi negocieri intense, s-a confirmat că Danemarca va găzdui toate grupele Women EHF EURO 2020, programat în perioada 3-20 decembrie 2020. A doua sală, pe lângă deja confirmata Jyske Bank Boxen din Herning, este Sydbank Arena din Kolding, care va găzdui echipele grupelor C şi D din runda preliminară şi o grupă din runda principală. Faza finală se va juca la Herning", a precizat EHF.

Repartizată inițial la Trondheim (Norvegia), în Grupa D, echipa României va juca la la Kolding. Naționala noastră va întâlni Germania (3 decembrie), Polonia (5 decembrie) şi Norvegia (7 decembrie). 

TENIS / ATP: Danil Medvedev a câştigat Turneul Campionilor

Aflat pe locul 4 mondial, Daniil Medvedev (24 de ani) s-a impus pentru prima dată la Turneul Campionilor, competiție care s-a desfășurat săptămâna trecută, în O2 Arena din Londra. Jucătorul rus a izbutit să-i învingă pe primii trei jucători ai lumii, impunându-se în finala cu Dominic Thiem (4-6, 7-6/2, 6-4) după două ore și 42 de minute.

Pentru Medvedev, aceasta a fost prima finală de Turneul Campionilor, iar pentru Thiem a doua, după aceea pierdută anul trecut în faţa grecului Stefanos Tsitsipas. De asemenea, rusul a devenit al 6-lea câștigător al Masters-ului la ultimele șase ediții, după Novak Djokovic (2015), Andy Murray (2016), Grigor Dimitrov (2017), Alexander Zverev (2018) și Stefanos Tsitsipas (2019). Potrivit lequipe.fr, o situație identică s-a produs între 1974 și 1980, când turneul a fost câștigat de Guillermo Vilas, Ilie Nastase, Manuel Orantès, Jimmy Connors, John McEnroe și Björn Borg. Cu mențiunea că ediția din 1977 nu s-a ținut.

După ce a ridicat trofeul, Danil Medvedev a spus: „Ce meci! Este cea mai mare victorie a mea în circuit. Este fantastic. Sunt amintiri pentru o viață.  Sper că voi mai juca astfel de meciuri mari ca acela cu Dominic. Am spus mereu că acest turneu va avea o istorie incredibilă, ici, la Londra, după ce primul campion a fost rus (n.r. - Davidenko). Îi mulțumesc pentru că a inspirat numeroși copii câștigând aici”. 

La dublu, competiţia a fost câştigată de olandezul Wesley Koolhof şi croatul Nikola Mektic, care au trecut în finală (6-2, 3-6, 10-5), într-o oră şi 16 minute, de austriacul Jurgen Melzen și francezul Edouard Roger-Vasselin.

luni, 23 noiembrie 2020

FOTBAL / CE U21: România va fi în urna a treia valorică la tragerea la sorţi a grupelor

Uniunea Europeană de Fotbal Asociație (UEFA) a anunţat procedura tragerii la sorţi a grupelor turneului final al Campionatului European de tineret (U21), competiţie programată anul viitor, în două etape. Calificată a doua oară consecutiv, echipa României a fost repartizată în a treia urnă valorică.

După cum se știe, la această ediție a Campionatului European Under 21 vor fi prezente, în premieră, 16 formaţii. Acestea vor fi împărţite în patru grupe a câte patru echipe, cele mai bine două clasate urmând să se califice în faza sferturilor de finală. 

UEFA a anunţat urnele valorice pentru tragerea la sorți:

URNA 1: Spania, Germania, Franţa, Anglia.

URNA 2: Italia, Danemarca, Portugalia, Ţările de Jos.

URNA 3: ROMÂNIA, Croaţia, Cehia, Rusia

URNA 4: Elveţia, Islanda, Slovenia, Ungaria

Cum se întâmplă în ultimii ani, și la această tragere la sorți vor exista anumite reguli particulare. Astfel, ținând cont de statutul de ţări gazdă, Ungaria şi Slovenia au fost desemnate cap de serie şi au fost repartizate în Grupa A, respectiv Grupa B. Cu toate acestea, în cele două grupe, nu se va afla o altă formaţie din Urna a 4-a valorică, urmând ca aici să fie desemnate prin tragere la sorţi echipe din urnele 1, 2 şi 3.

Tragerea la sorţi e programată în 10 decembrie, la ora 13.30, ora României, la Nyon, şi va fi transmisă în direct de UEFA TV.

Turneul final al Campionatului European de tineret se va desfășura în două perioade, ceea ce reprezintă o altă premieră. Meciurile din cele patru grupe ale competiţiei vor fi programate între 24 şi 31 martie 2021. Echipele calificate mai departe din grupe, primele două clasate, vor lupta pentru titlul european în fazele eliminatorii care se vor desfășura în aceleaşi două ţări, Ungaria şi Slovenia, în perioada 31 mai – 6 iunie 2021.

România va bifa anul viitor a treia prezenţă la turneul final al Euro U21, după cele din 1998 şi 2019. Anul trecut, selecţionata noastră s-a oprit în semifinale, după 2-4 cu Germania. În grupă, tricolorii au învins Croaţia (4-1) şi Anglia (4-2), remizând cu Franţa (0-0).

FOTBAL / ANGLIA: Un fotbalist, anchetat de federaţie după ce a atins un adversar în zona intimă

Fundaş al echipei Preston North End, Darnell Fisher (26 de ani) va fi cercetat de Federaţia Engleză de Fotbal (Football Association), pentru un gest indencent comis la meciul cu Sheffield Wednesday (1-0), din etapa cu numărul 12 a Ligii secunde (Championship). 

În înregistrările video care circulă pe reţelele de socializare, se observă cum, la un corner al oaspeţilor, Fisher l-a tras de două ori de organele genitale pe Callum Paterson de la Sheffield. Incidentul nu a fost sancţionat de arbitrul David Webb.

Potrivit theguardian.co.uk, astfel de gesturi au mai fost înregistrate în meciuri de rugby şi au fost sancționate cu asprime. Englezul Joe Marler a primit zece săptămâni de suspendare pentru un gest asemănător în partida cu Ţara Galilor, din Turneul celor 6 Națiuni, de la începutul acestui an.

Născut în Reading,în 4 aprilie 1994, Darnell Fisher a mai evoluat la Celtic Glasgow (2013-2015), Saint Johnstone FC (2015/2016) și Rotherham United (2016/2017).  El activează la Preston North End din 2017, răstimp în care a susținut 80 de meciuri pentru această formație. 

FOTBAL / ITALIA: Record pentru Zlatan Ibrahimovic. A marcat în toate cele şase meciuri din Serie A!

Component al formaţiei AC Milan, Zlatan Ibrahimovic (39 de ani) a marcat în toate meciurile în care a evoluat în Serie A în acest an competițional.  Mai exact el a înscris în şase partide. Suedezul are în acest moment 10 goluri şi conduce în clasamentul golgheterilor, fiind urmat de Cristiano Ronaldo (Juventus), care are 8 reușite.

Doar alţi trei jucători au mai înscris în primele şase meciuri în care au evoluat într-un an competițional, de-a lungul timpului:  Gabriel Batistuta (Fiorentina, ediția 1994/1995), Christian Vieri (Inter, 2002/2003) şi Krzysztof Piatek (Genoa, 2018/2019).

Zlatan Ibrahimovic a marcat de două ori, duminică seară, în minutele 20 și 54 ale meciului Napoli - AC Milan (1-3). Celălalt gol al învingătorilor a fost reușit de Hauge (min. 90+5), în timp ce pentru Napoli a marcat Mertens, în minutul 63.

Reușita lui Ibrahimovic a fost elogiată în ziarele apărute astăzi, în Italia. Cotidianul ”La Gazzetta dello Sport” a titrat pe prima pagina: „Milan Boom”, referindu-se la revenirea formației din Lombardia în fruntea clasamentului Seriei A. ”Ibra magic și accidentat”, a mai scris publicația referindu-se la faptul că suedezul n-a putut termina meciul, fiind schimbat după ce a acuzat dureri la piciorul stâng. De asemenea, ”Corriere dello sport” a subliniat că „Mister s-a ocupat de tot”.

Având cetățenie suedeză, dar și bosniacă, Zlatan Ibrahimovic s-a născut la Malmo, în 3 octombrie 1981. Ca junior, a trecut pe la FC Rosengard (1989-1991), FBK Balkan (1991-1995), BK Flagg (1995) și Malomo FF (1995-1999). Ultimul club l-a propulsat în echipa de seniori, pentru care a disputat 47 de meciuri și a marcat 18 goluri între 1999 și 2001. Ulterior a evoluat pentru cunoscute formații din Europa, precum Ajax Amsterdam (2001-2004 / 110 meciuri /  48 goluri), Juventus Torino (2004-2006 / 92 /  26), Inter Milano (2006-2009 / 117 / 66), FC Barcelona (2009/2010 / 46 / 22), AC Milan (2010-2012 / 85 / 56), Paris Saint-Germain (2012-2016 / 180  / 156), Manchester United (2016-2018 /  53 / 29) și Los Angeles Galaxy (2018/2019 / 58 / 53). Zlatan a revenit la AC Milan în ianuarie, disputând 30 de partide în care a înscris 22 de goluri.

luni, 16 noiembrie 2020

FORMULA 1: Lewis Hamilton l-a egalat pe Michael Schumacher!


Pilotul englez Lewis Hamilton a câștigat al 7-lea său titlu mondial la Formula 1.El a bifat, totodată, victoria cu numărul  94 în „Marele Circ”.

Desfășurată pe un circuit afectat de ploaia căzută în weekend, cursa de la Istanbul a fost una dintre cele mai animate din acest sezon. Cu toate că a luat startul de pe a 6-a poziție a grilei de start, Lewis Hamilton a izbutit să se impună. Pilotul englez a bifat victoria cu numărul 94, ceea ce reprezintă un record absolut. Totodată, el a cucerit al 7-lea titlu mondial, precedentele datând din 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 şi 2019. El a egalat astfel recorduldeţinut până acum de germanul Michael Schumacher (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004). După cursă,  Hamilton a fost felicitat de Sergio Perez (Racing Point) și Sebastian Vettel (Ferrari), care au terminat pe podium Marele Premiu al Turciei, dar și de colegul său Valtteri Bottas, care a ocupat locul 14. Totodată, Mercedes a cucerit titlul mondial la constructori. 

duminică, 15 noiembrie 2020

FOTBAL / LIGA NAȚIUNILOR: UEFA a anunțat că meciul România - Norvegia nu se mai joacă

Uniunea Europeană de Fotbal Asociație (UEFA) a anunțat că meciul România - Norvegia, programat mâine (duminică, 15 noiembrie), la ora 21.45, pe Arena Națională din București, în Grupa B1 a Ligii Națiunilor nu se va mai disputa! 

Potrivit site-ului Federației Române de  Fotbal (frf.ro),  forul continental a informat că “în urma cazului pozitiv înregistrat în lotul Norvegiei și după întâlnirea din această seară cu autoritățile guvernamentale, reprezentativa Norvegiei nu va călători în România pentru a disputa partida din Liga Națiunilor programată mâine. Astfel, partida România-Norvegia nu se va mai disputa”. FRF a mai adăugat: „Consecințele anulării partidei rămân a fi stabilite de Comisia de Disciplină UEFA”.

Delegația Norvegiei trebuia să călătorească astăzi (sâmbătă, 14 noiembrie), spre București. Autoritățile naționale din țara nordică au decis însă să nu permită plecarea jucătorilor și staff-ului, în contextul situației influențate de pandemia COVID-19 la lotul norvegian. Mai precis, fundaşul dreapta Omar Elabdellaoui (28 de ani) a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, fiind izolat în cantonamentul reprezentativei. Totodată, antrenamentul de vineri al selecţionatei antrenate de Lars Lagerback a fost anulat. Elabdellaoui a avut pentru prima dată simptome în noaptea de joi spre vineri. El acuză dureri de cap, o uşoară tuse şi se simte obosit. Cum jucătorul în cauză a intrat în contact cu restul fotbaliștilor norvegieni, autoritățile sanitare din țara nordică au considerat că nu le pot permite acestora din urmă să călătorească în România și Austria!

sâmbătă, 14 noiembrie 2020

FOTBAL / LIGA NAȚIUNILOR: Echipa Norvegiei, blocată la Oslo. Meciul cu România, în pericol de a nu se juca

Lotul de fotbal al Norvegiei urma să ajungă astăzi (sâmbătă, 14 noiembrie), la București, pentru meciul cu România, programat mâine, la ora 21.45, în  Grupa B1 a Ligii Națiunilor. Autorităţile din ţara scandinavă nu au permis plecarea jucătorilor şi staff-ului din ţară, în contextul pandemiei de COVID-19. În Norvegia s-au raportat 27.916 cazuri de persoane infectate cu COVID-19, iar 294 dintre ele au decedat.

Potrivit federaţiei de la Oslo, zborul de astăzi a fost anulat! Lotul rămâne în Norvegia şi se aşteaptă o nouă evaluare a situaţiei din partea autorităţilor. De asemenea, se  menține un contact permanent şi cu UEFA, iar conferinţa de presă şi antrenamentul oficial ale Norvegiei, programate astăzi, pe Arena Naţională din Bucureşti, au fost anulate.

Din lotul scandinavilor nu mai face parte fundaşul dreapta Omar Elabdellaoui, care a fost testat pozitiv cu noul coronavirus. Jucătorul de 28 de ani a fost izolat în cantonamentul reprezentativei, iar antrenamentul de vineri al selecţionatei antrenate de Lars Lagerback a fost anulat. Elabdellaoui a avut pentru prima dată simptome în noaptea de joi spre vineri. El acuză dureri de cap, o uşoară tuse şi se simte obosit.

De partea cealaltă, toţi componenții şi membrii staff-ului naţionalei noastre au avut rezultat negativ la testele COVID-19. Pe de altă parte, şase dintre tricolori au fost exceptaţi de la testare.  Potrivit normelor din protocolul UEFA, jucătorii care au fost depistaţi negativ după o perioadă în care au fost pozitivi la COVID-19 sunt declaraţi vindecaţi şi timp de 90 de zile de la testarea negativă nu mai sunt obligaţi să efectueze alte controale suplimentare. Regula a fost implementată la recomandările UPAP (UEFA Protocol Advisery Panel), entitate creată pentru consilierea forului continental pe probleme medicale legate de testările COVID-19 şi compusă din virusologi, experţi de laborator şi medici cu experienţă în acest domeniu.

Liga Națiunilor

Grupa B1

Meciurile de mâine, ora 21.45

(duminică, 15 noiembrie)

România - Norvegia

Austria - Irlanda de Nord

Clasament

1. Austria 9 puncte

2. Norvegia 9 puncte

3. România 4 puncte

4. Irlanda de Nord 1 punct

FOTBAL / SPANIA: Sergio Ramos va deveni cel mai selecţionat jucător european

Component al echipei Real Madrid, Sergio Ramos (34 de ani) va deveni cel mai selecţionat fotbalist european. Fundașul va disputa, astăzi (sâmbătă, 14 noiembrie), meciul cu numărul 177 pentru echipa Spaniei.

Înaintea partidei cu Elveția, Ramos se află la egalitate cu portarul reprezentativei Italiei, Gianluigi Buffon, cu 176 de selecţii. Totodată, ibericul are șanse să devină și cel mai selecţionat din lume, în contextul în care deţinătorul recordului, Ahmed Hassan, are 184 de partide la naţionala Egiptului.

Fundaşul a debutat la naţională la 26 martie 2005, într-un meci cu China, când reprezentativa era antrenată de Luis Aragones. El deţine recordul de goluri marcate de un fundaş la prima reprezentativă, 23. De asemenea,  în 3 noiembrie, Sergio Ramos a marcat golul cu numărul 100 în tricolul madrilenilor. În 1 noiembrie, căpitanul formației iberice a disputat  meciul cu numărul 500 în prima ligă de fotbal  a  Spaniei. Dintre acestea, 461 le-a disputat în tricoul formației din capitală, iar 39 pentru Sevilla FC. 

Originar din Camas, o localitate din Andaluzia, Sergio Ramos Garcia s-a născut în 30 martie 1986. Format la centrul de juniori al lui FC Sevilla, fundașul central a fost promovat în prima echipă în 2004. După 50 de meciuri disputate acolo, în 2005 a fost transferat de Real Madrid, formație a cărui tricou l-a îmbrăcat de 700 de ori și pentru care a înscris peste 100 de goluri. Ramos a câștigat titlul de campion de 5 ori (2007, 2008, 2012, 2017 și 2020), Supercupa de tot atâtea ori (2008, 2012, 2017 și 2020) și Cupa Spaniei în două rânduri (2011, 2014). Fundașul a triumfat în Liga Campionilor în 2014, 2016, 2017 și 2018, a  câștigat CM al cluburilor în 2014, 2016, 2017 și 2018 și Supercupa Europei în 2014, 2016 și 2017. Cu echipa Spaniei a devenit campion mondial în 2010 și a cucerit titlul european în 2008 și 2012.  

Meciul Elveţia - Spania, din Grupa C a Diviziei A a Ligii Naţiunilor, este programat astăzi (sâmbătă, 14  noiembrie), de la ora 21.45.


FOTBAL / CUPA ROMÂNIEI: Dan Petrescu susține că evoluția CFR-ului a fost un „dezastru”

Campioană a României, CFR Cluj a scos un egal (1-1), astăzi (joi, 20 octombrie), în disputa cu echipa Universitatea Cluj, una care a contat ...