Wikipedia

Rezultatele căutării

luni, 28 decembrie 2020

FOTBAL: Cristiano Ronaldo a fost desemnat „fotbalistul secolului XXI”

Ajunsă la a douăsprezecea ediție, Gala Globe Soccer Awards s-a desfășurat, anul acesta, în Dubai. Ocazie cu care Cristiano Ronaldo (35 de ani) a primit trofeul atribuit „fotbalistului secolului XXI”.

Cum anul acesta a fost unul deosebit în sensul că a fost afectat de pandemia de Sars-Cov-2, organizatorii evenimentului au decis ca și acesta să fie unul special. Astfel că, spre deosebire de anii trecuți, s-au decernat premii și pentru performanțele din acest secol. Desemnat fotbalistul anului trecut, Ronaldo a obținut duminică seara o nouă distincție. Mai exact, el a fost declarat cel mai valoros jucător de fotbal din acest secol. „Jucătorul Anului 2020” a fost desemnat Robert Lewandowski, golgheterul lui Bayern Munchen, câștigătoarea ediției 2019/2020 a Ligii Campionilor. De altfel, bavarezii au obținut trofeul pentru „Cea mai bună echipă de fotbal a anului”. În schimb, Real Madrid a primit premiul pentru cel mai valoros club de fotbal din ultimele două decenii.

Tehnician la Manchester City, dar remarcat pe vremea când activa la FC Barcelona, Pep Guardiola a fost desemnat "Antrenorul Secolului XXI", acesta fiind preferat în disputa cu Sir Alex Ferguson, Zinedine Zidane și Jose Mourinho. Totodată, Hansi Flick a primit premiul pentru „Antrenorul anului 2020”. 

TENIS: Roger Federer nu va fi prezent la Australian Open

Fost număr 1 mondial, jucătorul elveţian de tenis Roger Federer (39 de ani) nu va participa la ediția de anul viitor a Australian Open, turneu care se va desfășura între 8 și 21 februarie. Acesta nu s-a refăcut după accidentarea la genunchiul drept.

Agent al jucătorului care are 6 titluri la Melbourne, Tony Godsick a făcut anunțul: "Roger Federer a decis să nu joace la Australian Open. A făcut multe progrese în ultimele luni în ceea ce priveşte forma sa fizică. Dar, după ce a discutat cu echipa sa, el a decis că este mai bine pe termen lung să revină în competiţii după Open-ul Australiei".

Aflat în Dubai, Federer  și-a reluat antrenamentele. Elvețianul nu a mai participat la niciun turneu din ianuarie, de la Australian Open, când a fost eliminat în semifinale de Novak Djokovic. Anul acesta, el a suferit două operații la genunchiul drept, prima în februarie, cealaltă în iunie. 

Roger Federer a câștigat Australian Open în 2004, 2006, 2007, 2010, 2017 și 2018, fiind finalist în 2009. De asemenea, el a mai atins semifinalele în 2005, 2008,2011, 2012, 2013, 2014, 2016 și 2020.

duminică, 27 decembrie 2020

FOTBAL / ANGLIA: Marcelo Bielsa a pus la bătaie o mașină

Component al echipei de fotbal din Leeds, revenită astă-vară în prima ligă din Anglia, Patrick Bamford (27 de ani) a povestit că antrenorul Marcelo Bielsa are mare grijă de angajaţii clubului. 

Mai exact, argentinianul a organizt o tombolă la care s-a câştigat o maşină. "Marcelo vrea ca fiecare să se simtă inclus în proiect. În spatele echipei sunt multe persoane care muncesc şi ajută la atingerea obiectivelor", a spus Bamford, care a adăugat că la respectiva tombolă nu au putut participa jucătorii sau staff-ul tehnic. "Anul trecut, cineva din club a câştigat o maşină. Parcă un Golf sau un Fiat. Nu ştiu dacă a luat maşina din banii lui, dar având în  vedere că el a organizat tombola, înclin să cred că a cumpărat maşina", a mai spus Bamford. Deocamdată, Leeds este deasupra zonei periculoase din clasament, la ceva distanță de Burnley, ocupanta locului 16.

FOTBAL: Neymar ar fi organizat o petrecere cu 500 de invitați deși sunt restricții în Brazilia!

Accidentat pe finalul meciului cu Lyon, din 14 decembrie, Neymar Jr a devenit indisponibil pentru ultimul meci pe care PSG l-a disputat în acest an, cu Strasbourg (4-0). Motiv pentru care acesta a plecat acasă, în Brazilia. Unde ar fi organizat o petrecere secretă de Crăciun cu 500 de invitaţi! 

Publicată de jurnalistul brazilian Ancelmo Gois, pe blogul acestuia de la „O Globo”, informația a stârnit un val de idignare în Brazilia, care este afectată serios de pandemia de coronavirus. Această țară este pe locul 3 în lume, cu aproape 7,5 milioane de infectări şi cu peste 190.000 de decese. Motiv pentru care autoritățile au înăsprit din nou măsurile de distanţare fizică pentru acest sfârşit de an.

Găzduită de domeniul pe care fotbalistul îl deține la Mangaratiba, o staţiune situată la 100 kilometri vest de Rio de Janeiro,  petrecerea cu 500 de invitați a început vineri, de Crăciun, și ar dura cinci zile... Iar potrivit sursei citate, singura regulă impusă participanţilor ar fi să nu folosească telefoanele, pentru a nu publica imagini şi informaţii pe reţelele de socializare. De asemenea, o discotecă ar fi fost creată în subsolul cu pereţi antifonaţi al vilei fotbalistului formaţiei PSG, pentru ca zgomotul să nu ajungă la vecini.

sâmbătă, 26 decembrie 2020

FOTBAL / ROMÂNIA: Ianis Hagi a marcat din nou pentru Rangers

Sfârșitul de an i-a fost propice lui Ianis Hagi.  Internaționalul român a izbutit să înscrie în ultimele două partide pe care le-a disputat pentru liderul campionatului Scoției. Internaționalul român a sărbătorit Crăciunul la Glasgow, alături de familia sa. 

Mai întâi, în 23 decembrie, Ianis le-a perforat poarta celor de la St. Johnstone (3-0). Titularizat de Gerrard, acesta a înscris în minutul 47, fiind înlocuit pe final de meci (min. 82). Celelalte goluri au fost reușite de Roofe (min. 24) şi Kamara (min. 31). Apoi, în 26 decembrie, Ianis Hagi a adus victoria lui Glasgow Rangers în disputa cu Hibernian (1-0), din etapa cu numărul 20. Reușita sa a venit în minutul 33, fiind schimbat după mai bine de o jumătate de oră (min. 67). Grație și golurilor românului, Rangers e lider cu 56 de puncte, fiind urmată de marea rivală Celtic (37), care are însă patru meciuri mai puțin, Hibernian (36 de puncte în 20 de meciuri) și Aberdeen (35 / 18).

Cum în Scoția nu se face pauză în timpul Sărbătorilor, Ianis Hagi nu a putut să petreacă în România Crăciunul. Astfel că familia lui a fost alături de el, la Glasgow. Mai mult decât  atât, mama sa i-a gătit mâncare românescă după golul înscris cu St Johnstone.

GIMNASTICĂ: Sandra Izbaşa a fost cerută de soţie în ziua de Crăciun

Campioană olimpică și europeană la gimnastică, Sandra Izbaşa a fost cerută de soţie chiar în ziua de Crăciun.  Fosta sportivă i-a  spus "Da" lui Răzvan Bănică, actor şi nepot al lui Ştefan Bănică Jr. Cei doi au o relaţie din acest an.

Sandra a făcut anunțul într-o postare pe Facebook: "DA !" Cel mai special Crăciun ! Am primit cel mai minunat cadou pe care şi-l poate dori o femeie vreodată ! Încă de mici, cu toate visăm şi ne proiectăm momentul în care prinţul descalecă de pe calul său alb şi ne mărturiseşte iubire veşnică ! Prinţul meu a făcut-o în dimineaţa de Crăciun, cu multă emoţie, candoare, curaj şi umor, într-un moment în care îmi doream enorm, însă nu îndrăzneam să îmi imaginez că ar putea fi posibil ! Îţi mulţumesc pentru că exişti, dar mai ales pentru că de acum, vom exista împreună pentru totdeauna ! Te ador infinit ! @razvanbanica1".

Născută în 18 iunie 1990, la București, Sandra Izbașa este ultima gimnastă din România care a cucerit titlul olimpic. S-a întâmplat la Londra, în 2012, când sportiva legitimată la Steaua a ocupat locul 1 la sărituri. În total, Izbașa a cucerit 4 medalii la JO (2 de aur și tot atâtea de bronz), 3 la CM (1 de argint, 2 de bronz) și 12 la CE (7 de aur, 4 de argint, 1 de bronz). După retragerea din activitate, în mai 2013, ea a fost înaintată la gradul de locotenent prin ordin al ministrului Apărării Naționale. 

miercuri, 23 decembrie 2020

FOTBAL / ROMÂNIA: FC Voluntari a renunțat la serviciile lui Mihai Teja

FC Voluntari a anunțat oficial, astăzi (miercuri, 23 decembrie), că a renunțat la serviciile lui Mihai Teja (42 de ani). Cele două părți au decis să se despartă după aproape un an de colaborare.

Clubul ilfovean a anunțat că „încheierea contractului dintre cele două părţi a survenit astăzi şi s-a produs pe cale amiabilă”. Gruparea a precizat că „Mihai Teja a fost instalat în luna ianuarie a acestui an, reuşind să menţină FC Voluntari pe primă scenă a fotbalului românesc în sezonul 2019-2020. Antrenorul în vârstă de 42 de ani a condus echipa în 35 de partide, bilanţul său însumând 14 victorii, 5 rezultate de egalitate şi 16 înfrângeri. Clubul nostru îi mulțumește pentru rezultatele obținute și munca depusă și îi dorește mult succes în carieră!”. 

Născut în 22 septembrie 1978, la București, Teja s-a format ca jucător la juniorii Stelei (1986-1997), evoluând mai apoi ca mijocaș central la această grupare. La 18 ani, a fost nevoit să agațe pantofii în cui din cauza sindromului Wolff-Parkinson-White. Apoi, a urmat cursurile Centrului de la Coverciano. În cariera sa de antrenor, el a mai pregătit pe „U” Cluj (2013/2014, 2015/2016), România U21 (2014), FC Dinamo (2015), Pandurii Tg. Jiu (2017/2018), Gaz Metan Mediaș (2018), FCSB (2018) și Politehnica Iași (2019).   

FOTBAL / SPANIA: Lionel Messi a mai doborât un record

Argentinianul l-a depășit pe Pele la numărul golurilor marcate pentru o singură echipă. 

FC Barcelona a câștigat cu 3-0 (2-0), în deplasare, meciul cu Real Valladolid, contând pentru a 15-a etapă din LaLiga. Servant la primul gol, izbutit de Lenglet (min.  21), Lionel Messi a înscris în minutul 65. Cu reuşita aceasta, argentinianul a depăşit recordul de goluri marcate de un jucător pentru un club, deţinut de Pele (643 de goluri pentru Santos, între 1956 şi 1974). Lionel Messi a înscris primul gol pentru Barcelona, în 2005, ajungând la 644. „Când am început să joc fotbal, nu m-am gândit deloc că voi bate un record. Cu atât mai puțin pe cel al lui Pele. Pot doar să le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat în decursul anilor, familiei, prietenilor și tuturor celor ce mă susțin zilnic. Vă îmbrățișez”, a scris argentinianul pe Instagram. Totodată, când i-a fost egalat recordul,  Pele i-a transmis un mesaj lui Messi: “Poveşti ca ale noastre, de iubire pentru un singur club atât de mult timp, din nefericire vor fi din ce în ce mai rare în fotbal. Te admir foarte mult”, a notat Pele.

FOTBAL / ROMÂNIA: CFR Cluj și Universitatea Craiova s-au neutralizat în ultimul meci oficial din Liga 1 în 2020

La final, oaspeții au acuzat arbitrajul lui Radu Petrescu, susținând că ar fi meritat să câștige partida. În urma acestei remize, Craiova și CFR Cluj staționează pe locurile 2, respectiv 3, în urma liderului FCSB.

Reeditare a confruntării care a decis campioana în ediția 2019/2020, disputa de la Cluj n-a fost una foarte spectaculoasă. Poate și fiindcă au și cele mai bune apărări din campionat, cele două rivale s-au neutralizat. Astfel că nu s-a înscris niciun gol până la final. Atunci când antrenorul Universității Craiova, Corneliu Papură, a răbufnit. "Nu sunt mulţumit de rezultat pentru că am avut ocaziile cele mai mari. Cred că am avut şi un gol valabil pe final (n.r. - în minutul 90, un balon trimis în bară de Ovidiu Bic a căzut pe linia porţii). Nu pot să fiu mulţumit de rezultat din momentul în care avem astfel de situaţii. E nedrept!”, a spus tehnicianul care a văzut și cartonașul roșu pe final de meci. „I-am atras atenţia că a fost gol (n.r. – arbitrului). Atâta tot! Și a venit şi mi-a dat al doilea galben. Cred că e o măsură prea dură în raport cu faza”.
Întrebat dacă echipa sa și-a revenit după eșecul (0-2) cu FCSB, abordând partida de la Cluj cu o altă atitudine, Papură a răspuns: „Am tratat fiecare meci la fel. Numai că în momentul în care, etapa trecută, am primit gol am căzut. Dar acum am arătat caracter. Am arătat că suntem o echipă puternică şi ne putem mobiliza în momente grele. (...) E prima parte a campionatului. Nu sunt mulţumit sau nemulţumit. Aşa au stat lucrurile.Vedem ce facem în partea a doua a campionatului”, a concluzionat Papură.

CFR, neînvinsă cu Iordănescu

Cu toate că oamenii săi au pierdut două puncte ce se pot dovedi prețioase în lupta pentru titlu, antrenorul lui CFR Cluj, Edi Iordănescu, s-a declarat mulţumit de rezultat. "Sunt aproape patru săptămâni de când am venit. Sunt foarte multe lucruri pozitive şi semnale bune pentru noi. Am avut patru jocuri foarte grele, într-un timp extrem de scurt şi comprimat şi cu deplasarea la Berna. Patru jocuri fără gol primit. E un element extrem de pozitiv şi asta mă bucură. Înseamnă siguranţă, înseamnă echilibru, înseamnă organizare. În trei meciuri am marcat de două ori. Astăzi (n.r. – miercuri) nu am reuşit. Am avut situaţiile noastre, au fost situaţii clare cu Vinicius, cu Burcă, au fost şi alte momente în care puteam să creăm situaţii. Craiova a avut şi ea situaţiile ei”, a spus bucureșteanul, care și-a făcut apoi bilanțul. „Cred că închidem anul bine. Zece puncte din douăsprezece posibile, în condiţiile adversariilor foarte grei pe care i-am avut. Se vede că echipa are nevoie de energie, de pauză ca să-şi încarce bateriile. Trăgând linie, mă bucură că echipa este neînvinsă în competiţie de când lucrăm împreună şi lucrul acesta îmi dă încredere pentru viitor".

CFR Cluj – Univ. Craiova 0-0

CFR Cluj: Bălgrădean - Manea (Susici, 75), Burcă, Vinicius, Camora - Deac, Soares (Păun, 82), Djokovici - Gâdea (Chipciu, 9 / Pereira, 75), Debeljuh, Costache (Itu, 81). 
Antrenor: Edward Iordănescu;
CSU Craiova: Pigliacelli - Vlădoiu, Bălaşa, Papp (M. Constantin, 70), Bancu - Nistor, Bic, Cicâldău - V. Constantin (Bărbuţ, 56), Mamut, Ofosu. 
Antrenor: Corneliu Papură.
Arbitri: Radu Petrescu, asistat de Mircea Grigoriu şi Marius Nicoară - Andrei Chivulete

marți, 22 decembrie 2020

FOTBAL / FRANȚA: 30.000 de euro pentru victimele furtunii Alex

Clubul OGC Nice a anunţat că a strâns peste 30.000 de euro în urma unei acţiuni care a avut ca scop ajutorarea francezilor afectaţi de furtuna Alex. Gruparea la care activează ca antrenor Adrian Ursea, a lansat, în noiembrie, o dublă acţiune de solidaritate, se arată pe site-ul clubului. 

Astfel, a existat o tombolă cu 24 de tricouri semnate de căpitanul Dante şi purtate de jucători la încălzire, înaintea meciului Slavia Praga – Nice. De asemenea, a fost organizată o licitaţie online în care s-au vândut tricourile de la partida Nice – Rennes. Licitaţia s-a încheiat duminică. Furtuna Alex a afectat în octombrie trecut zonele de frontieră dintre Franţa şi Italia, cauzând inundaţii care au distrus drumuri şi clădiri. Mai multe sate din zona oraşului Nisa au fost afectate puternic.

FOTBAL / SPANIA: Antrenorul lui FC Barcelona susține că rivalii sunt avantajați

Sezon competițional de toamnă n-a fost formidabil pentru FC Barcelona. Echipa lui Lionel Messi se află pe locul 5 în LaLiga, la 8 puncte de liderul Atletico Madrid. Și cum e socotit deja vinovat de stângăciile  grupării catalane, Ronald Koeman a încercat să mute atenția fanilor spre rivali. 

Mai exact, antrenorul Barcelonei s-a declarat agasat de arbitrajele  de care are parte Real Madrid, ocupanta locului 2, la egalitate de puncte cu Atletico.  Interogat asupra acestui subiect, olandezul s-a referit la meciul pe care oamenii lui Zidane l-au câștigat (3-1), duminică seara, cu Eibar. Mai exact, la un penalty neacordat la un henț comis de Sergio Ramos. „Nu înțeleg regula mâinilor în suprafața de  pedeapsă. Dacă veți întreba nouă persoane dacă a fost penalty nouă vor răspunde afirmativ. Nu înțeleg criteriile VAR-ului. Și sunt și alte lucruri pe care nu le pricep. Toată lumea are dreptul la o opinie, iar pentru mine a fost penalty”, a declarat tehnicianul referindu-se la acea fază din minutul 81, când Real Madrid conducea cu 2-1.  

Barcelona va juca cu Valladolid în această seară (ora 23.00).

FOTBAL / ROMÂNIA: FCSB a terminat sezonul de toamnă-iarnă în fotoliul de lider

Lipsiți de căpitanul Tănase, oamenii lui Toni Petrea n-au izbutit să câștige disputa cu Sepsi Sf. Gheorghe (1-1). Bucureșteanii au fost obligați să joace la Mogoșoaia în condițiile în care Arena Națională are probleme la acoperișul retractabil.

În ciuda acestui semieșec, FCSB și-a asigurat titlul neoficial de campioană de „toamnă-iarnă”. Ceea ce l-a făcut pe managerul general Mihai Stoica să exulte pe Facebook: ”Singura veste bună e că, după ani de zile, terminăm turul pe primul loc. Asta în condiţiile în care am început ultimul joc cu 7 jucători eligibili U21 (dintre care 2 juniori) iar alţii schimbă unul din doi după câteva minute”, a scris oficialul, care a acuzat schimbarea locului de disputare a partidei, dar și arbitrajul lui Horațiu Feșnic. “Din nou am fost alungaţi de pe Arena Naţională, invocându-se motive puerile. Din nou am deschis Whatsapp la pauză şi era plin de mesaje <<aţi avut penalty clar>>.  PS Felicitări, Sepsi, echipă solidă şi bine antrenată!”, a scris Stoica referindu-se la faultul comis de Vașvari asupra lui Octavian Popescu (min. 41) în suprafața de pedeapsă a oaspeților.

O poziție oarecum diferită a avut Anton Petrea, care a catalogat arbitrajul drept bun. “Un meci foarte aprig disputat. Am început un pic cam ezitant, apoi ne-am mai organizat. Per total, rezultatul e echitabil. Terenul nu cred că ne-a avantajat, eram obişnuiţi cu altă suprafaţă de joc. În tensiunea meciului am zis de penalty, dar chiar nu ştiu. Consider că a fost un arbitraj bun.  Avem arbitri destul de buni în România. (...) Cu puţin mai multă atenţie din partea noastră poate aveam mai multe puncte, dar ţinând cont de situaţie, de pandemie, e bine şi aşa. La anul va fi o luptă acerbă. Va fi un campionat foarte disputat”, a concluzionat „principalul” de la FCSB.

În urma acestui egal, Sepsi și-a consolidat locul 4 pe care îl ocupă în clasament. Iar antrenorul secund Robert Ilyeş a vorbit, la Digi Sport, despre “o seară fantastică” a formației sale. “Prestaţia noastră a fost din ce în ce mai bună. Poate meritam să câştigăm. O seară fantastică pentru noi. Am făcut un joc tactic foarte bun. Am închis culoarele, în defensivă dintr-o singură ocazie am primit gol. Cu puţin noroc, puteam să tranşăm victoria în favoarea noastră. Niciun moment nu ne-am retras. Tot timpul am făcut pasele în faţă. Şi defensiv, şi ofensiv cred că am făcut unul dintre cele mai bune meciuri din campionat”, a spus Ilyeș. 

Antrenor principal la Sepsi, Leo Grozavu a criticat arbitrajul lui Horaţiu Feşnic, susținând că acesta a protejat gazdele. “Nu pot să fiu nemulţumit, dar eu cred că am anihilat Steaua. Am reuşit să-i reducem 60 de minute să nu se apropie deloc de poarta noastră. Băieţii au făcut un meci fantastic, de luptă. Mă nemulţumeşte că n-avem cum să ajungem în România... să avem echipe protejate cu arbitraje de maniera cum a fost şi în seara asta. A fost o dezamăgire modul cum a arbitrat Horaţiu Feşnic. Am fost total dezavantajaţi de arbitraj. A fost o împingere clară, Moruţan nu joacă mingea, din păcate n-a vrut să dea domnul Feşnic”, a spus tehnicianul, care s-a referit și la conflictul avut cu un jucător de la FCSB. „Creţu a avut nişte cuvinte nelalocul lor în timpul jocului şi eu i-am zis nişte lucruri la pauză. Mi-a dat al doilea galben ca să mă potolească”, a spus Grozavu.

FCSB – Sepsi 1-1

Au marcat: Cristea (min. 30), respectiv Fofana (min. 37) 

FCSB: A. Vlad – Creţu, Miron, I. Cristea, Ov. Popescu (Panţîru, 63) – Moruţan, Perianu (Simion, 46), Olaru – Man (Buziuc, 83), Fl. Coman, Oc. Popescu (Vînă, 75). 

Antrenor: Anton Petrea

Sepsi: Niczuly – Delgiannidis, Bouhenna, Mitrea, Fl. Ştefan – Csiszer (Nouvier, 14, Golofca, 78), Fofana, Vaşvari, Aganovic (Purece,   78) – Safranko (L. Fulop, 79), Ştefănescu (Petrila, 62). 

Antrenor: Leo Grozavu

Arbitri: Horaţiu Feşnic, asistat de Alexandru Cerei și Vladimir Urzică - Adrian Viorel Cojocaru

luni, 21 decembrie 2020

HANDBAL / CE 2020: Echipa feminină a Norvegiei deține recordul de titluri continentale

Echipa feminină de handbal a Norvegiei a câştigat, aseară (duminică, 20 decembrie), al optulea titlu european din palmares. În finala Campionatului European din Danemarca, nordicele au învins cu 22-20 (14-10) reprezentativa Franţei, deţinătoarea trofeului. Medalia de bronz a revenit Croaţiei, care a dispus cu 25-19 (11-11), tot duminică, de Danemarca.

În urma acestui succes, Norvegia s-a calificat direct atât la CE 2022, cât şi la CM din 2021, alături de celelalte trei semifinaliste. La competiția de anul viitor și-au mai asigurat participarea Olanda, în calitate de deţinătoare a titlului, şi Spania, finalistă a ediției din 2019.

Prin victoria de la CE, Norvegia își confirmă statutul de principală putere a sportului cu mingea mică, la feminin.  Scandinavele au 8 titluri continentale (1998, 2004, 2006, 2008, 2010, 2014, 2016, 2020), la care se adaugă trei medalii de argint (1996, 2002, 2012) și una de bronz (1994). Pe locurile următoare într-un clasament all-time se află  Danemarca (3 medalii de aur, 2  de  argint), Franța (una de aur, una de argint și 3 de bronz), Ungaria (una de aur, una de argint și 3 de bronz) și Muntenegru (una de aur). 

La Mondiale, Norvegia a avut 3 clasări pe locul 1 (1999, 2011, 2015), 4 pe locul 2 (1997, 2001, 2007, 2017)  și 3 pe locul 3  (1986, 1993, 2009). La  Jocurile Olimpice, formația scandinavă a obținut câte două medalii din fiecare metal: aur (2008, 2012), argint (1988, 1992) și bronz (2000, 2016). 

Prezentă în Danemarca, naționala noastră a pierdut meciurile cu Germania (19-22), Norvegia (20-28), Croaţia (20-25), Ungaria (24-26) şi Olanda (24-35), impunându-se doar în partida cu Polonia (28-24). România a încheiat competiţia pe locul 12, aceasta fiind cea mai slabă clasare a sa din istoria CE. Iată locurile ocupate de echipa feminină de handbal a României la CE: 1994 - locul 10, 1996 - 5, 1998 - 11, 2000 - 4, 2002 - 7, 2004 - 7, 2008 - 5, 2010 - 3  (medalie de bronz), 2012 - 10, 2014 - 9, 2016 - 5, 2018 - 4 şi 2020 - 12.

GIMNASTICĂ: Larisa Iordache a devenit cea mai medaliată româncă la CE

Revenită în competiţie după o pauză de trei ani şi după trei operaţii la tendonul ahilian, Larisa Iordache  (24 de ani) a cucerit patru medalii la Campionatul European de gimnastică din Turcia. Sportiva legitimată la CS Dinamo a scris după reușita ei: „Niciodată nu este prea târziu să îţi urmezi visul”.

Gimnasta bucureșteană a postat următorul mesaj pe rețelele sociale: "O poveste lungă spusă în câteva cuvinte... Pentru că niciodată nu este prea târziu să îţi urmezi visul şi să visezi la ceea ce îţi doreşti cu adevărat, doar trebuie să ai un impuls, pentru ca puterea din interiorul tău să iasă la suprafaţă. În momentele în care mulţi mi-au spus că nu voi reuşi şi începusem să cred şi eu asta, după atâta pauză cu greu mai speram la o revenire, însă ai nevoie de nişte oameni care să creadă în tine. Aşa cum au făcut-o antrenorii mei de la bun început. Nu au renunţat niciodată să creadă în mine, să mă susţină exact aşa cum am eu nevoie. Şi să îmi dăruiască bunătatea şi dragostea lor faţă de gimnastică. Iar pentru toate astea vreau să le mulţumesc! Sunteţi cei mai tari, vă iubesc!", le-a transmis Larisa Iordache antrenorilor Lăcrămioara şi Cristi Moldovan.

Campioana a mulţumit, totodată, şi familiei sale, iar colegelor de echipă le-a transmis că este mândră de ele, chiar dacă medalia pe echipe nu a fost culoarea la care au sperat (n.r.  - argint ): ”Și nu în ultimul rând, vreau să le spun fetelor cu care am făcut o echipă că sunt mândră de ele chiar dacă medalia de la finala pe echipe nu a fost de culoare la care noi am sperat. Important este să credeţi în voi, să munciţi mult şi să mergeţi mai departe cu multă încredere. Să luptaţi mereu până la capăt şi să faceţi cu drag acest sport, care nu este uşor, dar este foarte frumos. Vă iubesc”.

În octombrie 2017, Larisa Iordache s-a accidentat la Campionatele Mondiale, în timp ce se încălzea pentru calificările la sol. Ea urma să evolueze la toate cele patru aparate pentru calificarea în finală la individual-compus, însă a părăsit sala din Montreal într-un scaun cu rotile, iar diagnosticul a fost de ruptură de tendon ahilian stâng. Ulterior, ea a fost supusă la trei intervenții chirurgicale, ultima având loc la o clinică din Viena, în septembrie 2018. Anul acesta, Larisa a lucrat ca polițist, pe teren, în momentul declarării pandemiei, iar apoi și-a reluat antrenamentele. Ea și-a anunțat revenirea în competiție în octombrie, lună în care a fost depistată pozitiv cu noul coronavirus. 

Larisa Iordache a câştigat patru medalii, dintre care două de aur, la Campionatul European încheiat duminică, la Mersin (Turcia). Dinamovista a fost medaliată cu aur la bârnă şi sol, respectiv cu argint pe echipe şi la sărituri. După numărul medaliilor cucerite la CE, Larisa Iordache  (16 medalii) a izbutit să le depăşească pe Cătălina Ponor (13), Nadia Comăneci (12), Simona Amânar (12) și Sandra Izbașa (12) în clasamentul all-time european. 

La CE din Turcia, România a câştigat 14 medalii, 5 la senioare şi 9 la junioare, dintre care opt de aur. La competiție au fost reprezentate doar 14 țări, printre marile absente, care au renunţat la participare în principal din motive pandemice, fiind Rusia, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania sau Olanda.

FOTBAL / GERMANIA: Marcus Thuram amendat cu 150.000 de euro de Borussia Moenchengladbach

Component al echipei germane de fotbal Borussia Moenchengladbach, Marcus Thuram (23 de ani)  a fost amendat cu salariul pe o luna dupa ce a scuipat un adversar. Suma va fi donată unei asociatii caritabile.

Incidentul s-a produs la meciul cu TSG Hoffenheim (1-2). Atunci, Thuram l-a scuipat pe față pe apărătorul Stefan Posch. Potrivit lequipe.fr, atacantul francez va pierde circa 150.000 de euro în urma acestui gest necugetat.    

Director sportiv la Moenchengladbach, Max Eberl a spus ca Marcus Thuram a acceptat amenda record pentru întreaga istorie a Bundesliga si s-a angajat sa doneze suma unui proiect caritabil. „Am avut o lungă discuție cu Marcus în urma căreia el și-a prezentat din nou scuzele sale. Noi îl cunoaștem, pe el, părinții și anturajul său de un an și jumătate. Și acțiunea lui ne miră. A fost complet devastat. Mi-a spus că a avut o dispută cu Posch și că el l-a insultat în franceză. Și atunci a ripostat. S-a jurat că nu a făcut-o voluntar. Noi l-am amendat și a acceptat fără să comenteze. Marcus a comis o gravă eroare, însă el are susținerea noastră”, a declarat oficialul, potrivit lequipe.fr.  

FOTBAL / FRANȚA: Lovit de o lampă, pe stadion, un angajat al clubului Lorient a decedat

Accident cu consecințe tragice în Franța. Un angajat al clubului de fotbal Lorient a decedat la  scurt timp după ce a fost lovit de o lampă de luminoterapie. Bărbatul de 38 de ani lucra ca voluntar şi era tatăl a trei copii.

Potrivit Canal +, totul s-a petrecut pe Stadionul ”Moustoir”, după meciul pe care Lorient l-a pierdut (0-3) cu Rennes, în a 16-a etapă din Ligue 1. Grădinar a fost transportat la spitalul local în stare gravă, după ce o componentă a sistemului de luminoterapie folosit pentru întreţinerea gazonului a căzut peste el. Pompieri şi reprezentanţi ai serviciilor de urgenţă au intervenit pentru a-i acorda victimei primul ajutor. După aproape o oră în care paramedicii au încercat manevre de resuscitare, victima a fost transportată la spital, însă, Din nefericire, medicii nu i-au putut salva viaţa. Alţi doi angajaţi, aflaţi în stare de şoc după accidentul colegului lor, au ajuns şi ei la spital. 

Jucătorii, staff-ul și angajații lui FC Lorient au ținut, astăzi, înaintea antrenamentului, un minut de reculegere, în semn de omagiu adus lui Yohann, îngrijitorul decedat în urma acelui accident. S-a transmis, totodată, condoleanțe familiei acestuia.

Poliţia din Lorient a inițiat o anchetă în acest caz.

joi, 17 decembrie 2020

GIMNASTICĂ: România, locul 1 în calificările pe echipe, Larisa Iordache, prezențe în 4 finale la CE

La Mersin (Turcia) s-au desfășurat, astăzi (joi, 17 decembrie), calificările Campionatului European de gimnastică, la feminin. În condițiile în care echipele importante nu participă, României s-a clasat pe primul loc după prima subdiviziune. Totodată, gimnastele noastre vor fi prezente în toate cele patru finale pe aparate. 

Revenită în competiție după câțiva ani de absență, Larisa Iordache s-a calificat la toate aparatele. Ea le are alături pe colegele sale de la Dinamo: Ioana Stănciulescu, Silvia Sfiringu, Antonia Duță și Daniela Trică. 

România a terminat pe locul 1 în prima subdiviziune, acumulând 159,496 puncte. Fetele noastre au devansat echipele Ucrainei 154,896p,  Ungariei 154,129p, Turciei 147,129p, Cehiei 142,229p, Croației 140,064p, Luxemburgului 139,429p și Letoniei 135,862p. 

În clasamentul pe aparate, Larisa Iordache are al treilea punctaj la sărituri (media 13,716), al doilea la paralele (13,566), respectiv primul loc la bârnă (13,633) și la sol (13,433). Ioana Stănciulescu are a patra notă la  sol (13,066), a șasea medie la sărituri (13,383) și a zecea notă la paralele (12,500). Silvia Sfiringu a obținut a doua notă la bârnă (13,100), respectiv a treia la sol (13,133). Antonia Duță a avut al doilea punctaj (13,200).  De asemenea, Daniela Trică a  fost pe 4 la bârnă (12,866). 

Iată  notele obţinute de gimnastele tricolore în calificări:

Paralele: Larisa Iordache 13,566, Ioana Stănciulescu 12,500, Silviana Sfiringu 12,266, Antonia Duţă 11,966

Bârnă: Larisa Iordache 13,633, Silviana Sfiringu 13,100, Daniela Trică 12,866, Ioana Stănciulescu 12,500

Sol: Larisa Iordache 13,433, Antonia Duţă 13,200, Silviana Sfiringu 13,133, Ioana Stănciulescu 13,066

Sărituri: Ioana Stănciulescu 13,383, Silviana Sfiringu 14,166, Larisa Iordache 13,716, Daniela Trică 13,466.

Programul complet al Campionatului European de la Mersin este următorul:

vineri, 18 decembrie - calificări junioare şi ceremonie premiere concurs pe echipe şi individual-compus junioare

sâmbătă, 19 decembrie - finală pe echipe senioare

duminică, 20 decembrie - finale aparate junioare şi senioare.

FOTBAL / ANGLIA: FA susține că Edison Cavani a comis „o eroare” postând un mesaj presupus rasist

Transferat la Manchester United în acest campionat, Edinson Cavani (33 de ani) a folosit un cuvânt nepotrivit într-o postare pe Instagram. Atenționat de club, jucătorul a șters rapid mesajul, însă Federaţia Engleză de Fotbal (FA) a deschis o anchetă pentru rasism și a ajuns la concluzia că sud-americanul a comis „o eroare”. Cavani trebuie să dea un răspuns până în 4 ianuarie.   

Ca replică la un mesaj de felicitare care i-a fost trimis după „dubla” sa decisivă în victoria echipei Manchester United la Southampton (3-2), Cavani ar fi scris "negrito" (negru mic), potrivit agenţiei de ştiri PA, într-o postare pe Instagram. Manchester United l-a apărat pe Cavani, explicând că acel cuvântul a fost folosit cu o intenţie prietenoasă şi că are o altă conotaţie în America de Sud. De asemenea, a precizat că l-a informat pe fotbalist că utilizarea unui astfel de termen în Marea Britanie este împotriva regulilor stabilite de Federaţia Engleză (FA), ceea ce l-a împins pe fotbalist să-şi şteargă postarea. 

Se pare că în ancheta FA n-a prea contat nici faptul că atacantul formaţiei Manchester United a transmis scuzele sale. "Mesajul pe care l-am postat după meciul de duminică a fost unul afectuos pentru un prieten, căruia îi mulţumeam pentru felicitări. Sunt total împotriva rasismului şi l-am şters imediat ce mi s-a explicat că ar putea fi interpretat diferit. Îmi cer sincer scuze pentru acest mesaj".

În fotbalul englez, în ciuda unor avertizări repetate și a unor instrucţiuni de combatere a comportamentelor şi comentariilor rasiste sau discriminatorii, au mai apărut încălcări ale regulilor. În campionatul trecut, de  pildă, Bernardo Silva (Manchester City) şi Dele Alli (Tottenham) au fost suspendaţi câte un meci. Primul a fost sancționat pentru o glumă despre Benjamin Mendy, iar celălalt fiindcă a ironizat boala Covid-19. Un alt uruguayan, Luis Suarez, a folosit cuvântul "negrito" faţă de Patrice Evra, în 2011, când cei doi jucători au avut o altercaţie în timpul unui meci Liverpool - Manchester United. Suarez a susţinut şi el că acesta era un termen de afecţiune, dar federaţia engleză nu a acceptat această explicaţie şi l-a sancţionat pe atacantul aflat atunci la Liverpool cu opt meciuri de suspendare.


TENIS: Australian Open 2021 a fost mutat din ianuarie în februarie

Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis (ATP) a anunţat programul primelor şapte săptămâni ale circuitului mondial din 2021. Potrivit acestui calendar, Australian Open se va desfășura în perioada 8-21 februarie şi nu între 18 şi 31 ianuarie, cum era programat iniţial. Această schimbare a fost susținută de guvernanții din statul Victoria.  La sfârșitul lunii noiembrie, premierul statului Victoria, Daniel Andrews, a declarat că jucătorii străini care vor participa la Australian Open vor fi obligați să stea în carantină 14 zile. Motiv pentru care primul turneu de grand slam al anului a fost decalat cu două-trei săptămâni.

Potrivit ATP, Primele turnee de anul viitor (ATP 250) se vor defăşura la Delray Beach (SUA) şi Antalya (turcia), între 5 şi 13 ianuarie. Din 10 ianuarie şi până-n 13 ianuarie, se vor desfășura, la Doha, calificările pentru Australian Open. Cei 16 jucători calificaţi pe tabloul principal masculin de simplu vor merge apoi la Melbourne, unde, împreună cu tenismenii direct accepţi, vor intra într-o carantină de 14 zile, de tip „bulă”. Între 31 ianuarie şi 6 februarie, în oraşul care găzduieşte Australian Open vor avea loc două turnee ATP 250, simultan. Tot la Melbourne, din 1 şi până în 5 ferbuarie, se va desfăşura ATP Cup, care va trece de la 24 la 12 echipe. Australian Open va începe la 8 februarie.

Președinte al ATP, Andrea Gaudenzi a declarat că prioritară va fi sănătatea jucătorilor:  „Calendarul reconfigurat pentru începutul anului 2021 reprezintă un efort uriaş de colaborare în tenis, în circumstanţe dificile. Cu sprijinul organizatorilor turneului, al jucătorilor, al partenerilor şi al Tennis Australia am reuşit să ne adaptăm şi să creăm un început de an interesant. Sănătatea şi siguranţa vor continua să fie esenţiale pe măsură ce parcurgem provocările viitoare şi vreau să le mulţumesc tuturor celor implicaţi pentru angajamentul lor de a găsi soluţii pentru lansarea sezonului 2021".

Până în acest moment, WTA nu a anunţat programul până la primul grand slam al anului, dar calificările pentru Australian Open vor avea loc, cel mai probabil, la Dubai, între 9 şi 13 ianuarie.

În Australia, până acum s-au înregistrat 28.071 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, 908 dintre acestea murind. 

FOTBAL / FRANȚA: Echipa lui Adrian Ursea s-a impus pe terenul lui Nimes

Pregătită de Adrian Ursea, OGC Nice a câștigat cu 2-0, aseară (miercuri, 16 decembrie), pe terenul lui Nimes, într-un meci contând pentru a 15-a etapă a primei ligi de fotbal din Franţa (Ligue 1). În urma acestui succes, formația din orașul aflat pe Riviera ocupă locul 11, cu 21 de puncte.

Cu toate că era în inferioritate numerică, după eliminarea lui Schneiderlin (min. 57), Nice a marcat prin Ndoye (min. 85) şi Maurice (min. 90+4). După partidă, Adrian Ursea a declarat: ”Am un sentiment de satisfacție. Am stopat acea serie urâtă. Și nu am primit gol. Am avut ocazii și am marcat de două ori. Aceasta n-a fost deloc ușor, grupul nostru fiind diminuat, dar acești tineri au dovedit caracter și și-au îndeplinit misiunea. Au profitat de șansa lor. Am simțit înaintea acestui meci unde pozitive și o mare determinare a grupului. Nu mă surprinde. Este doar un succes pe care îl vom savura, însă ne așteaptă alt meci, sâmbătă, la  Lyon”, a spus antrenorul de origine română.  

În aceeași rundă, Dijon, cu Alex Dobre pe teren din minutul 72, a pierdut (0-2) confruntarea de acasă cu Lille. Alte rezultate din Ligue 1: Angers – Strasbourg 0-2, Montpellier – Metz 0-2, Reims – Nantes 3-2, Bordeaux – Saint-Etienne 1-2, Lyon – Brest 2-2, AS Monaco – Lens 0-3, Paris Saint-Germain – Lorient 2-0 şi Rennes – Marseille 2-1. Lider este Lille (32 de puncte), urmată de PSG (31p), Lyon (30p), Marseille (27p) și Montpellier (26p).  

FOTBAL / ANGLIA: Jose Mourinho susține că Guardiola și Klopp sunt favorizați de arbitri

La finalul partidei pe care echipa pe care o pregătește, Tottenham Hotspur, a pierdut (1-2) pe terenul lui FC Liverpool, Jose Mourinho a declarat că se consideră tratat diferit de arbitri. Lusitanul a menționat că alţi tehniceni din Premier League, cum ar fi Jurgen Klopp (Liverpool) şi Pep Guardiola (Manchester City), au parte de un tratament preferențial.

Firește că Mourinho a acuzat eșecul suferit de formația sa printr-un gol primit chiar în ultimul minut. Mai cu seamă că astfel Tottenham a cedat primul loc în clasament lui Liverpool. După partidă, portughezul a avut un scurt dialog cu Jurgen Klopp. Întrebat ce a vorbit cu Klopp, Mourinho a declarat: "La finalul jocului, i-am spus că a pierdut echipa mai bună. Nu a fost de acord. A fost părerea lui. Mai mult, dacă m-aş comporta pe margine aşa cum face el, aş fi exclus imediat. (...) Din anumite motive, sunt tratat diferit", a explicat portughezul, după meci, la microfonul Amazon Prime. 

În timpul aceluiaşi interviu, Mourinho s-a referit şi la Guardiola: "Vă puteţi imagina ce s-ar fi întâmplat dacă aş fi pus mâna pe tabela celui de-al patrulea arbitru?" La finalul partidei Manchester City - Wolverhampton (1-1), antrenorul spaniol a protestat față de numărul de minute adiţionale stabilit şi a pus mâna pe tabela arbitrului de rezervă, care se pregătea să anunţe prelungirile.   

Într-un meci contând pentru a 13-a etapă a campionatului Angliei, FC Liverpool a câștigat cu 2-1 în fața lui Tottenham. Golurile au fost înscrise de Salah (min. 26) şi Firmino (min. 90), respectiv Son (min. 33).

miercuri, 16 decembrie 2020

HANDBAL / CE 2020: Lorena Ostase a fost nominalizată pentru All-Star Team

Pivotul Lorena Ostase este singura reprezentantă a echipei României nominalizată de Federația Europeană de Handbal (EHF) pentru stabilirea componenţei echipei turneului final al Campionatului European din Danemarca (3-20 decembrie).

În procesul de votare se va ține cont și de preferinţele fanilor în proporţie de 40%, iar diferenţa decizională va reveni specialiştilor EHF. Şi MVP-ul Campionatului European va fi decis tot de către experţii EHF.

Operațiunea de votare a fost permisă de astăzi (miercuri, 16  decembrie), pe site-ul competiţiei, cu 40 de jucătoare nominalizate, câte cinci pentru fiecare post, plus cea mai bună apărătoare. Aceasta se va încheia sâmbătă seară, iar rezultatele vor fi anunţate duminică, în ultima zi a CE din Danemarca.

Voturile se pot exprima la adresa: https://women2020.ehf-euro.com/about-ehf-euro/vote-for-the-all-star-team/

Este de subliniat că, după mulţi ani în care a câştigat distincţii individuale ca golgheter, cel mai bun inter stânga sau MVP-ul turneelor finale, căpitanul României, Cristina Neagu, nu este nominalizată. Astfel, naționala noastră are o singură reprezentantă, pe Lorena Ostase, la categoria Cel mai bun pivot.

Campionatul European se va încheia duminică. Vineri, 18 decembrie, sunt programate semifinalele Franţa - Croaţia (ora 19.00) şi Norvegia - Danemarca (21.30), precum şi meciul pentru locurile 5-6, Rusia - Olanda (16.30).

România a ocupat locul 12, cel mai slab din istoria participărilor sale la Campionatul European. 

Iată jucătoarele nominalizate:

Portar

Dinah Eckerle (GER)

Amandine Leynaud (FRA)

Katrine Lunde (NOR)

Tea Pijevic (CRO)

Sandra Toft (DEN)

Extremă stânga

Camilla Herrem (NOR)

Kristina Kozhokar (RUS)

Majda Mehmedovic (MNE)

Lærke Nolsøe Pedersen (DEN)

Chloé Valentini (FRA)

Inter stânga

Vladlena Bobrovnikova (RUS)

Anne Mette Hansen (DEN)

Larissa Kalaus (CRO)

Estelle Nze Minko (FRA)

Szandra Szöllősi-Zácsik (HUN)

Centru

Daria Dmitrieva (RUS)

Mia Rej Bidstrup (DEN)

Valentina Blazevic (CRO)

Stine Oftedal (NOR)

Grace Zaadi Deuna (FRA)

Pivot

Julia Behnke (GER)

Linn Blohm (SWE)

Kari Brattset Dale (DEN)

Ana Debelic (CRO)

Lorena Ostase (ROU)

Inter dreapta

Jelena Despotovic (MNE)

Katrin Klujber (HUN)

Alexandra Lacrabère (FRA)

Nora Mork (NOR)

Laura van der Heijden (NED)

Extremă dreaptă

Viktoria Lukács (HUN)

Carmen Martin (ESP)

Trine Ostergaard Jensen (DEN)

Jovanka Radicevic (MNE)

Stine Skogrand (NOR)

Apărătoare

Kelly Dulfer (NED)

Béatrice Edwige (FRA)

Line Haugsted (DEN)

Marit Malm Frafjord (NOR)

Camila Micijevic (CRO)

FORMULA 1: Pilotul francez Romain Grosjean a fost operat la mâini

Supraviețuitor al unui teribil accident produs după startul în Marele Premiu de Formula 1 al Bahrainului, Romain Grosjean a fost operat, ieri (marţi, 15 decembrie), la mâna strângă "pentru curăţarea unei răni" la ligamentul afectat atunci. Pilotul francez a anunţat că se simte bine.

Într-o postare pe reţelele de socializare, Grosjean a menţionat că a suferit o intervenţie şi la mâna dreaptă, pentru o accidentare suferită la începutul anului 2020. "Mâine voi fi un alt om", a transmis francezul pe Instagram.

Romain Grosjean a scăpat doar cu arsuri la mâini din gravul accident produs pe circuitul de  la Sakhir, la Marele Premiu al Bahrainului. În turul 1 al cursei, monopostul condus de el a pierdut direcția și a lovit bariera de protecţie de pe marginea pistei cu o viteză de 221 kilometri/oră, fiind supus unei forţe de peste 50G. Maşina s-a rupt în două părţi. Partea cu cockpitul pilotului a trecut de bariera metalică şi a fost cuprinsă de flăcări. Francezul a ieşit singur din monopost, suferind doar arsuri la mâini. După accident, el a fost transportat la centrul medical al circuitului, iar apoi, cu elicopterul, la spitalul forţelor armate de lângă capitala Manama. Iniţial, s-a crezut că Grosjean a suferit şi o fractură de coastă, dar radiografia nu a relevat nicio astfel de rană.

HANDBAL / CE 2020: 7 concluzii după dezastrul din Danemarca. Fără Cristina Neagu, naționala feminină de handbal se pierde în clasament

Naționala feminină de  handbal a ocupat locul 12 la CE, cel mai slab din istoria participărilor sale la această competiție.Rezultatele, dar mai ales jocul slab au stârnit supărare atât în rândul jucătoarelor, cât și al fanilor. 

Iată câteva concluzii după participarea Euro 2020:

1. Nu s-au disputat meciuri de pregătire. Naționala nu s-a putut antrena corespunzător din cauza pandemiei. Timp de aproape un an, aceasta n-a disputat niciun meci! Mai mult decât atât, și Liga Națională a început târziu, în toamnă.

2. Pintea și Moisă n-au putut evolua. Cele două jucătoare de la CSM București au fost depistate pozitiv la COVID-19, fiind scoase din lot. De asemenea, Denisa Dedu a lipsit de la meciul cu Germania, rezultatul negativ al testului său nesosind la timp. 

3. Neagu a fost la jumătate din potențial. Revenită după o accidentare, dar și după ce a fost infectată cu noul coronavirus, căpitanul naționalei a declarat încă de la plecare că nu se află în cea mai bună formă a sa. Cu gândul la calificările  olimpice  din martie viitor, ea nu a forțat. "Sunt foarte obosită, mă simt destul de rău fizic. În ultimele 3-4 meciuri am avut mari dureri la genunchi, am tot tras de mine. Sper să mă refac. Personal sunt foarte dezamăgită de acest rezultat”, a spus Neagu,  ieri. 

4. Întinerirea echipei a fost întârziată. Naționala nu dispune de rezerve de nivelul titularelor și fiindcă nu s-a format un  grup lărgit capabil să  facă față unor competiții majore. La această ediție, s-a evidențiat pivotul Lorena Ostase (23 de ani), în absența Crinei Pintea. De asemenea, evoluții satisfăcătoare au avut Cristina Laslo (23) și Anca Polocoșer (23), în timp ce Iulia Dumanska (23) s-a  remarcat în poartă alături de Denisa Dedu (26) și Ana Măzăreanu (27). În plus, s-a produs și debutul Andreei Popa (20).  

5. Nu știm să jucăm cu extremele. O problemă veche a naționalei, care nu se poate rezolva de pe o zi pe alta. S-a observat, de altfel, că și atunci când sunt puse în situația de a finaliza jucătoarele de pe acest post nu se simt în largul lor, ratând exasperant de mult în comparație cu adversarele lor.

6. Circulația mingii este extrem de lentă. Jocul în atac al naționalei noastre a fost previzibil. Adversarele au blocat-o pe Neagu și au închis culoarele profitând de pasele lente ale tricolorelor... Acest ritm de melc a dus și la intercepții, cea mai uluitoare producându-se în meciul cu Olanda la o repunere a portarului Măzăreanu, din terenul nostru, când adversarele se retrăgeau în apărare!?

7. Banca tehnică n-a avut reacție. Antrenorul Bogdan Burcea n-a găsit soluții pentru a-și trezi din apatie elevele. Mai mult decât atât,  s-a comis și o eroare la  o schimbare, sancționată cu eliminare... Iar  într-un alt moment echipa României a evoluat în cinci jucătoare deși se dictase doar o eliminare împotriva ei!?!


HANDBAL / CE 2020: Eșec și cu Țările de Jos și România termină fără punct

Fără Cristina Neagu și Lorena Ostase, naționala feminină de handbal s-a înclinat (24-35) și în fața Olandei, în ultima partidă de la această ediție a Campionatului European din Danemarca (3-20 decembrie). 

Scenariul din partidele precedente s-a repetat și în confruntarea cu deținătoarea titlului mondial. Pase greșite, mingi scăpate, aruncări peste și pe lângă poartă din poziții „unu la unu” cu portarul, reacții întârziate în apărare, un ritm lent de transmitere a balonului... Toate acestea au făcut ca România să sufere un nou eșec clar. Olanda s-a desprins rapid (5-1, 11-7, 15-11), iar apoi n-a făcut decât să majoreze acest avantaj. Și deși în al doilea mitan au apelat și la rezerve, batavele au câștigat fără probleme (24-35).  

Golurile  naționalei noastre au fost reușite de Laslo (7), Polocoșer (6), Dincă (2), Țicu (2), Buceschi (1), A. Popa (1), L. Popa (1), Seraficeanu (1), Iuganu (1), Savu (1) și Dindiligan (1). Pentru Olanda, cele mai eficiente în atac au fost Van Wetering (8 goluri), Van der Heijden (4) și Bont (4).

România a terminat pe locul 6, ultimul, în Grupa Principală II, fără niciun punct.

În Grupa Principală I, Muntenegru, viitoare adversară a naționalei noastre la calificările olimpice, a scos un egal (26-26) cu Spania, revenind de la 11-17 la pauză și 15-20 (min. 38)!

marți, 15 decembrie 2020

HANDBAL / CE 2020: Mai rău nu se poate! România înregistrează cea mai slabă clasare

Echipa feminină a României și-a egalat cea mai slabă evoluție la EuroHandball, cea din 1998, când a terminat pe locul 11. Eșecul suferit în fața Ungariei (24-26) a făcut ca naționala noastră să se mențină pe ultima poziție din Grupa Principală  II a Campionatului European din Danemarca (3-20 decembrie).  Iar Cristina Neagu și colegele sale nu numai că nu vor disputa semifinale, ci vor bifa și o contraperformanță istorică.

Acesta e motivul pentru care toată lumea și-a pus cenușă în cap după joc. ”Ne-am dorit foarte mult.  Neşansa a fost la noi. (...) Supărarea e foarte mare după înfrângere şi ne gândim la ce va fi mâine. Chiar nu ştiu ce s-a întâmplat în finalul jocului cu Ungaria. Îmi pare rău”, a declarat Lorena Ostase, autoare a 8 goluri în partida de luni. 

O poziție asemănătoare a avut Denisa Dedu, care, alături de Iulia Dumanska, a avut evoluții bune la această competiție: ”Meciul a fost echilibrat, dar am făcut greşeli care ne-au costat, mai ales pe faza a doua. Sunt foarte tristă. Fiecare încearcă să ajute echipa, dar mă întristează rezultatul final, pentru că performanţa individuală nu este mai importantă decât echipa. O victorie în acest meci conta mult pentru moralul nostru în perspectiva turneului preolimpic. Am avut deja meciuri care ne-au demoralizat, am avut şi momente bune, dar o victorie în acest meci ne-ar fi ajutat pentru viitor, pentru turneul preolimpic. Nu ştiu dacă e vorba de lipsa de încredere în atac, eu sunt portar şi nu pot să-mi dau cu părerea despre atac. Sunt jucătoare cu nume, nu le lipseşte încrederea. Poate conexiunea nu o avem încă, dar sigur avem jucătoare de valoare. Clar însă că nu funcţionează anumite lucruri. Fiecare s-a străduit să-şi facă treaba. Eu am un gust amar prin prisma rezultatelor.  Nu e uşor să treci peste înfrângeri. Voi avea nevoie de câteva zile să trec peste. Poate au fost şi lucruri în interiorul echipei care au destabilizat jocul”.

Cam aceeași concluzie a avut și Ana Măzăreanu, al treilea portar al României care a reușit o paradă spectaculoasă contra Ungariei: ”Ne-am dorit foarte mult să câștigăm acest meci. Ne-am pregătit foarte bine, dar am făcut foarte multe greșeli și asta a contat foarte mult în final”. La fel de afectată de eșec a fost și Ana Maria Iuganu, autoarea unui gol în partida cu Ungaria: ”A fost un meci greu. Am întâlnit un adversar dificil. Ne-am pregătit, însă nu am avut noroc. Am ratat multe lovituri și suntem dezamagite de acest rezultat”.

Antrenor al naționalei, Bogdan Burcea a trecut rapid peste acest moment: ”Mergem mai departe.  Trebuie să continuăm. Mâine (n.r. - ieri) e alt meci. Sperăm să avem mai mult noroc. Va fi greu, pentru că nu avem zi de pauză. Este un program greu pentru jucătoare, acum, la final de turneu. Sper ca toate să termine cu bine turneul. Cât despre program, poate că nu este cea mai bună decizie care s-a luat pentru sportivi”, a spus selecționerul, care s-a referit la obiectivele pentru 2021: ”Trebuie să avem grijă de viitorul nostru și de prezența la turneul preolimpic”.

HANDBAL / CE 2020: Simfonia erorilor. România a pierdut și în fața Ungariei

Întrecută (24-26) și de Ungaria, naționala feminină de handbal rămâne pe ultimul loc în Grupa Principală II de la Euro 2020. Fără leac pare a fi jocul echipei feminine de handbal a României la acest turneu final al Campionatului European... Mai cu seamă că nici Cristina Neagu nu s-a aflat în cea mai bună  formă a sa. 

Naționala a avut din nou o evoluție fluctuantă și aseară, alternând reușitele cu erorile, perioadele bune cu cele neinspirate. Grație îndeosebi evoluției portarilor Iulia Dumanska și Denisa Dedu, precum și golurilor pivotului Lorena Ostase, România a izbutit să țină aproape de rivala sa, care, în prima parte a confruntării s-a aflat mai mult la conducere (0-2, 1-3, 4-7, 6-9). Ultimele 10 minute din primul mitan au adus o revigorare a jocului Cristinei Neagu și a colegelor sale. Și deși s-au irosit din nou bune ocazii de gol, România a reușit să egaleze la 12, prin Laslo, să se desprindă și să conducă la pauză (14-13).

Și partea a doua a disputei a fost presărată de erori, și de o parte, și de cealaltă. România s-a desprins la două goluri (17-15), însă acel avantaj a fost irosit. Neagu a ratat și o aruncare de la 7 metri în minutul 50, la 20-21... Și deși Ostase a egalat în două rânduri (21-21, 22-22), Ungaria s-a desprins decisiv (22-25).     

Golurile naționalei noastre au fost înscrise de Ostase (8), Neagu (5), Laslo (3), Buceschi (3), Seraficeanu (2), Dincă (1), Iuganu (1), L. Popa (1). Pentru Ungaria, cele mai bune marcatoare au fost Schatzl (7), Lakatos (5) și Szollosi-Zacsik (4). 

În celălalt meci de ieri, din Grupa Pincipală  II, Olanda a întrecut (28-27) pe un final de  infarct. Astăzi, România le întâlnește pe batave, campioane mondiale în 2019. 

CE de handbal – Danemarca

Grupa Principală II

Meciurile de ieri

Olanda – Germania 28-27

Ungaria – România

Clasament

1. Norvegia 8 puncte (4 meciuri)

2. Croația 6 punte (4 meciuri)

3. Germania 4 puncte (4 meciuri)

4. Olanda 4 puncte (4 meciuri)

5. Ungaria 2 puncte (4 meciuri)

6. România 0 puncte (4 meciuri) 

Meciurile de astăzi

Ora 17.00: România - Olanda

Ora 19.15: Croația - Germania

Ora 21.30: Ungaria - Norvegia

luni, 14 decembrie 2020

RUGBY / CM 2023: Dacă se va califica, România ar putea juca în grupă cu Africa de Sud

La Paris s-a desfășurat, astăzi (luni, 14 decembrie), tragerea la sorți a grupelor  turneului final al Cupei Mondiale la rugby din 2023. În cazul în care se va califica, România ar putea evolua fie în Grupa B, alături de deținătoarea titlului, Africa de Sud, fie în Grupa C, cu Țara Galilor și Australia.

Tragerea la sorți s-a desfășurat în Palatul Brongniart din Paris, fiind operată de Yann-Arthus Bertrand (fotograf), Jean Dujardin (actor), Christian Louboutin (designer de încălțăminte), Alice Renavand (dansatoare de balet), Guy Savoy (chef) și Jean-Michel Wilmotte (arhitect.

Pentru aceasta s-au stabilit cinci urne valorice:
Urna 1: Africa de Sud, Noua Zeelandă, Anglia, Țara Galilor
Urna 2: Irlanda, Australia, Franța, Japonia
Urna 3: Scoția, Argentina, Fiji, Italia
Urna 4: Oceania 1, Europa 1, America 1, Asia/Pacific 1
Urna 5: Africa 1, Europa 2, America 2, câștigătoarea turneului de calificare final
Pentru a-și asigura prezența la competiția ce se va desfășura în Franța, naționala noastră trebuie să ocupe fie locul 1, fie locul 2 în edițiile 2021 și 2022, cumulate, ale Rugby Europe Championship (REC). 
Dacă ar câștiga respectiva întrecere, România ar evolua în Grupa C, alături de Țara Galilor, Australia, Fiji și formația care va câștiga ultimul turneu preliminari (recalificări).
În caz că va ocupa locul 2 în REC, naționala noastră va fi în Grupa B, cu Africa de Sud, Irlanda, Scoția și Asia Pacific 1 (probabil Samoa sau Tonga).
Celelalte două grupe au următoarea componență:
Grupa A: Noua Zeelandă, Franța, Italia, America 1, Africa 1
Grupa D: Anglia, Japonia, Argentina, Oceania 1, America 2

Turneul final al Rugby World Cup 2023 se va desfășura pe 9 stadioane din Franța, între 8 septembrie și 21 octombrie 2023. 
România a participat la 8 din cele 9 ediții ale Cupei Mondiale de până acum, din 1987 până în 2015, fiind exclusă de la ediția din 2019 din cauza folosirii în preliminarii a unui jucător care nu era eligibil.

FOTBAL / CUPA ROMÂNIEI: Dan Petrescu susține că evoluția CFR-ului a fost un „dezastru”

Campioană a României, CFR Cluj a scos un egal (1-1), astăzi (joi, 20 octombrie), în disputa cu echipa Universitatea Cluj, una care a contat ...