Wikipedia

Rezultatele căutării

luni, 21 februarie 2022

RUGBY: Turneul celor 6 Națiuni nu se deschide

Six Nations a dezmințit că ar plănui înlocuirea echipei de rugby a Italiei cu Africa de Sud, din 2025. Sportul cu balonul oval rămâne ultimul în care competiția europeană se desfășoare pe grupe valorice, însă fără posibilitatea promovării în divizia de elită. Și deși s-a vorbit despre integrarea Georgiei și României în ultimii ani, această variantă e încă departe.

Este știut că Italia n-a izbutit încă să se ridice la înălțimea adversarelor sale. Inclusă în Turneu în 2000, formația peninsulară a înregistrat două eșecuri (10-37 în Franța și 0-33 cu Anglia, la Roma) în acest an, iar presa britanică a readus în discuție înlocuirea acesteia din Turneul celor 6 Națiuni. Și a invocat includerea Africii de Sud din 2025. Variantă pe care organizatorii întrecerii au respins-o imediat. ”Six Nations Rugby cuprinde șase federații și CVC (n.r. – fondul de investiții) vrea să confirme că nu duce nicio discuție și n-a elaborat niciun plan pentru a adăuga sau înlocui o federație participantă. Toată energia sa se concentrează pe discuțiile strategice privind ferestrele internaționale din iulie și noiembrie”, s-a precizat într-un comunicat. Unul care, pe lângă faptul că respinge ideea acceptării Africii de Sud, susține că nici nu se va produce o deschidere, respectiv extindere a competiției.

În acest context, în ultimii ani, în rugby-ul occidental, s-a vorbit deseori despre integrarea în Six Nations a unor echipe din Rugby Europe Championship. În primul rând, a Georgiei. S-a întâmplat și după ediția din 2015 a Cupei Mondiale, dar și în primăvara anului trecut. A făcut-o, deunăzi, și Clive Woodward, antrenorul echipei Angliei care a cucerit titlul mondial în 2003. De asemenea, s-a invocat și numele României, țară a cărei echipă de rugby a bătut la porțile Five Nations în anii 80, când a reușit victorii istorice în fața Franței, Țării Galilor și Scoției.

Varianta ca Italia să fie scoasă din Turneul celor 6 Națiuni a stârnit iritare în Peninsulă. Căpitan al acestei echipe, jucător cu 112 selecții între 2001 și 2015, Marco Bortolami a declarat pentru ”Daily Telegraph” că o asemenea decizie ar reprezenta un dezastru fiindcă ”Turneul este acum punctul culminant pentru rugby-ul italian. (...) Dacă vreți să omorâți rugby-ul din Italia, aceasta ar fi cea mai bună metodă prin care o puteți face”.

Cum n-a mai câștigat un meci din 28 februarie 2015 (22-19 la Edinburgh, cu Scoția), înregistrând 34 de eșecuri la rând, Italia e ținta criticilor în Turneul celor 6 Națiuni. Și în acest context a apărut ideea includerii Africii de Sud. Ideea integrării Springboks a apărut în Marea Britanie deși aceștia și-au prelungit participarea în competiția din emisfera Sudică până în 2024. Există și argumente care susțin varianta aceasta. Deținătoare a titlului mondial, Africa de Sud se află la două ore diferență față de țările din Insulele Britanice reprezentate în Six Nations. Ceea ce nu e cazul în Rugby Championship, acolo unde are deplasări lungi în Australia, Argentina și Noua Zeelandă. De asemenea, din 2017, selecționatele provinciale din Africa de Sud participă la fosta Ligă Celtică, denumită acum United Rugby Championship, alături de francize din Irlanda, Țara Galilor, Scoția și Italia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

FOTBAL / CUPA ROMÂNIEI: Dan Petrescu susține că evoluția CFR-ului a fost un „dezastru”

Campioană a României, CFR Cluj a scos un egal (1-1), astăzi (joi, 20 octombrie), în disputa cu echipa Universitatea Cluj, una care a contat ...